***Березень***

1 березня – у відділі літератури іноземними мовами відкрилась виставка «Художні твори сучасних німецьких авторів». На виставці були представлені видання, надані Гете-інститутом у тимчасове користування відділу документів іноземними мовами в рамках проекту „Заочна бібліотека”. Книги, представлені на виставці, видавались читачам терміном на 2 тижні. Також був підготовлений перелік книг, які можна замовити в бібліотеці Гете-інституту для тимчасового користування.

5 березня – у відділі читальних залів почала діяти документально-ілюстративна виставка „Прекрасних жінок імена”. На ній експонувалися документи із фондів відділів мистецтв, літератури іноземними мовами, краєзнавчого відділу, відділів періодики, читальних залів, книгосховища. Вони розповідали про найвидатніших жінок минулого та сьогодення, які своїм розумом, красою і талантом впливали на хід історичних подій, на прогрес жіночої емансипації.

5 березня - у відділі абонемента в рамках програми «В майбутнє разом з бібліотекою» розпочалась декада різноманітних бібліотечних заходів під назвою «Бібліотечна весна -2007». Запланований цикл книжкових виставок, відкритих переглядів літератури, бібліографічних оглядів, розрахований на учнів шкіл, студентів, викладачів, має за мету повніше розкрити фонд відділу, залучити учнів до читання та ознайомити з бібліотечно-бібліографічними навичками роботи з книгою та довідковим апаратом бібліотеки.

5 березня - завідувачки відділу краєзнавчої літератури Ірина Голуб та КУБЦ Надія Блінова взяли участь у проведенні в Дніпровському державному університеті внутрішніх справ Наукових читань, присвячених 90-річчю початку національно-демократичної революції 1917-1920 років „Центральна Рада і процеси державотворення в Україні”. Вони підготували і провели бібліографічний огляд „Історія Української Центральної Ради на сторінках рідкісних видань ДОУНБ” (фото 1, фото 2).


5-31 березня – у відділі документів з питань мистецтв демонструвалась книжково-ілюстративна виставка «Мистецтво ковилових степів», присвячена року Казахстану в Україні.

6 березня – в КУБЦ відбулось відкриття книжкової виставки «Жіноцтво козацької України».

7 березня – у секторі рідкісних і цінних документів до дня народження великого українського поета, художника, суспільного діяча Т.Г. Шевченка була відкрита книжкова виставка «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине…». Виставка об’єднувала видання творів поета ХІХ-ХХІ ст., літературу про його життя і творчість. Користувачі бібліотеки мали змогу побачити рідкісні видання «Кобзаря», одне з яких – з автографом перекладача І.Бєлоусова, та нові книги про творчість Т.Г. Шевченка.

10 березня - до року культури Казахстану в Україні у відділі документів з питань мистецтв була підготовлена виставка документів «Мистецтво ковилових степів», що ознайомила користувачів з національними культурними традиціями, творчими особистостями дружньої держави. Були представлені ілюстровані видання з живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового та кіномистецтва.

12 березня – у відділі літератури іноземними мовами була відкрита книжкова виставка документів іноземними мовами з психологічних проблем „Психологія – наука про душу”.

12-13 березня – у відділі абонемента до 75-річчя утворення Дніпропетровської області була організована книжкова виставка «Про минуле заради майбутнього: історія та сучасність рідного краю», на якій представлена література з питань краєзнавства на допомогу учням у вивченні історії рідного краю.

14 березня – у відділі читальних залів відбувся поетичний вечір „Слово віще, слово невмируще”, присвячений життю і творчості Т.Г.Шевченка. Автор програми і виконавець – заслужений працівник культури України Володимир Крот .

15 березня – у відділі документів іноземними мовами пройшов День інформації «Коммуникация и обучение иностранным языкам» для слухачів Інституту освіти – шкільних викладачів англійської, німецької, французької та іспанської мов.

16 березня - відбувся семінар-нарада для спеціалістів-бібліографів та бібліотекарів ДОУНБ з проблем створення та ефективного використання корпоративного електронного каталогу. Розглядався новий фактор у виробничому процесі з цього питання - участь бібліотеки в проекті МАРС (Міжрегіональний аналітичний розпис статей). Це міжнародний проект, в якому бібліотека почала брати участь з 1 січня 2007 року. На семінарі мова йшла про єдині стандартизовані підходи до створення електронного каталогу, можливості використання бази МАРС бібліографами всіх спеціалізованих відділів бібліотеки.

16 березня - співробітники відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Тамара Гуртова та Марина Личманюк взяли участь у презентації 2-х монографічних досліджень кандидата історичних наук, наукового співробітника Канівського Шевченківського Національного заповідника Світлани Анатоліївни Брижицької. Авторка подарувала для фонду ДОУНБ кілька примірників своїх монографій: „Життя і слово українця для українців. Тарас Шевченко і становлення національної ідентичності українців за матеріалами книг вражень на його могилі (1896-1926)” та „Я не одинокий... Національне самоствердження Тараса Шевченка та його вплив на становлення національної ідентичності українців (друга чверть ХІХ ст. – середина 20-х років ХХ ст.)”
Презентація відбулась у межах ХVІІ сесії наукового товариства ім. Тараса Шевченка у Дніпропетровську в Палаці студентів ДНУ (фото).

19-22, 26, 27 березня – відділ абонемента відвідали студенти 1 курсу ДНУ та учні СШ№135. Для них були проведені бібліотечні уроки, відкритий перегляд літератури «Все про все», бібліографічний огляд літератури із серій «Шкільна бібліотека», «Бібліотека Шевченківської премії», «Я пізнаю світ» та ін.

20 березня - в концертній залі Дніпропетровської консерваторії відбулись святкові збори, присвячені Всеукраїнському дню працівників культури та аматорів народного мистецтва. Запрошених вітали представники облдержадміністрації, Обласної Ради, студенти Дніпропетровських учбових закладів. Кращим представникам – спеціалістам галузі – були вручені високі державні нагороди. Серед нагороджених – директор Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України - Надія Миколаївна Тітова. Їй вручено відзнаку „За розвиток регіону” і цінний подарунок: наручний годинник від голови обласної держадміністрації.

20 березня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулась учнівська конференція „Дніпропетровщині – 75”, підготовлена студентами груп: ОД-06-1/11, ОД-06-2/11, АД-06-1/9 та ЕТ-05-1/9 Дніпропетровського транспортно-економічного технікуму.
Студенти виступили з доповідями з історії рідного краю, підготовленими під керівництвом педагогів Макаренко Галини Михайлівни, Долини Алли Володимирівни та Зеленського Олексія Миколайовича.

22 березня – у патентно-технічному відділі відбулось засідання клубу „Еколог”, присвячене Всесвітньому дню водних ресурсів. У проведенні засідання клубу взяли участь науковці, фахівці у галузі екології, економіки, промисловці. До уваги учасників була представлена тематична виставка, на якій експонувалися книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання з фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного та краєзнавчого відділів.

22 березня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулося засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Край дороги не рубай тополю…” Дерева-довгожителі Придніпров’я”. Про вікові дерева на території області розповів ботанік, еколог, кандидат біологічних наук, доцент ДНУ Вадим Манюк.
Виступ супроводжувався показом фотографій і слайдів (фото 1, фото 2).

22 березня - у відділі документів з питань мистецтв на засіданні клубу «Літературна вітальня» відбулась прем’єра тритомника поезій відомого дніпропетровського поета М. Селезньова.
У заході взяли участь поети і письменники: М.Мілаш, Ю.Поліський, О.Кравченко, С.Черкашина, С.Гришина, Л.Некрасовська, а також учні СШ№72 (вчитель-керівник Боженко Р.). Михайло Сергійович розповів про свій творчий шлях, про роботу над виданням, пролунали вірші Селезньова у виконанні автора та учнів СШ №72, де колись вчився поет, звідки ще юним пішов на фронт. Презентація відбулася в теплій, доброзичливій атмосфері.

23 березня - завідувачка відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Ірина Голуб взяла участь у презентації книги доктора історичних наук, професора, декана історичного факультету ДНУ Сергія Івановича Світленка „Суспільний рух на Катеринославщині у 50-80-х роках XIX століття”. Професор Світленко вручив кілька примірників книги для фонду ДОУНБ (фото).

27 березня — був проведений День спеціаліста „Використання сучасних інформаційних технологій в бібліотечній практиці” для слухачів Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (бібліотекарів шкільних бібліотек та фахівців методичних центрів). Захід включав загальну екскурсію по бібліотеці (вул. Савченка, 10) та тематичні консультації: „Можливості роботи з електронними ресурсами Центру Європейської Інформації”, „Фонди Центру правової інформації та можливості їх використання”, „Віртуальна довідка як інструмент задоволення інформаційних потреб віддалених користувачів”. (Див. фото 1, 2, 3, 4)

29 березня – у секторі рідкісних і цінних документів відбулось засідання читацького книгознавчого клубу «Українська духовна спадщина».
Тема засідання «Таємниці книжкових знаків» розкривала одну з найцікавіших особливостей книги: екслібриси, штампи, помітки тощо.

29 березня – в КУБЦ відбулось чергове засідання обласної асоціації релігієзнавців на тему «Пріоритет внутрішнього світу особи, потяг до проблем духовного».

29 березня - співробітники відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Ірина Голуб та Ірина Савченко взяли участь у проведенні 6-ї Регіональної краєзнавчої конференції „Меценати та їх роль в розвитку науки, освіти і культури Придніпров’я”.
Цього ж дня завідувачка сектором бібліографії відділу Світлана Усенко взяла участь у проведенні Обласного навчально-практичного семінару „Бібліотечні фонди: сучасні реалії та шляхи подальшого формування і використання”.

29-30 березня – у ДОУНБ для завідуючих відділами комплектування і опрацювання літератури ЦБС області відбувся обласний учбово-практичний семінар „Бібліотечні фонди: сучасні реалії та шляхи подальшого формування і використання”. На семінарі були розглянуті питання сучасного стану, проблеми та перспективи розвитку бібліотечних фондів області. Провідні фахівці ДОУНБ, що опікуються питаннями фондів, запропонували присутнім низку важливих консультацій та методичні рекомендації щодо моделювання та управління бібліотечними фондами, оптимальних варіантів використання сучасних джерел комплектування та ін.

31 березня – у відділі абонемента відбувся вечір вшанування пам’яті майстра художнього слова М.В.Гоголя «З доріг життя» до150-річчя з дня його смерті. Була підготовлена книжкова виставка «Втрачене сонце України», на якій демонструвалися літературні твори письменника, матеріали про його життя і творчість.