Протягом місяця


«Он вочеловечился, дабы мы обожились» - книжкова виставка рідкісних видань XIX-XX ст. присвячена Різдву Христову і тому феномену, який пов’язаний з народженням Ісуса Христа: не тільки в моральному і духовному, але й розумовому відношенні його народження і нової християнської релігії були відродженням світу.
Виставка експонує книги, які розповідають про життя Ісуса Христа - Бога і людини, а також про християнську православну релігію.

 


 Протягом місяця


У відділі читальних залів діяла книжкова виставка „Нові надходження”. яка знайомила з новою літературою, що надійшла до відділу.

 


 1 січня

 
В КУБЦ відбулось відкриття книжкової виставки «Бандера Степан Андрійович, політичний діяч, організатор українського національно-визвольного руху. До 100-річчя від дня народження».

 


 3 січня

 
В читальній залі абонемента демонструвалася книжкова виставка «Степан Бандера – символ української революції» з нагоди 100 річчя від дня народження із циклу ювілейних книжково-іллюстративних виставок «Тернисті дороги борців» . Наданий матеріал – допомога учням у вивченні біографії С. Бендери на уроках історії. Фото

 


 4, 12 січня

 
В Центрі «Вікно в Америку» пройшли «English Speaking Club». Їх провела студентка 4-го курсу Національної Металургійної академії України Ганна Терлецька, давній відвідувач Центру. Докладніше

 


 5 січня

 
У відділі документів з мистецтва було підготовлено виставку документів «На радість людям» (до 100-річчя від дня народження М.Приймаченко), на якій представлені матеріали про життя та творчість видатної майстрині, а також репродукції її картин. Сюжет про виставку було представлено в новинах «51»-го каналу телебачення (автор – І.Олійник). Фото

 


 5-31 січня

 
В патентно-технічному відділі експонувалась виставка «РОЛЬ ЗАКОНОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ».

Докладніше

 


 8 січня

 
У відділі краєзнавчої літератури відкрилась книжково-ілюстративна виставка «Український дім» мільйонера Хрінникова». Представлена література про відомий у Дніпропетровську будинок сучасного готелю «Україна». Фото 1

 


 8 січня

 
Відбулась презентація виставки нових надходжень відділу документів іноземними мовами, на якій були представлені підручники англійської мови для різних спеціальностей: технічних, гуманітарних, для тих, хто навчається в митній академії, тощо.

 


 8 січня

 
У відділі читальних залів відбулась презентація виставки „На допомогу студенту ( економісту, юристу, психологу)”. На виставці представлені підручники, науково-популярні видання, довідники з фонду відділу, які допоможуть майбутнім фахівцям отримати знання, навчать раціонально підходити до власної долі, до особистісного зростання. Фото

 


 9 січня

 
У відділі краєзнавчої літератури відкрилась книжкова виставка з циклу “Літературне Придніпров’я” – “Ювіляри року 2009” присвячена письменникам, що народилися в I півріччі року. Представлена творчість Володимира Грипаса, Олени Ган, Володимира Селіванова (Буряка), Ганни Світличної, Леоніда Панасенка, Олени Шпоти. Фото 1, 2, 3, 4.

 


 12 січня

 
У відділі краєзнавчої літератури відкрилась тематична виставка документів: «175 років ДОУНБ: події і люди». Представлені звіти бібліотеки кінця XIX – початку XX століття, збірники конференцій, видання ДОУНБ, періодичні публікації.
Цього дня також відкрито інформаційні виставки: „На книжкову полицю краєзнавця” та „Видання ДОУНБ”. Фото 1, 2, 3, 4.

 


 12-13 січня

 
Фахівці відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ проводили прийом інформаційної, інформаційно-аналітичної та статистичної звітності міських і районних ЦБС області та інших спеціальних і спеціалізованих бібліотек за підсумками 2008 року.

Докладніше

 


 14 січня

 
Для депутатів вісімнадцятої сесії Дніпропетровської обласної ради V скликання фахівцями ВНІіБ було підготолене інформаційне видання «Соціально-економічне становище України у 2008 році».

 


 15 січня

 
У відділі наукової інформації та бібліографії відбувся бібліотечний урок «Обираємо книгу» для учнів духовної школи «Благовіщення» .Діти мали можливість ознайомитись з історією книги, її структурою , дізнались про роль книги у суспільстві. Фото 1, 2.

 


 15 січня

 
У відділі періодики організована та представлена до уваги користувачів книжкова виставка «Ідея соборності України та її реалізація у ХХ-ХХІ ст».
Ідея єдності споконвічних національних земель, як і ідеї незалежності та суверенітету – головний зміст державницької ідеології українського народу, а реальна соборність – це єдність націй. Тематика виставки розкривається як книгами, так і статтями різних за жанром періодичних видань. Фото 1, 2.

 


 15 січня

 
Директор ДОУНБ Тітова Н.М. взяла участь у засіданні комісії обласної ради з питань культури і духовності. В її доповіді акцентувалась увага на питаннях підготовки до ювілею бібліотеки та необхідності фінансування на комплектування фонду.

 


 15 січня

 
У відділі читальних залів відкрилась виставка „Соборна Україна - вільна і незалежна”. Ілюстративно-документальна виставка до 90 річчя від дня проголошення Акту злуки Карпатської України з УНР. Матеріали виставки розкривають становлення та розвиток ідеї соборності України, її особливості і форми вияву на кожному конкретному історичному етапі. Сюжет про виставку транслювався на Дніпропетровському державному каналі телебачення. Фото

 


 17 січня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбулась презентація книжкової виставки «Edgar Allan Poe - Editor, Poet, Master of the Short Story» (200 років від дня народження Едгара По, американського письменника). Інформаційна година – перегляд інформаційного слайд-шоу «Edgar Allan Poe - Editor, Poet, Master of the Short Story». Фото 1, 2, 3.

 


 17 січня

 
На базі відділу документів з питань мистецтва пройшов семінар з питань захисту інтелектуальної власності, підготовлений центром науково-технічної та економічної інформації. Для слухачів семінару провідним бібліотекарем В.Філіппович проведено експрес – екскурсію по відділу, надано відомості про інформаційні ресурси і можливості бібліотеки.

 


 18 січня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking Club». Його провела волонтер студентка 4-го курсу Національної Металургійної академії України Ганна Терлецька.

Докладніше

 


 19 січня

 
В Центрі «Вікно в Америку» до Дня народження Мартіна Лютера Кінга: Інформаційна година «Мартін Лютер Кінг – видатний суспільний діяч». Книжковий перегляд. (5 чоловік, поточні відвідувачі Центру). Фото

 


 19 січня


Відділ абонемента організував ілюстративно-документальну виставку «Важкі і величні кроки України» (шлях до соборності). Фото

 


 19 січня


200 років від дня народження Едгара По, американського письменника. Керівник Центру «Вікно в Америку» Світлана Усенко та асистент Світлана Колесникова відвідали НВК № 28 м. Дніпропетровська, де працює друг Центру викладач англійської мови Юлія Боровська.

Докладніше

 


 20 січня

 
Відділ абонемента оновив постійнодіючу книжкову виставку "Перші вершини української класики" з циклу ретро-виставок: «І знову класика іде до нас з полиць». Представлені твори українських класиків, які можна взяти читачам додому.

 


 20 січня

 
В Центрі «Вікно в Америку» Інформаційна година «Інаугурація президента Сполучених штатів Америки». Фото

 


 21 січня

 
У відділі читальних залів відкрилась виставка „Про сучасність – по - сучасному”. Ілюстративно-документальна виставка розкриває особливості трансформації політичних систем СНД і Балтії, Центральної та Східної Європи, стратегічні пріоритети зовнішньої політики України, знайомить з напрямками розвитку економіки європейських країн та особливостями становлення сучасної економіки України. Фото

 


 22 січня

 
Фахівцями ВНІБ була проведена оглядова екскурсія по бібліотеці (вул. Ю.Савченко, 10) для учнів Дніпропетровського училища культури. Насамперед екскурсанти відвідали внутрішні відділи бібліотеки та ознайомились з процесами та специфікою комплектування, обробки та передачі літератури. Далі вони мали можливість дізнатись про особливості обслуговування читачів у відділах каталогів, читальних залів, наукової інформації та бібліографії а також у Центрах правової та європейської інформації. По закінченню відвідувачі поділились своїми враженнями про бібліотеку.

.


 22 січня

 
У відділі краєзнавчої літератури відбулось засідання клубу „Ріднокрай”. Перед краєзнавцями Дніпропетровська виступив відомий кримський краєзнавець, мандрівник, письменник Андрій Вікторович Осташко. Він розповів про свої краєзнавчі дослідження в Криму, мандрівки, показав фільм «Святині Сугдеї». Фото 1, 2, 3, 4, 5, 6.

 


 22 січня

 
Відбулось засідання «Академії досліджень та винахідництва» на тему: «УКРАЇНА НА ШЛЯХУ ДО СТВОРЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ ПРАВ».

Докладніше

 


 24 січня

 
В українській вітальні відділу абонемента відбулася пізнавальна година під назвою «Щоб далі йти дорогою одною», присвячена звіту відділу перед читачами у розрізі засідання клубу «Захопленість». Вступне слово мала завідуюча відділом абонемента Людмила Федорівна Афанасьєва, яка розповіла про сьогодення відділу, його внесках у розвиток ДОУНБ та планах на майбутнє. Обговорювалися перспективи відкриття загального доступу до закритих фондів художньої літератури відділу.

 


 25 січня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбувся «English Speaking Club». Його провела студентка 4-го курсу Національної Металургійної академії України Ганна Терлецька, давній відвідувач та друг Центру WOA. Це було учбове заняття, присвячене темі «Їжа. Корисне харчування». Присутні довідалися «все» про картоплю, жири, холестерин. Ведуча клубу приділила увагу англійській лексиці та граматиці. Учасники заходу з задоволенням грали в ігри, що допомагали вивчити нову лексику, відповідали усно. Фото 1, 2.

 


 26 січня

 
З метою популяризації 175 річниці створення ДОУНБ фахівцями ВНІБ було підготовлено інформаційне повідомлення про діяльність відділу, його ресурси, послуги та можливості співпраці з ЗМІ та проведено телевізійний запис для новин 51-го телеканалу. Фото

 


 26 січня

 
У відділі періодики ДОУНБ відкрилась виставка ”Павло Чубинський. Забута доля” до 170-річчя від дня народження видатного українського етнографа, фольклориста та громадського діяча. На виставці представлені матеріали щодо історії виникнення гімну України, подано біографічні відомості про П. Чубинського та його наукову діяльність. Фото 1, 2.

 


 26 січня

 
До уваги користувачів відділу документів іноземними мовами була відкрита книжково-ілюстративна виставка «Країна пустель, альпійських лугів та тропічних джунглів» (до Дня Австралії) з краєвидами цього далекого континенту.

 


 27 січня

 
В Центрі «Вікно в Америку» відбулася презентація книжкової виставки «Management – main science of XXI century». Фото 1, 2.

 


 28 січня

 
Голова профспілки Шевченко О.В. взяла участь у спільному засіданні президій Дніпропетровських обласних профспілкових організацій працівників освіти і науки, охорони здоров’я, культури, державних установ та соціальної сфери. На засіданні розглядались питання щодо ЗУ «Про Державний бюджет України на 2009 рік», про мінімальну заробітну плату, про тарифні ставки та соціальні пільги для працівників бюджетних установ.

 


 28 січня

 
Вийшло у світ інформаційно-довідкове видання «Публічні бібліотеки Дніпропетровської області» підготовлене фахівцями відділу наукової організації та методики бібліотечної роботи ДОУНБ.

Докладніше

 


 29 січня

 
У відділі читальних залів відбулось засідання клубу „Екософія людини” на тему: „Російські руни. Перші письмена людства”. Фото 1, 2.

 


 30 січня

 
В КУБЦ відбулося засідання асоціації релігієзнавців Дніпропетровської області за темою «Структура, канонічний стан, соціальна база і проблеми зарубіжної УКЦ».

 


 30 січня

 
В патентно-технічному відділі відбувся «День Пам’яті» з нагоди річниці смерті видатного вченого, Заслуженого винахідника Україні, канд. техн. наук, академічного радника Міжнародної інженерної академії, академіка Академії будівництва України, патентного повіреного України – Аріста Л.М.

Докладніше

 


 31 січня

 
До проведення звітно-перевиборних зборів Дніпропетровської організації НСПУ відділ краєзнавчої літератури представив книжковий перегляд «Дніпропетровська спілка письменників: досягнення останніх років». Фото

 


 31 січня
 
У приміщенні відділу документів з питань мистецтва відбулися звітно-виборчі збори обласного відділення Спілки письменників України. Присутні – весь цвіт письменства нашого краю, а також гості з Києва. Співробітниками відділу підготовлено перегляд літератури «Творчість художників-ілюстраторів України».