***Травень***

Протягом місяця в патентно-технічному відділі ДОУНБ діяла книжкова виставка ”ЄС – простір стабільності, безпеки та процвітання”, присвячена Дню Європи (9 травня). На виставці були представлені книги, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу, відділу документів іноземними мовами та відділу мистецтв.

4 травня – у бібліотеці відбулась зустріч колективу з учасниками конкурсу „ Молодь ДОУНБ в бібліотечної справі”, який проходив протягом 2005 року. Молоді бібліотекарі підготували мультімедійні презентації про свою участь у конкурсі, в яких розповідали про всі номінації конкурсу, про значення конкурсу в їх професійному житті. За підсумками конкурсу перше місце посіла бібліотекар відділу читальних залів Гамзіна Світлана Іванівна, друге - гол. бібліотекар відділу наукового опрацювання документів Кучугурна Галина Григорівна, третє – зав. Центром Інтернет Зюлева Юлія Михайлівна.
Фото: Конкурс молодёжи Р 5048561

10 травня“Танець народів Європи” – таку назву мала виставка документів, присвячена Міжнародному Дню танцю, який пройшов у рамках святкування Дня Європи в Україні. На виставці представлені видання, що розповідають про історію, різні види та напрямки танцювального мистецтва, про видатних майстрів цього жанру.

11-12 травня - директор Бібліотеки взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Бібліотека і книга в контексті часу», проведеній на базі Національної Парламентської бібліотеки до 140-річчя з дня її заснування. Виступ Н.М. Тітової «Вплив НПБ на розвиток регіональних бібліотек України» отримав схвальні відгуки і був надрукований на сторінках журналу «Бібліотечна планета».

12 травня - у відділі періодики оформлено виставку газетних та журнальних матеріалів з питань Болонського процесу, до якого Україна приєдналась 19 травня 2005 року, відкривши тим самим нову сторінку у розвитку вищої освіти України. В запропонованих статтях можна ознайомитись з історією Болонського процесу, його ключовими позиціями, аспектами впровадження у вищу школу України модульно-рейтингової системи навчання, кредитно-модульної системи оцінки знань, вітчизняним та зарубіжним досвідом, проблемами економічної безпеки входження в Болонський процес, управління вузом в умовах приєднання до Болонського процесу та ін. Крім того, на виставці можна знайти тексти статей ректора Дніпропетровського національного університету Полякова М., ректора Дніпропетровського Національного гірничого університету Півняка Г., проректора Дніпродзержинського державного технічного університету Богомаза К. і доцента цього ж вузу Дикої О. Цікавими будуть також матеріали із зовнішнього тестування, експеримент з якого проводиться в системі шкільної освіти в 2006 році. Більш детально з матеріалами про Болонський процес ви зможете ознайомитись в картотеці газетно-журнальних статей у розділі „Вища школа України і Болонський процес” та ії електронній версії (фото 1, фото 2).

14 травня у відділі абонемента демонструвалась книжкова виставка під назвою „Майстер психологічної новели” (до 135-річчя В.Стефаника), на якій була представлена література біографічного та літературознавчого характеру на допомогу вчителям та учням шкіл.

15 – 27 травня - для завідуючих сільськими бібліотеками-філіалами ЦБС області проводились обласні курси підвищення кваліфікації „Сільська бібліотека на шляху змін: напрямки діяльності та стратегія розвитку”. На навчанні були присутні працівники сільських бібліотек 7 районів області: Дніпропетровського, Павлоградского, Апостолівського, Васильківського, Синельниківського, Юр’ївського. Лекції з актуальних напрямків діяльності сільських бібліотек підготували Тітова Н. М., директор ДОУНБ, заслужений працівник культури України, Абраїмова Т. О., заступник директора ДОУНБ, Луньова І. Є, завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи , Голуб І. С., завідуюча відділом краєзнавчої літератури та бібліографії, Афанасьєва Л. Ф., завідуюча відділом абонемента, Литвиненко Н. Г., завідуюча відділом наукового опрацювання документів та організації каталогів, та ін.
Під час навчання були розглянуті теоретичні та практичні питання, що стосуються сучасних проблем діяльності сільських бібліотек. Присутні ознайомились із досвідом роботи багатьох бібліотек області, переглядаючи портфоліо та рекламно-іміджову продукцію у відділі наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ. По закінченні курсів всім слухачам були вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації.

16 травня – у відділі періодичних видань оформлено виставку „Україна” : Доба ренесанса” – до 65-річчя журналу „Україна”. Відомий вже багато десятиліть журнал „Україна” представляє нову, сучасну концепцію часопису, більш цікаву як читачам, так і рекламодавцям. Видання висвітлює увесь спектр проблем та подій, пов’язаних з Україною від громадсько-політичних питань до літературно-художньої царини. Висвітлюючи ту чи іншу проблему, видання намагається показати, яким чином вона торкається людей з різних соціальних прошарків – від політичної та бізнес-еліти до простого українця. Усі проблемні матеріали супроводжуються цікавими та доречними коментарями фахівців у конкретній галузі та відомих журналістів України, Росії та інших країн. Добре збалансований літературно-художній блок дає змогу не тільки отримати повну уяву про культурне життя країни, а й прочитати найцікавіші новинки, які вийшли з під пера українських письменників тощо. Для прикладу на виставці представлено список аналітично розписаних статей з журналу, що містяться в електронній картотеці газетно-журнальних статей. Для наочності список представлено по предметним рубрикам.

17 травня - у відділі краєзнавчої літератури відбулось засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Ділова документація Запорозької Січі з фондів ДІМ ім. Яворницького”. Виступила вчений секретар ДІМ, дослідник запорозького козацтва Алла Журба. Вона також розповіла про роботу українських вчених над книгою „Україна – козацька держава”. Присутні змогли переглянути відеофільм про книгу.

18 травня - у відділі краєзнавчої літератури відбувся Вечір-портрет творчої людини „Стежками рідного краю”. В гості до дніпропетровських краєзнавців завітав відомий запорізький журналіст, письменник-краєзнавець, фотохудожник, етнограф та мандрівник Володимир Супруненко. Розповіді про свої мандри він ілюстрував численними фотографіями, фільмами. Присутні змогли придбати нові книги В.Супруненка, в тому числі й електронні, про козацький край, знаменитий Хортицький дуб, мандри краєзнавця.

18 травня – відбулося чергове засідання в клубі “Літературна вітальня”, тема якого “П.І.Чайковський і Україна”. У програмі повідомлення краєзнавця Кравченка Б.Д. “Українське село Гранкіне надихало П.І.Чайковського...”, відеофільм “Подорож до Гранкіного”, перегляд фотоальбому (з колекції Кравченка Б.Д.), музична сторінка – твори П.І.Чайковського у виконанні студентів Дніпропетровської консерваторії, виставка документів з фонду ДОУНБ, присвячених видатному композитору. Провідним бібліотекарем відділу Зайцевою Т.Я. підготовлено інформаційно-бібліографічне видання, присвячене 100-річчю від дня народження відомого художника, нашого земляка, Ф.П.Решетникова, яке надіслане в бібліотеки області.

19 травня - директор бібліотеки Н.М. Тітова за особистим запрошенням голови Дніпропетровської обласної держадміністрації Н.М. Дєєвої взяла участь у «Бузковому балі». Місце проведення балу – ресторан «Камлот». Мета балу - збір благодійної допомоги для дітей-сиріт з обмеженими можливостями, які перебувають на утриманні держави.

20 травня - у відділі абонемента відбулось чергове засідання клубу „Захопленість” на тему „Ми вміємо, маємо, можемо”, присвячене Дню бібліотек. З доповіддю „Бібліотека - сьогодні” виступила завідуюча відділом Л.Ф. Афанасьєва. Вона поділилася сучасними проблемами бібліотеки, досягненнями та перспективами. Про Александрійську бібліотеку в Єгипті розповіла бібліотекар Сухіна С.М. На засіданні був присутній місцевий поет В.А. Верещагін. Також демонструвалась книжкова виставка під назвою „Цей милий серцю дім книжковий” (До 172-річчя з дня заснування ДОУНБ), на якій можна було ознайомитись з історією книги, бібліотеки, інформаційними виданнями ДОУНБ та ін.

23 –25 травня - відбулась обласна травнева школа керівника-менеджера для директорів та методистів ЦБС області за темою „Бібліотечний інноваційний менеджмент: шлях до професійного вдосконалення”. Школа керівника-менеджера проводилась на базі обласної універсальної наукової бібліотеки та бібліотек м. Новомосковська і Новомосковського району. В перший день роботи школи були розглянуті питання щодо нормативно-правового та фінансового забезпечення галузі культури та сучасного трудового законодавства. Змістовну консультацію „Бібліотечний менеджер як лідер сучасних перетворень, або складові управлінського успіху” запропонувала присутнім заступник директора ДОУНБ Абраїмова Т. О. Підсумки минулого року „Бібліотеки Дніпропетровщини: Цифри. Факти. Події: Рік 2005” були представлені у вигляді мультимедійної презентації завідуючою відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи Луньовою І. Є. На другий день директори ЦБС і методисти подорожували бібліотеками Новомосковщини. У першій половині дня присутні знайомились з діяльністю колег із Новомосковської центральної міської бібліотеки. Відбулась презентація відділів обслуговування, юнацького відділу, відділу мистецтв, методико-бібліографічного. Директор міської ЦБС Ковнір В. М. розповіла про проблеми та певні досягнення ЦБС в цілому. Керівники бібліотечних закладів області переглянули документальний фільм про ЦБС. У другій половині дня відбулось знайомство з досвідом колег Новомосковської районної централізованої системи. Цікавими були повідомлення, що стосувалися питань соціально-партнерських відносин структурних підрозділів ЦБС та сільських бібліотек з громадськими організаціями. Інтерес у присутніх викликали виступи завідуючих Голубівською та Знаменівською сільськими бібліотеками району. В останній третій день відбулось декілька презентацій, а саме Центру європейської інтеграції ДОУНБ, міні-презентація книги „Україна — козацька держава”. Особливий інтерес у присутніх викликали мультимедійні презентації патентно-технічного відділу, відділу документів іноземними мовами, відділу документів з питань мистецтв та відділу абонемента. Також у рамках школи керівника-менеджера відбулась творча лабораторія методиста „Спілкуємось разом”. Тема спілкування „Методична робота в ЦБС: ідеї, новації, творчий пошук”. Завідуючі методичними відділами ЦБС області презентували свою діяльність шляхом демонстрації матеріалів інформаційно-рекламного змісту, розповідали про кращі заходи з підвищення професійної компетентності персоналу, пропонували колегам цікаві доробки з власного досвіду. Програма школи викликала великий інтерес у всіх присутніх, оскільки теоретичні та практичні питання, що висвітлювались на заняттях, були дійсно корисними для подальшої роботи бібліотек.

З 24 по 30 травня - у відділі абонемента проходили заходи, присвячені Міжнародному Дню захисту дітей: Година інформації „По сторінках Червоної книги України”, презентація книги І.Голуб „Сім чудес Дніпропетровщини” для учнів НВК №139, книжкова виставка „Віддаємо цей світ дитині”. Діти мали нагоду записатися в бібліотеку, ознайомитись з історією ДОУНБ, її книжковим розмаїттям та організацією роботи відділу абонемента.

25 травня – на обласній школі директорів та методистів ЦБС області “Бібліотечний інноваційний менеджмент: шлях до професійного вдосконалення” була представлена мультимедійна презентація відділу документів з питань мистецтв.

25 травня - у патентно-технічному відділі були проведені “Травневі зустрічі з користувачами". Користувачі знайомились з новими надходженнями до фонду відділу. На зустрічі були розглянуті питання, що стосуються роботи відділу, вирішення існуючих проблем і створення якісно нових підходів до обслуговування користувачів. Протягом місяця в патентно-технічному відділі ДОУНБ діяла книжкова виставка ”ЄС – простір стабільності, безпеки та процвітання”, присвячена Дню Європи (9 травня). На виставці були представлені книги, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу, відділу документів іноземними мовами, відділу мистецтв.

29 травня - завідувачка відділу краєзнавчої літератури І.Голуб взяла участь у програмі „Дивосил” Дніпропетровської обласної телерадіокомпанії. Вона розповіла про краєзнавчу роботу ДОУНБ, останнє засідання клубу „Ріднокрай”, взяла участь в обговоренні книги „Україна – козацька держава.”