Протягом місяця


У січні у краєзнавчому відділі відкрито книжково-ілюстративні виставки:
із серії «Літературне Придніпров’я», на якій представлено творчість письменників-ювілярів першого півріччя 2010 року: Олександра Завгороднього, Василя Чапленка, Костянтина Чернишова, Олексія Старикова, Фросини Карпенко, а також юних поетів Дніпропетровщини;

Детальніше...
Фото1, Фото2


 Протягом місяця


У відділі документів з питань мистецтв розміщено виставку творчих робіт у техніці батик «Поезія барв» студентів відділення образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ (керівник-викладач О.Половна-Васильєва). Тут представлено 16 картин розпису по шовку і тканині. Виставка має успіх у відвідувачів, отримала схвальні відгуки від фахівців. (докладніше див. сторінку сайту ДОУНБ «Вернісаж талантів»)
Співробітниками відділу підготовлено перегляд літератури «Чарівний світ батику»

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4


 Протягом місяця
 
В патентно-технічному відділі експонувалась виставка «Промислова власність в Україні: вчора, сьогодні, завтра». Виставка привернула широке коло користувачів та всіх кого цікавить інтелектуальна власність.

 Протягом кварталу

 
У відділі абонемента діє книжкова виставка «Золотий передзвін давнини» із циклу «Класика – читання вищого ґатунку». До відкриття запасників відділу пропонуються найкращі твори української та всесвітньої художньої літератури. «В глибину віків» - розділ виставки, який пропонує читачам художні твори серій «Памятники літератури Древней Руси» та «История отечества».

Фото


 4-31 січня
 
У відділі документів з питань мистецтв демонструвалась виставка документів «Символ балетного мистецтва», присвячена 100-річному ювілею легендарної балерини Галини Уланової. Користувачі мали змогу познайомитись з книгами, що розповідають про життя і творчість танцівниці, спогадами про неї, рецензіями на вистави, фотографіями сценічних образів, що створила Г.Уланова.

 4 січня
 
До уваги користувачів відділу була представлена книжково-ілюстративна виставка «Де живе Санта Клаус», яка надала можливість користувачам дізнатися чим різняться між собою Дід Мороз та Санта Клаус, також отримати інформацію про батьківщину Санти – Ірландію.

 5 січня

 
«Шлях від Землі до високої зірки» - книжкова виставка до 150-річчя від дня народження А.П.Чехова демонструвала художні та літературознавчі твори про письменника в залі класичної літератури, читачі мали можливість взяти твори додому.

Фото


 6 січня

 
Розпочато цикл виставок «Релігійний календар » виставкою «Різдвяна зірка світить благодатно». Виставка присвячена великому християнському святу – Різдву Христовому. Мета виставки – ознайомити читачів з історією свята Різдва Христового, з традиціями святкування цьго свята в Україні.

Фото1, Фото2


 7 січня

Відвідувачі ДОУНБ з інтересом ознайомились з книжковою виставкою рідкісних видань XIX – XX ст. «Я родился … чтобы свидетельствовать об Истине» в секторі рідкісних і цінних документів.
Виставка відзначила радісне свято усіх християн – Різдво Христове. Читачі побачили на виставці унікальні твори відомих вчених богословів і філософів про головну подію всесвітньої історії – виникнення нової релігії – християнства, про народження її засновника Ісуса Христа. Це твори Є. Ренана, Ф. Фаррара, Г. Френсена, В. Дюринта, М. Поснова, Б. Мецгера, Д. Штрауса, М. Тальберга, митрополита Макарія та ін.

 9 січня

 
В центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Календар знаменних дат Америки підказав тему для спілкування – день народження відомого співака, короля рок-н-ролу Елвіса Преслі. Аудиторія з захопленням пристала на пропозицію заспівати пісень Елвіса Преслі. На ресурсі Youtube.com знайшлися гарні ролики-караоке.

Фото


 11 січня

 
У відділі читальних залів відкрита персональна виставка поета-фронтовика, письменника, талановитого інженера і організатора виробництва, нашого земляка Михайла Сергійовича Селезньова «Я жив віршами навіть на війні».

Фото


 11 січня
 
«Василь Стус - поет і людина» - інформаційна година з біографії В.Стуса, цікаві факти.

 11 січня

 
У ЦЄІ було проведено європейський урок «Відчуття Європи» для студентів бібліотечного відділення училища культури. Присутні отримали інформацію про історію створення, засади функціонування та сучасний стан розширення Європейського Союзу, а також перспективи входження України до Єврозони.

Фото


 12 січня
 
Працювала виставка нових надходжень відділу документів іноземними мовами, на якій були представлені матеріали з вивчення китайської, японської, італійської, іспанської, турецької, корейської та норвезької мов.

 12 січня

 
«Свято єдності і злагоди» - книжкова виставка до Дня Соборності України. Експонується література історичного характеру.

Фото


 13 січня

 
Представники ЦЄІ взяли участь у презентаційному відкритті європейського клубу ПТУ № 63 «Європейська хвиля». Консультант Центру виступив з повідомленням про можливості спільної діяльності на 2010 рік.

Фото1, Фото2, Фото3


 13 січня

 
В центрі «Вікно в Америку» було презентовано книжкову виставку «The word of dictionary».

Фото


 14 січня
 
У відділі читальних залів почала діяти виставка «Нові надходження», яка знайомить з новою літературою, що надійшла до відділу.

 16 січня

 
В центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Виставка словників «The word of dictionary» познайомила з різнобарв’ям словників у центрі - традиційних та на електронних носіях. Особливе місце на стелажі займали словники видавництва Merriam-Webster. Всіх присутніх ознайомили з біографією та життєвим подвигом Ноа Вебстера – видатного американського лексикографа, автора першого американського словника.

Фото


 18 січня

 
У відділі читальних залів відбулась презентація ілюстративно-документальної виставки «Ідея української соборності: поступ крізь віки». Матеріали виставки розкривають становлення та розвиток ідеї соборності України, її особливості і форми вияву на кожному конкретному історичному етапі.

Фото


 19 січня

 
У відділі читальних залів відбулося чергове засідання кіноклубу.
Перше засідання кіноклубу 2010 року було присвячене 125-річчю від дня народження Данила Сахненка – українського кінооператора і кінорежисера, який був одним із початківців українського кіно.
З розповіддю про Данила Сахненка виступив заслужений журналіст України, краєзнавець М.П.Чабан. Він ознайомив присутніх з цікавими історичними фактами з життя і творчості Данила Сахненка.

Фото


 19 січня

 
Відділ брав участь у заході по підвищенню кваліфікації співробітників Дніпропетровського історичного музею з оглядом періодичних видань, які одержує відділ.

Фото


 19 січня

 
Завідувачка краєзнавчого відділу взяла участь у проведенні Дня інформації для наукових співробітників Дніпропетровського історичного музею ім. Д. Яворницького. Вона представила історичну та краєзнавчу літературу з останніх надходжень та подарованих читачами, провела огляд новинок.

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4


 19 січня
 
Керівник центру «Вікно в Америку» Світлана Усенко прийняла участь у заході «Підвищення кваліфікації працівників Дніпропетровського історичного музею». Історики та екскурсоводи дізналися про мету створення Центру при Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці, задачі інформаційного центру, про його ресурси та людей що його відвідують. Всім були роздані рекламні матеріали – запрошення відвідувати Центр та стати членом розмовного English Speaking Club.

 21січня

 
У краєзнавчому відділі відбулось засідання клубу «Ріднокрай» за темою: «Катеринославський лікар і громадський діяч Владислав Едмундович Дзержинський». З доповіддю виступив доктор історичних наук, професор ДНУ Варфоломій Савчук, який уперше оприлюднив результати своїх досліджень, представив наочні документи та фотографії.

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4, Фото5, Фото6, Фото7, Фото8


 21 січня
 
В патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу «Академія досліджень та винахідництва».
Тема засідання «ОСОБЛИВОСТІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ».
У проведенні засідання клубу взяли участь науковці, фахівці у сфері інтелектуальної власності, викладачі та студенти ВУЗів.
Також діяла тематична книжкова виставка.
Захід був підготовлений працівниками ПТВ:
відповідальний – зав. відділом Мищенко Т.М.
виконувач – головний бібліотекар Неділько Т.В.

 21 січня

 
Організована та представлена до уваги користувачів виставка
«Єдність – не просто гасло, а фундамент реалістичної політики», присвячена Дню Соборності України.
Це свято відзначаємо 22 січня щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.
Століттями розірваний український народ визволився з неволі – Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна – з Австоро-Угорської імперій – і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Фото1, Фото2


 22 січня

 
У ЦЄІ відбувся інформаційно-пізнавальний захід «Віртуальна подорож до Чехії» з циклу «Віртуальні подорожі країнами Європи». Захід проводився за участю європейського клубу Дніпропетровського Центру поліграфії та інформаційних технологій «Європейський вектор». Під час заходу присутні ознайомились з виставкою – переглядом «Неповторна Чехія», переглянули мультимедійну презентацію «Чехія – перлина у намисті Європи» та поділилися своїми враженнями про захід.

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4, Фото5


 22 січня
 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка «22 січня - День Соборності України».

 23 січня
 
В українській вітальні відділу абонемента під гаслом «Віват читач!» відбулася зустріч за круглим столом, присвячена звіту перед читачами клубу «Захопленість». Вступне слово мала завідуюча відділом Людмила Федорівна Афанасьєва, яка розповіла про надбання та досягнення в роботі відділу за минулий рік та перспективи роботи на наступний 2010 рік. З бібліографічним оглядом нових надходжень літератури до відділу виступила Галина Федорівна Пивоварова.

 23 січня
 
В центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club» присвячений Дню народження громадського діяча Америки Мартіна Лютера Кінга та Девіда Уорка Гріффіта, американського кінорежисера, теоретика кіно, з творчості якого починається відлік історії кіно як особливого мистецтва. Переглянули фільм «Народження нації». Обговорили тематику фільму, його художні засоби.

 25 січня

 
У відділі читальних залів почала діяти ілюстративно-документальна виставка «Життя Чехова – неймовірне, його творчість – дивовижна» ( до150-річчя від дня народження А.П.Чехова). Представлені на виставці документи розкривають подробиці з життя видатного письменника, знайомлять з його творчою спадщиною.

Фото


 27 січня
 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка «Крути – «символ наших визвольних змагань».

 27 січня

 
У відділі періодичних видань організовано виставку циклу «Літературний календар» - «Загадка Чехова»: до 150-річчя від дня народження А.П. Чехова, російського письменника.
Частина матеріалів на виставці присвячена темі «Чехов і Україна»

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4


 27 січня

 
У відділі документів з питань мистецтв відбулося засідання клубу «Літературна вітальня», присвячене життю і творчості А.Ахматової «Души высокая свобода» (інформаційні повідомлення – Буднік В.І., Куліш Л.П., Сорока Л.Н.) До заходу були підготовлені виставка документів «Пошуки та знахідки», огляд літератури «Поетична творчість А.Ахматової», перегляд нотних видань «Анна Ахматова і музика». Присутні мали змогу почути голос самої поетеси, прослухавши фрагменти з платівки «Анна Ахматова: Стихи и проза. Читает автор»

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4


 28 січня

 
Підготовлена та представлена до уваги користувачів виставка
«Спом’янемо тую славу, що залишилась нам з під Крут»,
присвячена Дню пам’яті героїв Крут.

Бій під Кру?тами — бій 16 (29) січня 1918 р. на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів від Києва; бій тривав 5 годин із 4-тисячною більшовицькою армією М. Муравйова та 300-ми київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, — та у свідомості українського народу особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою за незалежну Українську державу.

Фото1, Фото2


 29 січня

 
Читачі ДОУНБ ознайомились з книжковою виставкою рідкісних видань «Чехов – это Пушкин в прозе», яка відкрилась в секторі рідкісних і цінних документів.
Вона присвячена 150-річчю від дня народження великого російського письменника-гуманіста А. П. Чехова.

Докладніше

 29 січня

 
У відділі читальних залів відбувся творчий вечір письменниці, поетеси Олени Хейфец

Фото


 30 січня

 
В центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Присутні були поінформовані про те, що у канадському місті Ванкувер розпочнуться чергові зимові Олімпійські ігри. Згадали історію зимових Олімпіад та зимові види спорту, здобутки українських спортсменів (Оксана Баюл, Володимир Петренко), імена молодих спортсменів. Близько 60-ти українських спортсменів будуть виборювати медалі в Ванкувері – це фігуристи, лижники, біатлоністи.

Фото