У світі книжкових скарбів ДОУНБ.

Перегляд виставки

 
ф1496307кп рф
63.3(4УКР)-8
В 42

Видатні постаті України [Текст] : біографічний довідник. - 2-ге вид., доп. - К. : МАУП : Книжкова палата України, 2007. - 1480 с.

Одним з унікальних видань є книга «Видатні постаті України». У біографічному довіднику висвітлюються життя і творчість понад 400 видатних осіб, які своїми науковими, політичними та громадськими здобутками піднесли престиж України, своїми діяннями в "український період" життя і діяльності сприяли науковому, соціальному та політичному розвитку нашої держави.

 
в1510304кп рф
929.6(477)
У 45

Україна: герби та прапори [Текст]. - К. : Парламентське видавництво, 2010. - 456 с.

Книга Україна: герби та прапори є підсумком майже 20-річного періоду створення місцевої символіки. До неї включено понад 1 200 зображень гербів і прапорів областей, районів і міст України (до адміністративної реформи). Кожен розділ книги відкривається відомостями про адміністративно-територіальний устрій, картографічними та статистичними матеріалами. Тексти слова до читача, численні топонімічні дані подано трьома мовами: українською, російською та англійською. Ілюстративним додатком слугують кольорові зображення історичних і пам’ятних місць, регіонів України. Довідкове видання має досконале поліграфічне оформлення і адресоване історикам, фахівцям-геральдикам та всім, хто цікавиться українською символікою.

 
ф1570308кп рф
94(477)"16/17"
В 27

Величко, Самійло. Літопис [Текст] / С. Величко; упоряд.: Г. Боряк, Т. Таїрова-Яковлєва; Нац. акад. наук України та ін. - Київ : КЛІО, 2020. - 1016 с. : рис., фот. - Текст укр., англ. мовами.

Ще одним рідкісним виданням є "Літопис" Самійла Величка. Він належить до трьох найвідоміших та найповніших «козацьких літописів» і є унікальною пам’яткою козацької історичної думки. Вперше Літопис Самійла Величка видано повністю, без жодних купюр і змін – таким, яким його замислив автор. Окремо вміщено всі записи Величка, зроблені на полях рукопису. Незважаючи на великий обсяг видання легке завдяки високоякісному паперу. 

 
ф1540351кп рф
84(4УКР)5я43
К 38

Київський Атеней. Мистецький Київ XVII-XVIII століть [Текст] / авт. вступ. ст., упоряд. В. Шевчук, упоряд. іл. Ю. Іванченко. - К. : Родовід, 2015. - 669 с.

У виданні Київський Атеней подано творчість київських письменників, живописців, графіків та будівничих 17-18 ст, які свідчать, що Київ був одним із визначних мистецьких центрів Європи, де творили літератори, художники та вчені в союзі з духовенством та козацькою і шляхетською елітами.

 
До бібліотеки надійшла ціла серія факсимільних видань від видавництва «Горобець». Видавництво з 2009 року започаткувало програму «Повертаємо в Україну культурну спадщину», щоб повернути на батьківщину рукописні пам'ятки, що знаходяться поза межами України. Завдяки проєкту, середньовічні рукописні пам’ятки, що знаходяться поза межами України, стають доступними як науковцям, так і всім, хто цікавиться історією, культурою та мовою нашої держави. 

Посилання на видання: https://www.libr.dp.ua/?do=virtshow&id=190&idp=1 

 
ф1560376кп рф
27-23
Б 59

Біблія у гравюрах Гюстава Доре [Текст] / ред. Ф. Шпитко; худож. Г. Доре; пер. І. Огієнко. - Львів : Апріорі, 2019. - 486 с. : іл. 

Видання книги Святого Письма містить 241 ілюстрацію французького художника Гюстава Доре. Виконані ще в 1864-4866 роках, вони досі залишаються взірцем живого осягнення засобами графіки багатовікової біблійної історії Старого і Нового Завітів від створення світу до Одкровення Йоана.

 
           1573910кп рф
           94(477)
           В 48

         Винницька, Ярина. Ковчег "Україна" [Текст] / Я. Винницька. - Львів: Ковчег, 2021. - 160 с..

        Також представляємо до вашої уваги шедевр поліграфічної майстерності, рідкісне видання за технікою виконання Ковчег Україна. У виданні під однією обкладинкою зібрана вся культурна спадщина України: артефакти культури, шедеври професійного мистецтва, символи і архетипи, історичні постаті й видатні культурні діячі – усе те, що заслуговує на статус «бренд України». Книга видана у яскравій̆ формі з використанням унікальних поліграфічних прийомів – тиснення золотом, висічка-мережка, фактурні лаки, друк на прозорій і напівпрозорій̆ основі.

 
            1552784кп рф
            39(477)
            В 48

           Винницька, Ярина. Скриня. Речі сили [Текст] / Я. Винницька, Ю. Табенська, Д. Осипов. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. - с.

          Арт-бук «Скриня. Речі сили» - це спроба систематизувати те, з чого колись складався світ наших бабусь та прабабусь, і що невблаганно зникає з нашого життя. Речі ужиткові, побутові, але настільки прекрасні, що мимоволі погоджуєшся із визначенням «неземна краса». Із видання ми дізнаємось про дівочу скриню, ікони, рушники, трійці (різьблені, декоровані трисвічники), кераміку, домоткані килими, сорочки, плахти та намиста.

 
ф1574108кп рф
908(477)
Л 64

Литовченко, Влада Володимирівна. Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні [Текст] / В. В. Литовченко. - Київ : Ваш автограф, 2021. - 180 с. : фот..

Захист культурних та історичних цінностей від знищення і руйнувань під час воєнних дій, захист та підтримка належного збереження унікальних історико-культурних, природних та архітектурних пам’яток світового значення – саме таку благородну місію впродовж десятиліть здійснює ЮНЕСКО. У цій книжці авторка окреслює історію організації, акцентуючи на участі у ній України, яка є членом ЮНЕСКО з 12 травня 1954 року. Починаючи з 1990 року сім видатних пам’яток України увійшли до світової скарбниці ЮНЕСКО, про них ми розповідаємо в окремому розділі цієї книги.

 
Український народ за свою багатовікову історію створив самобутнє національне мистецтво. Адже без особливого укладу життя і без мистецтва не існувало жодного народу. Національне мистецтво завжди посідало в житті українського народу одне з найважливіших місць, являлося засобом спілкування і єднання людей. Художні альбоми показують українське мистецтво у всій його красі та розмаїтті, відображають широку панораму творчих здобутків митців нашої країни.

Посилання на видання: https://www.libr.dp.ua/?do=virtshow&id=168&idp=1 


І це тільки невелика частина тих скарбів людського духу, що містить бібліотека.

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека