«Чотири Великих Творіння» китайської літератури

Перегляд виставки

 
350125хр
356720хр

Путешествие на Запад [Текст]: роман  в 2-х т./ У Чэн-энь; пер. с кит., вступ. ст., примеч. А. П. Рогачева. - М. : Гослитиздат, 1959. 

Історичне ядро сюжету - подорож буддійського ченця Сюань-Цзан в Індію за священними сутрами. Реальна подорож дивно переплітається з фантастичними подробицями. Оригінальні сюжетні ходи, сутички з демонами і перевертнями пофарбовані гумором, який надає розповіді особливу легкість. Образ одного з героїв оповідання Сунь У-куна - Царя мавп, - зайняв значне місце в сучасній масовій культурі. Подорож буддійського ченця і його друзів триває в мультфільмах і мюзиклах. У Чень-Ень створив роман, яким будуть зачитуватися багато поколінь читачів.

 
360544хр 
362488хр
 
Ши Най-Ань Речные заводи [Текст]: роман в 2-х томах / Ши Най-ань. - 2-е изд. - М.: Гослитиздат, 1959.  

Роман "Річкові заплави" ("Шуйху чжуань") заснований на усних переказах про повстання, що відбулося в XII столітті. Заколот очолив Сун Цзян разом з тридцятьма шістьма іншими ватажками. Повстанці створили добре укріплений табір в важкодоступних місцях, підпорядкувавши своїй владі велику область Китаю. У цьому захоплюючому оповіданні діють сто вісім героїв-розбійників (в їх числі і три жінки) - люди абсолютно різних характерів, згуртованих єдиною метою.


 
1532638кп хр
333402хр
333887хр

Цао Сюецінь, [Чжань] Сон у червоному теремі [Текст]: роман / Цао Сюецінь; пер. В. С. Бойка, передм. та прим. В. П. Чорнобая. - Харків: Факт, 2013. - 571, [5] с.: іл.

У кожного народу є літературний твір, який з найбільшою повнотою відтворює особливості та своєрідність національного життя і національного характеру. В китайській літературі таким всеохоплюючим енциклопедичним твором став роман «Сон у червоному теремі» - епічна розповідь про життєві події і долю кількох поколінь великої аристократичної сімї, про її злет і падіння.
Це найбільш популярний з Чотирьох Великих китайських романів, також відомий під назвою «Записки про камінь».


 
194613 хр 
207398 хр

Ло-Гуань Чжун Троецарствие [Текст]: роман / Ло-Гуань Чжун; пер. В.А. Панасюк; ред. В. С. Колоколов. - М.: Художественная литература, 1954. - 791 с.: ил.
 
Роман "Троєцарствиє", написаний в XIV столітті, створений на основі літопису і народних переказів, що розповідають про події III століття, коли Китай розпався на три самостійних царства, що вели між собою безперервні війни. Головні герої роману - богатирі, борці за справедливість, - дотепер популярні й улюблені не тільки в Китаї, але і в інших країнах Далекого Сходу.
Зміст книги відомий кожному китайцю в будь-якому місті або віддаленому селі, грамотному і неписьменному – це дійсно справжній народний витвір. Театральні вистави на тему «Троєцарствія» - улюблене видовище китайського народу.


 
1171396кп хр
1171397кп хр

Цветы сливы в золотой вазе, или Цзинь, Пин, Мэй [Текст]: роман в 2-х т./ пер. с кит. В. Манухин; подгот. текста Л. Сычев; коммент. и разъяснения Б. Рифтин. - М.: Художественная литература, 1986.

Роман наповнений повчальними історіями, героїчним епосом, викривальними і пікантними подробицями. Це книга про добро і зло, про світле і темне в людині, про взаємини чоловіка і жінки, про те, що справедливість врешті решт переможе. І потрібно сказати, що коментарі до роману читати так само цікаво, як і саму книгу. І той великий екскурс в історію і культуру Китаю, що дає твір в цілому, є однією з причин, чому треба рекомендувати цю книгу читачеві.


 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека