Жовтень


 Протягом місяця


У відділі документів іноземними мовами працював «Заочний абонемент Гьоте-институту» , послугами якого змогли скористатися всі любителі німецької мови – взяти книгу або музичний диск додому безкоштовно.

 


 Протягом місяця


У відділі краєзнавчої літератури продовжували експонуватися виставки: «Чарівники петриківського розпису», «Літературна Дніпропетровщина. Письменники – ювіляри року»; Інформаційні виставки: «На книжкову полицю краєзнавця», «Видання бібліотеки – краєзнавцям».

 


 Протягом місяця

 
В читальній залі відділу абонемента демонструвалася виставка «Видатні історики» із циклу пізнавальних книжкових виставок, присвячених історії України. Виставку наповнили твори видатних істориків України та література про них (Д.Яворницький, Костомаров, В.Б.Антонович. Грушевський, М.О.Максимович, В.Липинський, Я.Маркович, М.Василенко та ін.)

 


 Протягом місяця

 
На вільному доступі відділу абонемента діяла «Пам’ятна вітрина» - книжкова виставка, присвячена ювілеям письменників. У жовтні вшановувалися ювілеї: Г.Межелайтіса, С.С.Наровчатова, Тинянова, М.Ю.Лермонтова, Оскара Уайльда, Ю.М.Тинянова, М.А. Астуріаса, Еразма Роттердамського, Д.Лессінг, П.В. Жура, А.Шкляра та ін. Читачі мали змогу взяти книги додому.

 


 Протягом місяця

 
В патентно-технічному відділі діяла виставка «Абетка винахідництва».

Докладніше

 


 Протягом місяця

 
В секторі рідкісних і цінних документів продовжували діяти:
- «Горьким моим словом посмеюся» – книжкова виставка рідкісних видань XIX-XX ст. до 200-річчя від дня народження великого українського і російського письменника М.В. Гоголя.
- «Про що розповідають печатки» – книжкова виставка з циклу «Час. Ідея. Особистість», присвячена 175- річчю ДОУНБ.
- «Повернення антикваріатів» - книжкова виставка, яка представляє факсимільні і репринтні видання.
- Експрес-екскурсії по рідкісному фонду.

 


 Протягом місяця

 
В читальні залі відділу абонемента оновилася ілюстративно-документальна виставка «Православний календар» (Покрова Пресвятої Богородиці, День Святого Апостола і євангеліста Луки) .

 


 Протягом місяця

 
У відділі читальних залів продовжували діяти:
- документальна виставка «Гордість України» - до 115 річниці від дня народження Олександра Довженка ( із серії «Видатні. Відомі. Знамениті»).
- документальна виставка «Сонцепоклонник» - до 145 річниці від дня народження Михайла Коцюбинського( із серії "Видатні. Відомі. Знамениті").
- ілюстративно-документальна виставка «Здорова нація – міцна держава».
- ілюстративно-документальна виставка „Незалежна Україна – обличчя нової епохи ”.
- книжкова виставка «Нові надходження» .

 


 1 жовтня

 
У відділі документів з питань мистецтв діяла виставка документів «Музичний колаж» (до Міжнародного Дня музики), де були представлені видання з різних напрямків та жанрім музичного мистецтва. Протягом дня звучали твори класичної і сучасної музики.

 


 1 жовтня

 
У відділі абонемента до Міжнародного Дня людей похилого віку відбулася акція «Золота осінь життя» - тиждень безкоштовного запису людей похилого віку до відділу. Записалося 37 пенсіонерів.

 


 2 жовтня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала книжкова виставка – «Гармонія Душі» (До Міжнародного дня музики), на якій були представлені багато ілюстровані видання про Дж.Верді, Дебюсі, енциклопедія французької пісні, збірники пісень українських німців та поляків, латиноамериканські та англійські пісні. Фото

 


 2 жовтня

 
Патентно-технічний відділ провів відкритий перегляд літератури за темою: «Новітні технології в тваринництві» в бібліотеці Інституту тваринництва центральних районів Української академії аграрних наук.

Докладніше

 


 3 -13 жовтня

 
У ЦЄІ експонувалась тематична книжкова виставка «Є таке свято в Європі», присвячена святкуванню Дня єдності Німеччини. Відвідувачі мали можливість переглянути видання з фондів ДОУНБ про історію, культуру, політику та економіку Німеччини на українській, російській та німецькій мовах. Фото 1, 2.

 


 3 жовтня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Календар підказав дві чудові дати для дискусії: 30 вересня – День бібліотек України та 4 жовтня – День вчителя. Фото

 


 5 жовтня

 
У відділі періодики організовано виставку циклу «Літературний календар» «Богдан-Ігор Антонич: третє повернення»: до 100- річчя від дня народження Богдана-Ігоря Антонича, українського поета і мистецтвознавця.

Список літератури

 


 5 жовтня

 
Завідуюча патентно-технічного відділу Мищенко Т.М. прийняла участь у проведенні виїзних слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти «Промислова власність в інноваційній економіці України: ефективність застосування законодавства та державного регулювання».

Докладніше

 


 7 жовтня

 
У рамках проведення Головним управлінням юстиції Дніпропетровської області «Правового тижня» Центр правової інформації (ЦПІ) взяв участь в проведенні зустрічі студентів юридичних факультетів Дніпропетровських ВУЗів з головою комісії Спілки адвокатів України, віце-президентом Української асоціації споживачів - Торопчиною-Агалаковою Світланою Олександрівною.

Докладніше

 


 10 жовтня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club» за «Духовність. Роль суспільства та церкви у формуванні духовності людей». Фото

 


 12 жовтня

 
У відділі періодичних видань до уваги читачів представлено книжкову виставку «Україна козацька, «своєвольна», присвячена Дню українського козацтва. Згідно Указу Президента України від 7.08.1999 р. цей День щорічно святкується 14 жовтня.

Докладніше

 


 12 жовтня

 
У відділі читальних залів відбулася презентація книги «Перлини козацького Присамар’я: містечка Самарь та Богородицька фортеця», упорядкованої д. і. н. професором ДНУ І.Ф.Ковальовою.

 


 13 жовтня

 
Презентація ресурсів та можливостей Центру «Вікно в Америку» перед вчителями Дніпропетровщини в рамках їх перебування в Інституті підвищення кваліфікації вчителів. Фото

 


 13 жовтня

 
У відділі документів іноземними мовами пройшов День інформації для викладачів англійської мови з переглядом та оглядом документів з питання «Проектна методика в навчанні англійської мови». Фото 1, 2.

 


 13 жовтня

 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка «Історія українського козацтва», присвячена Дню українського козацтва.

 


 13 - 16 жовтня

 
Завідуюча відділом документів з питань мистецтв Пономаренко С.М у складі бригади фахівців ДОУНБ прийняла участь у аналітично-експертному аналізі діяльності ЦБС м. Дніпропетровська і ознайомилась з роботою відділу документів з питань мистецтв та бібліотек-філіалів № 17, 21 (Індустріального р-ну)

 


 14 жовтня

 
Фахівцями ВНІБ була проведена оглядова екскурсія по відділам ДОУНБ (вул. Ю. Савченка, 10) для учнів 1 курсу Радіоприладобудівельного коледжу. Екскурсанти ознайомились з правилами користування бібліотекою та можливостями отримання інформаційно-документальних ресурсів у відділах, а також завітали до Центру правової інформації, Центру європейської інформації та Центру художньої літератури. Фото 1, 2, 3.

 


 15 жовтня

 
У відділі краєзнавчої літератури відбулось засідання краєзнавчого клубу «Ріднокрай» за темою: «Катеринославський Ришельє»: Губернатор Андрій Фабр та становлення міста на Дніпрі. Виступив к. і. н., доцент ДНУ М.Е. Кавун. Фото 1, 2, 3, 4, 5.

 


 15 жовтня

 
В Центрі «Вікно в Америку» Ірина Мирошниченко презентувала програму MUSKIE, для бажаючих навчатися у США. Фото

 


 15 жовтня

 
В патентно-технічному відділі відбулося засідання «Академія досліджень та винахідництва».

Докладніше

 


 16 жовтня

 
Фахівцями ВНІБ було проведено День Ліцеїста для учнів Дніпропетровського ліцею інформаційних технологій в приміщенні на пр. К. Маркса.

Докладніше

 


 17 жовтня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Гостем Центру став Фаді Алькайялі – лікар-офтальмолог з Йорданії. Обговорили питання про місце мусульманської жінки в мусульманській країни, її права та можливості. Фото

 


 19 жовтня

 
У відділі періодики відкрито виставку «Жизнь взаймы».

Докладніше

 


 19 - 20 жовтня

 
Зав.відділом документів іноземними мовами взяла участь в семінарі, який було організовано Ґете-інституттом в м.Київ. Під час семінару було обговорено багато корисних та цікавих питань, щодо організації та збереження фонду, організаціїї обслуговування користувачів, була проведена екскурсія по бібліотеці Ґете-інституту. Фото 1, 2, 3.

 


 20 жовтня

 
У відділі періодики організовано виставку «Дитячий рух і дитячі організації». На виставці представлено матеріали про історію дитячих рухів і організацій, їх перших організаторів. На виставці читач також знайде матеріали про окремі дитячі організації та рухи: Пласт, Скаутську організацію, КРОКС, Гайдинг. Фото 1, 2, 3, 4, 5.

 


 20 жовтня

 
У відділі читальних залів відбулося засідання кіноклубу.

Докладніше

 


 20 жовтня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала виставка нових надходжень, на якій були представлені нові надходження літератури з питань викладання англійської мови.

 


 21 жовтня

 
У відділі документів з питань мистецтв відбулося чергове засідання клубу «Літературна вітальня», де була презентована ще одна книга з серії «Видатні музиканти Дніпропетровщини», присвячена творчому шляху фундатора професійної школи гри на бандурі в нашій області, заслуженому працівнику культури України Лідії Степанівні Воріній.

Докладніше

 


 22 жовтня

 
У відділі краєзнавчої літератури відбулась зустріч працівників відділу та керівництва Дніпропетровської організації Національної спілки краєзнавців України з членами правління НСКУ. Заступник голови НСКУ Г.О. Клепак, голова ревізійної комісії, заступник головного редактора журналу «Краєзнавство» О.Г. Бажан і відповідальний секретар Головної редколегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією» Р.Ю. Подкур познайомились із краєзнавчою діяльністю ДОУНБ. Фото 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.

 


 22 жовтня

 
До Центру «Вікно в Америку» завітали студенти-металурги з викладачем Олександрою Миргородською. Вони скористалися ресурсами Центру та переглянули фільм англійською мовою про доменне виробництво. Фото

 


 22 жовтня

 
В патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу «Еколог»
Тема засідання «ШЛЯХИ ЗМЕНШЕННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ РИЗИКІВ У ХАРЧУВАННІ ЛЮДИНИ».

Докладніше

 


 24 жовтня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбувся святковий «English Speaking club». У календарі співпали дві дати – 64-й День народження Організації Об’єднаних Націй та 5-й День народження дніпропетровського Центру WoA.

Докладніше

 


 24 жовтня

 
В Українській вітальні відділу абонемента відбулося чергове засідання клубу «Захопленість». Літературний вернісаж, присвячений українським письменникам під назвою «Про все, чим переповнена душа» підготувала та провела ведучий бібліотекар Пивоварова Галина Федорівна. Свій погляд на сучасне українське письменство, творчість Андруховича, О.Забужко, Іваничука, Герасим’юка, Андрусяка, Загребельного та ін. висловила Галина Федорівна. Новинками своєї поетичної творчості обмінявся байкар Анатолій Петрович Отлєтов.

 


 25 жовтня

 
У приміщенні відділу документів з питань мистецтв відбувся вечір пам’яті видатного співака, народного артиста СРСР Мусліма Магомаєва, організованого представниками азербайджанської діаспори в нашому місті.

Докладніше

 


 26 жовтня

 
В читальном зале отдела периодики начала работу первая в Днепропетровске "живая" книжная полка для буккроссинга «Отпусти книгу!». Инициаторами и первыми буккроссерами стали сотрудники отдела.

Докладніше

 


 26-27 жовтня

 
Дитяча кімната відділу абонемента гостинно приймала першокласників НВК№139. «В бібліотеку на канікулах» - екскурсію по відділу провела завсектором Сухіна Світлана Миколаївна, також бібліографічний огляд дитячих книг «Книжечко моя!» для первачків запам’ятався і дітям і дорослим, що супроводжували дітей. Записалося 57 дітей. Фото 1, 2.

 


 29 жовтня

 
У відділі краєзнавчої літератури відбулось засідання Дніпровського генеалогічного товариства. Виступив к. і. н., доцент НГУ І.О. Кочергін, який представив розпис власного родоводу.

 


 31 жовтня
 
В Центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Залучено віртуального гостя – італійця Мауро Поліандрі з Риму. Обговорювали відношення присутніх до свята Halloween. Член клубу Василь Тофель познайомив присутніх з частиною своєї колекції навчальних відеоматеріалів. Фото