У цей день 3 березня

 

  У свiтi:
• День Сонця (Sun Day). Відзначається щорічно з 1994 р., коли на добро-вільній основі та з метою привернення уваги до можливостей використання понов-люваних джерел енергії європейським відділенням Міжнародного суспільства соняч-ної енергії (МССЕ) (ISES-Europe) організоване це свято. Святкують цей день близько 14 країн. Для землян найважливіша особливість Сонця в тому, що біля нього виник-ла наша планета, і на ній з’явилося життя. Сонце, вітер, морські хвилі та біомаса є енергетичною сировиною, яка постійно оточує нас і яку легко використовувати. Їх не треба добувати із землі. Вони не призводять до утворення радіоактивних відходів, а токсичних зовсім не виробляють. Це відновлювальна енергія. Вчені підрахували, що поточний вік Сонця становить близько 4,57 мільярди років. Землю Сонце «перева-жає» у 330 000 разів. На сонячному діаметрі можна було б розмістити ланцюжок зі 109 таких планет як наша.

• Всесвітній день свободи друку (преси) (World Press Freedom Day). Від-значається щорічно за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (20 грудня 1993 р.). Встановлено на вшанування Віндхукської декларації про сприяння незалежній і плю-ралістичній пресі Африки і прийнято 3 травня 1991 року. Мета – «заснувати фунда-ментальні принципи свободи преси, поширювати ці принципи по всьому світу, за-хищати ЗМІ від нападок на їхню незалежність і в пам’ять журналістів, які загинули, виконуючи професійний обов’язок». Головним заходом Дня є вручення Всесвітньої премії ЮНЕСКО за внесок у справу вільної преси ім. Гільєрмо Кано, колумбійського журналіста, який загинув у 1986 р. при виконанні професійних обов’язків (Всесвітня премія за свободу друку).

• День кондитера. Неофіційне свято на згадку дня 3 травня 1932 р., коли в СРСР декретом СНК засновано Науково-дослідний інститут кондитерської промис-ловості. Кондитер – професійний кухар, який виготовляє кондитерські вироби (торти, цукерки, шоколадні вироби, карамель і тому подібне), а також випічку та десерти. До обов'язків сучасного кондитера входять вміння готувати різні види тіста, начинок, кремів за заданими рецептурами. Крім цього, він повинен професійно виробляти і прикрашати готову продукцію, в той же час володіючи здатністю готувати високоякі-сні та різноманітні за виглядом, смаком і ароматом харчові вироби. До спеціально-стей цієї галузі відносять кухаря-кондитера і кондитера цукристих виробів, при цьо-му суміжною спеціальністю є технолог продуктів харчування.

• 125 років від дня народження Тодося Осьмачки (справжнє ім’я та по-батькові – Теодосій Степанович Осьмачка), українського прозаїка та поета, перекла-дача, представника екзистенціалізму, автора збірок поезій: «Круча», «Скитські вог-ні», «Клекіт», «Поет», «Китиці часу», «Із-під світу»; повістей «Старший боярин», «План до двору», «Ротонда душогубців»; перекладів О. Вайльда та В. Шекспіра, оповідання «Психічна розрядка» та іншмх. Помер 7 серпня 1962 року у Нью-Йорку.

• 120 років від дня народження Миколи Федоровича Яковченка, українсь-кого актора театру та кіно, народного артиста УРСР. Фільмографія: «За двома зай-цями», «Ніч перед Різдвом», «Максим Перепелиця», «Між високих хлібів», «Калино-вий гай», «Тривожна молодість» та інших. Помер 11 вересня 1974 року.


 

Архiв календаря

 Сiчень  Лютий  Березень  Квiтень  Травень  Червень  Липень  Серпень  Вересень  Жовтень  Листопад  Грудень 

49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека