Бісер
Бджільництво
Вироби
Вишивка
В’язання
Ландшафтний дизайн
Ляльки
Манікюр
Подорожі
Писанки
Кулінарія
Рибальство
Вироби з дерева
Садиба
Світ тварин
Скарби
Спорт
Лозоплетіння
Кімнатні квіти
Генеалогія
Краса та здоров'я

Кулінарія


 
Велика різдвяна книжка 

 
Детальніше ознайомитися з цією книгою можна у відділі читальних залів за адресою: вул. Савченка, 10.
 
Ф1573454кп чз
398.332.416
Г 37
Гербіш, Надійка.
Велика різдвяна книжка [Текст] / Н. Гербіш, Я. Грицак ; худож. К. Борисюк [та ін.]. - Київ : Портал, 2020. - 200 с. : кольор. іл. 
- ISBN 978-6177925-29-2.

ТРАДИЦІЙНИЙ РЕЦЕПТ КУТІ З ПШЕНИЦІ

Складники:

пшениця — 7 склянка, вода — З склянки, мак — 7/2 склянки, порізані горіхи — 7/2 склянки, родзинки — 7/2 склянки, мед — 2-3 столові ложки.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Пшеницю промиваємо і замочуємо у воді мінімум на 4 години. Потім роз­моклу крупу заливаємо водою і варимо на слабкому вогні до готовності. Мак розтираємо макогоном у макітрі. Подрібнюємо горіхи, а родзинки без кісточок на півгодини заливаємо теплою водою.

З’єднуємо в макітрі пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додаємо мед за смаком і все перемішуємо. Охолоджуємо кутю і подаємо на стіл.

Порада: пшениця для куті повинна стати м’якою, але не розваритися. У процесі варіння можна додавати воду.

ТРАДИЦІЙНИЙ РЕЦЕПТ КУТІ З РИСУ

Складники:

рис — 200 г, мак — 100 г, волоські горіхи — 50 г, родзинки — 50 г, мед — 720 г, сіль — за смаком, узвар (Ю0-200 мл), вода — 600 мл.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Мак миємо та на годину заливаємо окропом, потім зливаємо воду, розтираємо мак дочиста в ступці товкачиком. Родзинки миємо та заливаємо окропом на 30 хвилин. Горіхи подрібнюємо і трохи підсушуємо на сковорідці або в духовці. Рис перебираємо, миємо, заливаємо водою, доводимо до кипіння і промиваємо холодною водою. Потім рис знову заливаємо водою і варимо на повільному вогні до готовності 15-20 хвилин. У процесі варіння додаємо трохи цукру, щоб рис не розварився. Зливаємо воду, мед розводимо узваром або кип’яченою водоюЗмішуємо зварений рис, родзинки, горіхи, мед і солимо за смаком. Якщо кутя виявляється густою, можна додати ще узвару або кип`яченою води.

ТРАДИЦІЙНИЙ РЕЦЕПТ УЗВАРУ

Складники: 
вода — 1,5 л, яблука сушені — жменя, груші сушені — жменя, сухі плоди шипшини — 7 столова ложка, чорнослив — жменя, 
родзинки — жменя, сушені ягоди журавлини — 7 столова ложка, сушені ягоди полуниці — 7 столова ложка, мед — 7 столова ложка, 
кориця в паличках — 7 паличка, бадьян — 2 зірочки, гвоздика ціла — З штуки, запашний перець горошком — З штуки.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Доводимо до кипіння 1,5 літра води. Кладемо в киплячу воду груші, яблука і шипшину. Варимо 10 хвилин. Потім додаємо родзинки, чорнослив, суницю і журавлину. Варимо ще 10 хвилин. У самому кінці додаємо прянощі. Мед кладеться в уже вистиглий напій. Узвар настоюється зо 3-4 години в посудині із закритою кришкою. Найкраще залишити його на ніч. Напій виходить дуже ароматним, смачним і корисним. 
49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека