Протягом місяця


У відділі мистецтв демонструвались виставки документів:
«Мистецтво декору тканини» з циклу «Знайомимось з видами та жанрами мистецтва»

Докладніше


 Протягом місяця

В патентно-технічному відділі діяла виставка «Інтелектуальна власність – фундамент інноваційної моделі розвитку». Виставка привернула увагу широкого кола користувачів та всіх кого цікавить інтелектуальна власність

 Протягом місяця


У відділі абонемента оновилася книжкова виставка «Перечитуємо А.П.Чехова» до 150-річчя від дня народження А.П.Чехова. Виставка діяла на кафедрі видачі літератури додому, найбільшою популярністю користувалися багатотомні видання письменника, сатиричні твори та деякі літературознавчі.

Фото


 Протягом місяця

 
Протягом місяця – на абонементі була організована книжкова виставка, а також віртуальна на сайті ДОУНБ, під назвою «Ювілейний гімн видатним», присвячена 120-річчю найстарішій російській книжковій серії «Жизнь выдающихся людей». Демонструвалися книги бібліотеки Павленкова, книги, присвячені видатним політикам, письменникам, літераторам та ін., а також рубрика «Життя славетних в Україні» складалася з видань про відомих українців.

Фото


 Протягом місяця

 
У відділі абонемента оновилася постійно діюча книжкова виставка «Православний календар» матеріалами про Великий піст.

Фото


 Протягом місяця
 
У відділі читальних залів експонувалась ілюстративно-документальна виставка «Я жив віршами навіть на війні» - виставка поета-фронтовика, письменника, талановитого інженера і організатора виробництва, нашого земляка Михайла Сергійовича Селезньова

 Протягом місяця
 
У відділі читальних залів експонувалась ілюстративно-документальна виставка «Ідея української соборності: поступ крізь віки».

 Протягом місяця
 
У відділі читальних залів діяла ілюстративно-документальна виставка «Життя Чехова – неймовірне, його творчість – дивовижна» ( 150-річчя від дня народження А.П.Чехова).

 Протягом місяця
 
У відділі читальних залів діяла книжкова виставка «Нові надходження»

 4 лютого

 
До уваги користувачів відділу документів іноземними мовами була представлена книжково-ілюстративна виставка «День святого Валентина», на якій було представлено інформацію з історії цього свята, а також поздоровлення та привітання англійською, німецькою, французькою мовами.


 6 лютого

 
В центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club».
Календар знаменних дат Америки підказав тему для спілкування – 125 років з дня народження відомого американського письменника, лауреата Нобелівської премії (1930 р.), найбільшого сатирика своєї доби Сінклера Льюіса.

Фото1, Фото2


 7 лютого

 
У відділі періодики 07.02.2010 відкрито виставку « Оцінка персоналу в системі ефективного управління», що входить до циклу виставок «Менеджмент – мистецтво XXIстоліття». Головна мета виставки – надати читачам інформацію про основні методи оцінки персоналу, зокрема, «метод 360 градусів», «ассессмент», «тестування».

Фото


 10 лютого

 
У відділі абонемента в залі запасників російської літератури демонструвалася книжкова виставка «Я понял жизни цель» до 120-річчя з дня народження Бориса Леонідовича Пастернака, російського поета, письменника, перекладача, лауреата Нобелівської премії (1958 р). Широкий вибір творів автора зацікавив багатьох шанувальників книги.

Фото


 10, 11 лютого


У відкритих запасниках відділу абонемента організовано тематичні полиці:
• «Лицар абсурду» до 105 – річчя від дня народження Уласа Олексійовича Самчука, українського письменника, журналіста і публіциста, редактора, лауреата Української Могилянсько-Мазепинської Академії Наук. Читачі мали змогу взяти твори цього автора: трилогію «Волинь», роман-хроніку «Юність Василя Шеремети» і «Марія», романи «Чого не гоїть вогонь», спогади «П’ять по дванадцятій», «На білому коні», повісті «Кулак» та інші.

• «Пам’яті поета»
- присвячена пам’яті Андрія Самійловича Малишка, українського поета, перекладача, літературного критика. Демонструвалися збірки творів поета, які вивчаються в школі, а також багатотомні видання, переклади творів О. Пушкіна, О. Твардовського, Я. Купали, Г. Гейне.

Фото1, Фото2


 13 лютого
 

У приміщенні відділу мистецтв проведено майстер-клас з техніки батику для вихованців та викладачів Палацу дітей та юнацтва.

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4


 13 та 26 лютого
 

У відділі документів з питань мистецтв відбулися екскурсії по виставці «Поезія барв» для активістів клубу розмовної англійської мови Центру «Вікно в Америку» (керівник Усенко С.) та учнів СШ №81 (викладач-методист Набутовська В.) Екскурсії провела студентка 4 курсу відділення образотворчого мистецтва ДНУ Катасонова А.

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4, Фото5


 13 лютого
 

В центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club» присвячений святу всіх закоханих - Дню Святого Валентина.
Наталка Кармазь підготувала яскраве слайд-шоу Happy St. Valentine's day («Історія свята та відомі афоризми про кохання»).
Присутні налаштувалися на романтичну хвилю та висловили думки на тему кохання.

Фото1, Фото2


 15 лютого

 
В Дитячій кімнаті відділу абонемента організовано книжкову виставку «Сімейна книжкова педагогіка» із циклу «Слава нашому роду, сім’ї і народу». Представлена педагогічна та художня література з питань виховання дітей.

Фото


 15 лютого
 
Працювала виставка нових надходжень відділу документів іноземними мовами, на якій були представлені матеріали за темою «Читаємо за методом Іллі Франка». Це адаптовані тексти з підказками (без спрощення тексту оригіналу).

 16 лютого
 
У відділі читальних залів відбулося чергове засідання кіноклубу.
Всі присутні переглянули фільм «Родня» (Виробництво Мосфільм, 1981 р., автор сценарію – Віктор Мережко, режисер –Микита Михалков, місце зйомок – м.Дніпропетровськ.). На засідання кіноклубу був запрошений головний режисер 34 телеканалу місцевого телебачення – Радченко Сергій Іванович, який приймав участь у зйомках фільму «Родня». Після перегляду фільму Сергій Іванович поділився з глядачами цікавими спогадами зі знімального майданчику. Присутні мали змогу дізнатися про створення фільму, ознайомившись з ілюстративно-документальними матеріалами про фільм та переглянути виставку «Катеринославець ДАНИЛО САХНЕНКО – піонер українського кінематографу».
Матеріал про засідання кіноклубу був освітлений у новинах 51 телеканалу місцевого телебачення.

 17 лютого
 

Нанотехнології: від ідеї до результату
Під такою назвою в відділі періодичних видань 17.02.2010 р. організовано тематичний перегляд літератури.
Головна мета перегляду - ознайомити широке коло читачів з відносно новим науково - практичним напрямом - нанонаукою, з можливостями нанотехнологій й тенденціями розвитку технологій в Україні і світі.
Перегляд складається з таких розділів:
1. Нанотехнології в сучасному суспільстві.
2. Нанотехнології в українському вимірі.
3. Нанотехнології в світі.

Фото 


 18 лютого
 
В патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу «Еколог»
Тема засідання «АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА».

У проведенні засідання клубу взяли участь науковці, фахівці у сфері екології, викладачі та студенти ВУЗів.
До уваги учасників була представлена тематична виставка, на якій експонувалися книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного, краєзнавчого, відділу читальних залів та періодичних видань.
.
Захід був підготовлений працівниками ПТВ:
відповідальний – зав. відділом Мищенко Т.М.
виконувач – провідний бібліотекар Гайдук О.С.


 18 лютого
 
У краєзнавчому відділі відбулось засідання клубу «Ріднокрай» за темою: «Замахи на життя Богдана Хмельницького. Начальник контррозвідки гетьмана Лаврін Капуста». З доповіддю виступив історик, завідувач відділу «Суботівський історичний музей» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» на Черкащині, Віктор Гугля. На засіданні були присутні 45 краєзнавців, істориків, студентів. Тема викликала велике зацікавлення.

 18 лютого
 

ЦЄІ презентував свою діяльність на виставці міжнародних можливостей Travel Fair у Дніпропетровському університеті економіки та права.

Фото1, Фото2


 19 лютого

 
ЦЄІ провів семінар-тренінг «Освіта як складова європейського рівня життя» для учнів з професійно-технічних закладів регіону. Присутнім було надано інформацію щодо особливостей освіти за кордоном, процесів пошуку європейських навчальних закладів та можливостей вступу до них, а саме оглядову лекцію «Навчання в країнах Європи» та мультимедійну презентацію сайтів найвідоміших університетів Європи «Освіта в Європі». Практична частина заходу включала рольову гру «Я їду навчатись до Європи», під час якої присутнім було запропоновано обіграти процес поїздки за кордон на навчання. Результатом заходу стало розроблення алгоритму пошуку навчальних закладів у Європі, які надають середню спеціальну та фахову освіту. До пакету роздаткових інформаційних матеріалів увійшли: буклет «Освіта за кордоном», тематична збірка «Професійна освіта у Європі», інформаційна листівка «Програми з навчання у Чехії та Польщі» та довідкова листівка «Pocet list».

Фото1, Фото2, Фото3, Документ1, Документ2, Презентация.


 20 лютого
 
20 лютого – в українській вітальні відділу відбувся під назвою «Родина, як зірка єдина» вечір сімейного спілкування з циклу «Традиції сімейного читання у відділі абонемента ДОУНБ» у розрізі засідання клубу «Захопленість». Вступне слово і презентацію книжкової виставки «Сім’я у світлі книг» зробила завідуюча відділом Людмила Федорівна Афанасьєва. Бібліографічний огляд видань, де описані сімейні стосунки відомих людей, провела провідний бібліотекар Галина Федорівна Пивоварова. В обговоренні огляду взяли участь активісти клубу.
Цікаві факти із життя своєї сім’ї розповів місцевий поет, постійний учасник засідань клубу Анатолій Петрович Отлєтов.

 20 лютого

 
В центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club» присвячений святу - Дню Президентів.
Центр прикрашали книжкова виставка та виставка плакатів присвячена Аврааму Лінкольну.
Присутні обмінялися думками на тему «інститут президентства», порівняли їх у США та Україні.

Фото


 22 лютого
 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка «Виконати свій обов’язок перед собою і нацією», присвячена 105-річчю від дня народження Уласа Олексійовича Самчука (1905-1987)», видатного майстра української прози XX-го століття.

 22 лютого
 
22 лютого – в читальній залі демонструвалася книжкова виставка «Листок з вирію», присвячена 145–річчю з дня народження українського письменника, громадського діяча Івана Липи.

 23 лютого

 
До Дня Захисників Вітчизни у відділі періодичних видань організовано виставку «Свято справжніх чоловіків». На виставці розміщено публікації з історії вітчизняної армії. Читачам – чоловікам буде цікаво дізнатись, що у день свята, 23 лютого у відділі періодики для них запропоновано знижку при записі до бібліотеки і продовження терміну користування абонементом читача.

Фото


 24 лютого
 
В приміщенні відділу мистецтв відбулося засідання клубу «Літературна вітальня «Сеял разумное, доброе, вечное» (до ювілею А.П.Чехова) У програмі: інформаційні повідомлення про життєвий і творчий шлях великого письменника (Немчинова І.), огляд періодичних видань про святкування ювілею Чехова у світі (Куліш Л.)та презентація виставки документів «Герої А.П.Чехова на екрані» (Пономаренко С.)

 24 лютого
 
У краєзнавчому відділі відбувся краєзнавчий урок за темою: «Мій край у сивій давнині та сьогоденні» для учнів 9-го класу Дніпропетровського медичного ліцею. Завідувачка відділу Ірина Голуб розповіла про найвизначніші події краю, провела огляд літератури. Співробітники відділу провели низку консультацій стосовно правил роботи читачів у бібліотеці.

25 лютого

 
У краєзнавчому відділі відбувся семінар-практикум для бібліографів міських і районних ЦБС області за темою «Використання web-технологій в процесі обміну інформацією учасників ЕКК Дніпропетровщина». Фахівці ДОУНБ провели низку занять, лекцій, консультацій з питань створення електронного краєзнавчого ресурсу області.

Фотогалерея


 25 лютого

 
У краєзнавчому відділі відбулось засідання Дніпровського генеалогічного товариства. З розповіддю про дослідження власного родоводу виступила Катерина Борисівна Глушак, перекладач Торгово-промислової палати.

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4


 25 лютого
 
Екскурсія. До центру «Вікно в Америку» завітали бібліотекарі-бібліографи з районних бібліотек області, що перебували на навчальному семінарі в нашій Обласній науковій бібліотеці, та група студентів Національного металургійного університету України з викладачами.
Керівник Центру Світлана Усенко розповіла про історію створення, фонди Центру, задачі та досягнення майже за 6 років існування. Ознайомила з книжковими виставками «Нові надходження до Центру» (New Arrivals) та День Президентів (Presenent’s day). Прорекламувала електронні ресурси центру (підручники з касетами, тренажер RosettaStone…), що подомогають сучасними методами вивчати англійську мову.

 25 лютого

 
ЦЄІ спільно з ВМГО «Європейське майбутнє України» провів на базі Дніпропетровського університету економіки та права (ДУЕП) науково-методичну конференцію «Вищі навчальні заклади у європейському навчально-освітньому просторі».
На конференції з доповідями виступили представники вищих навчальних закладів міста, зокрема Дніпропетровського регіонального інституту державного управління при Президентові України, Митної академії України, Дніпропетровського університету економіки та права. До конференції було підготовлено збірник матеріалів та розроблено тематичний інформаційний буклет «Корисна інформація». Консультантом ЦЄІ було надано інтерв’ю «27 каналу» для програми «Акцент».

Фото1, Фото2, Фото3, Фото4, Фото5, Документ1, Документ2


 26 лютого

 
ЦЄІ спільно з європейськими клубами «Європейський орієнтир» та «Європейська хвиля» провів віртуальну екскурсію «Відкриваємо для себе Німеччину» з циклу «Віртуальні подорожі країнами Європи». Присутні мали можливість дізнатись про історію, культуру, традиції та побут німецького народу та познайомитися з найвідомішими ярмарками, парками та центрами відпочинку Німеччини. Віртуальна екскурсія була здійснена у вигляді мультимедійної презентації і супроводжувалась яскравими світлинами.

Фото1, Фото2, Фото3, Презентация1, Презентация2


 27 лютого

 
В центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club» - зустріч з носіями мови. Гостями Центру були – американець, волонтер Корпусу Миру – Сет Паркхюрст (Seth Parkhurst, Peace Corp, Tennessy) та учасник програми AEISEC з Бразилії Робсон Карвальхо (Robson Calvalho).
Присутні представилися, гості розповіли про себе. Виникло багато питань до гостей, на які вони радо відповіли.
Під час заходу також відбулася презентація навчального тренажера RosettaStone та була презентована виставка «Подивився фільм – прочитай книгу» («You’ve seen the movie… Now read the book») (книги та фільми-екранізації).

Фото1, Фото2, Фото3


 27 лютого
 
В КУБЦ відбулося засідання асоціації релігієзнавців Дніпропетровської області за темою «Митрополит Іларіон. Берестейська унія 1595-1596 року».