***Лютий***

1 лютого – у відділі абонемента відкрилась книжкова виставка «Поет і байкар» до 195-річчя від дня народження Є.П. Гребінки. Були представлені його художні твори та літературознавчі видання.

4 лютого - у відділі періодичних видань була відкрита книжкова виставка ”Поэт мастеров и зодчих” із серії „Літературні портрети ”, присвячена сторічному ювілею відомого поета і перекладача Дмитра Кедріна. На виставці були представлені матеріали про життя і творчість поета.

5 лютого – у відділі літератури іноземними мовами відкрилась книжково-ілюстративна виставка „День святого Валентина: історія і традиції, забобони і символіка”, присвячена святу закоханих. На виставці були представлені різноманітні матеріали: привітання, вірші, „валентинки”, історичні дані тощо.

5 лютого - у відділі документів з питань мистецтв до ювілею Дніпропетровської області користувачам було запропоновано виставку документів «З Україною в серці: творчі портрети митців Дніпропетровщини», де були представлені матеріали про творчих особистостей, про розвиток культури та мистецтва, про духовні та мистецькі традиції нашого краю.

8 лютого - у відділі читальних залів була відкрита ілюстративно-документальна виставка „Все починається з кохання”, присвячена Дню святого Валентина. Матеріали, представлені на виставці, допомагали зрозуміти, яке важливе місце відведено коханню в житті людини та суспільства, широко висвітлювали питання культури інтимних взаємовідносин між юнаками та дівчатами, містили інформацію про проблеми сексуального життя та сімейних відносин. Особливим попитом користувалися такі видання: Арнольд О. Заслужи себе счастье/Книга для женщин, написаная психологом–женщиной.-М.:Селена,1994.-320с.; Пушкина О.В. Женские истории Оксаны Пушкиной.- М.,2003.-249 с.; Востоков В.Ф.Искусство любви.- Д.: Стакер,1998.- 320 с.; Пек М.С. Нехоженые тропы.Новая психология любви, традиционных ценностей и духовного роста.-М.:Авиценна,ЮНИТИ, 1996.-301 с. та ін.

10 лютого - відділ читальних залів презентував ілюстративно-документальну виставку „Казахстан: історія, сучасність, культура, традиції”( до року Казахстану в Україні). На виставці були представлені документи, які розповідали про історію та сучасність республіки Казахстан. Казахстанський шлях модернізації, нафта і газ республіки та їх роль у політиці молодої держави, національні економічні проблеми, інвестиційна політика - ці та інші питання відображалися в матеріалах виставки.

12 лютого - у відділі періодичних видань відкрита виставка ”Казахстан: стратегія поступу в майбутнє.”
Україна з великим інтересом стежить за процесами, які відбуваються в Казахстані, які показують приклад успішного розвитку сучасної держави завдяки активній внутрішній та зовнішній політиці. Україна й Казахстан – давні друзі й партнери. Нас об'єднують міцні економічні зв'язки, спільні сторінки нашої історії, випробування та спільні перемоги.
Братерство наших народів освятив великий Тарас Григорович Шевченко.
Рік Казахстану в Україні - це прекрасна можливість для взаємного культурного обміну між нашими народами, для контактів політиків, співробітництва ділових кіл. Безумовно, цьому сприятиме й той важливий факт, що Президент Казахстану навчався в Україні , на Дніпропетровщині, знає й розуміє нашу українську культуру. Одне з головних завдань виставки – ознайомити бажаючих з сучасним Казахстаном, його економічними та соціальними успіхами, ближче ознайомити українців з життям казахського народу.
Виставка демонструватиметься на протязі року, постійно буде поповнюватись новими матеріалами.

14 лютого - у відділі краєзнавчої літератури пройшов краєзнавчий урок студентів 2-го і 3-го курсів Дніпропетровського транспортно-економічного технікуму „Нас оцінить майбутнє”, присвячений життю та діяльності Олександра Поля. Відбулось інтерв’ю з героєм уроку, роль якого виконував один із студентів. Присутні виступили з аналізом власного міні-опитування жителів міста: чи знають вони, хто такий О.Поль. Перед студентами виступив дослідник діяльності відомого діяча Придніпров’я, кандидат історичних наук Ігор Кочергін. Завідувачка відділом Ірина Голуб представила добірку літератури „Громадянин Придніпров’я” та зробила її огляд (фото 1, 2).

15 лютого - у відділі краєзнавчої літератури відбулося чергове засідання краєзнавчого клубу “Ріднокрай” за темою “Створення Дніпропетровської області: перші кроки, пошуки, втрати, здобутки”. Виступила завідувачка відділу Дніпропетровського історичного музею Людмила Маркова. Вона розповіла про адміністративно-територіальний устрій області з 1932 по 1940 роки, продемонструвала карти, документи, фотографії. Краєзнавці ставили питання та вносили доповнення (фото 3, 4, 5).

15 лютого - у патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу „Винахідник”, присвячене 15-річчю утворення Державного департаменту інтелектуальної власності України. З доповіддю “До 15-річчя становлення патентної системи України“ виступив начальник відділу інтелектуальної власності та юридичного супроводження ВАТ “Дніпровагонрембуд“, патентний повірений України Авраменко В.В. Головний державний інспектор з питань захисту прав інтелектуальної власності Колесник В.М. розповів присутнім про “Рішення уряду щодо поліпшення положення в стані інтелектуальної власності“. Репетя Є.І. – начальник патентно-дослідного відділу ДКБ “Південне“, президент “Академії винахідництва виступив з доповіддю на тему “У центрі уваги - винахідник“. У рамках заходу відбулась презентація книги "Дерзновенный мир изобретений" заслуженого винахідника України, письменника, академічного радника Міжнародної інженерної академії, представника у справах інтелектуальної власності Леоніда Михайловича Аріста. Матеріал про засідання клубу “Винахідник“ був показаний по телебаченню в “Новинах 11 каналу“ та в програмі “Бліц Факт“ на 34 каналі.

15–16 лютого - директор ДОУНБ Н. М. Тітова взяла участь у роботі колегії Міністерства культури України і туризму (м. Київ), де розглядались підсумки роботи закладів культури країни у 2006 році. Дніпропетровщину на колегії представляли начальник обласного управління культури, директори театрів та директор ДОУНБ.

18 лютого – у відділі читальних залів відбувся вечір поезії „ Все начинается с любви”. У виконанні заслуженого працівника культури України Володимира Крота звучали дивовижні вірші про кохання відомих поетів: О.Пушкіна „Я Вас любил”, К.Бальмонта „О, Женщина”, Е.Асадова „Что такое счастье”, М.Львова „Женщине”, В.Крота „Сколько помню я себя на свете” та багато інших.

19 лютого – у відділі документів іноземними мовами була відкрита книжкова виставка „Нові надходження”, присвячена питанням теорії та практики перекладу. Були представлені видання: „Теория перевода: перевод в сфере профессиональной коммуникации” Алимова В.В., „Теория и практика художественного перевода” Сологуб Ю.П. та багато інших.

20 лютого - директор обласної універсальної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України Тітова Н. М., разом із завідуючою відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи Луньовою І. Є. взяли участь в обласній колегії управління культури облдержадміністрації за підсумками діяльності закладів культури області 2006 року. Засідання колегії проходило у приміщенні Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки.
Колегію відкрила заступник голови облдержадміністрації Сокульська О. В. У своїй доповіді вона зупинилась на найважливіших питаннях функціонування закладів культури області в минулому році. Більш детально діяльність закладів культури області висвітлила у своєму виступі начальник управління культури облдержадміністрації Самарець К. М. Діяльність бібліотечних закладів області була представлена директором обласної універсальної наукової бібліотеки Н. М. Тітовою. Фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ була підготовлена інформаційно-статистична довідка за підсумками роботи бібліотечних закладів області в 2006 році.

20 лютого — фахівці відділу наукової інформації та бібліографії взяли участь у засіданні круглого столу „Подолання стереотипів щодо НАТО – шлях до євроатлантичного майбутнього України”, який проводився у приміщенні Національного гірничого університету за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні під патронатом Дніпропетровської обласної державної адміністрації.(Див. фото 1, 2)

20 лютого — – у відділі абонемента відкрилась книжкова виставка «Життя Гюго – поезія і правда», присвячена 205-річчю від дня народження письменника. Демонструвались твори В. Гюго, літературознавчі видання та критичний матеріал.

22 лютого - в патентно-технічному відділі відбулось засідання клубу „Еколог”. На засіданні були розглянуті сучасні проблеми утилізації відходів. З консультацією-огдядом „Методика пошуку джерел інформації з екологічних проблем” виступила провідний бібліотекар ПТВ ДОУНБ Гайдук О.С. З доповіддю ”Ситуація з твердими відходами в м. Дніпропетровськ. Шляхи та рішення проблем” виступив координатор Компанії з Безпеки та Контролю біотехнологій УЕА ”Зелений світ”/ Друзі землі України Ангурець О.В. Про сучасний екологічний стан Дніпропетровщини розповів доцент, кандидат технічних наук, член екологічного фонду Придніпров’я Долина Л.Ф.
До уваги учасників була представлена тематична виставка „Дніпропетровськ сьогодні – екологія міста”, на якій експонувалися книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання з фондів патентно-технічного відділу та інших відділів бібліотеки.
У засіданні клубу взяли участь представники екологічних служб підприємств нашого міста.

22 лютого - у відділі документів з питань мистецтв відбулося чергове засідання клубу «Літературна вітальня». У програмі: «О.С. Пушкін: тайни загибелі» (до 170-річчя з дня смерті поета), «Творчість та доля Д.Кедріна» (до 100-річчя від дня народження поета-земляка). У засіданні взяла участь зав. відділом рідкісних книг Центральної міської бібліотеки І.Нємчинова. Слухачам була представлена виставка з циклу «Пошуки та знахідки», де вони мали змогу побачити книги з першого зібрання творів поета, нову книгу про життя Д.Кедріна «Жить вопреки всему», написану його дочкою, та ін.

22 лютого – у Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулось засідання обласної асоціації релігієзнавців «Християнізація Русі-України».

23 лютого - відбулись загальні збори колективу за підсумками роботи ДОУНБ у 2006 році. З аналізом фінансово-економічної діяльності Бібліотеки колектив ознайомила директор Тітова Н.М. Про головні події виробничої діяльності ДОУНБ розповідала заст. директора Абраїмова Т.О. Огляд методичної діяльності та підсумок роботи бібліотек області зробила зав. відділом наукової організації та методики бібліотечної роботи Луньова І.Є. Роботі профспілкового комітету в 2006 році був присвячений виступ голови профспілкового комітету Барабан І. Є. За традицією працівникам, які працюють у бібліотеці 20 років (Колесниковій Л.В. та Зайцевій Т.Я), були вручені посвідчення «ВЕТЕРАН ДОУНБ». Відділи періодики, патентно-технічний, комп’ютерний, комплектування за особливі досягнення в роботі були нагороджені Почесними Грамотами та цінними подарунками. Кожному відділу директором була оголошена подяка за досягнення в окремих напрямках роботи.

23 лютого - у відділі періодичних видань була організована виставка-привітання, присвячена Дню захисника Вітчизни, а також проведена акція: безкоштовний річний абонемент чоловікам – колишнім або майбутнім захисникам Вітчизни.

24 лютого - у відділі абонемента пройшов вечір сімейного спілкування «Вечір щасливих сердець». Присутні мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою «Сто одна проблема Гіменея, або шлюб з різних сторін», на якій була представлена література щодо питань сім’ї, психології сексу, виховання дітей.

24 лютого - у Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулось засідання дискусійно-освітнього клубу на тему «Античний світ: проблема переходу від хаосу до гармонії».

26 лютого – у відділі періодики відкрилась книжкова виставка „Дніпропетровщині - 75 років”, на якій був представлений матеріал з історії міст Дніпропетровщини: Дніпродзержинська, Павлограда, Нікополя, Кривого Рогу, Дніпропетровська, висвітлювались питання економічного, соціального, культурного життя області, були представлені зразки петриківського розпису.

27 лютого – з нагоди 75-річчя створення Дніпропетровської області представники колективу ДОУНБ отримали персональні поздоровлення від голови Дніпропетровської обласної ради Ю. Г. Вілкула та голови облдержадміністрації Н.М.Дєєвої.