Живи, Україно, живи для краси, для слави, для правди і волі

Перегляд виставки

 
ф1560804кп хр чз 
94:323.272](477)"2013/2014"
Г 37 

Герасименко, Олена. Майдан після Майдану. -К.: Віпол, 2016. -135 с

Написати цю книгу мене надихнуло сором'язливе замовчування подій на Майдані Незалежності після Революції Гідності. Тим більш, що все частіше можна почути, що Революція ще не закінчилася, вона продовжується. Для багатьох учасників тих подій ще тоді, в лютому 2014 року, було це зрозуміло. Але довелося вибирати: або воювати, або тиснути на владу. Частина активістів залишилася на Майдані. Не всі їх розуміли, багато образливих слів доводилося вислуховувати. Ціле спекотне літо майданівці намагалися контролювати владу, підштовхувати її до реальних дій та проведення реформ.

Однак встояти проти "системи" Майдан не зміг. Тому Революцію ще не закінчено і ми повинні завершити розпочату справу.

 
ф1565687кп хр чз 
94(477)"2013/2014"(092)
Т 35

Терейковська, Світлана Анатоліївна. Небесна Сотня. Життєписи/ С. А. Терейковська. -К.: Нац. музей Революції Гідності, 2018 - Кн. 1. -2018. -432 с.

Перший том трикнижжя можна анзвати документально-публіцистичним мартирологом Героїв Небесної Сотні. Його створила Світлана Терейковська, педагог, волонтерка, активна учасниця Революції Гідності. У нарисах-життєописах – яскраві долі 35 побратимів і посестер, активістів Євромайдану, які віддали життя заради перемоги демократії та процвітання суверенної соборної європейської України.

Маловідомі біографічні факти, спогади та свідчення рідних, близьких, земляків, майстерність оповідачки творять живе епічне полотно новітньої української героїки, розкривають витоки нашого патріотизму, багатий духовний світ людей, здатних на найвищу любов – «коли хто душу свою кладе за друзів своїх», на святу самопожертву для загального добра.

Терейковська Світлана Анатоліївна – волонтер Майдану, волонтер фронту. Філолог, методист, публіцист. Закінчила філологічний факультет Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченука. Живе в Києві. Друкувалася в журналах «Київ», «Обдарована дитина», у тижневиках «МИГ», «Директор школи», в газетах «Вечірній Київ», «Событие», а також на сайті «Небесна сотня. Герої не вмирають…», де опубліковано серію нарисів про загиблих Героїв України під назвою «Розстріляна гідність».

 
ф1544772кп хр чз 
63.3(4УКР)64-3    
У 45

Український Євромайдан. Прикарпатський вимір: наук.-док. вид.. -Івано-Франківськ: Манускрипт-Львів, 2016. -704 с.

У книзі розкрито причини та передумови Революції гідності, проаналізовано рушійні сили та цілі. У нарисах, статтях, а також у хроніці подій і документах простежено внесок жителів Івано-Франківської області в події Євромайдану, висвітлено перебіг народного протесту, що розпочав великі зміни не лише в Україні, але, ˗ без перебільшення, вплинув на формування нового вектора розвитку світової історії, йдеться на сайті ПНУ ім. В. Стефаника.
Видання зацікавить науковців, викладачів, учителів, студентів, широке коло читачів.

 
1557057кп хр чз 
94:323](477)"2014/2019"
В 54

Вітер, Михайло. Літопис Революції Гідності. -Львів: Піраміда, 2017. -279, [16] с.

Євромайдан уже стає історією, відходить на другий план на тлі російської військової агресії. Існує небезпека, що ця велика подія в житті нашої епохи з часом втратить свою значимість, буде по-іншому трактована різними псевдоісториками. Так вже було з багатьма визначними сторінками історії України. Тому дуже важливо зберегти і передати нащадкам правду про події, настрої, трагедії і перемоги того часу. Ця книга не претендує на професійний історичний чи політологічний аналіз Революції Гідності. Я не берусь оцінювати внесок опозиційних партій у перемогу. Їх роль була дуже велика як в матеріальному, так і у фінансовому та організаційному забезпеченні Євромайдану, починаючи з перших днів протестів. Ця тема потребує окремого дослідження. Основна увага в книзі приділяється правдивому опису подій, людей, того духу взаємопідтримки і самопожертви, що панував на Майдані.

 
1559704кп хр чз 
821.161.1(477)'06-94
К 93

Курков, Андрей Юрьевич. Дневник Майдана и Войны. -Харьков: Фолио, 2018. -331 с.

«Дневник Майдана и Войны» — это переиздание вышедшей в 2015 году в издательстве «Фолио» книги «Дневник Майдана». Это не агитационный текст, не роман на фоне революции — это личный дневник писателя, фиксированное отражение жизни в Киеве и стране — до ноября 2014 года, включая оккупацию Крыма, и далее — начало и течение Евромайдана, последующие события. Ныне же — дополненный записями автора о происходящем на востоке Украины, размышлениями о войне, о том, как и чем, в его видении, живет оккупированный Донбасс четыре последних года… «Дневник Майдана» был переведен и опубликован на многих языках — английском, немецком, французском, японском и других. В этом году в издательстве «Фолио» вышла и его украиноязычная, аналогичная данной, расширенная версия.

 
1557614кп хр чз 
94(477)“19/20”
П 50

Політика і пам’ять. Дніпро - Запоріжжя - Одеса - Харків. Від 1990-х до сьогодні. -Львів: Шумилович, 2018. -239 с. 

Ця книга є спробою критичного аналізу використання історії в неакадемічній сфері, а саме у публічному просторі міст — через пам’ятники, музеї, святкування та ритуали, топоніміку, тематичні ресторани, популярні видання та мас-медіа. Автори ставлять питання про те, яке значення мали ті чи інші аспекти минулого для легітимності місцевих еліт, формування громадянського суспільства та осмислення досвіду проживання у містах їхніми мешканцями. За допомогою матеріалів кількісних та якісних опитувань, спостережень та аналізу медій автори прагнуть показати складний палімпсест пам’ятей, що не вписується в усталені регіональні стереотипи

 
1553703кп хр чз 
821.161.2'06-311.6
Г 55

Глухів, Володимир. РнР (Реєстр непотрібних Речей). -Харків: Фоліо, 2018. -572 с.

На зламі часів змінюються міста і країни, вулиці й площі. Але головне — змінюються люди. Банальне твердження: жити треба не минулим. Жити треба, як мінімум, теперішнім. А бажано — майбутнім. І тут постає питання: чи можна впустити в себе нове, не позбувшись старого? Відповідь очевидна. Спочатку треба позбутися мотлоху. Та чи не замучить ностальгія, коли буде потрібно відпустити у Вічність щось іще недавно начебто комфортне, звичне?.. 

Сюжет роману охоплює часи Майдану, службу в Нацгвардії, Збройних Силах та ще деякі події із життя автора. Але не шукайте тут сухих хронологій, бо ця книга — про любов, про те, як, подібно до колишньої гусениці, що залялькувалася, можна вилізти з оболонки й освятити цей прекрасний світ польотом власної свободи.

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека