***Лютий***

У лютому:

У відділі періодичних видань оформлена виставка журналів, які надійшли у 2006 році. Серед запропонованих видань журнал Верховної Ради України “Віче”, де вміщено матеріал, присвячений пам’яті героїв Крут та структурі і повноваженням Конгресу США, а також “Ровесник”, “Социальная психологія”, “Финансы и кредит”, ”Экономика Украины” та ін. Всього ж у 2006 році відділ періодики буде одержувати 1100 назв журналів та 230 назв газет як України так і Росії.

4 лютого – в КУБЦ експонувалась книжкова виставка, присвячена 135-річчю від дня народження Лесі Українки, української поетеси, громадського діяча, автора поетичних збірок, поем, драм. Інтерес читачів викликали книга Ольги Косач-Кривинюк «Леся Українка. Хронологія життя і творчості», Нью-Йорк, 1970, 923 с. та монографія Р. Задеснянського «Леся Українка», видана в 1945 році у видавництві «Українська Критична Думка».

6 лютого – в КУБЦ відкрилась книжкова виставка, присвячена творчості І. Багряного (до 100-річчя з дня народження), яка буде діяти протягом 2006 року. На презентації виставки були присутні представники Січеславського відділення міжнародної фундації І. Багряного.

7 лютого - у відділі читальних залів діяла ілюстративно-документальна виставка „Так ніхто не кохав...”, присвячена Дню святого Валентина. На виставці були представлені видання відомих психологів, філософів, поетів (Е.Фромм, Ю.Рюриков, Д. Курянськи, О.Арнольд, Е.Асадов, Л.Костенко та ін.), які допомагають зрозуміти, яке важливе місце відведено коханню в житті людини та суспільства, висвітлюють питання культури взаємовідносин між юнаками та дівчатами, містять інформацію про проблеми сексуального життя та сімейних відносин ( фото)

7-28 лютого – користувачам відділу мистецтв була представлена виставка “Художники-передвижники – ювіляри року”, присвячена творчості видатних художників: А. Васнецова ( цього року йому виповнюється 150 років), А.Куїнджі (165 років від дня народження), В.Маковського (160 років від дня народження), М.Ярошенка (160 років від дня народження), які входили у товариство передвижних виставок і залишили глибокий слід в історії мистецтва. На виставці були представлені альбоми репродукцій з колекції Третьяковської картинної галереї, якій цього року виповнюється 150 років, книги про братів Третьякових, меценатів і засновників музею, які опікувались мистецтвом живопису і колекціонували картини художників-передвижників (фото).

11 лютого – в КУБЦ відбулося засідання Клубу Української Культури за темою «Походження української мови та етапи її розвитку» (доповідач Олена Лобода). Інтерес викликало питання застосування української мови в Канаді. Велику роль у збереженні та розвитку української мови відіграє література. Першими пропагандистами і перекладачами українського художнього слова в Канаді були Ф. Г. Р. Лайвсей, Е. Дж. Гантер, П. Канді, які, працюючи серед українських емігрантів, зацікавилися їхньою культурою, опанували українську мову. До 1903 року життя українців Канади висвітлювалося на сторінках газети «Свобода», що з 1893 року виходила в США. Найстаріша українська газета в Канаді – тижневик «Канадійський фармер» (з 1903 року).

12 лютого – в КУБЦ відкрилась книжкова виставка, присвячена 140-річчю від дня народження Миколи Прокоповича Василенка (1866-1935), громадсько-державного і педагогічного діяча, історика держави і права, дійсного члена і президента ВУАН, члена Центральної Ради, голови Ради Міністрів, міністра закордонних справ і народної освіти Української Держави. М Василенко залишив по собі велику наукову спадщину, зокрема фундаментальні дослідження «Нариси із історії Західної Русі і України», «Конституція Пилипа Орлика» та ін.

13 лютого - у відділі читальних залів відкрита книжкова виставка „Правдива іскра Прометея”, присвячена пам’яті геніальної української письменниці Лесі Українки (до 135-річчя від дня народження). Були представлені видання відомих літературознавців, твори письменниці. Матеріали виставки розповідали про непростий життєвий і творчий шлях Лесі Українки, допомагали зрозуміти колізії, в які потрапляли герої її творів. Особливе місце було відведено книзі доктора політичних наук, головного наукового співробітника інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України Марії Кармазіної „Леся Українка”, 2003 р. видання

13 лютого – у відділі періодичних видань організовано виставку до річниці виведення радянських військ із Афганістану „Афганістан болить в моїй душі”. На виставці представлено публікації , що висвітлюють різні погляди на війну в Афганістані, представлено спогади воїнів-афганців, статистику загиблих, матеріали про сучасне соціальне становище ветеранів війни у Афганістані.

13 лютого - у відділі читальних залів діяла книжкова виставка „Правдива іскра Прометея”, присвячена пам’яті геніальної української письменниці Лесі Українки (до 135-річчя від дня народження). Були представлені видання відомих літературознавців, твори письменниці. Матеріали виставки розповідали про непростий життєвий і творчий шлях Лесі Українки, допомагли зрозуміти колізії, в які потрапляли герої її творів. Особливе місце було відведено книзі доктора політичних наук, головного наукового співробітника інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України Марії Кармазіної „Леся Українка”, 2003 р. видання (фото).

14 лютого – на базі відділу періодичних видань відбулось засідання Дніпропетровського відділення товариства ветеранів війни в Афганістані. Засідання було присвячене річниці виведення радянських військ з Афганістану. Також розглядались організаційні та соціальні питання товариства.

14 лютого - у секторі рідкісних та цінних документів відкрилася книжкова експозиція факсимільних і репринтних видань "По сторінках репринтів", які були раніше невідомі читачам, тобто неопубліковані, не перекладені, чи існували тільки як бібліографічна рідкість XVIII - початку XX століть. Видання адресовані історикам, філологам, письменникам, журналістам та іншим дослідникам минулого.

16 лютого - директор обласної універсальної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України Н. М.Тітова , разом із завідуючою відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи І. Є. Луньовою взяли участь у обласній колегії управління культури облдержадміністрації за підсумками діяльності закладів культури області 2005 року. Засідання колегії проходило в приміщені Будинку органної та камерної музики. Колегію відкрила заступник голови облдержадміністрації О. В Сокульська. У своїй доповіді вона зупинилась на найважливіших питаннях функціонування закладів культури області в минулому році. Більш детально діяльність закладів культури області висвітлила у своєму виступі заступник начальника управління культури облдержадміністрації Л. Є Нікітенко . Діяльність бібліотечних закладів області була представлена директором обласної універсальної наукової бібліотеки Н. М. Тітовою. Фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи була підготовлена виставка інформаційних та рекламно-іміджових матеріалів з досвіду роботи ЦБС області за підсумками 2005 року „Бібліотеки Дніпропетровщини: здобутки, реалії, перспективи”.

20 лютого-5 березня - для завідуючих відділами обслуговування районних і міських ЦБС проводились курси підвищення кваліфікації за темою „Шляхи удосконалення бібліотечного обслуговування читачів”. На навчанні були присутні зав. відділами і провідні фахівці відділів обслуговування Дніпропетровської міської ЦБС для дорослих, Нікопольської та Новомосковської міських ЦБС, центральної міської бібліотеки м. Орджонікідзе і м.Тернівки. З районних ЦБС були присутні фахівці Криничанської, Васильківської, П’ятихатської, Софіївської, Широківської, Юр’ївської ЦБС.
Заняття проводили провідні фахівці ДОУНБ — Тітова Н. М., директор ДОУНБ, заслужений працівник культури України, Абраїмова Т. О., заступник директора ДОУНБ, Луньова І. Є., завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи, Барабан І. В., завідуюча відділом наукової інформації і бібліографії, Голуб І. С., завідуюча відділом краєзнавчої літератури і бібліографії, Браславська І. М., завідуюча відділом періодики, Афанасьєва Л. Ф., завідуюча відділом абонемента та ін. Були опрацьовані теоретичні та практичні питання організації обслуговування різних категорій користувачів. Присутні ознайомились з досвідом роботи структурних підрозділів ДОУНБ. По закінченні курсів всім слухачам були вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації.

20 лютого – у відділі періодичних видань відкрито виставку „Реклама на межі століть: історія, креатив, інновації”. Реклама – один з найстаровинніших видів діяльності людини. Вона є однією з найбільш поширених та впливових форм соціальних міжособистісних та масових комунікацій. Історію реклами від стародавнього світу до сьогодення розкриває розділ „Як все починалось”. Тут міститься інформація з історії плакату, засобів пропаганди, історії реклами радянського часу. Реклама оточує нас всюди: на вулиці, в засобах масової інформації, в друкованій продукції, на транспорті в мобільному телефоні. Якщо вас цікавить аромореклама, жива реклама, медіореклама та інші носії реклами, зверніться до розділу „Така різноманітна реклама”. Також тут були представлені найрізноманітніші зразки рекламної продукції: банківська реклама, реклама косметики та нерухомості. Для тих, хто цікавиться рекламною діяльністю взагалі, розділ „Професія-рекламіст” саме для вас! Інформація про те, як створюються рекламні тексти, як вони впливають на психологію людини, деякі ідеї для реклами відображено в розділі „Професія-рекламіст” (фото).

23 лютого - до Дня захисника Вітчизни у відділі періодичних видань організовано виставку „Свято справжніх патріотів, свято справжніх чоловіків”. На виставці представлені публікації з історії вітчизняної армії, матеріали з ілюстрованого журналу „Військо України”, де публікуються статті з проблем збройних сил України, про різні роди військ, а також розміщено матеріали з історії свята. Читачам-чоловікам у день свята було запропоновано знижку при записі у бібліотеку і продовження терміну дії читацького квитка.

25 лютого - відбулося засідання Клубу Української Культури за темою «Вплив комп’ютерізації на формування світогляду українців» (доповідач Сергій Лебедєв). Були визначені деякі нові «проривні» напрямки ефективних шляхів просування інформатизації в Україні та зокрема в Дніпропетровській області.

28 лютого – у відділі мистецтв завершено демонстрацію виставки книжкової графіки – проекти студентів ДНУ, відділення дизайну( керівник: кандидат архітектури, доцент кафедри образотворчого мистецтва та дизайну І. Хвиля). Фоторепортаж про виставку творчих робіт див. на сайті: http:www.libr.dp.ua “віртуальна виставка”.