Книжкові магазини

Перегляд виставки

 

У середині ХІХ ст. у Катеринославі працював один книжковий магазин – купця В. Ульмана. Це стало значною подією у культурному житті міста. Магазин Ульмана проіснував до кінця XIX ст.

 
У 1869 році в Катеринославі відкрився магазин чиновника Ф. Голубовського. Згодом його власниками стала родина Єгорових. Під їх патронатом книгарня стала не просто торговою точкою, а культурним центром для місцевої інтелігенції. Книгарня-довгожитель проіснувала більше ста років.

 
Відкриття книгарні Єгорових стало поштовхом для розвитку та розширення книготоргівлі в Катеринославі. У 1870-х рр. на бульварі проспекту було встановлено «книжкові будки» І. Шафермана та В. Алексєєва. 

 

У травні 1886 року Василь Алексєєв відкрив свою мережу книжкових магазинів. Його книгарні існували більше 30 років.

 


Згодом, у 1879 та 1881 рр. купці С. Васильєв та Є. Ремезов відкрили книжкові скрині на Троїцькому базарі.

 


Перед революцією 1917 р. книжкова торгівля досить швидко розвивалася. У Катеринославі було майже 30 книгарень. 

 

Перша спеціалізована українська книгарня «Слово» відкрилася в Катеринославі 1913 р. як «осередок» всього, що пов'язане з українською культурою.

 

Зберігся список магазинів у довідковому календарі «Весь Катеринослав» на 1915 р. Згадані «книжкові та паперові магазини».

 

Книгарні мали великий вибір книг з різних галузей знань, серед них підручники для всіх навчальних закладів, книги для народного та дитячого читання, видання іноземними мовами, журнали, ноти та багато іншого.

 

Книжкові магазині працювали по всій території України. Київ, Одеса, Харків, Житомир, Херсон, Бахмут, Каховка, Ніжин, Проскурів, Миколаїв, Верхньодніпровськ, Кременчук, Єлисаветград… 

 

Відкривались мережеві магазини: В. С. Савчука в Житомирі та Полтаві, «Труд» - в Катеринославі, Києві, Одесі, Миколаєві та інших містах.
 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека