Протягом місяця


У відділі документів іноземними мовами продовжила свою роботу 6 фаза проекту «Заочний абонемент Ґете- інституту» . Інформація про проект та перелік отриманих документів.

 


 Протягом місяця


В патентно-технічному відділі ДОУНБ діяла виставка «ВОДА – ЕЛІКСИР ЖИТТЯ». На виставці були представлені книги,періодичні видання та нормативно-технічна документація із фондів патентно-технічного та краєзнавчого відділів.
Особливу увагу привернули до себе ДСТУ на воду та книги Л.Ф.Долини про якісний стан питної води.

 


 Протягом місяця

 
У відділі читальних залів продовжували діяти книжкові виставки: „Нові надходження”, яка знайомить з новою літературою, що надійшла до відділу, „На допомогу студенту (економісту, юристу, психологу)”, „Про сучасність – по - сучасному”, ілюстративно-документальна виставка „Метаморфози кохання”.

 


 Протягом місяця

 
До 175 річчя ДОУНБ відділом мистецтв підготовлено та надано до друку біобібліографічний покажчик «Художники Дніпропетровщини – ювіляри 2009 року» із серії «Галерея митців Придніпров’я».

У відділі в цьому місяці розпочались ремонтні роботи. Оновлені службове приміщення та кімната звукозапису і прослуховування музичних творів.

 


 1 березня

 
В центрі «Вікно в Америку» пройшов «English Speaking Club». Тема – «Архітектурний стиль Модернізм». Усі присутні дізналися коли та за яких обставин він виникнув, хто були яскравими представниками цього архітектурного стилю.

Докладніше

 


 1 березня

 
В центр «Вікно в Америку» завітали учні 9-го класу спеціалізованої СШ №22 з вчителем англійської мови Валентиною Швидкою. Вони переглянули книжкові виставки та слайд-шоу «200 років американському письменнику Едгару Алану По», прослухали оповідання «Червона маска смерті», відповіли на питання вікторини про біографію та творчість письменника.

 


 1 березня

 
Працівники ДОУНБ відвідали драматичний театр ім. М. Горького, де переглянули класичну п’єсу О. Островського «На всякого мудреца довольно простоты».

Докладніше

 


 2-13 березня

 
Для працівників відділів обслуговування міських і районних ЦБС відбулись курси підвищення кваліфікації за темою «Маркетинговий підхід до організації бібліотечного обслуговування: сучасні аспекти».

Докладніше

 


 2 березня

 
У відділі абонемента демонструвалася книжкова виставка «Для вас, жінки», присвячена міжнародному жіночому дню 8 березня. Жіночі журнали, дамські романи та інше любовні твори можна було взяти додому.

 


 3 березня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала виставка нових надходжень, на якій були представлені підручники турецької, арабської, японської та інших мов.

 


 3 березня

 
Для студентів відділення дизайну (університет «Україна») була організована екскурсія по відділу мистецтв. Студенти знайомились з роботою відділу, довідковим апаратом та електронним каталогом.

 


 4 березня

 
У відділі читальних залів відкрилась книжково-ілюстративна виставка до свята 8 Березня „Жінка – берегиня роду і держави”.

Докладніше

 


 5-31 березня

 
У відділі мистецтв демонструвалась виставка документів «Біля джерел високої музики» (до 170-річчя від дня народження М. Мусоргського), де були представлені матеріали про життєвий та творчий шлях видатного композитора. Виставка була доповнена нотами та грамплатівками, а під час демонстрації періодично звучала музика з творів М. Мусоргського.

 


 5 березня

 
В читальному залі відділу абонемента продовжує діяти «Пам’ятна вітрина» ювілярів. У березні вшановувались ювілеї: І.С.Мазепі, К.Д.Ушинському, Шолом-Алейхему, О.Вороному, Ф.Іскандер, Кобо Або, Олеші, Ю.О.Гагаріну, Ю.Бондареву, О.Бєляєву, О.Ф.Коломійцю. Твори письменників та література про них були представлені на книжкових вітринах а читальній залі відділу.

 


 6-12 березня

 
Співробітниками відділу мистецтв до Міжнародного жіночого дня був підготовлений перегляд літератури «Жінки у мистецтві, мистецтво для жінок», на якому представлені матеріали про жінок художників, архітекторів, скульпторів. Окрім цього розкрито образ жінки-матері та жінки-трудівниці в образотворчому мистецтві.

 


 6 березня

 
У читальному залі ДОУНБ відбулося чергове засідання клубу „Екософія людини” на тему: „ Історія Русів ” із серії „ Дійсна історія Русів, періоду 40 - 2 т. р. до н.е.” по працям історика, етнолога і археолога Ю.Д. Петухова.

 


 7 березня

 
В центрі «Вікно в Америку» пройшов «English Speaking Club». Темою учбового заняття став «International Women’s Day». Усі присутні дізналися про споріднені свята – американський День матері (Mother’s Day) та International Women’s Day (8 березня в Україні).

 


 7 березня

 
В читальній залі абонемента діяла книжкова виставка до 195 річниці з дня народження Т.Г.Шевченка «На вічному шляху». Представлявся критичний матеріал з творчості поета на допомогу школярам та вчителям. Фото

 


 8 березня

 
За традицією у відділі періодики 8 березня святкували дуже весело. В цей день у відділі визначали «Міссіс Періодика- 2009» . На відміну від минулих років в цьому році були змагання серед мудрих та досвідчених жінок - Григор’євої Ніни Миколаївни , Міхутової Ольги Олександрівни, Гриценко Аліни Леонідівни.

Докладніше

 


 9 березня


В КУБЦ відбулася книжкова виставка «194 року від дня народження Т. Г. Шевченка, українського поета і художника, громадського діяча».

 


 9 березня


У секторі рідкісних і цінних документів була відкрита книжкова експозиція рідкісних видань ХІХ –ХХ ст. «Молітесь правді на землі» на честь дня народження геніального українського поета і художника Т.Г. Шевче¬нка, який був й громадянином, патріотом, учителем, проповідником праці Правди. Експозиція пропонувала знайомитись з рідкісними виданнями «Кобзаря», з літературою про його творчість, раніше невідомою читачам.

 


 10 березня

 
У відділі періодичних видань організовано виставку під назвою : «Настройка бизнеса : приказано выжить» циклу «Стратегия прорыва. Кризис – это всерьез и надолго».

Докладніше

 


 13 березня

 
ЦЄІ спільно з громадською організацією «Інтер Клуб» було проведено вечір пам’яті видатної європейської співачки Анни Герман «Відлуння чарівної пісні».

 


 14 березня

 
В центрі «Вікно в Америку» відбулась інформаційна година. 130-років від дня народження Альберта Ейнштейна. До уваги відвідувачів підготовлена письмова тематична довідка на двох мовах.

 


 14 березня

 
Активісти Центру «Вікно в Америку» прийняли участь в V щорічній міжнародній виставці «Освіта за кордоном» в якості перекладачів-консультантів. Вони покращили навики синхронного перекладу, отримали різноманітні відомості про американські навчальні заклади та лінгвістичні центри, якими поділилися з відвідувачами центру наступного дня.

 


 15 березня

 
В центрі «Вікно в Америку» пройшов «English Speaking Club» за темою «Проблеми сну та хронічної втомленості».

 


 16 березня

 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка «370 років від дня народження Івана Степановича Мазепи (1639-1709), гетьмана України».

 


 19 березня

 
У краєзнавчому відділі відбулось засідання клубу „Ріднокрай” за темою: «Творець і лідер наукової історичної школи професор М.П. Ковальський». До 80-річчя від дня народження.

Докладніше

 


 19 березня

 
На базі Дніпропетровської обласної дитячої бібліотеки був проведений психотренінг «Конфлікт у бібліотеці».

Докладніше

 


 19 березня

 
В патентно-технічному відділі відбулось засідання клубу «Еколог».
Тема засідання «СУЧАСНА ТЕХНОЛОГІЯ ОБРОБКИ СТІЧНИХ ВОД». Засідання було присвячено до 22 березня – Всесвітнього Дня водних ресурсів.

Докладніше



 21 березня

 
Абонемент організував відкритий перегляд поетичних творів до Всесвітнього Дня поезії під назвою «Чарівний світ поезії». Книги були підібрані за запитами читачів і видавалися додому.

 


 21 березня

 
До всесвітнього Дня поезії у відділі документів іноземними мовами до уваги користувачів було представлено книжкову виставку «Звуки поезії Самюеля Колріджа», де можна було ознайомитися з творчістю поета.

 


 21 березня

 
Українська вітальня відділу абонемента приймала клуб «Захопленість», засідання якого присвячувалось 200 річчю з дня народження М.В.Гоголя. «В пошуках світла» - під такою назвою пройшла літературна година.

Докладніше

 


 22 березня

 
В центрі «Вікно в Америку» пройшов «English Speaking Club» за темою «How safe is your food?». Його підготувала волонтер центру, студентка гуманітарного факультету 2-го курсу Національної металургійної академії, спеціальність «технічний переклад» Наталі Кармазь.

 


 23 березня

 
В читальній залі та відкритому доступі абонемента демонструвалися дві книжкові виставки «Велетень у царстві людської культури» до 200-річчя від дня народження М.В.Гоголя. Були представлені тематичні розробки уроків з вивчення творчості Гоголя для вчителів, критичний матеріал на життя і творчість М.Гоголя в читальній залі та художні твори письменника на відкритому доступі. Фото

 


 24 березня

 
Завідуюча відділом наукової організації і методики ДОУНБ Луньова І.Є. разом з директором ДОУНБ, заслуженим працівником культури України Тітовою Н.М. та завідуючою відділом наукової інформації та бібліографії Барабан І.В. взяла участь у святкуванні Всеукраїнського Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва.

Докладніше

 


 25 березня

 
У відділі документів інозумними мовами пройшов День інформації для викладачів англійсьвої мови «Використання пісенного матеріалу у навчанні іноземної мови». Було підготовлено перегляд та огляд документів з цієї тематики.

 


 25 березня

 
У відділі мистецтв відбулось засідання клубу «Літературна вітальня» під назвою «Любите женщину».

Докладніше

 


 26 березня

 
У краєзнавчому відділі відбулось засідання Дніпровського генеалогічного товариства. З розповіддю про дослідження власного родоводу виступив кандидат технічних наук, ст. науковий співробітник Інституту чорної металургії Юрій Іванович Черевик.

Докладніше

 


 28 березня

 
в КУБЦ відбулося засідання асоціації релігієзнавців Дніпропетровської області за темою «Ідея національної церкви і національна релігія».

 


 29 березня

 
В центрі «Вікно в Америку» пройшов «English Speaking Club». Керівник центру Світлана Усенко зробила інформаційне повідомлення, проілюстроване слайд-шоу, що до знаменної дати американського календаря «4 квітня 2009 - 60 років з дня створення військового альянсу НАТО».

Докладніше

 


 31 березня
 
Представники дніпропетровського центру «Window on America» стали гостями школярів старшокласників спеціалізованої СШ № 22 на запрошення вчителя Валентини Швидкої.
Школярам розповіли про обласну наукову бібліотеку та інформаційний центр «Вікно в Америку», запросили ознайомитися з ресурсами особисто.
Їм було запропоновано переглянути інформаційне слайд-шоу «Edgar Allan Poe - Editor, Poet, Master of the Short Story» (200 років від дня народження Едгара По, американського письменника.