Повернення книг-вигнанців

Перегляд виставки

 
Колесниченко Юрій, Плачинда Сергій Неопалима купина / Колесников Ю., Плачинда С. – К.: Молодь, 1968. – 250 с. – (Серія біографічних творів «Життя славетних»).

Їхня краса, їхня творчість, діяння, врешті їхні імена – то наша слава, то наша гордість. Чарівна, діяльна, вольова Роксолана, мудра покровительниця української науки Лисавета Гулевичівна, великий філософ, письменник, дипломат, церковний діяч Феофан Прокопович, видатний композитор Максим Березовський, людина високого таланту музикант Артем Ведель. Всі вони хотіли щастя, волі, світла своїй Вітчизні, прагнули своєю працею і жертовністю возвеличити рідний народ.


 
Руденко Микола Данилович Чарівний бумеранг: космологічна феєрія. – К.: Молодь, 1966. – 274 с.

Науково-фантастичний роман учить мислити, мріяти, любити свою Батьківщину. Розповідаючи про трагічну загибель планети в далекі доісторичні часи, автор закликає уважно придивлятися до того, що діється в світі, берегти мир і щастя на Землі.
Використавши інтригуючий космічний сюжет, письменник на прикладі планети Фаетон показав катастрофічний розвиток цивілізації, котра злочинно порушила глибинні природничі закони.


 
Руденко Микола Данилович Остання шабля: роман. – К.: Радянський письменник, 1965. – 532 с.

Минуло майже десять років, як полковник у відставці Турбай повісив свою бойову шаблю з дарчою монограмою на стіну свого дому. Здавалося б, усе є у нього для спокійного та затишного цивільного життя. Але чому ж так неспокійно йому, чому тривожить сумління? 
Складна гама думок і почуттів героя, глибока духовна драма людини, що вирішила зробити крутий поворот у своїй долі, є основою роману. 

 
Руденко Микола Данилович Вітер в обличчя: роман. – К.: Державне видавництво художньої літератури, 1957. – 450 с.

Роман писався тоді, коли в літературі жорстко панував метод так званого соціалістичного реалізму. Книга є типовим прикладом такої літератури.
Це історія про людей, що працюють на металургійному заводі. Показано робітничий колектив, стосунки між його членами, конфліктні ситуації, прояви благородства і щирості. Багато уваги приділяє автор особистому життю героїв. 

 
Руденко Микола Данилович Сто світил: вірші та поеми. – К.: Дніпро, 1970. – 480 с.

Є письменники, чий талант виявляється не в одному, а зразу в кількох літературних жанрах. Саме з таким явищем ми зустрічаємось, маючи на увазі поетичну творчість Миколи Руденка, автора прозових, драматичних і віршованих творів. 
Мова його віршів проста і прозора, насичена образами та свіжістю виразу. Микола Руденко – поет пристрасної думки, Поет розуму і серця.

 
Бердник Олесь Чаша Амріти. Дике поле. Всемогутні дурні. – К.: Радянський письменник, 1968. – 368 с.

Феєричний роман «Чаша Амріти» торкається важливих питань етики, таємниць буття. Поряд з вершинами наукових досягнень часто зяють прірви розпачу і зневіри. Тільки в титанічній боротьбі духу і серця можна відшукати ясну путь до невмирущих цінностей правди та любові.
До книги ввійшли також історична повість-феєрія «Дике поле» та кіногротеск «Всемогутні дурні».

 
Некрасов Віктор В окопах Сталінграда: повість / Некрасов В.; пер. з рос. М. Шумила. – К.: Дніпро, 1971. – 248 с. 

Повість «В окопах Сталинграда», що була опублікована у 1946 році в журналі «Знамя», була однією з перших книг про війну, написаних правдиво, наскільки це було можливо і ті часи. Книга розповідає про героїчну оборону Сталінграду у 1942-1943 роках. В географії та оцінках подій відображені особисті враження бойового шляху автора, який воював і під Сталінградом, і в Україні

 
Некрасов Виктор Вася Конаков: рассказы / Некрасов В. – К.: Дніпро,1965. – 286 с.

Герої оповідань – прості солдати, що проявили на війні мужність, стійкість, незламність духу, саме вони кували Перемогу – день за днем. 
В інших творах автор розповідає про зустрічі з цікавими людьми, про долі улюблених героїв, ділиться секретами творчої майстерності.

 
Некрасов Виктор В жизни и в письмах / Некрасов В. – М.: Советский писатель, 1971. – 256 с.

До збірника увійшли оповідання про зустрічі з людьми мистецтва, літератури. 
В оповіданнях з постскриптумами автор згадує різноманітні життєві історії. З довірчою, іноді проникнутою м’яким гумором, інтонацією автор пише про людей, що дійсно жили або живуть, знаменитих і не дуже, і про себе. 

 
Ганзелка Иржи, Зикмунд Мирослав К охотникам за черепами / Ганзелка И., Зикмунд М.; пер. с чеш. – М.: Молодая гвардия, 1960. – 288 с. – фот.

Автори розповідають про свою поїздку двома південноамериканськими країнами – Перу та Еквадором. Цією книгою вони викривають брехливі расиські ствердження про прородню кровожерливість споконвічних хозяїв еквадорської землі – племені індіанців шуар.

 
Ганзелка Иржи, Зикмунд Мирослав Меж двух океанов / Ганзелка И., Зикмунд М.; пер. с чеш. – М.: Молодая гвардия, 1961. – 392 с. – фот.

На неширокому перешийку поміж двох океанів розташовано декілька країн – Панама, Коста-Рика, Нікарагуа, Гондурас, Сальвадор, Гватемала та Мексика. Про життя їхніх народів, про національні традиції, побут, неповторний колорит Латинської Америки іде мова в черговій книзі завзятих чеських мандрівників.

 
Ганзелка Иржи, Зикмунд Мирослав Через Кордильеры / Ганзелка И., Зикмунд М.; пер. с чеш. – М.: Молодая гвардия, 1960. – 346 с. – фот.

У книзі розповідається про чудові та сповнені цікавого країни - Болівію і Перу, про культуру давніх інків, про гуанові острови в Тихому океані, про місцевих «жебраків-багатіїв» та інші захоплюючі факти.

 
Зикмунд Мирослав, Ганзелка Иржи Перевернутый полумесяц / Зикмунд М, Ганзелка И.; пер. с чеш. – М.: Молодая гвардия, 1963. – 342 с. – фот.

На автомобілях «Татра-805» автори через європейські країни проїхали до Турції, перетнули її всю з заходу на схід і через Сирію спрямували свій путь до Ливану. Своїми враженнями про цю захоплюючу мандрівку вони діляться з читачем у «Перевернутому півмісяці».


 
Ганзелка Иржи, Зикмунд Мирослав От Аргентины до Мексики. Кн. 1 / Ганзелка И., Зикмунд М.; пер. с чеш. – Л.: Детгиз, 1960. – 286 с. – фот. – (Школьная библиотека).

Читач знайде тут опис безкрайньої аргентинської пампи і незайманих лісів Бразилії, картини великих міст і жалюгідних індіанських поселень, яскраву розповідь про неприступні Кордильєри та про пташині острови біля перуанського узбережжя Тихого океану

 
Ганзелка Иржи, Зикмунд Мирослав Там, за рекою, - Аргентина / Ганзелка И., Зикмунд М.; пер. с чеш. – М.: Молодая гвардия, 1959. – 430 с. – фот.

Книга розповідає про побут і звичаї мешканців Аргентини і Бразилії, про національні особливості і пам’ятки культури, про історію іспанської колонізації. Відвідали автори дві столиці – Ріо-де-Жанейро і Буенос-Айрес, побували на бавовняних полях Чако, в колонії прокажених, на відомих всьому світу водоспадах Ігуасу.

 
Львов Аркадий Львович В Одессе лето: рассказы. – Одесса: Маяк, 1970. – 366 с.

Збірка оповідань про прекрасне південне місто, де живуть романтичні, веселі люди, що полюбляють жарти, де завжди сонце і літо не має кінця.

 
Гладилин Анатолий Первый день нового года: повесть и рассказы / Гладилин А. – М.: Советский писатель, 1965. – 184 с.

Книга складається з повісті «Первый день нового года» і оповідань «Ночная смена» і «Южно-Курильские острова».
Тема повісті та оповідань – розповідь про спадкоємність поколінь, про високу романтику праці, що творить; про чудову молодь, яка своїми міцними руками будує нове життя; про любов і дружбу.

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека