Протягом місяця


У відділі періодичних видань організовано виставку «Батьки і діти: формування культури взаємин» , на якій увазі читачів пропонуються матеріали про культуру спілкування з дітьми, роль сімейних відносин в моральному вихованні дітей, сімейне виховання у правовому аспекті, історію української родинної педагогіки та ін. Фото

 


 Протягом місяця


В читальній залі абонемента постійно оновлювалася книжкова виставка «Травневі свята», що містила матеріал на допомогу школярам в написанні доповідей, рефератів, повідомлень до Дня Перемоги, Дня Європи, Міжнародного дня сім’ї, Всесвітнього дня без тютюну та ін. Фото

 


 Протягом місяця

 
Н а відкритому доступі абонемента організовано книжкову виставку «Книжкова полиця наших прабабусь» із циклу ретро-виставок «І знову класика іде до нас з полиць». Пропонуємо спілкування з класикою, де можна знайти рецепти сьогоденних проблем. На смак читачам пропонується класична і сучасна література.

 


 Протягом місяця

 
Постійно діюча «Пам’ятна вітрина» на відкритому доступі абонемента оновилася у травні виданнями травневих ювілярів: В.П.Астаф’єва, Б.Окуджави, Г.К.Честертона, У.Уітмена, Е.Л.Войніч, В.Т.Лаціса, П.Мирного, Оноре де Бальзака, Б.Л.Васильєва, Р.І.Іваничука, А.Конан Дойля. Відкритий перегляд творів цих авторів демонструвався на вільному доступі . Читачі мали змогу взяти книги додому.

 


 Протягом місяця

 
Працював «Заочний абонемент Гьоте- институту», послугами якого змогли скористатися всі любителі німецької мови – взяти книгу або музичний диск додому безкоштовно.

 


 Протягом місяця

 
У відділі читальних залів продовжували діяти книжкові виставки: „Нові надходження”, яка знайомить з новою літературою, що надійшла до відділу, „На допомогу студенту (економісту, юристу, психологу)”, ілюстративно-документальна виставка «З Україною в серці» до 200-річчя з дня народження Миколи Васильовича Гоголя.

 


 5 травня

 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка «Канадсько-Український Бібліотечний Центр – структурний підрозділ ДОУНБ. До 175-ої річниці створення ДОУНБ».

 


 5 травня

 
В патентно-технічному відділі відкрилась виставка «ЖИТИ В ЗЛАГОДІ З ПРИРОДОЮ». Виставка має декілька тематичних розділів: «До чистих джерел», «Крок на зустріч екосвіту в Україні», «Екологія і здоров’я». На цій виставці були представлені книги, періодичні видання, описи до винаходів, ДСТУ з фондів ПТВ, відділу краєзнавства, періодичних видань, читальних залів ДОУНБ.

 


 5 травня

 
У відділі читальних залів відкрилась ілюстративно-документальна виставка «Війна у пам`яті, біль у серці», присвячена Дню Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Представлені матеріали розповідають про подвиги рядових бійців і командирів, партизанів і підпільників, відомих воєначальників. Розкривають історичну правду про переможні і трагічні дні, про злочини гітлерівців, про тих, хто кував перемогу в тилу і тих, хто загинув в концентраційних таборах. Про героїчну боротьбу українського народу, який прийняв на себе перший удар. Фото

 


 6 травня

 
У відділі читальних залів відкрилась документальна виставка «Освіта в Україні в контексті Болонського процесу». Болонський процес – це процес європейських реформ, що спрямований на створення спільної зони європейської вищої освіти до 2010 року. Матеріали розміщені на виставці розкривають тенденції, проблеми, перспективи розвитку БП. Фото

 


 11 травня

 
В читальній залі абонемента до 175-річчя ДОУНБ організовано книжкову виставку «Бібліотека і час», яка наповнилась виданнями з історії бібліотеки, відділу абонемента та подарунковими виданнями. Фото

 


 12 травня

 
Фахівцями ВНІіБ була проведена екскурсія по бібліотеці для учасників Першої міжрегіональної науково - практичної учнівської конференції, яка проводилась на базі Дніпропетровського центру ПТО з поліграфії та інформаційних технологій.

Докладніше

 


 12 травня

 
У відділі періодики відкрито виставку "Розмаїття безробіття" з циклу «Стратегия прорыва. Кризис – это всерьез и надолго»

Докладніше

 


 12 травня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала виставка нових надходжень, на якій були представлені підручники англійської мови з різних галузей знань.

 


 13 травня

 
ЦЄІ була проведена віртуальна фотовиставка циклу «Європа очима дніпропетровців», присвячена Дням Європи в Україні. На виставці були представлені роботи дніпропетровського фотохудожника, члена Національної спілки журналістів України - Юрія Вікторовича Муханова.

Докладніше

 


 13 травня

 
У відділі документів з питань мистецтв відбулася екскурсія для викладачів і слухачів ДХШ №2. Співробітники відділу розповіли про інформаційні можливості та бібліотечні послуги, познайомили з виданнями на допомогу розвитку дитячої художньої творчості (огляд).

 


 14 травня

 
Консультант Центру європейської інформації взяв участь у семінарі-практикумі для викладачів дисципліни «Євровибір» з інформаційним повідомленням про діяльність ЦЄІ. Захід проводився на базі Центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів туристичного сервісу. Фото 1, 2, 3, 4.

 


 14 травня

 
У відділі краєзнавчої літератури відбулось засідання клубу „Ріднокрай” за темою: «Від Публічної до міської громадської: сторінки історії Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки». Виступила завідувачка наукового відділу наукової бібліотеки ДНУ ім. О. Гончара Л.М. Лучка. Вона розповіла про перших бібліотекарів катеринославської міської публічної бібліотеки, зокрема зупинилась на діяльності подвижниці бібліотечної справи Уляни Іванівни Дикарєвої.

 


 14 травня

 
Співробітниками відділу документів з питань мистецтв підготовлено і виставлено на сайті бібліотеки розділ: «бібліотека інформує» віртуальну виставку «Книжкові перлини з колекції літератури з мистецтва» (до 175-річчя ДОУНБ). Представлено 16 примірників за різними видами мистецтв з описом та анотаціями. Виставка буде діяти протягом року, документи оновлюватись кожні два місяці.

 


 14 травня

 
В патентно-технічному відділі відбулось засідання клубу «Ікар». Тема засідання «ТВОРЧІСТЬ, ЕКОНОМІКА, ІННОВАТИКА: АСПЕКТИ ВЗАЄМОДІЇ». У проведенні засідання клубу взяли участь викладачі ВУЗів, винахідники, студенти. До цього заходу була підготовлена виставка книг, періодичних видань на допомогу викладацькому процесу та навчанню.

 


 15 травня

 
В межах проведення Днів Європи в Україні в ЦЄІ відбувся молодіжний бліц - турнір «Що ти знаєш про Європу?» в якому прийняли участь активісти Євроклубів НВЗ «Лінгва» та СШ №134. Присутні розділились на 2 команди і змагалися у відповідях на протязі трьох етапів. Під час брейк - кави учасники турніру спілкувалися у невимушеній обстановці. Фото 1, 2, 3, 4.

 


 15 травня

 
Керівник центру «Window on America» Світлана Усенко відвідала середню школу № 39, з якою Центр пов’язує давня дружба. Школярі з цікавістю переглянули слайд-шоу “Sir Charles Spencer Chaplin - comedic actor, director and filmmaker. 120 years from his birthday”. Фото 1, 2, 3.

 


 17 травня

 
В приміщенні відділу документів з питань мистецтв відбувся майстер-клас визнаного дослідника української вишивки, члена Національної спілки майстрів народної творчості Ю.О.Мельничука.

Докладніше

 


 17 травня

 
Пройшов «English Speaking Club». Темою учбового заняття стала ювілейна дата для Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки - 175-ліття з дня заснування – «Librarian innovations in the USA and using them in Region Scientific Library».

Докладніше

 


 18 травня

 
У відділі "Вікно в Америку" ідбулася ознайомча екскурсія з ресурсами центру сільських бібліотекарів, що проходили курси підвищення кваліфікації в Обласній науковій бібліотеці. Гостям також була запропонована віртуальна екскурсія на сайт бібліотеки та сторінку WOA, де вони переглянули хроніку подій та фото. Фото 1, 2.

 


 18 травня

 
Проведено екскурсію по відділу документів з питань мистецтв для слухачів обласних курсів підвищення кваліфікації (бібліотечні працівники). Наші співробітники познайомили присутніх з інформаційними ресурсами, довідковим апаратом, можливостями відділу мистецтв.

 


 18 травня

 
За дорученням адміністрації обласної наукової бібліотеки завідуюча відділом мистецтв С.Пономаренко взяла участь у святковому заході, присвяченому 95-річниці від дня заснування Дніпропетровського Художнього музею і передала вітання та подарунки від колективу ДОУНБ.

 


 18 травня

 
Справжнім подарунком читачам у рамках заходів, присвячених 175-річчю ДОУНБ, стало відкриття електронної читальної зали. Серед запрошених були представники всіх вищих та середніх навчальних закладів міста, аспіранти, наукові дослідники.

Докладніше



 20 травня

 
У відділі періодики організовано виставку "В ім’я діалогу та розвитку" до Всесвітнього дня культурного розмаїття в ім’я діалогу та розвитку.

Докладніше



 20 травня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала книжково-ілюстративна виставка «Писатель, воссоздавший целостную картину общественной жизни своего времени», присвячена життю та творчості видатного французького письменника Оноре де Бальзака (до 210 річниці з дня народження).

 


 20 травня

 
Голова профспілки Шевченко О.В. була присутня на V Пленумі обласної профспілкової організації, де виступила з повідомленням щодо головних соціальних проблем бібліотечної молоді та соціального партнерства з керівництвом. Також на пленумі розглядались питання про співробітництво профспілок з органами місцевого самоврядування в умовах соціально - економічної нестабільності.

 


 20 травня

 
Відбулося засідання клубу «Екософія Людини». Тема засідання «Життя без ліків» розкривала можливості людини бути здоровою і уникнути багатьох неприємних захворювань. Фото

 


 21 травня

 
Відбулась Всеукраїнська науково - практична конференція „Сучасна бібліотека як головний науково - інформаційний та культурно - просвітницький центр місцевої громади”, присвячена 175-річчю з дня заснування Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Докладніше

 


 22 травня

 
ДОУНБ відзначила своє 175- річчя. З цієї нагоди в академічному театрі російської драми ім. М. Горького відбулися святкові урочистості „Її Величність - Бібліотека”.

Докладніше

 


 24 травня

 
В Центрі "Вікно в Америку" ройшов «English Speaking Club». Темою зустрічі стали відмінності європейським та американського футболом. Всі присутні приймали активну участь у дискусії, розповели про свої улюблені команди. Фото 1, 2.

 


 24 травня

 
В секторі рідкісних і цінних документів відбулося відкриття традиційної святкової книжкової експозиції «Сходинками Слова до духовного просвітлення піднятись», присвяченої дню слов’янської писемності і культури.

Докладніше

 


 25 травня
 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка «ОУН і УПА в Другій світовій війні».

 

 25 травня

 
Колектив ДОУНБ святкував 175-річчя на туристичній базі «Пролісок».
Адміністрація та профспілка подарували співробітникам відпочинок у прекрасному куточку Орлівщини. Щира привітність та гостинність, неповторна чарівність природи, чисте повітря та спів птахів наповнили душі музикою, і люди забули на деякий час про свої проблеми і турботи.

Докладніше

 


 26, 27, 28 травня

 
До відділу абонемента завітали учні 1-3 класів НВК №108 та СШ№131. Зав сектором реєстрації читачів С.М.Сухіна провела екскурсію по відділу, бібліотечний урок «Бібліотечні слова», вікторину-подорож «В країні Читландії», презентувався відкритий перегляд дитячих журналів, нових надходжень дитячої літератури та організовані практичні заняття «Твій помічник - довідник». До відділу записалося 166 дітей. Фото 1 , Фото 2.

 


 28 травня

 
Фахівцями відділу наукової інформації і бібліографії був проведен бібліотечний урок «Шлях до книги» для учнів духовної школи «Благовіщення». Діти ознайомились з різними виданнями з фонду бібліотеки, дізналися про особливості довідкового апарату книги та мали можливість завітати до сектору рідкісних і цінних документів. Фото 1, 2.

 


 28 травня

 
Рада дніпропетровської обласної організації ветеранів України за популяризацію подвигів захисників вітчизни під час Великої вітчизняної війні відзначила видання ДОУНБ «Моє Придніпров’я. Календар пам’ятних дат Дніпропетровської області на 2009 рік». Дипломом третього ступеню нагороджена упорядниця видання завідувачка краєзнавчого відділу Ірина Голуб. Фото 1, 2, 3.

 


 28 травня

 
У відділі краєзнавчої літератури відбулось чергове засідання Дніпровського генеалогічного товариства. Про участь дніпропетровських генеологів у роботі Кримських міжнародних наукових читань «Воронцовські читання» та «Мир усадебной культури», які відбулись в Алупці на початку травня, розповіли Микола Чабан та Галина Булатнікова-Орбеліані. Фото 1, 2, 3.

 


 29 травня

 
Директор ДОУНБ Надія Тітова та завідувачка краєзнавчого відділу Ірина Голуб взяли участь у презентації книги:
Шевченко Тарас. Вірші. 1844: Кобзар. 1840, Гайдамаки. 1841, Гамалія. 1843: Факсимільне відтворення / Авт проекту, упорядкування, передм. С.А. Гальченко: наук. опис рукоп. ориг. А.Й. Ряппо; з доповнен. і уточнен. Г.Л. Іващенка, К.Д. Ткаченка.– Дніпродзержинськ: ВД «Андрій», 2008.– 320 с.: іл., 8 с. вкл.

Докладніше

 


 29 травня

 
Директор Тітова Н.М. була запрошена на презентацію першого факсимільного відтворення збірки творів Т.Г. Шевченка «Вірші. 1844: Кобзар. 1840, Гайдамаки. 1841, Гамалія. 1843», яка відбулась у приміщенні театру імені Т.Г. Шевченка. На урочистому заході були присутні: екс- президент Л.Д. Кучма, радник президента з гуманітарних питань М.Г. Жулинський, представники Президентського фонду «Україна» та представники духовенства.

 


 30 травня

 
В Українській вітальні абонемента відбувся бенефіс відділу абонемента, присвячений 175- річчю ДОУНБ у розрізі засідання клубу «Захопленість» під назвою "Дім, де зігріваються серця". Фото 1, 2.

 


 30 травня

 
В КУБЦ відбулося засідання асоціації релігієзнавців Дніпропетровської області за темою «Християнство і духовність».

 


 31 травня

 
В Центрі "Вікно в Америку" пройшов «English Speaking Club». Темою зустрічі був World Blondes' Day. Фото 1, 2.

 


 31 травня
 
Профспілка ДОУНБ організувала для малюків співробітників бібліотеки похід у Дніпропетровський цирк. У рамках Дня захисту дітей родини відвідали нову цікаву програму “Карнавал чудес та сміху”. У програмі діти з батьками змогли побачити акробатичні номери, ведмежі забави, еквілібристів на мотоциклах тощо. На протязі всієї вистави глядачів розважали лауреати міжнародного конкурсу – комік - дует „Тет-а-тет”. Фото