Назад

9 березня

«А всім нам вкупі на землі Єдиномисліє подай І братолюбіє пошли» - книжково-ілюстративна виставка до Дня народження геніального українського поета, художника Т.Г. Шевченка.
Літературу про життєвий і творчий шлях Т.Г. Шевченка відображено у трьох тематичних розділах - «Україну любіте», «Учи неложними устами сказати правду» та «Зоре моя вечірняя».
Виставка варта уваги рідкісними виданнями творів поета: «Кобзарем» 1874 р., 1911 р., 1939 та 1944 рр., факсимільним відтворенням першого видання «Кобзаря» 1840 р. у Санкт-Петербурзі.
Примірник московського видання 1874 р. у перекладі М.О. Чмирьова має штемпелевий екслібрис О.П. Лаврова, за припущенням письменника (1826–1891 рр.), протоієрея, проф. богослов’я Ярославського Демідівського ліцею.
Як свідчить дарчий автограф на московському виданні «Кобзаря» 1911 р., книгу було подаровано перекладачем, поетом, письменником І. Бєлоусовим дитячому письменнику Є.Й. Шведеру, тобто цей примірник належав його особистій бібліотеці і займав в ній почесне місце. Відомо, що Є.Й. Шведер особливо дорожив книгами з автографами.
Привертає увагу дуже рідкісне видання 1930 р. ілюстрованої монографії акад. О. Новицького «Т. Шевченко» київського видавництва «Рух» з серії «Українське малярство» про творчість Шевченка-художника.
Виставку прикрасив екслібрис Президента України В.А. Ющенка з портретом Т.Г. Шевченка, виконаний відомим українським художником-графіком В.І. Хворостом і подарований ним сектору.