***Квітень***

1 квітня - до відділу абонемента завітали учні 10 кл. СШ №17. Годину бесіди, присвячену інформаційним технологіям, користуванню Інтернет, а також послугам, що надає відділ абонемента школі, провела зав. сектором реєстрації читачів С.М.Сухіна.

2 квітня - у відділі періодики пройшов черговий професійний конкурс.
Відділ періодики – це відділ зі своєю історією та традиціями. Однією з традицій є весняний жіночий конкурс „Міс періодика”. Останній раз цей конкурс проводився у кінці минулого століття. Але часи змінюються, і приходять нові герої. Цей конкурс проводився в декілька етапів:
* Перший – літературний, де конкурсантки демонстрували своє ораторське мистецтво, декламували вірші.
* Другий – професійний. Конкурсантки проявляли свою комунікабельність у спілкуванні з читачами, ерудицію, увагу та творче ставлення до роботи. Конкурсанткам було запропоновано написати бібліотечний плакат на вільну тематику, прорекламувати окреме періодичне видання та ще декілька практичних завдань.
* Третій – господарчий. Дівчата мали нагоду проявити себе як молоді господарки, турботливі матусі та умілі швачки.
Віце-міс періодики стала Нушель Тетяна.
Почесне перше місце „Міс Періодика” зайняла Петрова Ольга, яка вже рік працює у відділі.

1-31 квітня - у патентно-технічному відділі діяла книжково-ілюстративна виставка ”Найважливіший енергоносій – газ”, на якій експонувалися книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання з фондів патентно-технічного, краєзнавчого відділів, а також з відділу періодичних видань.

1-31 квітня - у відділі документів іноземними мовами проходила виставка «Художні твори сучасних німецьких авторів та книги з інших галузей знань», на якій демонструвались видання, надані Гете-інститутом у тимчасове користування відділу документів іноземними мовами в рамках проекту „Заочна бібліотека”. Книги, представлені на виставці, видавались читачам терміном на 2 тижні. Також був представлений перелік книг, які можна замовити в бібліотеці Гете-інституту.

4-5 квітня – на допомогу сімейному читанню в українській вітальні відділу абонемента було організовано відкритий перегляд літератури під назвою «Бібліотека здоров’я». Великим попитом у пенсіонерів, домогосподарок, учнів та інших категорій читачів користувалися книги з фітотерапії, нетрадиційної медицини, лікування дітей, косметики та ін.

5 квітня - у відділі документів з питань мистецтв відбулась екскурсія для учнів ліцею інформаційних технологій. Бібліотекар Т.Я. Зайцева розповіла про можливості структурного підрозділу, його інформаційні ресурси та довідковий апарат. Слухачі мали можливість ознайомитись з виставками документів із фонду відділу.

5, 12, 19, 26 квітня - у відділі абонемента в рамках програми «Бібліотечна весна – 2007» проходили перегляди та огляди новинок книжкового світу, що надійшли до відділу абонемента: природничо-наукова та історична література, видання з мистецтва та літературознавства.

6 квітня – у секторі рідкісних і цінних документів була відкрита книжкова виставка «Могутній розум, який випереджав століття», присвячена 195-річчю від дня народження великого російського філософа, письменника, публіциста-демократа, політичного і громадського діяча О.І. Герцена. Історики, політологи, філологи ознайомились з його творами, які книговидавець Ф.Ф. Павленков з великим трудом домігся видати вперше в Росії, і які вийшли друком на початку ХХ ст. вже після його смерті. На виставці також були представлені літературознавчі твори та журнальні статті про життя і творчість О.І. Герцена. Особливий інтерес представляло факсимільне видання збірників О.І. Герцена та М.П. Огарьова «Голоса из России», які друкувались у Лондоні в 1856-1860 р.

10 квітня – в читальному залі відділу абонемента був проведений бібліотечний урок з учнями НВК№139 під назвою «Книга. Як з нею працювати».

10 квітня – в КУБЦ демонструвалась книжкова виставка, присвячена 125-річчю з дня народження Дмитра Івановича Дорошенка, видатного українського вченого, громадського та політичного діяча.

10 квітня - у відділі документів з питань мистецтв була відкрита виставка документів «Леонардо да Вінчі – закодований геній», присвячена 555-річчю від дня народження великого майстра.

11 квітня - в читальному залі відбувся вечір української поезії „ Рідна мати моя”, присвячений Дню матері. Вірші про найдорожчу для кожного з нас людину звучали у виконанні автора програми, заслуженого працівника культури України Володимира Івановича Крота.

15 квітня – у відділі документів іноземними мовами до 555-річчя з дня народження Леонардо да Вінчі – великого художника, вченого, інженера і видатного діяча італійського Ренесансу, який є символом культурного відродження Італії XV століття, була відкрита книжково-ілюстративна виставка. На виставці були представлені альбоми з копіями творів великого митця.

16 квітня - у відділі документів з питань мистецтв відбувся огляд нових надходжень літератури до фонду відділу для співробітників Художнього музею.

16 квітня - відділом читальних залів була підготовлена виставка „Ще не пізно врятувати планету...” Мета виставки – допомогти формуванню уявлення про сучасну екологію як комплексну міждисциплінарну науку, що інтегрує знання про Землю та її біосферу. В документах, представлених на виставці, розглядались проблеми екології, сучасний стан навколишнього середовища, наслідки впливу діяльності людини на довкілля, шляхи гармонізації взаємин людського суспільства і природи. Матеріали виставки дали змогу краще орієнтуватися в сучасних проблемах екології, сприяли екологічному вихованню, освіті, екологізації мислення.

17 квітня - завершилась планова робота представників обласного КРУ, яки працювали в бібліотеці з 14 березня. Була здійснена перевірка фінансово-господарської діяльності ДОУНБ за період з 2004 по 2006 роки

19 квітня 2007 року у відділі краєзнавчої літератури відбулось чергове засідання краєзнавчого клубу “Ріднокрай” за темою: „Богородицька фортеця: таємниці, знахідки, гіпотези”. Виступили краєзнавці, науковий співробітник обласного центру історико-культурних цінностей Валентин Старостін та архітектор Олександр Харлан. Останній продемонстрував креслення з реконструкцією Богородицьком фортеці. Розповідь доповнили інші краєзнавці, історики, демонструвались карти, фотографії.
Фото 1, 2, 3

19 квітня - в патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу „Ікар” - „Все починається з ідеї”. Були розглянуті ряд методів, основаних на принципах асоціації (мозкового штурму, синектики та ін.), а також систематизації (методи контрольних запитань, морфоаналізу та ін.). До уваги учасників була представлена тематична виставка, на якій експонувалися книги та періодичні видання із фонду ДОУНБ.

23-24 квітня – відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи була проведена обласна квітнева школа методистів ЦБС області «Методична робота: сучасний погляд, нова модель і пріоритети подальшого розвитку».

23-24 квітня - завідуюча відділом документів з питань мистецтв С.М. Пономаренко у складі делегації ДОУНБ відвідала Обласну наукову бібліотеку м. Донецька, де ознайомилась з роботою відділу документів з питань мистецтв, а також сектора інформації з питань культури та мистецтв.

26 квітня – у відділі документів іноземними мовами пройшов літературний вечір «Bonjour, Francoise Sagan!»- «Bonjour, Jean Siberg!», у якому взяли участь викладачі та студенти Дніпропетровського університету економіки і права, Придніпровської академії будівництва та архітектури, Дніпропетровського медичного інституту, технікуму ракетно-космічного машинобудування.
З цікавими матеріалами про творчість Ф.Саган присутніх ознайомила ст. викладач медичного інституту Аліна Борисівна Дайчик. Лілія Павлівна Куліш розповіла про творчість дружини Р.Гарі, актриси Джин Сіберг. Потім з великим інтересом присутні передивились художній фільм «Bonjour, tristesse!» французькою мовою, знятий за романом Ф.Саган «Bonjour,tristesse!», в якому головну роль зіграла Джин Сіберг. Також була представлена виставка фотоматеріалів, фільмографія Джин Сіберг, твори Ф.Саган російською, англійською та французькою мовами.

26 квітня – в КУБЦ відбулось засідання обласної асоціації релігієзнавців за темою «Характерні риси релігійності запорізьких козаків».

26 квітня - у патентно-технічному відділі відбулось засідання клубу „Винахідник”, присвячене Всесвітньому дню книги і авторського права. Були розглянуті питання щодо особистих немайнових та майнових прав автора, а також розмір і порядок виплати авторської винагороди. У заході взяли участь провідні спеціалісти у сфері інтелектуальної власності. До уваги учасників була представлена тематична виставка, на якій експонувалися книги, журнали, описи до винаходів із фондів патентно-технічного відділу.

26 квітня - Центром Європейської інформації був проведений семінар для викладачів дисципліни „Євроінтеграція” навчальних закладів міста та області „Сучасний стан європейської інтеграції та співпраці ЄС з Україною”. У заході взяли участь представники обласної державної адміністрації, громадської організації „Товариство інтелектуальної власності”, НВК „Лінгва, а також викладачі Академії митної служби України, Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. Консультантом ЦЄІ Є.Д. Прудченко був підготовлений виступ „Діяльність Центру Європейської Інформації та відображення теорії і практики європейської інтеграції в мережі Інтернет”. Фахівці бібліотеки представили огляди літератури „Окремі аспекти євроінтеграційних процесів у книжковому фонді Центру Європейської Інформації” та „Європейський Союз на сторінках періодичних видань”.(див. фото 1, 2, 3, 4)

28 квітня – у відділі абонемента відбулось чергове засідання клубу «Захопленість». Година-реквієм, присвячена 21-річниці аварії на Чорнобильській АС, пройшла під назвою «Я вклоняюсь слову правди». Була підготовлена книжково-документальна виставка «Міфи Чорнобиля».