***Серпень***

Протягом місяця в патентно-технічному відділі діяла книжкова виставка „На допомогу студентам та викладачам”. Невід’ємним елементом вищої освіти стало знання основ „Інтелектуальної власності”. Право інтелектуальної власності має важливе значення для формування культури фахівця у будь-якій сфері діяльності, а інтелектуальна власність своєрідним енергетичним ресурсом суспільства. На виставці було представлено матеріали, щодо викладання дисципліни „Інтелектуальна власність”, підручники та інші матеріали, що відповідають профільній та тематичній спрямованості курсу „Інтелектуальна власність”. Особливу увагу приділено основним розділам дисципліни: система охорони інтелектуальної власності в Україні, авторське право та суміжні права, промислова власність, нетрадиційні об’єкти інтелектуальної власності, використання та захист прав інтелектуальної власності.
Також продовжувала діяти тематична виставка „ЄС та Україна: інтелектуальна власність та проблеми боротьби з інтелектуальним піратством”. Мета виставки – привернути увагу користувачів до питань захисту інтелектуальної власності, методів боротьби з правопорушеннями в Україні, а також ознайомити всіх зацікавлених з досвідом ЄС в цій сфері. На виставці представлені книги та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу, відділу документів іноземними мовами, відділу мистецтв. Виставка розрахована на широке коло користувачів, всіх тих хто цікавиться питаннями Євроінтеграції.

Протягом місяця відділом читальних залів на ілюстративно-документальній виставці „Незалежність України: історичні витоки та перспективи” були представлені документи з фондів ДОУНБ, які відтворюють історичні витоки незалежності України. Перший розділ присвячений історії української державності, формуванню України як конкурентноспроможної, високо розвинутої, демократичної держави. Другий розділ „Подвижники української державності” пропонував глибше познайомитись з яскравими постатями князів українських земель, гетьманів, президентів та інших видатних діячів нашої держави. У третьому розділі „Надії нового віку!” висвітлювалися економічні, політичні стратегії держави, розглядалися місце України на світовому ринку, інвестиційні процеси, експортний потенціал держави, відносини між Україною і Європейським Союзом.

6 серпня - у бібліографічному відділі Була підготовлена історична консультація щодо проблем смерті і поховання Богдана Хмельницького і проведено телевізійний запис для новин 34-го телеканалу. Фото

6 серпня – у відділі мистецтв відбувся відеоперегляд фільму «Софієвський парк – перлина України» з циклу «Сім чудес України». Провела сеанс і поділилась своїми враженнями від подорожі зав. відділом документів з питань мистецтв Пономаренко С. Також протягом місяця продовжувала діяти виставка документів «Мистецтво книги» до Року української книги.

17 серпня – з нагоди 16 річниці Незалежності України в ДОУНБ у відділі періодики відкрилась книжкова виставка “Випробування незалежністю”. На виставці представлені матеріали з інформацією про події від початку створення Української держави до сьогодення. Розглядаються питання національної символіки України, представлені інформаційно-тематичні добірки з хроніки подій Української держави-“Тернистий шлях незалежності”. Яка ж виставка про Україну без національних символів – рушників, соняшника, колосків, барвінку, петриківського розпису, національного віночку.

З 22 по 25 серпня - заступник директора ДОУНБ Тетяна Олександрівна Абраїмова та завідувачка відділу краєзнавчої літератури Ірина Станіславівна Голуб в Експо-центрі в Києві в межах програми „Барвиста Україна” демонстрували книжкову виставку “Дніпропетровщина: рік української книги”.
На виставці були представлені кращі зразки наукової, науково-популярної, навчальної, художньої, дитячої літератури, виданої на Дніпропетровщині за кілька останніх років. Це – книги, фото- та ілюстративні альбоми. В цілому виставка висвітлює історію, природу, економіку, науку, освіту, культуру та мистецтво Дніпропетровської області, дає широку панораму сучасного життя краю. Виставку оглянули сотні киян та гостей столиці.
Фото
У відділі краєзнавчої літератури продовжували експонуватись книжково-ілюстративні виставки:
- книжково-ілюстративна – „Громадянин Придніпров’я Олександр Поль”. Виставка присвячена 175-річчю від дня народження видатного діяча краю. На ній представлені книги, журнали, альбоми, фотографії, що висвітлюють біографію та відображають різнобічну діяльність подвижника.
Фото Виставка 1
- книжкова виставка – “Ювіляри року 2007” з циклу “Літературне Придніпров’я”. Представлена творчість Наталки Нікуліної, Олександра Стовби, Василя Мисика, Сергія Андрєєва, Олександра Ратнера, Володимира Міщенка, Олекси Вусика, а також новинки художньої літератури області.
Фото Виставка 2

28 серпня - до Дня знань у відділі періодика відкрилась виставка, присвячена темам першого урока, зокрема «Книга –джерела знань» та «Людина починається з добра». Виставка розкриває філософське поняття добра та милосердя , а також містить методичні рекомендації щодо морального виховання підростаючого покоління. Розділ «Книга - джерела знань» присвячений культурі читання підлітків , психологічним та віковим особливостям учня - читача. Методичні матеріали допоможуть фахівцям у вихованні інтересу до книги , виявленні здатності учнів до творчого читання та розуміння прочитаного.