Протягом місяця


В патентно-технічному відділі продовжувала діяти виставка «Не пропустіть новинку». Виставка привернула широке коло користувачів та всіх кого цікавить інтелектуальна власність.


Протягом місяця


Протягом місяця працював
«Заочний абонемент Гьоте-институту», послугами якого змогли скористатися всі любителі німецької мови – взяти книгу або музичний диск додому безкоштовно.


Протягом місяця 

Оновилася «Пам’ятна вітрина» - постійно діюча виставка, присвячена ювілеям письменників. У грудні вшановуються ювілеї: Андрія Ілліча Красовського, Людвіга Гольберга, Миколи Павловича Задорнова, Ежена Сю, Анатолія Івановича Домбровського, Віталія Івановича Петльованого, Жана-Батіста Расіна. Відкритий перегляд творів цих авторів демонструвався в режимі вільного доступу. Читачі мали змогу взяти книги додому.

Протягом місяця
 
Оновився «Православний календар» - постійнодіюча ілюстративно-документальна виставка (Введення в храм Пресвятої Богородиці, апостола Андрія Первозванного, святителя Миколи).

 2 грудня
 
в КУБЦ відбулася книжкова виставка «Закордонне українство: історія та сучасний стан».


З 2 грудня по
31 грудня

 
У відділі демонструвалась виставка документів «Вітраж – сяйво кольорового скла», де представлені матеріали з історії та сучасного стану цього виду монументального живопису. Багато кольорових видань, що розповідають про розквіт вітражного мистецтва середньовіччя, приклади витворів сучасних дизайнерів по оздобленню інтер’єрів.

Фото 1, Фото 2


 2 грудня

 
Організована та представлена до уваги користувачів виставка
циклу «Моя Батьківщина – Україна», присвячена Дню місцевого самоврядування
«Самоврядування – стратегія розвитку регіонів»
На виставці представлені матеріали з періодичних видань за такими розділами:
1. Історичний досвід органів місцевого самоврядування;
2. Конституційно-правові засади місцевого самоврядування в Україні: проблеми реалізації;
3. Місцеве самоврядування: регіональний аспект.

Фото 1, Фото 2, Фото 3


2 грудня
 
У відділі абонемента організовано книжкову виставку «Вічний пілігрим» до 90-річчя від дня народження Миколи Антоновича Миколаєнко, поета, члена Національної Спілки письменників України. Читачі мали нагоду ознайомитися з творчістю ювіляра, взяти його твори додому. 5 грудня відділ прийняв участь у привітанні ювіляра зі святом, організованому письменницькою організацією у Літературному музеї.

 2 грудня
 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» презентовано виставку нових дарунків Відділу преси та культури Посольства США в Україні.

Виставка нових надходжень в очікуванні читачів.


 3 грудня
 
До в інформаційного центру «Вікно в Америку» завітали студенти-металурги (Національний металургійний університет України) разом з викладачем англійської мови Олександрою Миргородською. Вони ознайомилися с задачами та можливостями Центру, його ресурсами, що допоможуть їм покращити знання англійської мови, переглянули слайд-шоу Thanksgiving Day.

Студенти-металурги разом з викладачем Олександрою Миргородською прийшли переглянути презентацію Thanksgiving day

 3 грудня

 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» відбулася інформаційна година до Міжнародного дня інвалідів.
Було розгорнуто виставку плакатів, які яскраво розповідають про життя таких людей в Сполучених Штатах Америки та у всьому світі.

знайомство з виставкою плакатів до Всесвітнього дня інвалідів


 3 грудня
 
У відділі читальних залів відбулося засідання клубу «Екософія людини». Тема засідання «Розум та якість життя». Доповідач Тімченко В.Ф. розкрила поняття розуму, його діяльність у нашому житті і можливості гармонійної будови нашого сьогодення та майбутнього.

 4 грудня

 
У відділі читальних залів відбувся творчий вечір поетеси Яворської Лариси Олексіївни «За все спасибо в этом мире».

Фото 1


 4 грудня

 
У ЦЄІ відбулося підведення підсумків та урочисте нагородження переможців творчого конкурсу з тематики толерантності, який проводився протягом жовтня-листопада 2009 року. Мета проведення конкурсу - пропагування провідної європейської цінності - толерантності в українському суспільстві засобами мистецтва. У заході брали участь колективні та індивідуальні роботи, виконані шкільною та студентською молоддю регіону - малюнки, стіннівки, скульптури, декоративні твори, фотоколажі, вірші, есе, презентації.

Докладніше


 5 грудня

 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Присутні висловилися про життя інвалідів в Україні, свої контакти з такими людьми, та про те чи зможуть вони чимось допомогти їм, покращити їх життя. Згадали про день народження Уолта Діснея, видатного американця, що весь світ радував своєю творчістю. Переглянули слайд-шоу, що познайомило присутніх з героями диснеївських фільмів.

Згайдамо улюблені мультфільми.


 7 грудня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала книжкова виставка нових надходжень, на якій були представлені книжки для читання китайською, турецькою, іспанською та іншими мовами за методом І.Франка.

 


 9 грудня
 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка «Історія України: реальність і правда (від найдавнішого часу до початку XXI століття)».

 9 грудня

 
Відділ читальних залів провів вечір-зустріч з учасниками експедиції «Запасний шлях із «варягів у греки», або таємними дорогами запорозьких козаків» - «Білі плями в історії Придніпров’я». Ковтонюк Борис Мусійович, керівник експедиції, член Національної спілки журналістів України, Голова Правління ДОГО КТ «Ріднокрай» розповів гостям про мету, особливості експедиції, цікаві знахідки та відкриття, продемонстрував відеоролик. Учасники експедиції поділилися своїми враженнями, прокоментували фотографії, зроблені під час маршруту.

Фото 1, Фото 2


 10 грудня
 
В секторі рідкісних і цінних документів відбулось відкриття книжкової виставки «І стали пам’ятниками книги».
На виставці ВПЕРШЕ були запропоновані увазі читачів книги різних галузей знань, які вийшли з друкарень відомих українських та російських книговидавців і просвітителів ХVІІІ-ХХ ст.: М.І. Новікова, С.І. Селіванівського, С.В.Кульженка, Г.Т.Корчак-Новицького, Ф.О.Іогансона, Ф.Ф.Павлєнкова, О.С.Суворіна, І.І.Чоколова, І.Д.Ситіна, А.Ф.Маркса та ін.

 10 грудня

 
Вийшов у світ інформаційно-аналітичний огляд за підсумками діяльності бібліотек області «Публічні бібліотеки області: рік 2008». Видання підготовлене фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ.

Докладніше


 12 грудня
 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Темою зустрічі була історія та сьогодення Нобелівської премії, яка була заснована Альфредом Нобелем у 1895 році. Присутні відповіли на питання що вони знають про головну мету премії та критерії відбору номінантів, про категорії премії, про відомих домінантів, та чи в змозі вони змінити світ. Президент США Барак Обама – лауреат Премії Миру 2009.

Президент США Барак Обама нагороджений Премією Миру 2009.

 14 грудня

 
Представник ЦЄІ прийняв участь відео-дискусії, яку проводив Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) на базі Київської Академії державного управління.. Головна мета цього заходу – залучити представників громадянського суспільства у Дніпропетровському регіоні до формування стратегічних пріоритетів України у зовнішньої політики, а саме у сфері євроінтеграції. Спілкування проходило за допомогою телемосту. Формат зустрічі був дуже вдалим та корисним.

Фото


 15-16 грудня

 
Відбулась обласна нарада директорів ЦБС та завідуючих бібліотеками з питань планування роботи бібліотек «Основні напрямки планування роботи бібліотек на 2010 рік».

Докладніше


 15 грудня

 
У відділі читальних залів відбулося чергове засідання кіноклубу.
Учасники кіноклубу мали можливість ознайомитись з повнометражним ігровим фільмом «Поліція Донбасу» (режисер фільму Володимир Проскуровський), переглянути виставку кінокамер ХХ століття та книжкову виставку «Это простое и сложное кино».
Після перегляду фільму Володимир Проскуровський розповів історію створення кінострічки, а також дав відповіді на питання, які цікавили глядачів. Відвідувачі кіноклубу з інтересом оглянули представлені виставки.

Фото 1, Фото 2


 16 грудня

 
У відділі читальних залів почала діяти ілюстративно-документальна виставка «Перлина української літератури» (до 175 річчя від дня народження Марка Вовчка).До уваги користувачів представлені твори письменниці, які становлять велику цінність у скарбниці класичної культурної спадщини України та література про її життя.

Фото


 16 грудня
 
Відбулося засідання «малої» «Літературної вітальні», де мова йшла про мистецтво книги та були представлені мініатюрні видання з приватних колекцій учасників клубу. Це оригінальні примірники творів О.Пушкіна, А.Ахматової, В.Висоцького,спогадів А.Керн розміром 7х11 см., тритомник Н.Нєкрасова, М..Булгакова розміром 10х15 см., книжки-портрети видатних музикантів та письменників 4х6 см. та ін..

Співробітники відділу познайомили присутніх з цікавинками нашого фонду підготували огляд літератури за темою «Мистецтво книги».

Фото 1, Фото 2, Фото 3, Фото 4


 17 грудня
 
В патентно-технічному відділі відбулось засідання клубу «Академія досліджень та винахідництва».
Тема засідання «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ ЯК ШЛЯХ ВИХОДУ ІЗ КРИЗОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ».
У проведенні засідання клубу взяли участь науковці, фахівці у сфері інтелектуальної власності, викладачі та студенти ВУЗів.
Також діяла тематична книжкова виставка.
Захід був підготовлений працівниками ПТВ:
відповідальний – зав. відділом Мищенко Т.М.
виконувач – головний бібліотекар Неділько Т.В.

 17 грудня

 
У відділі періодичних видань організовано виставку з циклу «Релігійний календар», присвячену Дню Святого Миколая «Ой, хто, хто Миколая любить…».
На виставці представлено матеріали , які розповідають про житіє Святого Миколая, про традиції святкування цього свята в Україні.

Фото 1, Фото 2


 19 грудня

 
У відділі читальних залів представлена ілюстративно-документальну виставка «Різдвяні свята – щедрі та веселі».

У відділі читальних залів продовжували діяти:
Ілюстративно-документальна виставка «Мова – дорогоцінний скарб» (до Дня української писемності та мови.
Документальна виставка «Великий життєлюб» ( із серії «Видатні. Відомі. Знамениті») до 120 річниці від дня народження Остапа Вишні.
Ілюстративно-документальна виставка «Здорова нація – міцна держава».
Книжкова виставка «Нові надходження»

Фото


 19 грудня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала книжкова виставка «Різдво христове». На виставці представлено матеріали про святкування цього свята в різних країнах світу.

 


 19 грудня
 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club» присвячений проблемам міжнародної міграції.
Нині, близько 191 мільйонів людей проживають за межами країн свого походження. Хоча для багатьох цей досвід є позитивним, випадки експлуатації та дискримінації мігрантів все ще мають місце в світі. Гуманітарні проблеми, пов'язані з міграцією, загострюються у разі незаконної міграції.
В Україні, на жаль, трудова міграція спрямована не до країни, а з країни. Про це міркували члени клубу.

Migrant Day

 19 грудня
 
В українській вітальні відділу абонемента відбулися різдвяні зустрічі «Свято нашої душі» у розрізі чергового засідання клубу «Захопленість». Виступ Галини Федорівни Пивоварової про святкування різдвяних свят доповнився виступом байкаря Анатолія Петровича Отлєтова. Він розповів свою новостворену філософську притчу до свята.

 22 грудня
 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» презентовано виставку нових надходжень, що склалася з подарунків Відділу преси та культури Посольства США в Україні, які пройшли бібліотечну обробку. Це – навчальна програма з вивчення англійської мови RosettaStone, дитячий словник, декілька статистичних довідників, книги з історії та літературознавства США.

New_arrivals

 23 грудня
 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» презентовано виставку до Різдвяних свят. Це – енциклопедії, книги присвячені американським святам, розробки уроків для вчителів, ноти, тексти популярних пісень.

Marry Christmas

 23 грудня
 
До в інформаційного центру «Вікно в Америку» завітали 2 групи студентів Національної металургійної академії України з викладачами Олександрою Миргородською та Ольгою Ліпинською.
Вони оглянули нові виставки та скористалися ресурсами Центру, щоб переглянути навчальний фільм англійською мовою.

Студенти-металурги.

 25 грудня

 
У відділі абонемента відкрилися запасники. Читачам пропонується художня українська, всесвітня класична література та література з різних галузей.

Афиша


 26 грудня
 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Всіх зустріла гарна ялинка та іграшковий Санта Клаус. Відвідувачі в інтерактивній формі (вікторина) дізналися нові факти з історії виникнення та святкування Різдва, відсвяткували на український манер, вивчили декілька пісень англійською мовою.
Переглянули слайд-шоу, що ілюструвало еволюцію різдвяної вітальної картки.
Заохочувальні подарунки отримали всі члени клубу – це були диски з новорічними піснями, що стануть всім у нагоді впродовж свят.
Також відбувся відео-зв'язок з брокером з нерухомості Метом (м.Чікаго, США), який вразив нас своєю англійською вимовою та знанням декількох російських фраз.

Святкова вікторина

 26 грудня
 
В КУБЦ відбулося підсумкове засідання асоціації релігієзнавців в Дніпропетровської області.

 28 грудня

 
У приміщенні відділу мистецтв відбулося засідання Ради при директорі, де були присутні усі завідуючі структурними підрозділами ДОУНБ.

Фото 1, Фото 2