***Травень***

1-31 травня - в патентно-технічному відділі експонувалася книжково-документальна виставка „Торговельна марка: набуття та захист прав”. Були представлені книги, періодичні видання, праці вчених із фондів відділів читальних залів, краєзнавчої літератури та бібліографії, літератури іноземними мовами, періодичних видань.

1-31 травня - у відділі періодичних видань експонувалась виставка „Соціальний діалог: проблема досягнення стандартів Євросоюзу”. Були висвітлені необхідні умови для існування та розвитку принципів соціального діалогу, закладених у міжнародних трудових стандартах. Проаналізовано європейський досвід модернізаційних реформ та дерегулювання, особливо у сфері соціально-трудових відносин та ринку праці. Соціальний діалог є запорукою успіху у формуванні стабільної соціально-економічної держави. Соціальний діалог та демократична система соціально-трудових відносин є необхідною запорукою входження України до європейської спільноти. Аби такий діалог був максимально ефектним, необхідна, перш за все, політична воля, і не лише урядової сторони, а й інших сторін соціального партнерства, їх прагнення досягти консенсусу.

3 травня - ”ЄС – 50 років” - експонувалася книжкова виставка, присвячена 50-річчю Європейського Союзу (9 травня). На виставці були представлені книги та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу, відділу документів іноземними мовами, відділу мистецтв.

5 травня - в патентно-технічному відділі експонувалась книжково-документальна виставка „Торговельна марка: набуття та захист прав”. На виставці були представлені книги, періодичні видання, праці вчених із фондів відділів читальних залів, краєзнавчої літератури та бібліографії, літератури іноземними мовами.

5 травня - в Інтернет-центрі для групи користувачів відбувся інтернет-урок "Від голубів до e-mail". Під час теоретичної частини уроку користувачі мали змогу ознайомитись з історією розвитку електронної пошти, а під час практичної частини - зареєструвати та скористатися своєю електронною скринькою.

7 травня – відділ читальних залів представив книжково-ілюстративну виставку “Європейська та Євроатлантична інтеграція”, мета якої донести до користувачів інформацію про етапи розвитку європейської інтеграції, створення Євросоюзу. Особливу увагу приділено трансформаційним процесам інтеграції України в ЄС. На виставці були представлені книги та періодичні видання із фондів читального залу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу, відділу ЦКС(фото 1, 2, 3, 4).

З 10 травня - у відділі мистецтв демонструвалась виставка документів «Музика хвиль. Рок-музика: витоки та розвиток» (до Дня Європи в Україні). На виставці були представлені книги, періодичні видання, аудіо та фотодокументи, присвячені історії виникнення цього напрямку в музиці та його сучасному становищу. Окрему сторінку присвятили рок-музикантам та популярним гуртам з України.

14 травня - у відділі абонемента експонувалась книжкова виставка до 95-ї річниці від дня народження М.Стельмаха «Герой творчості». Були представлені літературні твори автора та матеріали про його життя і творчість.

З 14 травня - у відділі абонемента пройшов цикл екскурсій, бібліотечних уроків, бесід, презентацій книжкових виставок та переглядів літератури «Дивосвіт скарбів книжкових» в межах «Бібліотечного травня».

15 травня - до Дня Європи в Україні у відділі літератури іноземними мовами була представлена виставка «Ми – європейці». На виставці демонструвались документи, що стосуються Європейського Союзу, фотоальбоми європейських країн.

16 травня - у секторі рідкісних і цінних документів була представлена книжкова виставка «Його ім’я відомо світовій науці і культурі», присвячена 190-річчю від дня народження видатного українського і російського історика, етнографа, письменника і суспільно-політичного діяча М.І.Костомарова. Виставка висвітила наукову творчість вченого, його оригінальний метод дослідження історії України та Росії, а також демократичну діяльність як одного із засновників Кирило-Мефодіївського товариства. Рідкісні видання ХІХ-ХХ ст. про творчість М.І.Костомарова мають велику цінність для науковців-істориків, письменників і всіх, хто цікавиться історичною наукою.

16 травня - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі була відкрита виставка «Видатні діячі України», присвячена 190-річчю від дня народження Миколи Івановича Костомарова, українського історика, етнографа, письменника, критика, суспільно-політичного діяча, мислителя.

17 травня — з метою підвищення інтересу української молоді до європейських цінностей в ЦЄІ був проведений бліц-конкурс для учнів ліцею „Лінгва” „Подорож Європою”. У конкурсі брали участь дві команди, кожні команді потрібно було дати якомога більше відповідей на поставлені запитання. Конкурс складався з трьох етапів, які включали тематику з історії ЄС, міжнародних договорів Ради Європи та видатних діячів європейського співтовариства. Переможці отримали сувеніри європейської тематики. (Див. фото 1, 2, 3, 4, 5, 6)

17 травня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось засідання клубу „Ріднокрай”: „Зірка душі Наталки Нікуліної” (до 60-річчя від дня народження).

17 травня - в патентно-технічному відділі відбулись “Травневі зустрічі з користувачами”. В програмі заходу було передбачено ознайомлення з новими надходженнями до фонду відділу, доповідь завідуючої ПТВ про розширення можливостей використання фонду ПТВ, кількісне і якісне удосконалення засобів надання ресурсів бібліотеки користувачам. Були також розглянуті питання роботи відділу, вирішення існуючих проблем і створення якісно нових підходів до обслуговування користувачів.

17 травня - у відділі читальних залів відбувся вечір української поезії „Дніпропетровщина – поетичний край”. Присутні мали змогу почути розповіді про життя і творчість видатних поетів нашого краю у виконанні заслуженого працівника культури України Володимира Крота ( Фото 1, 2).

21 травня - у відділі абонемента до 130-ї річниці від дня народження майстра художньої літератури, поета М.Волошина була представлена книжкова виставка «Міф і світ». Міфи та легенди цього містифікатора завжди привертали увагу суспільства. Як розрізнити де міф, а де справжній світ Максиміліана Волошина? Вивчити його творчість, біографію, епістолярні твори у розвитку та хронологічній послідовності було метою цієї виставки.

22 травня - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулось відкриття книжкової виставки «Прийняв Україну в огні» - до річниці від дня народження Симона Петлюри (1879-1926), громадсько-політичного діяча, борця за незалежність України, розбудову її державницьких інституцій.

22 травня - у відділі періодичних видань організовано виставку, присвячену 173 річниці з дня заснування ДОУНБ (1834 - 2007) „Дивосвіт книжкових скарбів” під епіграфом „Знання - це скарб, а книга - ключ до нього". На виставці були представлені матеріали про значення книги в житті людини та суспільства, видавничу справу в Україні, історію бібліотечної справи, публікації про історію та сьогодення Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки.

22 травня - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі пройшла презентація нових книг Михайла Мурашкіна, доктора філософських наук, професора.

24 травня - відбувся „Діалог поколінь” - зустріч бібліотекарів - сьогоднішніх та колишніх працівників ДОУНБ, присвячена 173-й річниці з дня заснування Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки.

24 травня - в патентно-технічному відділі відбувся „День інформації”, на якому із привітанням до ювілярів травня: Арісту Леоніду Михайловичу та Репеті Євгену Івановичу виступила директор ДОУНБ Тітова Надія Миколаївна. На цьому заході відбулася презентація науково-бібліографічного покажчика «Євронавт «№1» із серії «Вчені Дніпропетровщини», матеріал про наукову і творчу діяльність. Покажчик присвячений начальнику патентно-дослідницького відділу ДКБ «Південне», Президенту «Академії винахідництва» Репеті Є.І.
Євген Іванович – постійний читач ДОУНБ, популяризатор винахідницької діяльності у Дніпропетровському регіоні. Він постійно і результативно співпрацює з ДОУНБ у сфері захисту інтелектуальної власності, є засновником регіональної громадської організації «Академія досліджень та винахідництва».
На «Дні інформації» були заслухані доповіді: «Нові покоління енергозберігаючих електромереж» інженера-електрика, винахідника України, керівника проекту «Економія енергоресурсів» Харченко Володимира Івановича та «Дніпровські пороги» голови суспільного фонду Шпірка Ігора Івановича.
До уваги учасників «Дня інформації» діяли виставки: «Вітаємо ювілярів», Нові надходження з питань інтелектуальної власності, «Місце України в НАТО».

24 травня - у відділі мистецтв відбулося засідання «Літературної вітальні» за темою «Казковий світ мультфільму». У програмі: «Володимир Дахно – український режисер-мультиплікатор» (до 75-річчя від дня народження). Своїми спогадами про майстра поділився його шкільний товариш та друг Куліш А.І.(доцент ДДТУЗТ); в гостях були викладачі та учні обласного дитячо-юнацького центру «Веснянка», які розповіли про зустрічі з В.Дахном та представили свої авторські роботи; відео перегляд фрагментів фільмів з серії «Про козаків…» та «Енеїда»; виставка документів «Мистецтво мультиплікації» Сюжет про цей захід було показано в інформаційних новинах «9 каналу».

24 травня - у відділі краєзнавчої літератури відбулось чергове засідання краєзнавчого клубу “Ріднокрай” за темою: „Зірка душі Наталки Нікуліної” присвячене 60-річчю від дня народження поетеси. Виступили старший науковий співробітник музею „Літературне Придніпров’я” Світлана Мартинова, редактори обласної радіокомпанії Таїсія Ковальчук і Наталка Старюк поет та перекладач Олесь Завгородній. Зі спогадами про Наталку Нікуліну виступила вчителька і журналістка Дора Калинова. Прозвучав запис авторської радіопередачі поетеси „Роман у віршах”.
Фото

24-31 травня - у секторі рідкісних і цінних документів була відкрита книжково-ілюстративна виставка «Коштовна спадщина творців слов’янської абетки», до Дня слов’янської писемності і культури. Експозиція презентувала рідкісні видання ХVІІІ-ХХ ст. у тематичних розділах «Слов’янський світ, яким він був», «Кирилиця – загадки і відкриття», «Джерела рідної мови» та ін., а також факсимільні видання рукописних книжкових пам’яток ХІ-ХVІ ст. Серед них твори М.Смотрицького, Г.Граб’янки, Л.Кревзи та ін., які увійшли до видань Гарвардського університету з серії «Бібліотека давнього українського письменства».

25 травня - Центром Європейської інформації за участю: головного управління освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації, Центру інформації та документації НАТО в Україні, громадської організації „Товариство інтелектуальної власності, за фінансової підтримки міжнародного фонду „Відродження” були проведені Міжнародна відео-конференція „Наукові програми НАТО та можливості участі в них науковців України”, та круглий стіл „Україна – НАТО: залучення вчених та дослідників Дніпропетровщини до участі в наукових програмах НАТО”. Учасники відео-конференції мали можливість спілкуватись з представником штаб-квартири НАТО у Брюсселі пані Сюзанною Міхаеліс за допомогою синхронного перекладу. Впродовж роботи заходу для учасників працювали: консультативний пункт та виставка літератури „Європейська та євроатлантична інтеграція” з фондів ДОУНБ. (Див. фото 1, 2, 3, 4, 5, 6)

26 травня - у відділі абонементу пройшла година духовності і доброти з поетесою Дорою Калиновою «Між минулим і майбутнім».

29–30 травня - відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи була організована обласна травнева школа для методистів ЦБС області „Методична робота: сучасний погляд, нова модель та пріоритети подальшого розвитку”. Були розглянуті питання методичного забезпечення бібліотек області, управління інноваційними процесами в ЦБС області, сучасні підходи до організації безперервної освіти персоналу ЦБС області. У рамках школи був здійснений виїзд до Софіївської районної ЦБС з метою ознайомлення з досвідом колег.

30 травня - на базі відділу мистецтв відбулися стажування студентів-практикантів з училища культури. Співробітниками відділу проведено екскурсію по відділу, надано інформацію про можливості відділу та його інформаційні ресурси. Студенти познайомились з нормативно-технологічною документацією, прийняли участь у підготовці культурно-просвітницької акції.

31 травня - в патентно-технічному відділі відбулось засідання клубу „Еколог” за темою „Енергетика і сталий розвиток”. Під час заходу діяла тематична виставка літератури та періодичних видань з фонду відділу. У засіданні взяли участь представники екологічних служб підприємств нашого міста.