***Листопад***

3 листопада - в рамках благодійної акції , ініційованої Міжнародним фондом „ Україна – 3000” спільно з національним художнім музеєм України та Українським центром розвитку музейної справи, у Дніпропетровській ОУНБ відбулось вручення комплектів книг для фондів наукової бібліотеки та інших бібліотек області. До комплектів увійшли: загальний альбом колекції НХМУ, альбом українського іконопису ХІІ-ХІХ ст., колекція творів українського мистецтва ХХ – початку ХХІ ст. , альбом, присвячений О. Мурашку, та каталог-альбом виставки „Український портрет ХVІ-ХVIII ст.”, вартість одного комплекту – приблизно 2 тис. грн. Згідно з повідомленнями фонду, в рамках акції подарунки підготовлено для 185 бібліотек України, з них 10 – бібліотеки Дніпропетровщини.
Фото : Україна 30000. Роб . мер. РВ 030292, РВ 030293, ...294, ...297, ...319, ...325

8 листопада - на базі центральної районної бібліотеки Юр’ївського району фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи була проведена обласна виїзна проблемно-творча лабораторія „Сільська бібліотека — інформаційно-культурний центр місцевої громади”. Для участі в її роботі були запрошені завідуючі сільськими бібліотеками-філіалами Павлоградського, Новомосковського, Петропавлівського, Межівського, Дніпропетровського та Юр’ївського районів. У рамках лабораторії розглядались питання державної та регіональної політики в галузі бібліотечної справи, важливі питання функціонування сільських бібліотек у контексті сучасних проблем і перспектив розвитку, можливості сільських бібліотек щодо задоволення культурних і дозвільних потреб користувачів молодіжного і дитячого віку.
Відбулась презентація діяльності структурних підрозділів районної ЦБС: відділів обслуговування та сільських бібліотек. Була висвітлена науково-дослідницька діяльність бібліотек у межах культурно-історичного краєзнавства і питання бібліотечного краєзнавства як фактору збереження культури сільської місцевості.
Завідуючі сільськими бібліотеками, що були запрошені з інших районів до участі в лабораторії, презентували діяльність своїх закладів у вигляді тематичних папок-досьє, рекламних портфоліо, розповідали про діяльність своїх бібліотек та їх роль у житті сільської громади, про створення літописів своїх населених пунктів та літописів бібліотек.
Перед присутніми з оглядом професійних бібліотечних видань, що висвітлюють досвід роботи сільських бібліотек, виступила провідний бібліотекар відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Вербицька А. В.
У роботі обласної творчої лабораторії взяли участь заступник голови Юр’ївської райдержадміністрації Бідненко Н. В. та начальник відділу культури Карпенко О. А.

11 - 20 листопада – у відділі абонемента була організована книжкова виставка біографічних, критичних, художніх творів авторів-ювілярів: до 70-річчя М. Вінграновського під назвою «Чарівник слова», до 185-річчя від дня народження Ф.М. Достоєвського – «Відкритість безодні». На допомогу бібліотекарям і учням складені бібліографічні рекомендаційні списки літератури «Ювіляри-2006».

13 листопада - відділ абонемента приймав учнів 6-А кл. СШ №69. Знайомство з роботою відділу та його організацією провела зав. сектором С.М.Сухіна.
20 листопада – на базі КЗО СЗШ №147 для учнів був проведений бібліотечний урок «Книга у моєму навчанні».

20 - 22 листопада - заст. директора Т. О. Абраїмова і зав. відділом зберігання основного фонду М.Л. Лєсканова взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції „Збереження бібліотечно-інформаційних ресурсів України: нова політика і нові технології”, яка відбулась у Харківській науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка. В дні проведення конференції бібліотеку вітали із 120-річчям з дня заснування. Під час перебування в Харкові була нагода ознайомитись з досвідом автоматизації обслуговування користувачів та організації вільного доступу до бібліотечних фондів у Центральній науковій бібліотеці Харківського національного університету ім. В. Н.. Карабіна.
Фото - Хранилище, Харьков 1, Харьков 2

21 листопада – для учнів ПТУ №63 ПШ 1/11 був проведений бібліографічний огляд літератури з перукарської справи «Мистецтво перукаря».

23 листопада – для учнів СШ №47 була організована оглядова екскурсія до відділу абонемента. Про його книжкові багатства розповіла головний бібліотекар Н.Д.Ясиницька.

24 листопада - для керівників структурних підрозділів бібліотеки було проведено День інформації. З інформаційними повідомленнями про професійні події виступили директор Н.М. Тітова - „ Стажування в Польщі: враження та досвід для впровадження”;
зав. відділом наукової організації та методики бібліотечної роботи І. Є. Луньова ознайомила з виданнями бібліотек України останніх років; заст. директора Г. Я. Крупій розповіла про участь у Міжнародній Кримській конференції, про питання, що вдалось вирішити протягом роботи конференції .
Про навчання у м. Київ з питань організації роботи Центра Європейської інформації доповідав головний бібліограф Є. Д. Прудченко. Зав. від. документів іноземними мовами О.В.Прокоф’єва зробила огляд консультацій на тему «Обслуговування читачів з обмеженими можливостями», які прослухала під час навчання в Херсонській ОУНБ. Заст. директора Т.О. Абраїмова поділилася враженнями від Всеукраїнської науково- практичної конференції „Збереження бібліотечно-інформаційних ресурсів України: нова політика і нові технології”, яка відбулась у м. Харків.
Учасники Дня інформації отримали пакети необхідних документів для детального ознайомлення і подальшого використання в роботі.
Фото : ( День спец. 24 . 11. 06) РВ 240438. 439. 52, 56, 77, 80, 88, 90.

25 листопада – у відділі абонемента відбувся вечір „Ювілейний гімн”, присвячений письменникам-ювілярам. Були підготовлені книжкові виставки: до 70-річчя М.Вінграновського під назвою «Чарівник слова», до 185-річчя Ф.М.Достоєвського – «Відкритість безодні». В авторському виконанні звучали вірші місцевого поета В.А.Верещагіна. Вечір пройшов у новому приміщені «Української вітальні».

29 листопада - відбулась обласна нарада керівників ЦБС та завідуючих бібліотеками „Основні напрямки планування роботи бібліотек на 2007 рік”
Про головні напрямки діяльності бібліотек області на наступний рік йшлося в консультаціях завідуючої відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньової І. Є. „Планування 2007: проектна стратегія, соціальні пріоритети”, директора обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова „Сучасні тенденції роботи юнацьких структурних підрозділів у 2007 році” та директора обласної бібліотеки для дітей „Пріоритетні методи і прийоми організації, повноти і оперативності читання, духовного і культурного розвитку дітей”,
Директор обласної універсальної наукової бібліотеки Тітова Н. М., розповіла присутнім про головну бібліотечну подію 2006 року в області — Всеукраїнську науково-практичну конференцію директорів державних та обласних універсальних наукових бібліотек України „Публічні бібліотеки України: тенденції та перспективи розвитку в ХХІ сторіччі”, яка проходила на базі ДОУНБ 5 – 8 вересня 2006 року.
На нараді були підведені підсумки перших кроків створення Електронного каталогу „Дніпропетровщина” і запропоновані методичні рекомендації з питань налагодження європейських культурних зв’язків за допомогою ресурсів Інтернет. Ці питання висвітлювались у виступах головних фахівців ДОУНБ Усенко С. Ю. та Прудченка Є. Д.
Для працівників бібліотечних закладів області була організована зустріч з керівництвом ВАТ „Дніпрокнига”. Презентація діяльності цього закладу і зустріч з відомими місцевими письменниками викликала великий інтерес у присутніх. Директори ЦБС та завідуючі бібліотеками ознайомились також з методичними, інформаційними, видавничими матеріалами, що були представлені на виставці-перегляді „Бібліотеки Дніпропетровщини: стратегія поступу в майбутнє” і отримали для подальшої плідної роботи регіональний інформаційно-методичний збірник „Бібліотечна Дніпропетровщина”(випуск 5) та пакет методичних документів.