Протягом місяця


У відділі "Вікно в Америку" відбулося 4 зустрічі з носієм англійської мови професором політології Йонгте Шін.

Докладніше

 


 Протягом місяця

 
У відділі документів іноземними мовами працювала виставка «Заочний абонемент Ґете-інституту: нові надходження, 4 фаза», на якій представлено сучасні художні твори, література з питань німецького мовознавства, історії Німеччини, дитяча література.

 


 Протягом місяця

 
В рамках святкування Дня Європи у відділі документів іноземними мовами відкрилася виставка «Шедеври європейських музеїв», де користувачі змогли побачити ескпозиції відомих світових музеїв: Лувру, музеїв Греції, Ватікану та багато іншого.

 


 Протягом місяця
 
У відділі краєзнавчої літератури діяли книжкові виставки: „Викорінення. Пам’яті жертв голодомору 1932–1933 років на Дніпропетровщині”;
«Природа рідного краю”„Перлина Придніпров’я” (Дніпровсько-Орільський заповідник). З циклу “Літературне Придніпров’я”“Ювіляри року 2008”, присвячена письменникам, що народилися в 2-му кварталі року (О. Гончар, В. Корж, С. Бурлаков). З циклу „Історія міст і сіл Дніпропетровщини” „Дніпропетровськ: коріння міста”;
„На книжкову полицю краєзнавця”
„Видання бібліотеки – краєзнавцям”



 Протягом місяця

 
У відділі "Вікно в Америку" відбулося 19 переглядів кінофільмів англійською мовою ( 70 глядачів).

 


5 травня

 
У відділі абонемента до дня Європи за циклом книжкових виставок «Мандрівка країнами і континентами» організована виставка «Європа – колиска сучасної цивілізації», розрахована на широке коло читачів. Книжкова полиця «Чорний континент» оновилася новими виданнями з історії та географії Африки на допомогу школярам. Фото 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

 


 8 травня

 
У відділу періодики відкрилась Міні виставка привітання «Благословенне слово «МАТИ». Тут зібран матеріал про витоки та історію свято, про традиції і обряди його проведення. Виставка містить ліричні пісні та вірші про матір, також сценарії проведення свята у навчальних закладах.


 8 травня

 
У читальному залі ДОУНБ відкрита ілюстративно-документальна виставка „Подорож країнами Європи” (до Дня Європи). Матеріали виставки знайомлять з історією, природою, культурою країн Європи, запрошують в мандри по живописним курортним містам та унікальним природним заповідникам. На виставці представлені видання із фондів відділів іноземної літератури та читального залу. Фото.

 


 З 10 по 31 травня

 
У відділі документів з питань мистецтв демонструвалась виставка документів «У затишку садів і парків» (до Дня Європи в Україні та Дня Європейських парків), де були представлені матеріали з історії садово-паркового мистецтва та ландшафтного дизайну, фотографії національних парків європейських країн, присадибні ансамблі відомих палаців, креатині ідеї, щодо озеленення міст, сучасних архітекторів-дизайнерів. Фото 1, 2, 3

 


 12 травня

 
У рамках підготовки до Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята співробітниками відділу документів з питань мистецтв підготовлено тематичний перегляд літератури «Т.Г.Шевченко – художник». Фото 1, 2

 


 12 травня

 
У відділі "Вікно в Америку" відбулося відкриття книжкової виставки «Американське суспільство та його цінності: Спорт».

 


 13 травня

 
Центр «Вікно в Америку» відвідала Лінда Грей з сім’єю. У зустрічі старих друзів прийняли участь 14 чоловік.

 


 15 травня

 
Читачі та співробітники бібліотеки прийняли участь в дискусії «Корупція як механізм соціальної деградації».

 


 15 травня

 
Керівник центру «Вікно в Америку» прийняв участь у відряджені по запозиченню досвіду роботи наукової бібліотеки Харківського університету. Фото 1, 2.

 


 15 травня

 
В КУБЦ відбулася книжкова виставка, присвячена 135-річчю від дня народження Павла Петровича Скоропадського, українського державного діяча, гетьмана Української держави.

 


 З 16 травня

 
У відділі документів іноземними мовами працювала книжкова виставка «Поет світового звучання» (Кобзар у перекладах на мови світу), на якій були представлені твори Великого Кобзаря англійською, німецькою, французькою, чеською, польською, вірменською, грузинською, кирзизькою та іншими мовами світу.

 


 17 травня

 
У читальному залі ДОУНБ була представлена ілюстративно-документальна виставка „Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття, тебе своїм сучасником звемо”. На виставці представлені різні видання творів Т.Г.Шевченка, копії малюнків та література про життя і творчість генія української нації з фондів ДОУНБ. Виставка приурочена Міжнародному Шевченківському літературно-мистецькому святу, яке проходило на Дніпропетровщині з 22 по 24 травня. Фото 1, 2, 3.

 


 19 травня

 
У відділі періодичних видань відкрито виставку матеріалів з газет і журналів «Ми слово Шевченка Тараса з собою в майбутнє несем».
До змісту виставки додано Бібліографічний список аналітичних статей з періодичних видань з 2001 до 2008 року.

 


 З 20 травня

 
У відділі абонемента відбулися наступні заходи, присвячені Дню бібліотеки :
*Організована інформаційна книжкова виставка «Добрий день, Бібліотеко!» за розділами:
-«Розум без книги, що птах без крил»:
- «Дім, де живуть книги»
- «До незамулених джерел»
- «Діалог з часом»
- «Шляхами тривог і надій».

 


 20 травня

 
Завершено перший етап дослідження з питань публічного доступу до рішень органів влади, яке проводилось на інформаційній базі ЦПІ відділу наукової інформації та бібліографії.

Докладніше

 


 20 травня

 
З фонду відділу документів з питань мистецтв надано літературу для загально бібліотечної виставки, присвяченої життю та творчості Великого поета і художника України.

 


 21 травня

 
Співробітниками відділу (ВНІБ) був підготовлений та проведений комплексний інформаційно-навчальний захід для учнів СШ № 2, який включав:
- Оглядову екскурсію по бібліотеці (вул. Ю.Савченка, 10);
- Урок-тренінг з використання системи каталогів ДОУНБ;
- Консультацію щодо користування Інтернет-центром;
- Інформаційне повідомлення про систему обслуговування в ДОУНБ.

 


 22 травня

 
У відділі періодичних видань організовано міні-виставку «І сонцем слово засіяло!». Виставка, присвячена Дню Слов’янської писемності та культури, розповдає про св.Кирила та Мефодія – засновників Слов’янської писемності, про святкування цієї дати у слов’янських країнах.
Докладніше

 


 22 травня

 
У Центрі Європейської Інформації (ЦЄІ) при відділі наукової інформації та бібліографії був проведений Бліц-конкурс для молоді „Чи знаєш ти країни Європи?” для учнів учбово-виховного комплексу „Лінгва”. Захід розпочався з оглядової лекції про роботу ЦЄІ. Учасники мали нагоду ознайомитись з новими надходженнями виставки „Знайомтесь – Європейський Союз” та прийняти участь у вікторині. Вікторина включала різноманітні питання за багатьма аспектами життя європейських країн. За результатами вікторини найбільш активні учасники були визнані переможцями та отримали призи. Фото 1, 2, 3, 4.

 


 22 травня

 
У відділі документів з питань мистецтв відбулося засідання клубу «Літературна вітальня» «Невідомі сторінки життя О.С. Пушкіна: родинне древо роду Пушкіних».

Докладніше

 


 23 травня

 
Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека прийняла участь у відзначенні Дня слов’янської писемності і культури, який був організований Дніпропетровською облрадою, обласним відділенням Партії регіонів та Дніпропетровською Єпархією УПЦ.

Докладніше

 


 24 травня

 
У відділі абонемента відбулося чергове засідання клубу «Захопленість» у формі години духовності і доброти під назвою "Дім, де живуть книги" до дня народження ДОУНБ, також у формі поетичної сторінки прозвучало поздоровлення з 65-річчям з дня народження поета В.А.Верещагіна. Створено бібліографічні видання під назвою «З повагою і любовю до вас», присвячену творчому таланту клубу В.А.Верещагіну. Матеріал надано до рубрики «Вернісаж талантів».

 


 24 - 31 травня

 
В секторі рідкісних і цінних документів читачі ДОУНБ відвідували книжкову виставку рідкісних видань XIX-XX ст. «Тільки в слові пам’яті спасіння», присвячену державному святу – Дню слов’янської писемності і культури, який відзначається в усіх слов’янських країнах світу.

Докладніше

 


 26-29 травня

 
Пройшли оглядові екскурсії по відділу абонемента для учнів перших – третіх класів шкіл НВК№131 та СШ№69 . Урок-бібліографії провела Сухіна С.М. Записалося у бібліотеку понад 120 дітей.

 


 З 26 травня

 
Користувачі відділу документів іноземними мовами мали можливість ознайомитися з новими надходженнями відділу.

 


 29 травня

 
Центром Європейської Інформації (ЦЄІ) при відділі наукової інформації та бібліографії за сприянням відділу мистецтв був проведений Європейський урок для учасників Євро клубу СШ № 134 за темою „Сучасна європейська музика”.

Докладніше



 29 травня

 
Відбулось засідання Дніпропетровської обласної організації «Дніпровське генеалогічне товариство». З повідомленнями про дослідження власних родоводів виступили: Галаневич О. Б., Черевик Ю. І., Лойк В. І., Новак А., Дубовська Л.І., Тихомирова М. Ю., Скубицький І.К., Ізюменко С. Г., Сахновський І.К. Фото 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

 


 29 травня

 
Працівники відділу документів з питань мистецтв прийняли участь у засіданні європейського клубу за участю учнів СШ № 134, що відбулося у інформаційно-бібліографічному відділі. Провідним бібліотекарем відділу документів з питань мистецтв Зайцевою Т.Я. підготовлено огляд літератури за темою «Сучасна європейська музика для молоді» (представлено 15 ілюстрованих видань).

 


 30 травня

 
Завідувачка відділом краєзнавчої літератури Ірина Голуб взяла участь у краєзнавчих читаннях, присвячених життю та діяльності Олексія Васильовича Коваленка. Читання були підготовлені Дніпродзержинською бібліотекою ім. Т. Г. Шевченка та Архівним відділом Дніпродзержинської міськради і відбувались у приміщенні міського архіву. Фото 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

 


 31 травня

 
В КУБЦ відбулося засідання асоціації релігієзнавців Дніпропетровської області за темою «Свобода совісті: історія і практичне втілення в Україні».

 


 31 травня

 
Екскурсія у відділі документів з питань мистецтв для слухачів «Школи розвитку творчості» (керівник групи – Рєпіна І.І.) Була надана консультація про інформаційні ресурси та можливості відділу мистецтв, познайомлено з виставками літератури та книгами з серії «Видатні музиканти Дніпропетровщини».