Неоголошена війна

Перегляд виставки

 
1551312кп хр чз 
94(477)
Я 60

Яневський, Данило Борисович. Проект "Україна". Загублена історія втраченої держави [Текст] / Д. Б. Яневський. - Харків : Фоліо, 2017. - 252 с.

Книга журналіста, телеведучого, доктора історичних наук є навчальним посібником для політиків, журналістів, політологів та любителів з написання, переписування та удосконалення Конституції України. На думку автора, вони - поза політичним зафарбуванням - не мають поняття, яку країну заповзято взялися розбудовувати і якою керувати. Агресивне невігластво, неповага до опонентів та партнерів, клептоманія, безвідповідальність та принципова безпринциппність - це головні риси сучасного українського політика. Країна колосальної та незбагненої культурної традиції, її громадяни, яких зневажливо називають "населенням", є лише ресурсом для задоволення їх первинних рефлексів, задовольнити які можна лише викоріневши засадничі поняття: "бог", "право", "закон", "совість", "культура", "людина", "отчина".

 
1573561кп хр чз 
94(477.46-21)
М 70

Мицик, Юрій Андрійович. Корсунь козацький [Текст] / Ю. А. Мицик, С. Ю. Степенькін. - 2-ге вид. - Київ : Кліо, 2021. - 224 с.

У книжці досліджується історичне минуле старовинного козацького міста Корсуня і Корсунщини в цілому від давніх часів до ХІХ ст., простежується роль цього регіону у складному процесі державотворення України. Це видання є складовою серії, присвяченої містам «Золотої підкови Черкащини».
Праця ґрунтується на малознаних і архівних джерелах, вона розрахована на науковців та викладачів шкіл і вузів, а також усіх, хто цікавиться історією козацтва. 

 
1573560кп хр чз 
94(477.46-21)"16/18"
М 70

Мицик, Юрій. Чигирин - гетьманська столиця [Текст] / Ю. Мицик. - 2-ге вид. - Київ : Кліо, 2021. - 392 с. :

Це видання є першим узагальнюючим дослідженням з історії гетьманської столиці – Чигирина, з яким пов’язані часи Національно-визвольної війни українського народу 1648–1658 рр., часи Руїни і гайдамацького руху. У ньому висвітлюється також історія Чигиринського полку та низки населених пунктів на його території (Суботів, Медведівка та ін.). Книга, в якій охоплено події з давніх часів до ХІХ ст., ґрунтується як на опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло на незнані сторінки історичного минулого важливого регіону України козацької доби.

 
1505475кп хр чз 
94(477)"15/17"
Ч-96

Чухліб, Тарас. Козаки та Яничари. Україна у християнсько-мусульманських війнах 1500-1700 рр. [Текст] / Т. Чухліб. - К. : Києво-Могилянська академія, 2010. - 446 с.

Книга досліджує місце і роль козацтва та шляхти України—Русі, а також Козацької держави (Гетьманату) в європейсько-османських війнах. Автор книги відобразив важливий для світового історичного процесу тривалий період протистояння християнської та ісламської цивілізацій у добу пізнього Середньовіччя та раннього Нового часу. Увагу читача звернено не лише на військові дії козацтва проти Османської імперії, елітний підрозділ якої становив Яничарський корпус, а й на висвітлення мирних відносин України з Османами та Гіреями протягом 1500—1700 років.

 
1525107кп хр чз 
63.3(4УКР)45-68
Л 48

Леп'явко, Сергій. "Рятівники від турецької хмари": Запорожці і Хотинська війна 1621 р. [Текст] / С. Леп'явко. - К. : [б. и.], 2013. - 64 с.

У книзі в науково-популярному форматі розповідається про непересічну роль українського козацтва в перемозі над військом султана Османа II в Хотинській війні 1621 року. Простежено причини та перебіг Хотинської війни, від якої залежала подальша доля Східної Європи, показано наскільки багато залежало Речі Посполитій від участі Війська Запорозького в ній, розглянуто козацькі морські походи козаків як важливу складову війни, а також вирішальний внесок козаків на чолі з гетьманом Петром Конашевичем-Сагайдачним у перемогу під Хотином.

 
ф1572922кп чз 
94(100)
М 91

Мустафін, Олексій. Халепи, що визначили долю народів [Текст] / О. Мустафін. - Харків : Фоліо, 2021. - 205 с.

Олексій Мустафін — відомий український журналіст і медіаменеджер. Історик за фахом. 
«Халепи, що визначили долю народів» — це книжка про тіньовий бік історії, про те, чого соромляться, і що зазвичай лишають за межами національних історій. Поразками не пишаються, про них не згадують, їх намагаються забути. Проте хіба не є цей досвід повчальнішим і кориснішим за радість перемог? Про ілюзії та прорахунки — свідомі й не дуже, про хибний вибір, за який заплатили зависоку ціну, про пастки, до яких потрапляють держави в пошуках свого місця у світі. Чи можна здобути свободу ціною незалежності? Для чого запрошувати до себе майбутніх колонізаторів? Чому найкоротша війна в історії тривала всього 38 хвилин? Навіщо золото тим, хто здатен робити гроші з повітря? Чим загрожує віра у таємні змови? І як зробити власних підданих союзниками іноземних загарбників? Візантія та Карфаген, Гаїті й Нова Зеландія, Британія і Китай. На чиїх помилках краще вчитися українцям, щоб не припуститися власних… 

 
1572857 чз 
94(37/38)(092)
Н 59

Нечай, Александр Михайлович. Римская легенда [Текст] / А. М. Нечай. - Днепр : Лира, 2017. - 220 с.

Нова книга із серії «Свята Русь – Земля Обітованна» присвячена критичній історіографії Давньої Греції та Візантії. Книга про боротьбу християнства з язичництвом, про хронологію раннього християнства та великого римського імператора Юліана Відступника. Про те, коли встановилася «наша доба», хто встановив «Юліанське літочислення» і про сам початок хронології, а отже і самої історії.

 
1569541кп чз 
94(477)"19/20"
Щ 61

Щербак, Юрій. Україна в епоху війномиру [Текст] : книга підсумків і пророцтв / Ю. Щербак. - Київ : Ярославів Вал, 2020. - 352 с.

Нова книжка відомого українського письменника Юрія Щербака «Україна в епоху війномиру» це спроба уявити Україну ХХІ століття у загальній картині фантастичних соціальних і науково-технологічних змін, що підстерігають людство. Ця книга – знак тривоги і надії. Тривоги – бо надто серйозними є загрози, особливо з боку Росії в час, коли Україна потребує єдності.

І надії, – бо ще залишається шанс врятувати Україну від капітуляції та розпаду.  Привертає увагу своєрідна форма книжки – поєднання політологічних текстів з притчами пророчого звучання.
«Україна в епоху війномиру» просто приречена стати прогностичним бестселером. Бо хто ж із нас не прагне побачити: що там, за дверима майбутнього?!

 
1541436кп хр чз 
63.3(4УКР)64
Н 52

Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО [Текст] / ред. С. С. Скляр. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 509 с.

Згадати все. День за днем. Уже більш як п'ять сотень діб. Крім власне хронології бойових дій, ви зможете прочитати аналітику, яка допоможе отримати розуміння і хоч трохи позбутися страху. І репортажі. Тих журналістів, які на власні очі бачили кров і сльози. На момент написання цього тексту неоголошена війна триває. Мала надія, що до моменту друку книжки вона таки завершиться. Але будемо сподіватися... • «Руська вєсна» — масові заворушення на сході. • АТО. Квітень-серпень 2014. Перші успіхи української армії. • Іловайський котел. Мінські домовленості — 1. Історія захисту Донецького аеропорту. • Війна і Мінськ. Міжнародні аспекти війни. Крихке перемир'я.

 
ф1572737кп чз 
355.48(100)"15/19"
В 65

Войтович, Леонтій. Від професійних найманих армій до масових (мобілізаційних) армій (початок XVI - початок XX ст.) [Текст] / Л. Войтович, В. Голубко; відп. ред. Л. Войтович. -  2020. - 971 с.

Військова справа охоплює всі сторони існування і розвитку будь-якого суспільства, а також стосунки між його членами. Виробнича культура, розвиток і прогрес технології, налагодження виробництва і поява нових технічних засобів завжди пов’язані з війною. Таким чином, можна стверджувати, що військова історія фактично є найбільш повною історією людського суспільства, яка охоплює всі сторони його буття.

Другий том нашого видання присвячений історії війн і військового мистецтва від професійних найманих армій до масових (мобілізаційних) армій (початок XVI cт. — початок ХХ ст.). Основна увага приділена подіям і особистостям, які мали вплив на розвиток і еволюцію військової справи в Європі. Вперше розкрита участь і роль українців у війнах цього періоду. Праця розрахована як на спеціалістів, так і на широкий загал, всіх, хто цікавиться військовою історією. 

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека