***Червень***

1 червня - вийшов у світ 5 випуск дайджесту публікацій „Методична робота: сучасна стратегія і діапазони діяльності” серії „Сучасна бібліотека”. Видання підготовлено фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ. Дайджест знайомить з досвідом роботи бібліотек — методичних центрів різних рівнів, що формують подальшу стратегію бібліотечної галузі, аналізують і узагальнюють досвід роботи бібліотек, виявляють і впроваджують інноваційні процеси та технології в бібліотечну справу, активно формують сучасний професійний світогляд бібліотечного персоналу.
Збірник публікацій розрахований на керівників бібліотечних закладів області, методистів ЦБС, а також буде корисний усім тим, кого цікавить сьогодення методичної справи.

1 червня в приміщенні читального зала проводився „Вечір поколінь” з нагоди 173-річниці від Дня заснування бібліотеки. На ньому відбулася зустріч бібліотекарів 60-х років та сучасних.
Метою цього заходу було передати атмосферу бібліотечного життя тих часів. Ветерани бібліотеки, серед яких були Л.Г. Гурай, Л.З. Горпиняк, Л.В. Шевченко, Т.В. Васєніна, Н.В. Рябова, Е.П. Рєзіна, з задоволенням ділились своїми спогадами про те, чим тоді жила бібліотечна спільнота. Вони згадували, як їм працювалось, які були підходи, вимоги, можливості. За сценарієм протягом всього вечора звучала музика 60-х років та демонструвались кадри, які відображали історію бібліотеки. Це дало можливість ветеранам зустрітися зі своєю молодістю, а молодому поколінню дізнатися про цікаві моменти життя бібліотеки. Цей вечір – своєрідна естафета поколінь, яка виховує дбайливе ставлення до минулого. (Див. фото 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12)

1-30 червня - у відділі періодичних видань експонувалась виставка ”Зло, яке чинимо щодня”. На виставці представлені матеріали присвячені еколого-гігієнічним проблемам охорони навколишнього середовища та здоров’я населення і шляхи їх вирішення.
Окремий розділ виставки присвячений проблемам Дніпропетровського регіону.

1-30 червня - в патентно-технічному відділі продовжено експонування книжкової виставки ”ЄС – 50 років”, присвяченої 50-річчю Європейського Союзу (9 травня). На виставці були представлені книги та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу, відділу документів іноземними мовами, відділу мистецтв.

1-30 червня - у відділі читальних залів експонувалась книжкова виставка „Перлини творчості письменників Узбекистану”. Твори узбецьких письменників Максуді, Навої, Кабула та інших, змальовують багато яскравих побутових картин, перед читачами проходять сцени з життя селян та студентів, ремісників та вчених, воїнів та поетів; розкриваються рушійні сили історії, атмосфери епохи, народ показаний в різноманітності людських індивідуальностей. Письменники прославляють Узбекистан, людей праці – майстрів врожаїв, оспівують людяність, любов до праці, повагу до жінок.

1-30 червня – у відділі документів іноземними мовами працювала виставка Гете-інституту. 2 фазу «Заочного абонементу» завершено. Будемо чекати наступну частиту цього проекту.

6 червня - на базі Солонянської центральної районної бібліотеки проведений обласний виїзний майстер клас для бібліографів районних ЦБС „Електронний корпоративний каталог „Дніпропетровщина”: перші кроки створення”. Обласний виїзний майстер-клас був підготовлений фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи та фахівцями відділу краєзнавчої літератури та бібліографії ДОУНБ. Присутні бібліографи ознайомились з палітрою професійного досвіду Солонянської районної ЦБС з питань створення інформаційних ресурсів та методичного забезпечення краєзнавчої діяльності в бібліотеках як фактору збереження культури сільської місцевості.
Практичні консультації були підготовлені фахівцями ДОУНБ за темами: „Бібліотечно-бібліографічне та інформаційне обслуговування в публічній бібліотеці: сучасні аспекти і нова стратегія” (Луньова І. Є., завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ), „Електронні ресурси ДОУНБ: організація доступу і можливості використання в інформаційній діяльності” (Абраїмова. Т. О., заступник директора ДОУНБ), „Електронний корпоративний каталог „Дніпропетровщина”: перші кроки створення” (Усенко С. Ю., головний бібліотекар відділу краєзнавчої літератури та бібліографії ДОУНБ), „Регламентуюча документація щодо організації створення електронного корпоративного каталогу „Дніпропетровщина” (Голуб І.С., завідуюча відділом краєзнавчої літератури та бібліографії ДОУНБ).
В роботі обласного майстер-класу взяла участь начальник відділу культури Солонянської райдержадміністрації Шеймайер В.Ф.
Фото: 1, 2, 3

6 червня - співробітники відділу краєзнавчої літератури спільно з фахівцями науково-методичного відділу провели майстер-клас на базі Солонянської районної бібліотеки „Електронний корпоративний каталог „Дніпропетровщина” перші кроки створення”. Перед бібліографами районних ЦБС виступили зав. відділом І. Голуб та головний бібліограф краєзнавчого відділу С. Усенко.
Фото: 1, 2, 3

8 червня — в ЦЄІ був проведений День інформації „Європа - це більше, ніж ми думаємо” для учнів юридичного ліцею. Програма Дня інформації включала знайомство з новими надходженнями до фонду ЦЄІ, інформаційну довідку про освітні програми ЄС для молоді, які були започатковані Європейською комісією, Європарламентом та державами ЄС з метою залучення молоді до міжнародних проектів та програм та можливістю стати волонтером в одній із країн Євросоюзу, а також консультацію щодо діяльності Євроклубів в Україні та інших країнах. (Див. 1, 2, 3, 4, 5, 6)

11 червня«Нові надходження відділу документів іноземними мовами». Ця виставка буде працювати і постійно оновлюватись до вересня місяця.

12 червня - у відділі мистецтв відбулася презентація творів декоративно-ужиткового мистецтва (народна вишивка) «Пісні на полотні» майстра традиційного народного мистецтва Крупської В.П. Була представлена колекція рушників, серветок, вишитих картин, вишиванок та ін. Сюжети про цей захід були показані в телевізійних інформаційних програмах «34» та «51»каналів.
Фото:
Колекція рушників,
Українські вишиванки,
Сучасний одяг з елементами української вишивки
Крупська В.П. дає інтерв’ю журналістам ТБ

13 –15 червня - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньова І. Є. разом із фахівцями обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова Височиною В. В., і обласної бібліотеки для дітей Федусь Т. М. відвідала Межівську районну централізовану бібліотечну систему з метою проведення експертно-діагностичного аналізу діяльності. Під час виїзду було розглянуто діяльність функціональних відділів центральної районної бібліотеки та роботу Новопідгороднянської, Антонівської, Володимирівської, Новопавлівської та Слав’янської сільських бібліотек-філіалів.
На початку обстеження та по його закінченні відбулася зустріч з головою райдержадміністрації Гребцовим В.І., головою районної ради Зоц А. І., заступниками райдержадміністрації та начальником відділу культури Кропив’янською Л. І., а також з колективом фахівців ЦБС. Були проведені консультації з проблемних питань комп’ютеризації ЦБС та надані методичні рекомендації щодо подальшої організації роботи структурних підрозділів та обслуговування користувачів у сільських бібліотеках району.
Фото: 1, 2, 3

14 червня - в патентно-технічному відділі було проведено засідання громадського об’єднання «Академії досліджень та винахідництва». Тема засідання «Спільна інтелектуальна власність – якісно новий крок взаємовідносин». На засіданні із доповідями виступили: директор Дніпропетровського державного центру науково-технічної та економічної інформації Каленик Володимир Іванович та начальник патентно-дослідницького відділу ДКБ «Південне», Президент «Академії винахідництва» Репетя Євген Іванович. У проведенні засіданні клубу взяли участь науковці, фахівці у сфері інтелектуальної власності. До уваги учасників була представлена тематична виставка, на якій експонувалися книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу ДОУНБ.

18 червня«Сэр Джеймс Пол Маккартни - самый успешный сочинитель и исполнитель популярной музыки всех времен» до 65-річчя з дня народження підготовлено виставку з інформаційними матеріалами та фотографіями відомого співака та групи «Бітлз» у відділі документів іноземними мовами.

18 червня - до Дня Конституції відділ читальних залів підготував ілюстративно-книжкову виставку „Конституція незалежної України”. На виставці представлені матеріали з історії Конституції України, з питань конституційної реформи, виборів Президента тощо.
Матеріали виставки відбивають перебіг та зміст конституційного процесу в Україні, розпочатого проголошенням державного суверенітету України в 1990 році, і який завершується прийняттям Конституції України як незалежної демократичної держави.

19 червня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулося відкриття книжкової виставки присвяченої 100-річчю від дня народження Олени Теліги, української письменниці, громадської діячки, члена ОУН. На виставці були присутні студенти та викладачі АМСУ.

21 червня - відбулося виїздне засідання клубу «Літературна вітальня» до музею «Літературне Придніпров’я». В урочистій атмосфері до фонду музею були передані матеріали з історії (за 31 рік) діяльності клубу книголюбів. Директор музею Оливанцева О.В. познайомила присутніх з новими експонатами та експозицією. Сюжет про цю подію було продемонстровано «11 каналом» міського ТБ.

21 червня - у відділі краєзнавчої літератури відбулось чергове засідання краєзнавчого клубу “Ріднокрай” за темою: „Канада-Дніпропетровщина: зв’язки давні й новітні”. Виступив відомий письменник-краєзнавець Микола Чабан, який протягом чотирьох останніх місяців провів у Канаді з дослідницькою метою. Він розповів про зустрічі з вихідцями з нашого краю, продемонстрував документи знайдені по бібліотеках, держаних та приватних архівах, рідкісні фотографії. Розповідь супроводжувалась мультимедіа презентацією. На засіданні були присутні краєзнавці з Дніпродзержинська, Верхньодніпровська, Кривого Рогу, а також представники засобів масової інформації.
Фото 1, 2, 3

22 червня - у відділі періодики відкрилась книжкова виставка до Дня Конституції України „Україна на шляху демократизації”. На виставці представлені матеріали з книг та газетно-журнальні статті. Виставка складається з двох розділів:
1. „Минуле і сучасність Конституції України”
2. „Український конституціалізм на зламі сторіч: традиції та новації”
В розділі „Минуле і сучасність Конституції України” можна ознайомитися з матеріалами з історії правової культури українського суспільства: від маловідомих сторінок історії української Конституції (Конституція Пилипа Орлика, Конституція УНР) до Конституції незалежної України 1996 року та зміни до неї 2004 року.
В розділі „Український конституціалізм на зламі сторіч: традиції та новації” розглядаються питання політичної реформи в Україні, чи необхідна Україні нова Конституція? Чи стане Україна парламентською республікою? Плюси і мінуси політичної реформи. До уваги читачів пропонуються також зразки петриківського розпису, карта України, рушники та національна символіка України.

22 червня на базі відпочинку „Видавництво Зоря” проводився традиційний День Здоров’я. Відпочинок пройшов зі знаком „плюс”, чому сприяла гарна погода та чудова розважальна програма. Всім безумовно сподобалась весела медична діагностика від лікаря Пілюлькина та медсестри Пипеткиної. Хвилю емоцій викликало костюмоване дефіле хвороб, яке підготували молоді спеціалісти. Всіма глядачами сприймалася на „ура” нова інтерпретація старої казки „Ріпка”. Великою популярністю на пляжі серед співробітників користувалась імпровізована фото-сесія в образі річкової русалки. Як наслідок – гарний настрій всього колективу та приємні спогади про спільно проведений час. (Див. фото 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12)

25 червня - на базі відділу мистецтв відбувся майстер-клас для стилістів-візажистів (консультант – Рибакіна Т.М.) Співробітниками відділу підготовлено тематичну підбірку літератури з історії вбрання та декоративної косметики, інформаційне повідомлення про можливості відділу та бібліотечні послуги.

25 червня - патентно-технічний відділ взяв участь у проведенні Обласної науково-практичної конференції „Дніпропетровщина інтелектуальна. Інтелектуальна власність: проблеми та перспективи”, яку проводив Дніпропетровський центр науково-технічної та економічної інформації спільно з Товариством інтелектуальної власності.
До конференції була підготовлена тематична виставка „ЄС та Україна: інтелектуальна власність та проблеми боротьби з інтелектуальним піратством”.
фото: : 1, 2, 3, 4, 5

25 червня - до Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням, якій відзначається 26 червня відділ періодичних видань підготував виставку „Наркотики або життя”. Про шкідливість наркотиків сказано чимало. Проте занепокоєння вчених і лікарів, викликане поширенням наркоманії, росте, тому що значне число людей і насамперед молоді недостатньо усвідомлює згубність наркоманії. Негативні явища, що породжуються вживанням наркотиків, несуть у собі велику небезпеку для людства. Вживання наркотиків, насамперед, негативно впливає на здоров'я людей, сприяє розвитку соматичних і психічних захворювань, і це є одна з причин збільшення смертності населення. Саме таким проблемам присвячена виставка, яка допоможе читачу більш детально розглянути ці актуальніші питання сьогодення.

25 червня — взято участь у обласній науково-практичній конференції «Дніпропетровщина інтелектуальна. Інтелектуальна власність: проблеми та перспективи». Конференцію організував Дніпропетровський державний центр науково-технічної і економічної інформації МОН України за участі головного управління освіти і науки облдержадміністрації, обласної громадської організації «Товариство інтелектуальної власності» та Дніпропетровського Центру Європейської Інформації. Впродовж роботи конференції для учасників працювали консультаційні пункти з питань інтелектуальної власності Дніпропетровського ЦНТЕІ та Центру європейської інформації.
Була підготовлена виставка літератури „ЄС та Україна: інтелектуальна власність та проблеми боротьби з інтелектуальним піратством” з фондів Центру Європейської інформації та патентно-технічного відділу ДОУНБ.(Див. фото 1, 2)