Вересень

З 1 вересня по 30 вересня - у Патентно-технічному відділі до Дня винахідника і раціоналізатора України почала діяти виставка „Законодавство України про інтелектуальну власність”. Докладніше...

1 вересня – у відділі літератури іноземними мовами відкрита книжкова виставка „Невичерпне джерело пізнання”, присвячена Дню знань. На виставці було представлено словники, самовчителі, підручники різними мовами світу.

2, 5, 12 вересня – проведення мультимедійної презентації центру „Вікно в Америку” в Національній металургійній академії України, Національному гірничому Університеті та Дніпропетровському університеті економіки та права.

5, 7, 13, 20 вересня – у центрі „Вікно в Америку” відбувся перегляд фільму «The Patriot» різними групами студентів Дніпропетровського університету економіки та права.

5 вересня - до Дня українського кіно, який святкують цього місяця відділом документів з питань мистецтв підготовлено ілюстровану виставку документів “Кінематографісти – ювіляри року”, яка мала успіх у користувачів, що свідчить про любов до цього виду мистецтва.

7-8 вересня - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ разом із фахівцями 3-х обласних методичних центрів відвідала ЦБС м. Жовті Води з метою проведення експертно-діагностичного аналізу діяльності. У ході обстеження ознайомились з діяльністю відділом обслуговування, комплектування та опрацювання літератури, довідково-бібліографічного обслуговування користувачів, станом організаційно-методичного керівництва ЦБС за останні роки. Були відвідані також усі бібліотеки-філії. Стан діяльності ЦБС м. Жовті Води заслуговує найвищої оцінки. Колектив ЦБС знаходиться у постійному інноваційному пошуку і впроваджує в практику роботи нові форми організації обслуговування користувачів, намагається сприяти підвищенню іміджу бібліотек серед територіальної громади. Під час ознайомлення з діяльністю структурних підрозділів бібліотечному персоналу ЦБС були надані теоретичні та практичні рекомендації щодо подальшої роботи ЦБС.

9, 12, 17 вересня – у центрі „Вікно в Америку” відбулось засідання кіно-клубу. Перегляд художніх фільмів «Tootsie», «Tortilla Soup», «A Beautiful Mind».

10 вересня - у відділі читальних залів відкрилась виставка „Екологія. Економіка. Цивілізація”. З матеріалів, які були представлені на виставці можна було дізнатись про цілі та методи екології, її закони, локальні та глобальні проблеми, які вона покликана вирішити з метою виживання людства та його стійкого розвитку, також розглянуті питання економічної оцінки ресурсів і комплексної екологічної оцінки природоохоронних заходів, управління природоохоронною діяльністю.

10 вересня - у відділі абонемента організована книжкова виставка „Видатний комедіограф України” (до 160-річчя від дня народження І. Карпенко-Карого). Книжкова виставка наповнена художніми творами письменника та літературознавчими роботами. Матеріал може використовуватися учнями шкіл в освоєнні шкільної програми.

12-24 вересня - для завідуючих сільськими бібліотеками-філіалами ЦБС області проводились обласні курси підвищення кваліфікації „Сільська бібліотека на шляху змін: напрямки діяльності та стратегія розвитку.” На навчання прибули бібліотечні працівники сільських бібліотек з 8 районів області. Заняття проводили провідні спеціалісти ДОУНБ – Абраїмова Т. О., заступник директора ДОУНБ, Луньова І. Є. завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи, Барабан І. В., завідуюча відділом наукової інформації і бібліографії, Голуб І. С., завідуюча відділом краєзнавчої літератури і бібліографії, Афанасьєва Л. Ф., завідуюча відділом абонемента, Браславська І. М., завідуюча відділом періодики, а також фахівці обласної бібліотеки для молоді ім.. М. Свєтлова і обласної бібліотеки для дітей. Під час навчання були опрацьовані теоретичні і практичні питання, що стосуються сучасних проблем діяльності сільських бібліотек.

12, 18, 26 вересня - у центрі „Вікно в Америку” відбувся перегляд художніх фільмів разом з Центром Вивчення Англійської Мови „International House”.

15, 19 та 20 вересня - в межах інформаційно-освітньої програми для школярів "У майбутнє - разом з бібліотекою" для учнів СШ №47, 131 у відділі абонемента пройшли оглядові екскурсії по бібліотеці із загальною інформацією про її фонди та послуги, також були організовані лекції-уроки "Як користуватись бібліотекою" і "Пошук необхідної інформації".

15 вересня – для шанувальників детективного жанру у відділі документів іноземними мовами працювала виставка до 115 річниці з дня народження Агати Крісті. На виставці були представлені твори англійською, німецькою, польською, чеською та іншими мовами.

16 вересня - напередодні професійного свята було організовано виїзд колективу бібліотеки на турбазу у Орловщині. До програми відпочинку ввійшло: імпровізоване застілля на свіжому повітрі, гумористичні поздоровлення, танці, спортивні ігри, заплив сміливих. Всі моменти відпочинку увійшли до бібліотечної фотохроніки.

19 вересня – у центрі „Вікно в Америку” відбувся круглий стіл «Україна-США: міжкультурна взаємодія», знайомство з електронними та друкованими ресурсами Центру, присвяченими питанням культури США. Дискусія відбувалася між студентами економічного факультету Національної металургійної академії України.

21 вересня – центр „Вікно в Америку” відвідали викладачі англійської мови Інституту освіти, керівник ознайомила їх з методичною літературою з питань викладання англійської мови, американськими підручниками та інших ресурсами Центру.

21 вересня - директор бібліотеки Н.М. Тітова була запрошена у Верховну Раду України для участі в парламентських слуханнях з питань розвитку інформаційного суспільства в Україні. Під час слухань (тривалість 3 години) було заслухано 2 доповіді і близько 30 виступів. Всі учасники отримали пакет документів, до якого ввійшли тези окремих виступів, та інформаційно-аналітичні матеріали по темі парламентських слухань.

21-22 вересня - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньова І. Є., відвідала Криничанську районну централізовану бібліотечну систему з метою проведення експертно-діагностичного аналізу діяльності. Під час виїзду було розглянуто діяльність функціональних відділів районної бібліотеки та роботу Світлогірської, Затишнянської, Малософіївської та Гуляйпільської сільських бібліотек.
По закінченні обстеження відбулась зустріч з представниками райдержадміністрації та районної Ради, а також з колективом фахівців ЦБС, були надані консультації з проблемних питань організації роботи структурних підрозділів, обслуговування користувачів в сільських бібліотеках. Були також розглянуті питання комп’ютеризації бібліотек району.

22 вересня - для бібліографів спеціалізованих відділів та спеціалістів – користувачів ЕБД бібліотеки відбувся тренінг „Нові можливості використання бібліографічних баз даних ДОУНБ”. Тренінг підготувала і провела зав. відділом періодики І.М.Браславська.

22 вересня - у секторі рідкісних і цінних документів читачі мали змогу відвідати книжкову виставку „Філософ слова і думки”, яку було відрито на честь 170-річчя від дня народження видатного українського і російського мовознавця, філософа, фольклориста, етнографа О.О. Потебні. Він був засновником психологічного напряму в слов’янському мовознавстві, творцем лінгвістичної поетики, автором багатьох наукових творів. Завдяки глибині, оригінальності і різнобічності наукових поглядів О.О. Потебня значно випередив свою епоху. Такі твори О.О. Потебні, як „Слово и миф”, „Миф и язык”, „Из записок по русской грамматике” та ін., представлені на виставці дадуть змогу науковцям і фахівцям оперативно використати твори вченого, не звертаючись до каталогів.

22 вересня - у відділі документів з питань мистецтв відбулося засідання клубу “Літературна вітальня”, присвячене новинкам сучасної української літератури. У засіданні взяли участь доктор філологічних наук, професор ДНУ Н. Заверталюк, студенти і аспіранти Національного Університету, учні українсько-американського коледжу.

22 вересня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулося засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Постать у краєзнавстві: штрихи до портрету Варфоломія Савчука”. З доповіддю про життєвий шлях, наукову та краєзнавчу діяльність видатного вченого-ювіляра виступила голова клубу, професор Ганна Швидько. Її виступ доповнили І.Голуб, Галина Півняк, І.Єлінов, О.Завгородній. Варфоломій Степанович Савчук відповів на численні питання краєзнавців, подарував бібліотеці та присутнім бібліографічний покажчик, присвячений його діяльності.

22 вересня - враховуючи історичне значення визвольної боротьби, розпочатої у 1648 році під проводом Богдана Хмельницького, його внесок у становлення Української держави, Верховна Рада України прийняла постанову „Про відзначення 410-ї річниці з дня народження Богдана Хмельницького”. Згідно з постановою у відділі періодичних видань організовано виставку „Людина і епоха: 410-річчю Богада Хмельницького присвячується”. На виставці представлено матеріали про життя Богдана Хмельницького, окремі аспекти його діяльності як державотворця, політика та воєначальника. Крім матеріалів, представлених на виставці, читачам запропоновано розширений список матеріалів розділу картотеки „Богдан Хмельницький”.

При Дніпропетровський обласній державній адміністрації створено консультативно-правовий центр для забезпечення участі громадськості у формуванні діяльності органів влади. У рамках цього проекту при відділі періодичної літератури з метою кращого обслуговування відвідувачів центру організовано кабінет, де підібрано консультативні матеріали з найбільш актуальних для населення питань, офіційні видання, що містять закони, постанови уряду, міністерств та відомств. Відвідувачі також можуть скористатися платною послугою – пошуком документів в інформаційно-правовій базі „Законодавство” з можливістю отримати документ у друкованому або електронному виді.

23 вересня - співробітники відділу краєзнавчої літератури взяли участь у презентації книги В.Ф.Міляєвої та М.М.Головіної „Сторінки історії Таромського. Від козацького займища до житлового масиву міста Дніпропетровська”. Презентація відбулась у кінотеатрі „Іскра” Таромського, куди зібралося понад 500 жителів селища та гостей. В числі виступаючих слово взяла й завідувачка відділу Ірина Голуб, яка є літературним редактором книги.

Також у вересні у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії:

- продовжували діяти книжкові виставки, присвячені 60-річчю Великої Перемоги: „Дніпропетровщина у полум’ї війни” та з циклу „Літературна Дніпропетровщина” – „Про війну в поезії і прозі...”. Книги з них користувались попитом у читачів старшого покоління.

- ентузіастами-краєзнавцями відкрито інформаційну виставку „Зелений сільський туризм України”.

- закінчується підготовка до друку наступного випуску Календаря “Моє Придніпров’я. Хроніка пам’ятних дат Дніпропетровської області на 2006 рік”. Усі, хто може доповнити це видання цікавими матеріалами стосовно ювілейних дат, пов’язаних з подіями в нашому краї чи діяльністю видатних людей, можуть звертатися до відділу краєзнавчої літератури. Контактний телефон: 47-45-36.

27 вересня - у відділі документів з питань мистецтв, у рамках циклу відеопереглядів та виставок документів, присвячених архітектурним пам’яткам світу та шедеврам образотворчого мистецтва, відбувся наступний сеанс, який розповів про незнайомі сторінки життя та творчості Леонардо да Вінчі. Вступне слово та коментарі надала доцент ДНУ І.Хвиля. Присутні були студенти відділення образотворчого мистецтва та дизайну Дніпропетровського Національного університету та всі зацікавлені.

28 вересня - до Міжнародного дня людей похилого віку (1 жовтня) у відділі періодичних видань організовано виставку „Третій вік”. На виставці представлено матеріали по соціально-економічним, психологічним, правовим, медичним проблемам людей похилого віку, представлено також матеріали на допомогу працівникам соціальних і патронажних служб з питань геріатричної реабілітації та питань практичної допомоги, досвід зарубіжних країн з цього напрямку роботи. З матеріалами, не представленими на виставці можна ознайомитись за допомогою картотеки газетно-журнальних статей у розділах „Вікова психологія”, „Соціологія людей похилого віку”, „Геронтологія”, „Соціальна робота” та ін. Представлено також матеріали щодо покращання соціального і матеріального становища людей похилого віку.

29 вересня - в обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся святковий прийом у губернатора Дніпропетровської обласної державної адміністрації, присвячений Всеукраїнському Дню бібліотек.
На прийом було запрошено 100 осіб, серед яких керівництво ДОУНБ, завідуючі відділами та секторами ДОУНБ, директори централізованих бібліотечних систем області, керівники бібліотек вищих учбових закладів міста. Поздоровити бібліотечну громадськість області завітав прем’єр-міністр України Ю.І. Єхануров, який знаходився в цей час у Дніпропетровську з робочим візитом. На згадку від усієї душі він подарував обласній науковій бібліотеці з власної колекції прижиттєве видання творів А.П. Чехова. Поздоровити бібліотекарів також прийшли заступник голови облдержадміністрації Сокульська О.В., заступник голови обласної Ради Мала А.М., в.о. начальника управління культури облдержадміністрації Шулик І.І. та інші представники органів влади.
Особлива нагорода – звання „Заслужений працівник культури України” була вручена завідуючій відділу краєзнавчої літератури Ірині Станіславівні Голуб. Кращі фахівці бібліотек області були відзначені подяками голови обласної державної адміністрації і подяками голови обласної Ради. Теплі слова вдячності за високий професіоналізм і творче ставлення до своєї справи говорила присутнім і директор ДОУНБ, заслужений працівник культур України Тітова Н.М.
На честь усіх присутніх був поданий келих шампанського та подарований невеликий концерт. Вітальні телеграми колективу обласної універсальної наукової бібліотека з нагоди Всеукраїнського Дня бібліотек надійшли від в.о. голови облдержадміністрації Дієвої Н.М., голови Соціалістичної партії України О. Мороза, керівників провідних бібліотек України, друзів бібліотеки.

30 вересня - у приміщенні читального залу відбувся традиційний вечір, присвячений Всеукраїнському дню бібліотек. З вітальним словом до працівників бібліотеки звернувся начальник обласного управління культури Іван Іванович Шулик. Адміністрація бібліотеки нагородила 16 працівників почесними грамотами за особистий внесок в розвиток бібліотечної справи. Зі своїми пісенними подарунками виступив лауреат пісенних фестивалів Іван Шевченко. Силами молодих фахівців було підготовлено яскраве святкове „Бібліошоу-2005”.