У цей день 14 грудня

 

  У свiтi:
• Свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Інші назви – Вшанування Хреста Господнього, Перший Спас. Народні назви свята – Мокрий Спас, Спас на Воді, Маковій, Медовий Спас. Цього дня святкується також день семи Святих Мучеників Макавеїв, або, як кажуть в народі, «Маковія». За переказами, князь Володимир саме в цей день прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі, і називали цей Спас «Спасом на воді». Також освячували квіти та мак. Спас також має назву Медовий тому, що вулики до того часу наповнювалися медом і пасічники традиційно починали медозбір. Маковій вважався дівочим і дитячим святом, юнь у цей день не працювала. Всі чоловіки цього дня повинні з’являтися на свято в козацькому одязі. На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковійка», в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): волошки, м’ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник. Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м’ята мала оберігати сім’ю від усякої напасті та додавати здоров’я, ласкавці – щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлював небесне світило, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин і рослин. На Маковія готують пісний борщ із грибами. Обрядовою їжею цього дня є «шулики», або «ломанці». Готують їх так: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки та заливають свіжовикачаним медом із перетертим маком. Цю страву залюбки їдять діти. У Перший Спас починається Успенський піст – Спасівка, він триває два тижні. Святковий стіл був пісним. У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. Пройшов Спас – пішло літо від нас.

• Початок Успенського посту. Закінчується 27 серпня. Народна назва – Спасівка. Успенський піст не такий суворий, як Великий, але суворіший, ніж Петрів і Різдвяний пости. У понеділок, середу та п’ятницю Успенського посту статут Церкви наказує харчуватися сухоїдінням, тобто дотримуватися найсуворішого посту, без відварювання їжі; у вівторок і четвер можна вживати варену їжу, але без олії; у суботу та неділю дозволяються вино й олія. Успенський піст особливо суворий відносно розваг. У перший день посту, який ще називався Спасом, варто викупатися, бо вода цього дня вважалася цілющою. Після цього дня купатися вже заборонялося. Починалися проводи літа.


 

Архiв календаря

 Сiчень  Лютий  Березень  Квiтень  Травень  Червень  Липень  Серпень  Вересень  Жовтень  Листопад  Грудень 

49047, г.Днепропетровск, ул.Савченко,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2010 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека