|
| ||||||||||||
|
Напівфабрикати – менше споживати!
Ірина Миколаївна Роман, завідуюча Чаплинською селищною бібліотекою
Після березневих свят у Чаплинській селищній бібліотеці відбулося засідання клубу «Затишок» за участю запрошених працівників селищної ради. Тема заходу була актуальною: українська кухня від минувшини до сьогодення
Відвідувачів познайомили з доповіддю про побут українців стосовно харчування, яким здавна цікавилися народознавці, адже їжа тісно пов’язана з обрядами.
Харчування залежало перш за все, від соціального статусу сім*ї, а також - у яких природних умовах проживали люди , и урожайним видався рік.
Невміле зберігання харчових запасів теж загрожувало бідою. Тому капусту, буряки, яблука, груші, огірки, кавуни, сливи на зиму квасили і солили, садовину сушили. Українська кухня завжди була різноманітною, споживалися борошняні й круп’яні , м’ясні, рибні та молочні страви. Але все ж основною їжею був хліб – буханці, паляниці, книші, пампушки, перепічки, його випікали з житнього, рідше пшеничного борошна. З борошна варили галушки, вареники, затірку, дуже поширеними були каші, особливо пшоняна та гречана , а також рибна юшка, борщі, куліш, супи. В житті сенян переважвл рослинна їжа – капуста, цибуля, солоні й свіжі огірки, ягоди , яблука, гриби. Заможніші частіше вживали м’ясні страви: тушковану або смажену птицю, свинину, баранину, ковбаси.
Після ознайомлення з їжею своїх предків, перейшли до обговорення страв сьогоденних. Було примічено, що ми почали споживати багато напівфабрикатів, тому, що ними заповнені всі продуктові магазини, але, як і наші попередники, багато консервуємо . Та, на відміну від тих часів , часто компонуємо і закриваємо разом огірки, цибулю, перець, тобто салати .
Відвідувачам було запропоновано взяти для ознайомлення книги «Українська кухня», «Страви з картоплі», «Рибні страви», «Технологія приготування кондитерських виробів», «Сучасна кулінарія».
У зв’язку з тим, що наближалося свято Масляної, були надані додому листи – рецепти приготування млинців із різними начинками.
Дякую за приємне спілкування. До нових зустрічей!
Васильківський вісник.- 2016.-№26.- 5 квітня
|
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua |
Copyright © 2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека |
|