Напівфабрикати – менше споживати!

 Ірина Миколаївна Роман, завідуюча Чаплинською селищною бібліотекою

Після березневих свят  у Чаплинській селищній бібліотеці відбулося  засідання клубу «Затишок» за участю  запрошених  працівників  селищної ради. Тема заходу була актуальною: українська кухня  від минувшини до сьогодення 
 Відвідувачів  познайомили  з доповіддю  про побут українців  стосовно харчування, яким здавна цікавилися народознавці, адже їжа тісно пов’язана з обрядами.
 Харчування  залежало перш за все, від соціального статусу сім*ї,  а також  - у яких  природних умовах  проживали люди , и урожайним видався рік.
 Невміле зберігання  харчових запасів  теж загрожувало бідою. Тому капусту, буряки, яблука, груші, огірки, кавуни, сливи на зиму  квасили і солили, садовину сушили. Українська кухня  завжди була різноманітною, споживалися  борошняні  й круп’яні , м’ясні, рибні  та молочні страви. Але все ж основною  їжею  був хліб – буханці, паляниці, книші, пампушки, перепічки, його випікали  з житнього, рідше пшеничного борошна. З борошна варили  галушки, вареники, затірку, дуже поширеними  були  каші, особливо пшоняна та гречана , а також рибна юшка,  борщі, куліш, супи. В житті сенян переважвл рослинна їжа – капуста, цибуля, солоні  й свіжі  огірки, ягоди , яблука, гриби. Заможніші  частіше вживали м’ясні страви: тушковану або смажену  птицю, свинину, баранину, ковбаси.
 Після ознайомлення з їжею своїх  предків, перейшли  до обговорення  страв сьогоденних. Було примічено, що ми почали  споживати  багато  напівфабрикатів, тому, що ними заповнені  всі продуктові магазини, але, як і наші попередники, багато консервуємо . Та,  на відміну  від тих часів , часто компонуємо  і закриваємо  разом  огірки, цибулю, перець, тобто  салати . 
 Відвідувачам  було  запропоновано взяти  для  ознайомлення  книги «Українська кухня», «Страви  з картоплі», «Рибні  страви», «Технологія  приготування   кондитерських  виробів», «Сучасна  кулінарія».
 У зв’язку з тим, що наближалося  свято Масляної, були надані  додому листи – рецепти  приготування  млинців  із різними начинками.
 Дякую за приємне спілкування. До нових зустрічей!

                                                    Васильківський вісник.- 2016.-№26.-  5 квітня
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека