***Січень***

2 січня – у секторі рідкісних і цінних документів була відкрита книжкова виставка рідкісних видань ХІХ-ХХ ст. …«я Тот, кого ты ждал»… Матеріали виставки розкривали феномен народження Сина Божія – Ісуса, який не був засновником догматів і символів, а був ініціатором створення світу, проникнутого духом любові та свободи.

5 січня – „Толкиен и его мир”. Під такою назвою працювала книжкова виставка у відділі документів іноземними мовами. На виставці були представлені біографічні відомості про великого майстра англійською та російською мовами, фотографії з відомого та популярного художнього фільму „Властелин колец”.

8 січня – «Мистецтво і доля» – таку назву мала виставка у відділі документів з питань мистецтв, присвячена 175-річчю від дня народження Едуарда Мане, видатного французького художника, одного із засновників імпресіонізму у живописі. На виставці були представлені документи про життя і творчість художника, а також видання про послідовників Мане.

10 січня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відкрилася книжкова виставка «410 років від дня народження Петра Симеоновича Могили, українського освітнього, церковного, політичного діяча, засновника Києво-Могилянської колегії».

11 січня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулось засідання Січеславського відділення фундації І. Багряного, на якому була презентована книга «Січеславцім - про І. Багряного», видана за участі членів фундації і присвячена 100-річчю від дня народження видатного письменника.

11 січня – відбулось заняття з підвищення професійної компетенції провідних спеціалістів ДОУНБ (фото 1, 2, 3). «Етика роботи в корпоративний мережі» – тема консультації заст. директора з автоматизації бібліотечних процесів Г.Я.Крупій. Вона ознайомила присутніх з новою технологією, що почала впроваджуватись у бібліотеці, – штрих- кодуванням книжкового фонду.
З творами Лауреатів літературних премій 2006 року спеціалістів ознайомила гол. бібліограф відділу періодики Г.М.Коротоножкіна .
Для працівників Бібліотеки була презентована виставка „Моя затишна оселя”, яку підготували спеціалісти патентно-технічного відділу .
Під час занять колеги знайомились з відеопрезентаціями відділів читальних залів, періодики, наукової інформації та бібліографії, Центру „ Вікно в Америку” .

12 січня – відділ МБА розпочав сканування книги (видання 1880р.) Макаревський Феодосій. «Матеріали для історико-статистичного опису Катеринославської єпархії».
Книга надрукована старослов'янською та українською мовами. У ній розміщені матеріали про Катеринославщину та її видатних діячів духовного звання XVIII - XIX ст.Це перша книга з фонду ДОУНБ, яку переведуть в електронний формат і розмістять в мережі Інтернет на Web-сайті Бібліотеки.

12 – 25 січня – фахівці відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ приймали інформаційні, інформаційно-рекламні та статистичні звіти ЦБС області та інших спеціальних і спеціалізованих бібліотек за підсумками діяльності 2006 року, а також програми діяльності на 2007 рік.
Працюючи за принципово новою схемою програмно-цільового методу планування вже 5 рік, бібліотеки області самостійно визначають концептуальні напрямки розвитку своїх закладів, враховують регіональну соціокультурну інфраструктуру та інформаційні запити користувачів. Інформаційна звітність супроводжувалась кращими зразками рекламної продукції, інноваційним досвідом роботи, хронікою подій та іншими змістовними документами.

14 січня – у відділі документів з питань мистецтв була відкрита виставка проектів молодих студентів-дизайнерів кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ «Графічний стиль культурних акцій», які пропонували свій підхід до рішення графічного стилю фестивалів, виставок, форумів. Керівник виставки, доцент кафедри ДНУ, І.К. Хвиля.

15 січня – відділом читальних залів була підготовлена книжкова виставка до дня Соборності України - “Україна – Соборна Держава“.
В матеріалах, представлених на виставці, висвітлювалось історичне прагнення українського народу жити незалежним життям серед інших країн, розглядались шляхи боротьби за відродження Української Самостійної Соборної Держави від часів Київської Русі до ХХ століття.
Були представлені документи про ідею соборності, яку підтримували видатні діячі українського наукового відродження: Т. Шевченко, М. Костомаров, І Франко та інші.
22 січня виставка була представлена на урочистостях у театрі ім. Т.Г.Шевченка.

15 січня – була відкрита книжкова виставка нових надходжень відділу документів іноземними мовами, на якій представлені видання: „Введение в переводоведение” Алексеевой И.С., „Технология освоения иностранных языков” Черемновой Н.В., „First Job” (или как получше устроиться на первую работу) Fein Richard та багато інших книг.

15 січня - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відкрилась книжкова виставка «Огієнко Іван Іванович. 1852-1972», присвячена 125-річчю від дня народження українського православного митрополита, культурного діяча, мовознавця, історика церкви.

15 січня – у відділі абонемента була відкрита книжкова виставка під назвою «Край дніпровий, земле рідна, земле сонячна і хлібна», що проходила у рамках цільової програми «Розвиток бібліотечного краєзнавства – стратегічний напрямок роботи ДОУНБ (2007-2010 рр.)». Розділ «Літературне краєзнавство» був поповнений новими художніми творами місцевих письменників.

18 січня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось засідання краєзнавчого клубу „Ріднокрай” за темою: „Катеринославські губернатори: погляд з відстані часу”. З доповіддю виступила науковий співробітник ДІМ Валентина Лазебник. Кандидат історичних наук Ігор Кочергін доповнив її розповідь. Засідання вела доктор історичних наук, професор НГУ Ганна Швидко. Засідання було присвячене 75-річчю Дніпропетровської області.

18 січня - у патентно-технічному відділі відбулось засідання „Академії досліджень та винахідництва” на тему „Захист прав на об’єкти інтелектуальної власності”.
Право власності призване регулювати одну з найважливіших сфер громадських відносин – інтелектуальну діяльність громадян. Значущість її в сучасних умовах постійно зростає, з’являються нові об’єкти, які потребують правового захисту на всіх етапах від створення до використання в процесі виробництва.
У проведенні засідання взяли участь патентні повірені України, спеціалісти, патентознавці.

20 січня – у відділі абонемента демонструвалась книжкова виставка «Класика і сучасність української літератури», на якій були представлені нові надходження класичної та сучасної художньої літератури. «Українське слово: тріумф і втрати» - особливий розділ виставки, присвячений поверненій літературі.

20 січня - у секторі рідкісних і цінних документів була відкрита книжкова виставка рідкісних видань «Шукач істини» - до 125-річчя від дня народження відомого російського філософа, богослова, математика та інженера П.О.Флоренського.

22 січня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відкрилась книжкова виставка «День Соборності України»

24 січня – Центр Європейської інформації взяв участь в організації та проведенні науково-практичної конференції «Роль інтелектуальної власності в інноваційному розвитку Дніпропетровщини та Європейський науковий простір». Керівник ЦЄІ Л.Біленогова у своєму виступі детально зупинилась на специфіці роботи та можливостях ЦЄІ. Була розгорнута пересувна виставка з фондів ЦЄІ „Європейський Союз: сучасні аспекти розвитку”, огляд якої для учасників конференції провів консультант центру Є.Прудченко. Було проведено 7 індивідуальних консультацій з питань роботи ЦЄІ, фондів ЦЄІ з інтелектуальної власності, фондів ЦЄІ щодо законодавчого забезпечення, можливостей ЦЄІ при пошуку європейських інвесторів та закордонних партнерів, яких можуть зацікавити розробки винахідників Дніпропетровщини.

24 січня – у відділі документів з питань мистецтв відбулося чергове засідання клубу “Літературна вітальня” на тему «Видатні музиканти Дніпропетровщини», присвячене 110-й річниці Дніпропетровського музичного училища ім. М. І. Глінки. У програмі прем’єра книг Т. О. Медведнікової «Михайло Оберман» та «Світлана Грибановська», а також презентація вісника Дніпропетровської консерваторії «Музичне мистецтво». У засіданні взяли участь студенти Дніпропетровського музичного училища ім. М. І Глінки. Телевізійний репортаж про цей захід був показаний на дев’ятому телевізійному каналі.

24 січня - патентно-технічний відділ взяв участь у роботі обласної науково-практичної конференції „Роль та значення інтелектуальної власності в інноваційному розвитку Дніпропетровщини”. Була підготовлена виставка літератури з питань інтелектуальної власності. Виставка привернула увагу широкого кола користувачів і отримала високу оцінку заступника голови Державного Департаменту інтелектуальної власності В.С. Дмитришина.

24 січня – відділом читальних залів була підготовлена книжкова виставка “Владимир Высоцкий – поэт, актер, певец, человек”. На виставці були представлені матеріали про життя і творчість В.Висоцького, які розкривали різні грані його особистості (фото).

25 січня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулось засідання обласної асоціації релігієзнавців за темою «Релігії стародавніх суспільств».

27 січня - у відділ абонемента на черговому засіданні клубі «Захопленість» відбулась зустріч-діалог «У роздумах над часом і добою», присвячена звіту перед читачами.

27 січня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулось перше засідання Дискусійно-освітнього клубу в 2007 році за темою «Первісна культура. Міфи як педагогіка людського роду», в якому взяли участь студенти перших курсів АМСУ і ДНУ.

28 січня – у відділі читальних залів відбувся вечір поезії “Владимир Высоцкий – поэт, актер, певец, человек”.
На вечорі прозвучали вірші поета, розповіді про його життя і творчість у виконанні автора програми, заслуженого працівника культури України Володимира Крота.
Були представлені різноманітні документи з архіву В. Крота та фондів ДОУНБ (фото 1, 2).

29 січня - на Дніпропетровському обласному телебаченні в передачі „Дивосил” був показаний сюжет про роботу відділу краєзнавчої літератури, представлені нові виставки.

29 січня - на Дніпропетровському обласному телебаченні в передачі „Дивосил” був показаний сюжет про роботу патентно-технічного відділу, представлена нова виставка з його фондів.

31 січня - на Дніпропетровському обласному телебаченні в передачі „Новини 11 каналу” був показаний сюжет про роботу патентно-технічного відділу ДОУНБ.

У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії була відкрита книжково-ілюстративна виставка, присвячена 75-річчю від часу створення Дніпропетровської області „Дніпропетровська область: сторінки історії та перспективи розвитку”. На ній були представлені книги та фотоальбоми про область, її природу, історію, сьогодення, про окремі райони, міста і села.

У січні „51” та „11” каналами місцевого телебачення був підготовлений матеріал про роботу патентно-технічного відділу ДОУНБ як одного з найкрупніших в регіоні центрів збору інформаційних ресурсів з інтелектуальної власності. Висвітлювалась краєзнавча направленість роботи відділу та інтелектуальні ресурси міста і регіону.

У конференц-залі бібліотеки в січні діяла книжково-ілюстративна виставка „Моя затишна оселя”, підготовлена спеціалістами патентно-технічного відділу. Виставка розповідала про оформлення сучасного інтер’єру. Пропонувались рекомендації щодо проведення ремонтних робіт спеціалістами, а також своїми руками, досліджувалась еволюція будівництва, архітектури від минулого до сучасності.
На виставці були представлені книги, періодичні видання, спецвиди технічної документації.
Виставка привернула увагу широкого кола користувачів і одержала багато позитивних відгуків.

У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії була відкрита книжкова виставка „Ювіляри року 2007” з циклу „Літературне Придніпров’я”. На ній представлені твори дніпропетровських письменників-ювілярів першого півріччя нинішнього року: Олесі Омельченко, Павла Усенка, Федора Ісаєва, Дмитра Кедріна, Василя Ковалюка, Валентина Бурхана, Віталія Старченка, Лесі Степовички, Надії Тубальцевої, Гаврила Прокопенка, а також матеріали про їх творчість.