***Вересень***

Відділ періодичних видань оформив передплату на журнал «Швидка лравова допомога». Цей журнал створено для тієї категорії читачів, яка спроможна «допомогти собі сама». Вичерпні відповіді юристів високої кваліфікації на запитання читачів допоможуть вирішити будь-яку проблему. Ви дізнаєтесь, якими статтями закону необхідно керуватись у тій чи іншій життєвій ситуації, в які інстанції треба звернутися, щоб вирішити різні питання. Співробітники журналу достатньо тривалий час працюють на ринку юридичних послуг. Основним завданням видання є створення консультаційного центру, в який може звернутись будь-який мешканець нашого міста і області. Адже питання правового характера виникають у кожного, будь-то слюсар чи підприємець, торговець нерухомістю чи водій таксі, домогосподарка чи успішний бізнесмен.
Кожному буде цікаво знати:
- які права має споживач;
- які зобов'язання тягне за собою укладення того чи іншого договору;
- як скласти заповіт;
- як вірно написати скаргу на дію або бездіяльність органів влади, і цих питань може бути безліч. І до кого як не до юриста звернутися за відповіддю, а зробити це не завжди можливо в наслідок психологічних, матеріальних та інших причин. Журнал «Швидка правова допомога» на своїх сторінках дасть відповідь саме на ті питання, які хвилюють населення.
Цікаво, що в кожному номері журналу є рубрика інтерактивного зв'язку «Задайте своє питання юристу». Відповідь на Ваше питання може бути опубліковане в найближчому номері журналу без вказівки Ваших особистих даних.
У відділі періодики Ви зможете ознайомитись з першими номерами журналу.

Протягом місяця в патентно-технічному відділі ДОУНБ діяли книжкові виставки: ”Україна. Закон. Промислова власність” та “Інтелектуальні ресурси України”. На виставках були представлені книги, нормативно-технічнні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань та краєзнавчого відділу. Виставка була розрахована на широке коло фахівців різних спеціальностей, науковців, студентів та всіх, кого цікавлять інтелектуальні ресурси нашого міста і регіону. Презентація виставки транслювалась 7 вересня о 19.00 по “51” каналу місцевого телебачення.

5-8 вересня - на базі бібліотеки було проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Публічні бібліотеки України: тенденції та перспективи розвитку в ХХІ столітті». Організатори конференції - Міністерство культури і туризму України та Дніпропетровська ОУНБ, учасники – директори державних та обласних наукових бібліотек України.

6 вересня - у відділі літератури з питань мистецтв відбулася екскурсія для студентів першого курсу театрально-художнього коледжу (відділення ДПМ, викладач Іванова О.В.) .

11-22 вересня - для завідуючих сільськими бібліотеками-філіалами ЦБС області проводились обласні курси підвищення кваліфікації „Сільська бібліотека на шляху до змін: напрямки діяльності та стратегія розвитку”. На навчання прибули бібліотечні працівники сільських бібліотек 11 районів області: Нікопольського, Покровського, Магдалинівського, Широківського, Апостолівського, Дніпропетровського, Криничанського, Павлоградського, Петриківського, Васильківського, Криворізького. Заняття проводили спеціалісти ДОУНБ — Абраїмова Т. О., заступник директора ДОУНБ, Луньова І. Є. завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи, Барабан І. В., завідуюча відділом наукової інформації і бібліографії, Прудченко Є. Д., головний бібліограф відділу наукової інформації і бібліографії, Голуб І. С., завідуюча відділом краєзнавчої літератури і бібліографії, Афанасьєва Л. Ф., завідуюча відділом абонемента, Браславська І. М., завідуюча відділом періодики, а також фахівці обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова і обласної бібліотеки для дітей. Під час навчання були опрацьовані теоретичні і практичні питання, що стосуються сучасних проблем діяльності сільських бібліотек.

14 - 15 вересня - у відділі абонемента була організована книжкова виставка під назвою «Перший президент Української Народної Республіки» до 140-річчя від дня народження М.С. Грушевського. Пройшло засідання працівників сільських та районих бібліотек в рамках школи передового досвіду. На прикладі зазначеної книжкової виставки вивчався досвід роботи щодо організації книжкових виставок у бібліотеці. Також відбулась презентація цієї виставки для учнів ПТУ №63 гр. КХ 3/9.

17-24 вересня - за запрошенням Міністерства закордонних справ Польщі директор Бібліотеки Н.М. Тітова відвідала Варшаву, Білосток і Плоцьк з метою ознайомлення з роботою Центрів європейської інформації. Під час перебування в Польщі учасниками візиту також було прослухано курс лекцій з питань законодавчого забезпечення діяльності Євросоюзу.

20 вересня - у відділі абонемента була організована книжкова виставка до 140-річчя від дня народження Г. Уелса під назвою «Великий фантаст». Для любителів фантастики було проведено диспут на кафедрі видачі літератури додому під назвою «Фантастика і сучасність».

21 вересня – у відділі краєзнавчої літератури ДОУНБ відбулося засідання клубу „Ріднокрай” за темою „Діячі Катеринославського губернського земства”. На засіданні виступив кандидат історичних наук, доцент НГУ Ігор Кочергін.

21 вересня - у відділі літератури з питань мистецтв відбулось засідання клубу „Літературна вітальня”. Цього разу воно було присвячене відомій мексиканській художниці Фрiді Кало і мала назву “Viva Mexico! Viva Frida! Viva la vіda!”. Вечір розпочався з розповіді дніпропетровської поетеси і фотохудожниці Л.Загоскіної про екзотичну та загадкову країну Мексику. Ілюстрацією до її вражень став відеофільм «По Мексиці», знятий під час подорожі, та чудові фотопейзажі. Друга сторінка була присвячена життю і творчості Ф.Кало. Гість клубу – Олександр Лабза (наш земляк, народився у м. Павлограді, закінчив Дніпропетровське музичне училище ім. М.Глінки, зараз мешканець м. Орісаба (Мексика), керівник дитячого музичного оркестру ім. Бетховена) розповів про музей художниці у Мехіко, продемонстрував слайди з її картинами та подарував відділу мистецтв ДОУНБ альбом репродукцій. Для читачів демонструвались фрагменти художнього фільму „Фрiда” (виробництво США – Канада 2001 р.) та виставка документів з фондів ДОУНБ. (фото)

25 вересня - у відділі абонемента до дня бібліотек була організована книжкова виставка під назвою «Джерела, що наповнюють життя», на ній представлена різноманітна література на бібліотечну тематику. Час істини під назвою «До добра через книги» пройшов у читальному залі відділу.

27 вересня - проведено екскурсію по відділу мистецтв для студентів 1 курсу Університету культури (відділення дизайнерів зачісок та одягу; керівник-викладач К.Касьяненко) . Для них підготовлено тематичну добірку літератури з історії костюму та зачісок.

28 вересня – в патентно-технічному відділі пройшов “День інформації”, присвячений “Дню винахідника і раціоналізатора України”. Відбулася змістовна бесіда з проблем розвитку винахідницької творчості у нашому регіоні, а також презентація бібліографічного покажчика “Аріст Леонід Михайлович: Людина-легенда”, підготовленого патентно-технічним відділом (упорядники зав. відділом Мищенко Т.М., та головний бібліотекар ПТВ Неділько Т.В.). Покажчик знайомить з життєвим і творчим шляхом Л.М. Ариста. (Фото 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 )

29 вересня - професійне свято - Всеукраїнській день бібліотек - зібрало в читальному залі весь колектив ДОУНБ та її гостей. Бібліотечних працівників вітали заступник голови облдержадміністрації, представники депутатського корпусу області, начальник обласного управління культури, дитяча музична школа №15. За багаторічну сумлінну працю були нагороджені ветерани бібліотеки. Колектив у подарунок від облдержадміністрації отримав цінний подарунок - миючий пилосос .
Фото: День бібліотек (праздничн. меропр. ) Р9290022 ,Р9290030, Р9290045, Р9290055, Р9290077, Р9290094, Р9290105, Р9290112, Р9290115, Р9290132, Р9290144 , Р9290147, Р9290152, Р9290163