Українська державність

Перегляд виставки

 
1551877кп чз 
340.15(477)(075.8)
П 68

"Правда Руська" Ярослава Мудрого: початок вітчизняного законодавства [Текст] : навчальний посібник / Нац. юрид. ун-т ім. Я. Мудрого ; уклад.: Г. Г. Демиденко, В. М. Єрмолаєв. - 2-ге вид., змінене та допов. - Харків : Право, 2017. - 388 с.

Пропонований посібник є перевиданням «Правда Руська Ярослава Мудрого: початок законодавства Київської Русі» (2014) зі змінами та доповненнями. Видання присвячене видатній законодавчій пам’ятці права Київської Русі – Правді Руській, в основі якої лежить Правда Ярослава Мудрого: тексти двох її редакцій – Короткої і Поширеної Правди, їх переклади, коментарі, а також фрагменти найвизначніших праць з історії створення, дослідження її текстів. 

Укладачами збірника при складанні коментарів до тексту Руської Правди враховано як досвід попередників, так і досягнення вітчизняної історико-правової науки у дослідженні права Давньоруської держави. 

Незважаючи на деякі неподолані спірні питання у трактуванні історії, змісту, окремих частин цієї видатної правової пам’ятки, укладачі збірника прагнули подати студентам, зацікавленим читачам найбільш виважені і науково точні короткі коментарі, стисло відобразити спектр поглядів учених-істориків на історію її походження, юридичний зміст і суспільно-політичне значення. 

Розраховано на викладачів, аспірантів, студентів юридичних та історичних факультетів вищих навчальних закладів, читачів, які цікавляться чи вивчають історію вітчизняного державотворення.

 
1569472кп чз 
94(477)"09/10"(092)
Р 56

Ричка, Володимир. Володимир Великий: Лицар Духу [Текст] / В. Ричка; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса, Центр іст. політології. - Київ : Парламент. вид-во, 2020. - 308 с.

У книзі розкривається історичне значення діяльності князя Володимира, доленосне значення його діянь, які заклали культурні фундаменти Києво-Руської держави і дали йому право на ім’я Великого. Хреститель Русі став знаковим символом, першорядною фігурою історичної пам’яті для всієї східнослов’янської цивілізації. Висвітлюються форми її функціонування, засоби маніфестації та їх вплив на процеси національно-культурної самоідентифікації народів Східної Європи. Видання розраховане на широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією України.

 
1545850кп чз 
63.3(4УКР)
Я 60

Яневський, Данило Борисович. Загублена історія втраченої держави [Текст] / Д. Б. Яневський. - Харків : Фоліо, 2016. - 252 с.

Нова книга журналіста, телеведучого, доктора історичних наук є навчальним посібником для політиків, журналістів, політологів та любителів з написання, переписування та удосконалювання Конституції України. На думку автора, вони - поза політичним зафарбуванням - не мають поняття, яку країну заповзято взялися робудовувати і якою керувати. Агресивне невігластво, неповага до опонентів та партнерів, клептоманія, безвідповідальність та принципова безпринципність - це головні риси сучасного українського політика. Країна колосальної та незбагненної культурної традиції, її громодяни, яких зневажливо називають "населенням", є лише ресурсом для задоволення їх первинних рефлексів, задовольнити які можна, лише викореневши засадничі поняття: "БОГ", "ПРАВО", "ЗАКОН", "СОВІСТЬ", "КУЛЬТУРА", "ЛЮДИНА", "ОТЧИНА".

 
1510896кп чз 
63.3(4УКР)я9
Г 67

Горєлов, Микола Іванович. Держава і цивілізація в історії України [Текст] : [монографія] / М. І. Горєлов, О. П. Моця, О. О. Рафальський ; НАН України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. НАН України ім. І. Ф. Кураса, Ін-т археол. НАН України. - К. : ЕКО-ПРОДАКШН, 2009. - 879 с.

Автори цієї книги вивчають історичний розвиток населення на території сучасної України від зародження відтворювального господарства і до сьогодення. Основна увага надається висвітленню проблеми співвідношення додержавних та державних структур із важливим і ще недостатньо вивченим процесом еволюції протоцивілізаційних та цивілізаційних спільнот цього європейського регіону. Для всіх, хто цікавиться історичним розвитком України.

 
1562529 чз 
94(477)
С 65

Сорока, Юрій Володимирович. 100 важливих подій історії України [Текст] / Ю. В. Сорока. - Харків : Фоліо, 2019. - 205 с.

Історія України схожа на мапу, яка містить безліч білих плям. І це не простий збіг обставин, а результат цілеспрямованої державної політики. Протягом століть над тими плямами дбайливо працювали сотні різних людей, найнятих владою метрополій. Ці творці міфів і фейків зробили все для того, щоб наша історія, як і сама Україна, постала перед нащадками у світлі, вигідному для тих, хто намагався асимілювати спадок Київської Русі. 

Проте час завжди розставляє все по своїх місцях. Тож у цьому виданні ми спробували зібрати події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі. 
Ми намагалися зосередитися на позитивних подіях української історії, умовно кажучи, на перемогах. Досить довго експлуатувався образ нашої країни як безпорадної жертви, яка постійно страждає, співає сумних пісень і не здатна протистояти зовнішньому тиску. Але заглиблення в реальну історію України доводить, що це не так. 

Голос минулого промовляє до нас із десятків літописів, документів та історичних розвідок. Відчайдушні герої, незламні воїни, талановиті творці, видатні політичні діячі, геніальні філософи та науковці — ось хто творив історію нашої країни. І, звичайно, треба, щоб про них та їхні досягнення дізналось якомога більше наших громадян. 

Ця книга є спробою об’єднати під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини і продемонструвати, що, попри все, Україна пам’ятає своє минуле і має намір, враховуючи свій багатющий історичний досвід, будувати власне щасливе майбутнє

 
ф1554573кп хр чз 
271.2-9(477)"16/17"(02.064)
Л 26

Ластовський, Валерій Васильович. Між суспільством і державою. Православна церква в Україні наприкінці XVII - у XVIII столітті в історії та історіографії. [Текст] / В. В. Ластовський ; Нац. Києво-Печер. іст.-культур. заповідник. - К. : Фенікс : НКПІКЗ, 2008. - 495 с.

У представленій читачу монографії вперше у вітчизняній історичній науці здійснюється комплексний аналіз історії та історіографії історії православної церкви періоду кінця ХVII–ХVIII ст. Розглядається ряд проблем, що вивчалися в історичній науці: історіографія питання, правовий статус православної церкви, соціально-економічні та суспільно-політичні аспекти тощо. Автором представлено критичний огляд цілого кола питань, що залишалися невирішеними і дискусійними для історичної науки від початку ХІХ ст. і до нинішнього часу. Читач матиме змогу ознайомитися із тими питаннями, котрі намагалися вирішити представники різних наукових шкіл і напрямів. У книзі також представлено біографії істориків, духовних ієрархів, матеріали з історії українських церковних інституцій, монастирів і церков. Монографія написана на основі вітчизняних і зарубіжних документальних та історіографічних джерел.

 
ф1569390кп чз 
94(477)
К 77

Кралюк, Петро. Історія України "без брому". Розвиток державності на українських землях [Текст] / П. Кралюк. - Харків : Фоліо, 2020. - 424 с.

Книга Петра Кралюка «Історія України "без брому". Розвиток державності на українських землях» розкриває історію державних змін на теренах України від прадавніх часів до нашого сьогодення. Усупереч висловлюванню відомого українського письменника і політика початку ХХ ст. Володимира Винниченка, мовляв, не можна українську історію читати без брому, тобто заспокійливого, автор акцентує увагу на тому, що бездержавність — явище, характерне для багатьох народів. Тому українці у своєму прагненні створити власну державу були далеко не одинокі. Проте, проживаючи в різних країнах і обіймаючи високі посади, вони зробили чимало для становлення, зокрема Угорського королівства, Речі Посполитої, Російської імперії, Османської імперії, і врешті-решт здобули свою державу. 

 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека