Україна моя вишивана

Перегляд виставки

 
ф1400222 хр чз   
85.126я6    
У 45

Тетяна Кара-Васильєва. Українська вишивка: альбом. -К.: Мистецтво, 1993. -264 с.

У багато iлюстрованому виданню, побудованому на матеріалах музейних колекцій України, вперше так повно і широко висвітлено історію розвитку української вишивки. В альбомі показано також роль і місце вишивки в оформленні народного одягу та житла. Розраховано як на спеціалістів, так і на широке коло любителів народного мистецтва.

 
1459065кп иск  
85.126.9    
К 21

Кара-Васильєва, Алла Чорноморець Українська вишивка. -2-ге вид., стереотип.. -К.: Либідь, 2005. -159 с

Книга знайомить читача з історією української вишивки від X до XX століття. Розглядаються особливості самобутньої народної вишивки, її локальні характеристики щодо історико-етнографічних регіонів, описуються основні техніки шитва, розкриваються символіка рушників, їхнє значення у святах і обрядах. Висвітлюються особливості монастирського шитва XVI—XVIII століть, панського середовища XIX століття, звернення митців авангарду до традицій народної вишивки на початку XX століття. Видання розраховане на учнів шкіл, студентів художніх закладів, викладачів народознавства, широке коло читачів, усіх, хто прагне навчатися вишивати.

 
ф1459554 край   
85.12(4УКР)-44    
В 55

Вишивка козацької старшини XVII-XVIII століть: каталог колекції Чернігівського обл. іст. музею ім. В. В. Тарновського. -К.: Родовід, 2001. -199 с.

В Україні одним із найпоширеніших видів декоративного мистецтва була й досі є вишивка. Поряд з традиційними прадавніми геометричними орнаментами, існування яких не можна окреслити хронологічними рамками, в XVII-XVIII століттях серед верхівки українського суспільства великої популярності набула вишивка рослинними орнаментами. Вона виконувалася шовковими нитками, золотою і срібною сухозліткою, заполоччю на вжиткових речах козацької старшини - простирадлах, наволоках, скатерках, рушниках, одязі та церковних речах. Велика збірка таких творів зберігається в Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В. Тарновського.

 
В1487387 рф 
85.126.9(4УКР)    
К 21

Кара-Васильєва, Тетяна.  Історія української вишивки = History of ukrainian embroidery. -К.: Мистецтво, 2008. -464 с.

Книга-альбом повно і всебічно висвітлює основні етапи розвитку української вишивки від часів її зародження до сьогодення, розкриває роль і місце цього виду декоративного мистецтва в оформленні одяг, житла, у використанні в храмових інтер’єрах, під час різноманітних свят і народних обря, дів. У виданні широко представлено унікальні зразки вишивок, виконаних за малюнками Тараса Шевченка, Василя Кричевського, Іанни Собачко-Шостак, представників авангарду початку XX століття, а також сучасних народних і професійних майстрів.

 
ф1539768кп мп 
85.12(4УКР5)я61    
В 55

Вишивані скарби. Східна Бойківщина: альбом. -Дн-ськ: АРТ-ПРЕС, 2015. - 95 с.

Альбом «Вишивані скарби. Східна Бойківщина» є другим збірником вишиваного одягу Бойківщини. У першому зібрано світлини вишиваного одягу бойків, виселених із Бескидів (сучасна територія Республіка Польща) на південь України в 1957 році. Основою даного альбому є світлини вишитого одягу східних бойків. Це сучасні аматорські фото моделей у вишиваному одязі минулого століття, а також старовинні світлини, зібрані під час подорожей по східній Бойківщині. На основі цих світлин розроблено узори, які можуть бути використані майстринями-вишивальницями та дизайнерами як зразки для створення моделей сучасного одягу. Альбом розрахований на етнологів, краєзнавців і всіх, хто цікавиться історією та культурою бойківського краю, а також на пощновувачів старовинної бойківської вишивки.

 
ф1542997кп иск   
85.126.9(4УКР)    
С 77

Старовинні українські узори для вишивання хрестом. Магія візерунка. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. -143 с.

Українське мистецтво вишивання має давнє походження. Наші предки вірили в те, що ружа, калина, лілія, листя дуба, птахи — не просто гарні та майстерно зроблені зображення, а й потужні обереги. Вважалося, що вишиті рушники чи сорочки-вишиванки охороняють свого власника та його оселю від лихої долі. Це видання допоможе повернутися до першоджерел. Тут зібрано велику кількість традиційних орнаментів із різних куточків України, їхні основні символи та оберегове значення.

 
ф1549347кп иск   
746.3(477)(084)    
Б 35

Бебешко, Лідія.  Українська вишиванка: мальовничі узори, мотиви, схеми крою. -Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2018. -127 с.

Українська вишивка – перлина народної культури, візитівка українців та справжній культурний код, що зберігає в собі традиції наших предків. Чудові орнаменти, старовинні та сучасні крої сорочок, гармонійне поєднання кольорів... Вишиванки – це окраса українського традиційного одягу. Альбом-посібник стане справжнім подарунком для усіх, хто закоханий в українську вишивку! Композиції вишивки для чоловічих та жіночих сорочок створено на основі як старовинних колекційних взірців, так і сучасних тенденцій вишивання. У книзі є все, що необхідно: детальні схеми узорів для різних

 
в1560422кп иск   
746.3.031.4(477.86)"18/19"
С 24

Свйонтек, Ірина. Покутські вишивки Прикарпаття. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту. Альбом 1. -Львів: Апріорі, 2013. -259 с

Альбом «Покутські вишивки Прикарпаття. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту» є першим альбомом із серії «Вишивки галицького Прикарпаття», який присвячений покутській вишивці кінця XIX – першої половини XX ст. У ньому розглядають вишивки чоловічих і жіночих сорочок, «заборів» переміток Покуття в техніці хрестика, «мережок», і «морщінок», типові узори (орнаментальні мотиви і композиції), їх місцеві назви, виділені основні типи вишивок та їх ареали. Альбом складається з трьох частин: загальної, спеціальної та додатків. Усі таблиці та фотоілюстрації пронумеровані й описані. Мистецький альбом містить 64 таблиці, і близько 300 кольорових і чорно-білих фотоілюстрацій. Альбом розрахований на мистецтвознавців, українознавців, етнографів, краєзнавців, художників, наукових працівників музеїв, любителів вишивки.

 
ф1560431кп иск 
746.3.031.4(477.83)      
С 59

Сокальська вишивка. - Львів: Апріорі, 2018. - 27 с.:

В альбомі представлено фотографії, схеми орнаментів і кроїв давніх сокальських сорочок з фондової збірки Музею народної архітектури та побуту у Львові. Видання розраховане на викладачів і студентів художніх навчальних закладів, дослідників української вишивки, майстринь і широкого кола шанувальників народного мистецтва.

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека