***Вересень***

Протягом місяця в патентно-технічному відділі діяла книжкова виставка „Ціна думки – інтелектуальний капітал”. Виставка привернула до себе увагу фахівців у сфері інтелектуальної власності. Бо на цій виставці була запропонована література по викладенню поглядів спеціалістів у сфері інтелектуальної власності на вирішення проблеми людини і суспільства України по справедливій оцінці продуктивних думок, знань, наукових рішень, результатів розумової роботи, інтелектуального капіталу.

Протягом місяця увідділі читальних залів:

- до 90-річчя першого Уряду України відкрито книжкову виставку „Подвижники української державності”. Видання, представлені на виставці висвітлюють питання формування 1-го Уряду України, його склад, до якого ввійшли найбільш кваліфіковані і досвідчені спеціалісти. Документи виставки розкривають самовіддану роботу уряду як фундатора відродження української державності та гаранта добробуту і суверенітету українського народу.
- відкрито документально-ілюстративну виставку „Український поет–шестидесятник - Василь Стус”. Виставка присвячена 70-річчю українського поета, національно зрілій особистості, одному з найвизначніших українських поетів ХХ століття. Документи виставки розкривають могутнє обдарування, глибокий розум, безмежну любов до рідного краю, незламну могутність духу поета.
- підготовлено книжкову виставку „Знання – стратегічний ресурс суспільних трансформацій”. Мета виставки сприяти поширенню й популяризації української книги, зокрема навчальних посібників. Користувачам бібліотеки представлені навчальні посібники, в яких зосереджено увагу на основних проблемах економіки, політики, права, релігії, культури та ін. Посібники розраховані на викладачів, студентів, аспірантів, наукових працівників, а також для широкого кола читачів.

1 вересня - відзначається 175-річниця з дня народження видатної людини нашого краю О.Поля. До цієї події у відділі абонемента було організовано книжкову виставку під назвою «Людина - легенда». Твори автора, література з біографії письменника, бібліографічні видання наповнили цю виставку, яка стала у нагоді учням шкіл у вивченні історії рідного краю.

З 3 по 30 вересня - відвідувачі відділу абонемента мали змогу ознайомитися з перлинами українського та всесвітнього мистецтва. Відкритий перегляд літератури з цієї тематики під назвою «В орбіті всесвітнього мистецтва» було організовано в Українській вітальні для широкого кола читачів. Великим попитом користувалася література історичного, біографічного, мемуарного характеру з різних галузей мистецтва: театру, кіно, музики, цирку і яку читачі мали змогу взяти додому.

11, 27 вересня – в КУБЦ відбулися засідання Січеславської фундації імені Івана Багряного присвячені плануванню роботи над новим збірником.

12 вересня – у відділі документів іноземними мовами відкрилась виставка для фахівців з питань перекладу «Високе мистецтво перекладу», на якій представлені документи з основ перекладу з англійської, німецької, французької, іспанської та інших мов.

16 вересня – до 40-річниці з дня смерті видатного українського поета П.Г.Тичини у відділі абонемента організовано книжкову виставку «Пам’яті поета». Його твори та біографічні матеріали, представлені на виставці, розраховані на учнів шкіл для вивченні творчості поета.

19 вересня - патентно-технічний відділ прийняв участь у проведенні Обласної науково-практичної конференції „Актуальні проблеми винахідництва та раціоналізації на Дніпропетровщині”. До цієї конференції була підготовлена та експонувалася виставка літератури з питань інтелектуальної власності. Ця виставка проходила під гаслом: „Людський геній є джерелом всіх творів мистецтв і винаходів. Ці твори є гармонією життя, гідного людині. Обов’язок держави – забезпечити надійну охорону всіх видів мистецтва і винаходів” (надпис на куполі будинку штаб-квартири ВОІВ в Женеві).
Виставка користувалася широким попитом у присутніх на Обласній науково-практичній конференції.

20 вересня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулося засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Особистість Олександра Поля в житті Придніпров’я та України”. До 175-річчя від дня народження. Виступив дослідник життя і діяльності О. Поля кандидат історичних наук Ігор Кочергін. Про місця, пов’язані з О. Полем у Дніпропетровську, розповіла зав. відділом, ст. науковий співробітник ДІМ Валентина Лазебник. Розповідь доповнив зав. музеєм історії НГУ Іван Єлінов. Присутні також оглянули книжкову виставку „Громадянин Придніпров’я Олександр Поль”.

20 вересня – в КУБЦ відкриття книжкової виставки «Українство в світі, традиційність культури та спільнотні взаємини», присвяченої 7-ї річниці КУБЦ.

20 вересня — була проведена екскурсія по відділам бібліотеки (пр.К.Маркса, 18) для учнів Ліцею інформаційних технологій. Екскурсанти завітали до відділу мистецтв, краєзнавчого та патентно-технічного відділу, а також відділу літератури іноземними мовами. Під час відвідування учні дізнались про специфіку роботи кожного з відділів, загальну структуру бібліотеки, можливості отримання потрібної інформації та сучасні технології обслуговування читачів.

24 вересня – у відділі абонемента з нагоди святкування Всеукраїнського Дня бібліотек відкрита розгорнута книжкова виставку під назвою „Знайомтесь: наша бібліотека і її фонд”. Ціль виставки – знайомство з історією ДОУНБ, зокрема відділу абонемента, з виданнями про роботу відділу та його родзинками фонду. Демонструється прекрасне зібрання підписних видань: 200 томів „Бібліотеки всесвітньої літератури», «Литературное наследство», «ЖЗЛ», «Полум’яні революціонери», «Літературні мемуари», «Театральні мемуари», «Літературні пам’ятники», «Військові мемуари», «Міста-герої» та ін. Література згрупована в три розділи «Хроніка наших подій », «Люди справи книжкової», «Чарівний світ наших скарбів» і буде корисною для широкого кола читачів. Епіграфом до виставки стали слова Е.Роттердамського: «Моя родина там, где моя библиотека». Виставка має циклічний характер, тому що кожного місяця будуть оновлені її полиці.

27 вересня — було проведено захід для учнів школи - ліцею №28, присвячений історії Дніпропетровського підпілля. Увага була зосереджена на особистості секретаря Дніпропетровського підпільного місткому Юрія Петровича Савченка. Учні познайомились з автобіографією Ю.П. Савченка, прослухали історичну довідку про Дніпропетровське підпілля та інформаційну довідку про відкриття стели з барельєфним портретом героя, яка була встановлена на перехресті вулиць, одну з яких названо на честь цього героя. На закінчення заходу було проведено огляд літератури про підпілля на Дніпропетровщині.

27 вересня – в КУБЦ відбулося засідання Дніпропетровської обласної асоціації релігієзнавців за темою «Стан баптизму в незалежній Україні».

28 вересня - в патентно-технічному відділі ДОУНБ відбулося урочисте засідання клубу „Академія досліджень та винахідництва” – присвячена до українського свята винахідників і раціоналізаторів України. Відкрила засідання завідуюча ПТВ Мищенко Тетяна Миколаївна. У своїй промові вона поздоровила присутніх зі святом, та розповіла про роботу патентно-технічного відділу, щодо розвитку винахідництва на Дніпропетровщині.
З доповідями виступили: директор Дніпропетровського державного центру науково-технічної та економічної інформації МОН України Каленик Володимир Іванович; заслужений винахідник та патентний повірений України Академічний радник Аріст Леонід Михайлович; керівник патентного відділу ПДАБтаА патентний повірений України Авраменко Валерій Васильович.
Дуже цікава актуальна доповідь була у керівника патентно-дослідницького відділу КБ „Південне”, Президента „Академії винахідництва” Репеті Євгена Івановича на тему „Проблемні питання в галузі захисту інтелектуальної власності” (за результатами 11 міжнародної науково-практичної конференції м. Ялта) та у заслуженого винахідника України Полісського Юрія Давидовича на тему „Деякі питання стосовно оборонного комплексу України”.

28 вересня — відбувся вечір, присвячений святкуванню Всеукраїнського Дня бібліотек. Приємною несподіванкою став візит вельмишановних гостей. У цей день до бібліотеки завітали Ю.І. Єхануров (екс-прем’єр-міністр України та екс-губернатор Дніпропетровської області), К.В. Ведякіна (керівник апарату Обласної Ради), О.В. Сокульська (громадський діяч) та голова фонду „Україна-Юнеско”. Юрій Іванович щиро привітав бібліотекарів з професійним святом. Побажав усім присутнім миру, щастя, здоров’я, достатку та нових звершень і подарував цінні подарунки. З нагоди Всеукраїнського Дня бібліотек працівники бібліотеки були нагороджені подяками від Обласної Ради, грамотами від управління культури і туризму Дніпропетровської облдержадміністрації та грамотами від адміністрації ДОУНБ. Доброю традицією під час святкування стало урочисте вручення посвідчень „Ветеран ДОУНБ” працівникам, стаж роботи яких у бібліотеці становить 20 років і більше. Цінні подарунки і квіти також отримали співробітники, які присвятили бібліотечної праці 45, 35 та 25 років свого життя. На завершення святкування з концертною програмою виступили артисти Дніпропетровського Молодіжного театру.(Див. фото 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16)