«Дніпро – мистецький!

Перегляд виставки

 

Скарби Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І. Яворницького [Текст]: Альбом.– Дніпропетровськ: Арт-Прес, 2005.– 320с.:іл.

Документально-художнє видання репрезентує унікальні музейні предмети із 245-тисячного зібрання Дніпропетровського національного історичного музею, яке складалося впродовж його існування з 1849 року.
Книга дає яскраве уявлення про історію формування і склад музейного зібрання, наявні в ньому колекції, осіб, які стояли біля витоків створення музею і брали участь у комплектуванні і збереженні музейних скарбів. Призначене для музеєзнавців і широкого кола аматорів історії та старовини.

 

Дніпропетровський художній музей [Текст]: Альбом.– Дніпропетровськ: ВАТ Дніпрокнига, 2001.– 256с.: іл.

Альбом дарує читачам унікальну можливість познайомитися з прекрасними творами образотворчого мистецтва, які зберігаються у Дніпропетровському художньому музеї, подає інформацію про улюблених художників, про історію створення музею та художньої колекції. Видання зацікавить музеєзнавців, широкі кола поціновувачів  мистецтва.

 

Музей украинской живописи [Текст]: альбом-каталог.– Днепропетровск, 2013.– 48с.: цв.ил.

У вступній статті альбому засновник музею Олег Наумов окреслює головну мету закладу: зберегти пам’ять про самобутніх художників нашого краю. Видання містить мистецтвознавчий екскурс у художній процес Катеринослава-Дніпропетровська, відомості про художників-земляків та  репродукції картин. Для широкого кола читачів.

 

Театри Дніпропетровщини[Текст]: енциклопедія / Під заг. ред. Т. Шпаковської.–  Дніпропетровськ: Дніпрокнига, 2003.– 718с. («Пізнавай і шануй свій край»).

У формі художньо-документальної повісті книга розповідає про різні етапи розвитку театрального мистецтва краю, охоплюючи період від початку минулого століття до наших днів. Видання містить значний обсяг даних про кожний колектив області, виявляє явність спільних традицій та різнобарвність пошуків у їх межах. Написана яскравою, образною українською мовою. Наявність театральних легенд, спогадів ветеранів сцени, багата ілюстрована фоточастин, надають книзі особливої привабливості.
Розрахована на викладачів, студентів навчальних закладів та широке коло читачів, які цікавляться мистецтвом України.

 

Шпаковська Т.А. Перший державний: нариси, спогади, враження[Текст]/Т. Шпаковська.– Дніпропетровськ, 2001.– 270с.: іл. 

 У книзі розглядається творчий шлях Дніпропетровського українського музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка.  Автор надає цікаві факти з історії створення театру, аналізує основні напрямки репертуарної політики та описує їх втілення у виставах різних років.


 

Дніпропетровський український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка: Перший державний драматичний театр України, заснований 1918 року у Києві [Текст].– Дніпропетровськ, 2013.– 52с.: іл.

У яскравому, ілюстрованому буклеті  розміщено історичні відомості про часи заснування та діяльності театру, світлини  артистів та працівників допоміжних служб театру, фотографії сцен із репертуарних вистав. Для широкого кола читачів.

 

Ваш «Крик»: До 15-річчя Дніпропетровського українського театру одного актора «Крик» [Текст].– Дніпропетровськ, 2005.– 119с.: іл.  

    Видання розповідає про унікальне явище у  театральному світі країни,  в якому актор, режисер, сценограф, директор – це одна особистість – народний артист України Михайло Мельник. «Мій театр – моя імперія, мій погляд на життя крізь мистецтво» – говорить засновник  театру. У книзі зібрані  публікації театральних фахівців, численна кількість фотофрагментів вистав, відгуки і враження відвідувачів і шанувальників.
(Додаткову інформацію див. у біобібліографічному виданні ДОУНБ «Я– «Крик». Відсилка на сторінку «Видання ДОУНБ»)

 

Шпаковская Т.А. Театральная летопись длинною в четверть века: Очерки, статьи, творческие портреты, интервью, информации [Текст]/ Т. Шпаковская.– Днепропетровск: Пороги, 1999.– 318с.: ил.

Це перша книга про Дніпропетровський державний театр опери і балету, яка видана  до 25-ої річниці від дня його заснування. Своєрідним гаслом творчого коллективу, який  зберігається усі роки, завжди було – створюємо Красивий театр. Над цією задачою працювали корифеї театру: художник А. Ареф’єв, диригент П. Варивода, хормейстер В. Кіосе, балетмейстер Л. Воскресенська. Традиції підхопили і продовжують представники сучасного творчого колективу.


 

Дніпропетровський академічний театр опери та балету [Текст].– Дніпропетровськ, 2014.– 26с.: іл.

Кольоровий буклет містить відомості про репертуарні вистави театру, велику кількість фотографій та ілюстрацій. Для широкого кола читачів.

 

Тулянцев А. Днепропетровский академический театр русской драмы имени М.Горького 80 лет [Текст]: монография /А. Тулянцев.– Днепропетровск: Монолит, 2007.– 189с.: фото

У монограії кандидата мистецтвознавства А. Тулянцева аналізуєтьється 80-ти річний творчий шлях  Дніпропетровського академічного театру російської драми ім. М.Горького (З 2016 р. Дніпропетровський академічний театр драми і комедії)  Автор також здійснює екскурс в історію винекнення професійного сценічного мистецтва у Катеринославі-Дніпропетровську.
Видання розраховане на фахівців та широкі кола читачів.

 

Нам 80 лет: Днепропетровский академический театр русской драмы им. М.Горького [Текст].– Днепропетровск, 2007.– 27с.: ил.

Історія академічного театру драми і комедії розпочалась у далекому 1927 році, коли за рішенням виконкому міської Ради Дніпропетровська на основі трупи Московського Малого театру, який у ті часи перебував на гастролях у нашому місті, і було створено драматичний театр.
У яскравому, ілюстрованому буклеті  розміщено історичні відомості про часи заснування та діяльності театру, світлини  артистів та працівників допоміжних служб театру, фотографії сцен із репертуарних вистав. Для широкого кола читачів.

 

Театр Григорія Кононенка [Текст]: Пам’яті народного артиста Григорія Кононенка присвячується.–  Дніпропетровськ, 2008.– 388с.: фото.

У книзі розповідається про народження, становлення і розвиток Дніпропетровського обласного українського театру юного глядача, засновником якого був Григорій Кононенко – народний артист України, режисер, сценограф, педагог. Григорій Йосипович створив у театральному просторі України свій неповторний колектив, нагороджений багатьма преміями і тепло прийнятий глядачами. Видання розраховане на фахівців та широкі кола читачів.

 

Дніпропетровський молодіжний театр «Камерна сцена»: Сторінки історії 1997-2009 [Текст].–  Дніпропетровськ, 2009.– 28с.: фото.

Театр створено на основі двох дніпропетровських творчих колективів: обласного українського театру юного глядача та театру ляльок. За наказом управління культури обидва театри об’єднали і затвердили назву «Молодіжний»
У буклеті зібрані  публікації театральних фахівців, фото із репертуарних вистав, відгуки і враження відвідувачів і шанувальників.

 

Степовичка Л. Дніпропетровська філармонія. Гроно талантів, сузір’я особистостей: Історія й сьогодення в статтях, світлинах, інтерв’ю [Текст]/ Л. Степовичка.– Дніпропетровськ: Ліра, 2013.– 236с.: іл.

У книзі висвітлено період креативних реформ, які сприяли відродженню Дніпропетровської обласної філармонії та її симфонічного оркестру на початку ХХІ століття (2004-2013 рр). Розповіді про діяльність творчих колективів, мистецьку еволюцію музикантів подано у вигляді статей, спогадів артистів та працівників філармонії, митців і симпатиків цього важливого закладу культури. Книгу розраховано на музикознавців, музикантів, краєзнавців та широке коло читачів.

 

Академічний симфонічний оркестр Дніпропетровської філармонії [Текст].–  Дніпропетровськ, 2009.– 41с.: фото.

У буклеті подано фрагментарну історію творчої діяльності славетного колективу академічного симфонічного оркестру Дніпропетровської обласної філармонії за 70 років. Видання містить багато фотографій диригентів, музикантів оркестру, концертних програм. Для широкого кола читачів.

 

Дніпропетровська консерваторія ім. М. Глінки [Текст]: нариси / Під заг. ред.Т. Медведнікової.–  Дніпропетровськ: Арт-Прес, 2008.– 208с.: фото.

Видання присвячено 110-річчю музичного навчального закладу, який пройшов великий та яскравий творчий шлях від музичних класів при Катеринославському відділенні Імператорського Російського Музичного Товариства, Катеринославсько-Дніпропетровського музичного училища ім. М. Глінки до Дніпропетровської консерваторії ім. М. Глінки.
Головна мета книги: вперше відкрити історію розвитку професійної музичної культури Дніпропетровщини, спираючись на діяльність багатьох поколінь видатних музикантів краю, які збагатили педагогічний, виконавський, композиторський доробок національного позанаціонального простору.
  Книга зацікавить фахівців, студентську молодь та шанувальників музичного мистецтва.

 

Еловских Л.А. Под куполом цирка [Текст]/ Л.Еловских.– Днепропетровск: Лира, 2005.– 168с.: ил.

Книга присвячена 120-річчю цирку в Катеринославі і 25-річчю нового Дніпропетровського державного цирку. У ній висвітлюються циркові події з 1885 року, відбувається знайомство з артистами – зірками цирку,  які прославили рідне місто на усіх континентах світу. Окремі сторінки видання розповідають про історію будівництва циркового комплексу, над зведенням якого працювало усе місто. Книга розрахована на широке коло читачів.

 

35 років Дніпропетровській зразковій мультстудії «Веснянка» [Текст]: Каталог.– Днепропетровск: Лира, 2008.– 59с.: іл.

Збірник містить у собі матеріали, що ілюструють діяльність зразкової мультстудії «Веснянка» (нині дитячо-юнацький кіноцентр «Веснянка) з 1973 по 2008 роки. Виховання засобами кіно є найголовнішим методом унікального закладу.
У каталозі представлені кадри із кращих фільмів – переможців всеукраїнських та міжнародних фестивалів, що були створені вихованцями мультстудії і різні роки. Для широкого кола читачів.

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека