Протягом місяця


На відкритому доступі відділу абонемента демонструвалися:
- «Пам’ятна вітрина» ювілярів. У червні вшановуються ювілеї: О. Є. Ільченка, О.С.Пушкіна, Я. Кавабата, А.А.Кіма, В.В.Бикова, Ю.О.Візбора, Г.А.Ахматової. Твори цих письменників читачі могли взяти додому.Фото

- Книжкова виставка «Читаємо на канікулах». Пропонуємо школярам спілкування з художньою літературою за шкільною та позашкільною програмою.
- Постійнодіюча книжкова виставка «Православний календар». Православні свята червня (Зелені свята та ін.) на сторінках видань відділу розміщені в читальній залі. Фото

 


 Протягом місяця

 
Працював «Заочний абонемент Гьоте- институту», послугами якого змогли скористатися всі любителі німецької мови – взяти книгу або музичний диск додому безкоштовно.

 


 Протягом місяця

 
У відділі читальних залів продовжували діяти:
- ілюстративно-документальна виставка присвячена Дню Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років «Війна у пам`яті, біль у серці»
- документальна вистава «Освіта в Україні в контексті Болонського процесу».
- книжкова виставка „Нові надходження”, яка знайомить з новою літературою, що надійшла до відділу.
- книжкова виставка „На допомогу студенту (економісту, юристу, психологу)” .
- ілюстративно-документальна виставка «З Україною в серці» до 200-річчя з дня народження Миколи Васильовича Гоголя.

 


 1 червня

 
У відділі періодики до уваги читачів представлено виставку «Вірші-молитви», присвячену 120-річчя від дня народження Анни Ахматової (справжнє прізвище – Горенко), видатної російської поетеси.

Докладніше

 


 2 червня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала виставка нових надходжень, на якій були представлені підручники , словники, розмовники французької, німецької, іспанської мов.

 


 2 червня

 
Відбулася екскурсія у відділі мистецтв для учнів ліцею №100 Наші співробітники познайомили присутніх з інформаційними ресурсами, довідковим апаратом, можливостями відділу мистецтв.

 


 2 -30 червня

 
У відділі мистецтв демонструвалась виставка документів «Гравюра – мистецтво рельєфного відбитку» з циклу «Знайомимось з видами та жанрами мистецтва». Представлені книги з історії, техніки та засобів обробки цього виду графіки. Майже всі видання ілюстровані, серед яких такі цікавинки як «Kanpuroc” Ф. Гойї, «Древнерусская книжная гравюра», «Посвящение Н.В. Гоголю: линогравюры и монотопии Вацлава Зелинского», «Русский гравированный портрет» та ін.

 


 3 червня

 
Співробітниками відділу (ВНІБ) було проведено комплексний інформаційно-навчальний захід для учнів СШ № 71.

Докладніше

 


 3 червня

 
Завідувачка краєзнавчого відділу Ірина Голуб провела День інформації для наукових співробітників Дніпропетровського історичного музею ім. Д. Яворницького. Вона представила нові видання з історії краю, які останнім часом надійшли до фонду відділу. Фото 1, 2, 3, 4.

 


 3 червня

 
«Свой добрый век мы прожили как люди и для людей…» – таку назву мало засідання клубу «Літературна вітальня», яке було присвячене поезії Георгія Суворова – поета-фронтовика.

Докладніше

 


 3 - 12 червня

 
Керівник Центру «Вікно в Америку» Світлана Усенко прийняла участь у семінарі для керівників центрів «Вікно в Америку» «Розширення доступу до електронної інформації про США» та у 16-тій міжнародній конференції «Крим – 2009» у Судаку. Фото

 


 4 червня

 
Співробітниками Центру Європейської Інформації для учасників євроклубу сш № 134 було проведено диспут- обговорення «Євробачення 2009: наш погляд».

Докладніше

 


 5 червня

 
Була проведена навчальна екскурсія по бібліотеці (вул. Ю.Савченко, 10) для учнів Юридичного ліцею.

Докладніше

 


 5 червня

 
Відділом періодики до одного з головних свят – Дня Святої Трійці – підготовлено виставку «Дар Святаго Духа». Мета виставки - познайомити читачів з історією виникнення свята Святої Трійці, викликати інтерес до традицій і звичаїв українського народу, пов’язаних з Зеленими святами.

 


 6 червня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club» за темою «The Places to visit in the USA before you die». Присутні дізналися про Великий Каньйон, цікавинки Нью-Йорку та інших місцевостей Америки. Фото

 


 6 червня

 
В секторі рідкісних і цінних документів ДОУНБ відкривається книжково-ілюстративна виставка рідкісних видань XIX – XX ст. «Пушкин есть явление чрезвычайное ...».

Докладніше

 


 10-12 червня

 
Завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньова І.Є. разом із фахівцями обласної бібліотеки для молоді ім. М.Свєтлова - завідуючою відділом читальної зали Височиною В.В., завідуючою відділом обслуговування читачів обласної бібліотеки для дітей Железняк Т.О., відвідали П’ятихатську районну ЦБС з метою проведення експертно-діагностичного аналізу діяльності за останні 11 років.

Докладніше

 


 10 червня

 
У відділі краєзнавчої літератури відбулись заняття громадської організації «Школа роста» за темою «Етнографічні дослідження Придніпров’я». Завідувачка відділу Ірина Голуб розповіла про видатних етнографів та фольклористів нашого краю Г. Залюбовського, Я. Новицького, Д. Яворницького, І. Манжуру та інших, їхню діяльність, представила літературу з фонду відділу. Фото 1, 2, 3.

 


 10 червня

 
Група працівників ДОУНБ відвідала Наукову бібліотеку ДНУ – одну з найбільших вузівських бібліотек Придніпров'я. Семиповерхова споруда Наукової бібліотеки, що знаходиться в студентському містечку ДНУ гостинно зустріла своїх колег.

Докладніше

 


 11 червня

 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка-презентація журналу «Вісник козацьких військ України».

 


 13 червня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking club». Напередодні американського свята День прапора гостею Центру стала громадянка Індонезії Марія (спеціаліст з американських соціальних програм). Фото 1, 2.

 


 15-26 червня

 
За проханням керівників обласної науково-медичної бібліотеки та центральної науково-технічної бібліотеки гірничо-металургійного комплексу України на базі функціональних відділів ДОУНБ пройшли курси підвищення кваліфікації для бібліотечних працівників вищезазначених бібліотек за темою: «Сучасна бібліотека: концепції розвитку, інформаційно-ресурсний потенціал, нові технології».

Докладніше

 


 16 червня

 
В читальній залі відділу абонемента було організовано книжкову виставку «Головний закон нашої держави» (до Дня Конституції) із циклу ілюстративно-документальних виставок, присвячених державним святам України. Фото

 


 16 червня

 
У відділі періодичних видань організовано виставку «Зелений туризм: перші кроки», на якій увазі читачів пропонуються матеріали з періодичних видань про стан сільського зеленого туризму в Україні, про фактори впливу на перспективи його розвитку та основні напрями подальшого розвитку національного законодавства у цій сфері туризму.

 


 16 червня

 
В патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу «Еколог». Тема засідання «ЕНЕРГЕТИКА І ЕКОЛОГІЧНІ ІМПЕРАТИВИ».
У проведенні засідання клубу взяли участь науковці, фахівці у галузі екології, економіки, промисловості.

 


 16 червня


 У відділі мистецтв відбулася Інформаційна година для співробітників обласного Художнього музею за новими надходженнями літератури з мистецтва.

 


 17 червня

 
Оглядова екскурсія по центру «Вікно в Америку». Вчителі англійської мови, що навчалися в Інституті підвищення кваліфікації, знайомилися з фондами, ресурсами та задачами центру. Фото 1, 2, 3.

 


 17 червня

 
У відділі документів іноземними мовами пройшов День інформації для викладачів англійської мови з переглядом та оглядом документів з питання «Казкові твори як навчальний матеріал для формування соціокультурної компетенції у молодших школярів».

 


 18 червня

 
У відділі краєзнавчої літератури відбулось засідання клубу „Ріднокрай” за темою: «Топонім «Романкове». Дослідження походження назви».
Виступив краєзнавець з Дніпродзержинська Сергій Якович Семенча, який багато років займається дослідженнями історії Придніпров’я періоду Київської Русі. Він виклав власну версію походження топоніму «Романкове», пов’язану із загибеллю в цих місцях князя Романа. Фото 1, 2, 3, 4.

 


 22 червня

 
У відділі періодики рганізована та представлена до уваги користувачів книжкова виставка, присвячена Дню Конституції України, який святкується 28 червня.

Докладніше

 


 22 червня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала книжково-ілюстративна виставка «Тільки тоді закінчиться війна, коли будуть поховані всі загиблі на ній воїни» (до Дня скорботи та вшанування памяті жертв війни), на якій були представлені фотоматеріали, міждержавне листування СРСР та Великої Британії у воєнні роки, матеріали про канцтабори, малюнки польських дітей «Війна очима дитини» та мемуари радянських полководців.

 


 22 червня

 
У відділі читальних залів розпочала діяти ілюстративно-документальна виставка до Дня Конституції України «Конституція України в контексті сучасності».

Докладніше

 


 23 червня

 
У відділі краєзнавчої літератури відбулось заняття в межах курсів підвищення кваліфікації для бібліотекарів. Завідувачка відділу Ірина Голуб виступила перед бібліотекарями Наукової медичної та Науково-технічної бібліотек з лекцією «Краєзнавча робота ДОУНБ», в якій представила всі напрямки краєзнавчої бібліотечної діяльності. Фото 1, 2, 3, 4.

 


 25 червня

 
В патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу «Академія досліджень та винахідництва». Тема засідання «ЗАХИСТ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ:ПРОБЛЕМИ СУДОВОЇ ПРАКТИКИ». У проведенні засідання клубу взяли участь науковці, фахівці у сфері інтелектуальної власності, викладачі та студенти ВУЗів. До уваги учасників була представлена тематична виставка, на якій експонувалися книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу.

 


 26 червня

 
У відділі читальних залів проведено тематичний перегляд літератури до 90-ї річниці комсомолу України «Світла пора юності».

 


 27 червня

 
«English Speaking club». Тема зустрічі - «The beautiful places of Crimea and Ukraine which I want to show to my best American friend». Метою заходу було назвати гарні місця України, знайомство з якими корисно та пізнавально для наших американських друзів. Фото

 


 27 червня

 
В КУБЦ відбулося засідання асоціації релігієзнавців Дніпропетровської області за темою «Просвітителі слов’ян – святі брати Кирило і Мефодій».

 


 30 червня

 
ЦЄІ спільно з молодіжною організацією AISEC провів семінар-практикум «Євроінтеграція – Євросоюз без кордонів. Престижно чи ні?»

Докладніше

 


 30 червня

 
У відділі читальних залів проведено тематичний перегляд літератури, який знайомить з постаттю гетьмана України Івана Мазепи «Іван Мазепа: від легенди до історичного символу».

 


 30 червня
 
В патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу «Ікар». Тема засідання «ТРВЗ(ТЕОРІЯ РІШЕННЯ ВИНАХІДНИЦЬКИХ ЗАДАЧ) - ВЕДУЧА СИСТЕМА КРЕАТИВНИХ ЗНАНЬ». У проведенні засідання клубу взяли учать науковці, викладачі та студенти ВУЗів. До уваги учасників була представлена тематична виставка, на якій експонувалися книги, патенти, та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу.