Протягом місяця

У відділі абонемента оновилася «Пам’ятна вітрина» - постійно діюча виставка, присвячена ювілеям письменників. У листопаді вшановувалися ювілеї: В.А.Лазарука, М.П.Лазорського, Д.Т.Мегелика, Шіллера, Ролана Бикова, Остапа Вишні, З.М. Гіппіус, Франсуа Вольтера Нікола Ретіфа де ла Бретонна, Джорджа Еліота, Андре Поля Гійома, Г. М. Косинки, Г.Сковороди. І.Ігнатенко та ін. Відкритий перегляд творів цих авторів демонструвався в режимі вільного доступу. Читачі мали змогу взяти книги додому.

Протягом місяця 



У відділі абонемента оновилася
ілюстративно-документальна виставка
«Православний календар».


Протягом місяця
 
Працював «Заочний абонемент Гьоте- институту» , послугами якого змогли скористатися всі любителі німецької мови – взяти книгу або музичний диск додому безкоштовно

1 листопада  

 
У відділі читальних залів почала діяти ілюстративно-документальна виставка «Мова – дорогоцінний скарб». Виставка організована до Дня української писемності та мови, який відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№1241/97, 6.11.97р.) в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця. На ній зібрано матеріали з історії української мови та правопису. Розкривається сучасний стан та проблеми українського мовного простору.

Фото 1


2 листопада
 
в КУБЦ відбулася презентація постійно діючої книжкової виставки «Історія України на сторінках навчальних посібників різних років видання (1946-2008)».

2-5 листопада


Завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньова І.Є. взяла участь у Всеукраїнській школі методиста «Роль методичної служби у забезпеченні професійної компетентності бібліотекаря»

Докладніше


3 листопада
 
У відділі документів з питань мистецтв відбулася інформаційна година для наукових співробітників обласного художнього музею. Провідним бібліотекарем Зайцевою Т. підготовлено огляд статей з періодичних видань та перегляд нової літератури, що надійшла до фонду відділу.

3 листопада
 
в КУБЦ відбулася книжкова виставка «Історія української еміграції в Канаді. До 9-ої річниці КУБЦ».

3-31 листопада
 
У відділі мистецтв демонструвалась виставка документів «Орнамент – мистецтво ритму» з циклу «Знайомимось з видами та жанрами у мистецтві». Матеріали підібрано за наступними рубриками: «Історія та структура орнаменту», «Орнаменти в культурах світу», «Втілення світової гармонії». Крім видань з фонду нашого відділу була представлена література відділу документів іноземними мовами. Багато ілюстрованих документів додали виставці яскравості і виразності, що вплинуло позитивно на читацький попит.

5 листопада

 
У відділі документів іноземними мовами працювала книжкова виставка – «Переводчики - почтовые лошади просвещения» , на якій були представлені матеріали про перекладачів, література з теорії та практики перекладу .
Профессия – переводчик


5 листопада

 
У відділі періодики до Дня української писемності та мови організовано виставку «Плекаймо рідне слово». На виставці представлено матеріали про красу української мови, про мовну політику держави, проблеми двомовності та ін.

Фото 1 , Фото 2


7 листопада

 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club».
Згадали історичну дату «7 листопада». Пригадали жовтенят, піонерів, комсомольців - форми групових об’єднань молоді у радянські часи. Порівняли з сучасними проявами молодіжних рухів – пластунами, ЕМО. Відбувся обмін думками щодо погано це чи добре, що не має таких молодіжних об’єднань для молоді зараз. Зате є можливість індивідуального самовираження.

Фото 1


8 листопада
 
У відділі абонемента демонструвалася книжкова виставка «Сивий голуб українського гумору» до 120 річниці від дня народження українського письменника-сатирика Остапа Вишні. Матеріали, представлені на виставці на допомогу школярам, знайомлять з біографією та творчою спадщиною письменника.

9 листопада
 
Відділ документів з питань мистецтв відвідала постійна наша читачка Світлична Олена Миколаївна – викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДДУ, яка цього року захистила дисертацію з теми: «Художнє життя Катеринослава – Дніпропетровська кінця ХІХ – ХХ ст.» і отримала ступень кандидата мистецтвознавства. Сім років вона присвятила цій праці і всі сім років співробітники нашої бібліотеки надавали їй інформаційну підтримку, тому вона прийшла подякувати за допомогу і говорила добрі слова про бібліотечних працівників та бібліотеку

9 листопада
 
в КУБЦ відбулася книжкова виставка «90 років від дня створення Української Галицької Армії (УГА)».

10 листопада
 
У відділі читальних залів відкрито документальну виставку «Великий життєлюб» ( із серії «Видатні. Відомі. Знамениті») до 120 річниці від дня народження Остапа Вишні, українського письменника-сатирика і гумориста, який започаткував новий жанр – усмішка (різновид фейлетону та гуморески). Матеріали, представлені на виставці, знайомлять з біографією та творчою спадщиною письменника.

10 листопада

 
У відділі періодики організовано виставку матеріалів періодичної преси «Ангел сатири та юмору» до 120-річчя з дня народження відомого українського поета-сатирика Остапа Вишні. На виставці представлено статті, де розповідається про складну біографію поета, про його творчість.

Фото 1, Фото 2


10 листопада

 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» презентовано книжкову виставку до Всесвітнього дня дітей (20 листопада). Це дитяча література відомих книжкових видавництв США, таких як Sсholastic, Childrеn’s Press,
За тематикою це книги – енциклопедії, присвячені американським святам, історії Америки, шляху встановлення демократії у країні, видатним діячам американської культури.

Фото 1


14 листопада

 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club».
В цей день гостею центру стала Ганна Максюта, що двічі відвідала США за програмою «Work & Travel». Свою розповідь про Аляску, Бостон, штат Вермонт вона супроводжувала фотографіями та відео.

Фото1, Фото2


19 листопада

 
У відділі документів іноземними мовами працювала книжкова виставка нових надходжень, на якій були представлені книжки для читання китацською, турецькою, іспанською та іншими мовами.

 


20 листопада

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбулася інформаційна година за темою «Всесвiтнiй день дiтей – World Children’s Day».

Фото 1


21 листопада

 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club».
Дискусія тривала навколо дати 21-th November – World Television Day / Всесвітній день телебачення.
Гостями центру були іноземці Фаді Алькайялі та Стив Ладан. Відбувся відеозв’язок з 14-річним хлопчиком Зеком Алькайялі зі штату Массачусетс.

Фото 1


21 листопада

 
У відділі абонемента під назвою «Їх слово живе і понині» відбулися книгодебати, присвячені письменникам ювілярам у розрізі чергового засідання клубу «Захопленість». Різноманітна палітра цікавих особистостей літератури (В.М.Івасюк, О.Ольжич, М.Драй-Хмара, Гете, Рембо та ін.) була представлена у виступі провідного бібліотекаря Галини Федорівни Пивоварової, який викликав жваві дебати у співрозмовників клубу. Активну участь у дебатах взяла Наталія Григорівна Лободіна, Марина Михайлівна Колотій, Анатолій Петрович Отлєтов та інші. Приємно вразив знак уваги Галини Іванівни Гончарової, яка подарувала всім присутнім по гроні калини

Фото


21 листопада
 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка «22 листопада – День пам'яті жертв голодоморів».

23 листопада

 
У відділі абонемента у розрізі святкування Всесвітнього Дня дитини відбулася презентація дитячої кімнати. «В гостях у мрії та казки» - літературна година для дітей 4 класу НВК№139.

Фото 1, Фото 2, Фото 3


23 листопада

 
До Центру «Вікно в Америку» завітав заступник аташе з питань культури Посольства США в Україні Тімоті Стендарт.
Він оглянув центр, його колекції, виставку дитячих книг, web-сторінку центру, радо поспілкувався з керівником центру Світланою Усенко.

Фото 1


24 листопада
 
У відділі читальних залів відбулося чергове засідання кіноклубу.

Докладніше

25 листопада
 
У відділі документів іноземними мовами пройшов День інформації для викладачів німецької мови з переглядом та оглядом документів з питання «Навчання учнів початкової школи техніки читання іноземної мови».

25 листопада

 
Організована та представлена до уваги користувачів книжкова виставка «Вибори – 2010».
Книжкова виставка складається з 3-х наступних розділів:
1. Всі на вибори!
2. Кандидати на пост Президента України.
3. Виборчі технології, стратегії, ризики.
Підготовлено тематичні папки:
– Вибори Президента України-2010 (правова база);
– Україна: президентські вибори-2010;
– Вибори-2010. Команда кандидатів
та бібліографічний список джерел до книжкової виставки.

Найбільша кількість статей, представлених на виставці, збережена в електронному варіанті, що має бути дуже зручно для більшості користувачів бібліотеки.

Статті


26 листопада

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбулася інформаційна година за темою «День подяки – Thanksgiving Day».


26 листопада

У відділі документів з питань мистецтв відбувся День інформації для викладачів та студентів ДДУ (відділення образотворчого мистецтва та дизайну). У програмі: консультація – «Новітні художні течії у мистецтві» (Світлична О., кандидат мистецтвознавства, ст. викладач ДДУ ), інформація – «Документи з питань культури та мистецтв в системі інформаційного забезпечення користувачів» (С.Пономаренко, зав. відділом), огляд документів «На допомогу студентам-художникам» (Т.Зайцева, провідний бібліотекар) , перегляд літератури «Світова художня культура», виставка документів «З історії стилів у мистецтві».

27 листопада

Шевченко О.В. взяла участь у молодіжному форуму профспілок Дніпропетровщини, де виступила за проведення реформ в профспілковому русі, за розвиток організаційних структур, укріплення профспілкових кадрів та фінансів. Учасники молодіжного форуму ухвалили Резолюцію «Сучасний профспілковий рух - погляд молоді», де зазначені основні вимоги щодо молодіжної профспілкової політики.

28 листопада

 
В інформаційному центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club» - святкували День подяки (26 листопада 2009 року). Дізналися історію виникнення свята, американські традиції святкування, відсвяткували на український манер.
Переглянули слайд-шоу, послухали аудіо-файл, пограли в цікаву гру (висловіть подяку та поєднайте її з подяками інших – створіть індика з подяк), пили чай чи каву та розмовляли.

Фото 1


28 листопада

в День вшанування пам’яті жертв голодомору 1932 -1933 років відділом читальних залів представлена ілюстративно-документальна виставка «Дзвони нашої гіркої пам’яті» в Дніпропетровському театрі опери та балету. Документи та матеріали, які розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки соціо - гуманітарної катастрофи українського народу, надані з фондів відділів основного збереження фонду, ОРФ, краєзнавчого, періодичних видань та читальних залів. (
Фото)
У відділі читальних залів продовжували діяти:
документальна виставка «Гордість України» - до 115 річниці від дня народження Олександра Довженка ( із серії «Видатні. Відомі. Знамениті»).
ілюстративно-документальна виставка «Здорова нація – міцна держава».
Книжкова виставка «Нові надходження » .