***Березень***

У березні

2006 року вперше в обласній бібліотеці відкрита постійно діюча виставка-перегляд нових надходжень до фонду книгосховища. (Центр художньої літератури, вул. Ю.Савченка, 10).

Протягом місяця в патентно-технічному відділі діяла книжкова виставка „В центрі уваги – інтелектуальна власність”, виставку було присвячено 30-річчю ВОІВ. На виставці експонувалися книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу.

Перша весняна декада у відділі абонемента відзначилася організацією та демонстрацією виставки книжкових, періодичних та інформаційних видань, присвячених виборам у Верховну Раду України. Читач зміг ознайомитися з історією виборів на Україні, з програмами виборців та передвиборчими агітаційними матеріалами. Розділ „Наші кандидати” демонстрував портрети найвідоміших політичних діячів України. ”... жодна сила неспроможна зроду заплямувати піднесене чоло людини, гідної свого народу” (Н.Нікуліна) – цитата до книжкової виставки розкриває її зміст.

1-3 березня - на базі Дніпропетровської ОУНБ відбулось заняття «Школи ІРБІС»: «Діючі та перспективні технології автоматизації бібліотеки». В роботі школи взяли участь представники обласних та вузівських бібліотек України. Очолювали роботу школи автори-розробники програмного забезпечення ІРБІС, головні спеціалісти Державної публічної науково-технічної бібліотеки Росії Олександр Йосипович Бродовський і Світлана Михайлівна Дунаєвська.

1 березня – “Спадщина Шевченка-художника” – під такою назвою у відділі читальних залів відкрита ілюстративно-документальна виставка, присвячена дню народження геніального поета, великого українського художника Т.Г.Шевченка. У виданнях, представлених на виставці, висвітлюється доля його поетичної та мистецької спадщини. Особливе місце відведено творам Дмитра Антоновича “Шевченко-маляр” та Зінаїди Марахан-Берези “Шевченко - поет і художник”, які вважаються найкращими дослідженнями творчості Шевченка – художника. Значне місце займають репродукції портретів, написані Т.Г. Шевченком.
(Фото)

1-2 березня – працівники відділу документів з питань мистецтв Пономаренко С., Кузнєцова Т. взяли участь у засіданні “Школи ІРБІС” “Действующие и перспективные технологии системы автоматизации библиотек ИРБИС".

4 березня – відділом читальних залів була підготовлена ілюстративно-документальна виставка “Ода жінці”, присвячена Міжнародному жіночому дню – 8 Березня. Матеріали виставки - це своєрідний літопис життя і діяльності видатних жінок України та всього світу. Перед нами постає жінка в різних іпостасях: жінка - політик, жінка - вчений, жінка - бізнесмен, жінка - митець… До уваги користувачів представлена література вітчизняних та зарубіжних авторів, класиків та сучасників про видатних жінок: Княгиню Ольгу, Лесю Українку, Ліну Костенко, Катерину Ющенко, Хілларі Клінтон, Єлизавету ІІ та інших.

6 березня – для користувачів відділу мистецтв була представлена виставка документів «Жінки у мистецтві, мистецтво для жінок». З часів наскельного розпису і давніх ідолів образ жінки був присутнім в образотворчому мистецтві завжди і завжди містив у собі не тільки уявлення про красу і гармонію, але і щось більш глибоке, несказанне і таємне. Доторкнутись до якого пропонували відвідувачам джерела з фонду відділу мистецтв.

7 березня - відбувся святковий вечір для працівників ДОУНБ „ Прекрасна пані”. Актори Дніпропетровських театрів – друзі бібліотеки - подарували чудову літературно-художню композицію. Музика, вірші, танцювальні композиції – все було присвячено чарівним пані Дніпропетровської „научки” .

9 березня - в Канадсько-Українському бібліотечному центрі відбулась презентація книжкової виставки «Шевченко як творець української літературної мови». Російський публіцист і критик М. Добролюбов вірно писав про «Кобзаря»: «Т. Шевченко – поет цілком народний… все коло його думок і співчувань перебуває у повній відповідності із змістом і ладом народного життя. Він пішов з народу, жив з народом і не тільки з думкою, але й обставинами життя був з ним міцно і кровно пов'язаний». Виставка має 4 розділи: «Народність Шевченкової мови», «Яскрава мальовничість Шевченкової мови», «Релігійний стиль мови Шевченка», «Правопис «Кобзаря».

11 березня - в Канадсько-Українському бібліотечному центрі відбулось засідання Клубу Української Культури, присвячене річниці від дня народження Т. Г. Шевченка та річниці від дня народження В. І. Вернадського, природознавця, основоположника геохімії та біогеохімії. (1863-1945). В Києві він створив першу всесвітньо відому школу біогеохімії та заснував Національний мінералогічний музей при АН України. В. І. Вернадський є автором близько 400 наукових праць.

13 березня – у відділі документів іноземними мовами відбулося відкриття фотовиставки „Корпус Миру США та особливі діти України”. Фотовиставка працювала протягом тижня і була присвячена діяльності добровольців Корпусу Миру, які працюють в Україні у реабілітаційних центрах для дітей з фізичними або розумовими вадами. Автор фотовиставки Ґая Вернер, доброволець Корпусу Миру працює консультантом з менеджменту в Медико-соціальному реабілітаційному центрі для дітей з особливими потребами “Дорога життя” (Ужгород), програми якого включають комплексну (медичну, освітню та соціальну) реабілітацію молоді. Створюючи виставку, авторка мала на меті показати людям України, що таке „Корпус Миру” і над чим працюють американські волонтери, а також привернути увагу суспільства не тільки до проблем людей з обмеженими можливостями, але й показати безмежність їхніх можливостей і талантів.

14-15 березня - відбувся учбово-практичний семінар для бібліографів ЦБС області „Сучасний інформаційний потенціал публічної бібліотеки: реалії, проблеми, корпоративна взаємодія”. Семінар проводився на базі обласної універсальної наукової бібліотеки та Дніпропетровської районної централізованої бібліотечної системи. Відкрила обласний семінар директор ДОУНБ Тітова Н. М. Присутнім бібліографам ЦБС області були запропоновані консультації „Бібліотечно-бібліографічне та інформаційне обслуговування в публічній бібліотеці: сучасний стан, проблеми, тенденції розвитку” (Луньова І. Є., зав відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ), „Краєзнавчі інформаційні ресурси в обслуговуванні сучасних категорій користувачів” (Голуб І. С., завідуюча відділом краєзнавчої літератури та бібліографії ДОУНБ), „Обласна бібліотека: досвід поетапного становлення як науково-інформаційного центру регіону” (Абраїмова Т. О., заступник директора ДОУНБ).
Змістовні практичні рекомендації підготували Литвиненко Н. Г., завідуюча відділом наукового опрацювання документів та організації каталогів ДОУНБ, на тему „Електронні ресурси бібліотеки: організація доступу і можливості використання в інформаційній діяльності”, Усенко С. Ю., головний бібліограф відділу краєзнавчої літератури та бібліографії ДОУНБ, - „Електронний корпоративний каталог „Дніпропетровщина”: завдання, проблеми, перспективи”, Зюлева Ю. М., головний бібліотекар ДОУНБ, - „Бібліографічний опис документів”.
На семінарі відбулась презентація інформаційних центрів, що створені і діють у функціональних відділах ДОУНБ, а саме центру правової інформації, інформаційно-ресурсного центру „Вікно в Америку”, інформаційних ресурсів з проблем культури та мистецтва та ін.
Другий день семінару був присвячений інформаційній діяльності Дніпропетровської центральної районної бібліотеки. Працівники бібліотеки розповідали про функціонування структурних підрозділів у сучасній соціокультурній інфраструктурі району. Багато інформаційних повідомлень було присвячено питанням краєзнавчої бібліографії. Було також презентовано діяльність створеного з метою більш якісного задоволення інформаційних потреб користувачів інформаційно-консультаційного центру. Присутні ознайомились з виставкою-переглядом краєзнавчих та бібліографічних видань бібліотек району.

14 березня – завідуючою відділом мистецтв Пономаренко С. підготовлено інформаційне повідомлення “Інформаційні ресурси з проблем культури і мистецтва у фондах ДОУНБ” на обласний учбово-практичний семінар для бібліографів ЦБС “Сучасний інформаційний потенціал публічної бібліотеки: реалії, проблеми, корпоративна взаємодія”.

15 березня – була проведена екскурсія у відділі мистецтв для студентів гуманітарного факультету гр.ИСД-04 (керівник-викладач Ткач Л.М ) Національної металургійної академії.

16 березня – в патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу „Еколог”. Тема засідання ”Впровадження системи управління довкілля та екологічне маркування відповідно до міжнародних вимог зі стандартизації та сертифікації”. З доповіддю „Проблеми екології в металургії” виступив заслужений винахідник України, кандидат технічних наук, патентний повірений України Арист Л.М. Доцент, кандидат технічних наук, член Екологічного фонду Придніпров’я Долина Л.Ф. представив доповідь ”Моніторинг навколишнього середовища”. У засіданні клубу взяли участь екологи міста та екологічні служби підприємств Дніпропетровська.

21 березня – в патентно-технічному відділі до Дня Землі, який відзначається щорічно в день весняного сонцестояння, експонувалася книжкова виставка „Подбай про землю – і вона віддячить”. На виставці були представлені книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу. Виставка була розрахована на широке коло фахівців різних спеціальностей, студентів, науковців, викладачів та всіх, хто цікавиться проблемами екології.

21 березня – „Поэзия –это Явление мысли, характера, сердца”. Під такою назвою була підготовлена книжкова виставка до Всесвітнього Дня поезії у відділі документів іноземними мовами. На ній були представлені твори видатних поетів всього світу, переклади відомих російських та українських поетів на різні мови світу.

23 березня – у відділі мистецтв відбулося засідання клубу “Літературна вітальня”за темою “О, женщина «.. и прелести твоей секрет разгадке жизни равносилен…», присвячене образу жінки в поезії, образотворчому мистецтві, музиці. У засіданні брали участь поети і музиканти Дніпропетровщини: М.Мілаш, М. Селезньов, Ю.Поліський, Т. Валова, Л. Стеклова, С. Паливода, Е.Тахтеріна, О. Рєзанова, Н. Погорєлова та ін. Була представлена нова поетична збірка “Звучит душа” Є.Шабаліної.

23 березня – в патентно-технічному відділі відбувся „День інформації” для фахівців-патентознавців за темою: „Сучасний стан інформаційної роботи з інтелектуальної власності”. Виступила зі вступним словом і відкрила „День інформації” завідуюча патентно-технічним відділом ДОУНБ Мищенко Тетяна Миколаївна. Про роботу Дніпропетровського державного центру науково-технічної та економічної інформації розповів директор центру, голова правління „Товариства інтелектуальної власності” Каленик Володимир Іванович. З доповіддю про підсумки діяльності „Академії досліджень та винахідництва” виступив начальник патентно-дослідного відділу ДКБ „Південне”, президент „Академії винахідництва” Репетя Євген Іванович. У своїй доповіді він розглянув актуальні питання охорони, використання та захисту прав інтелектуальної власності. З доповіддю на тему ”Раціоналізація в нормативних документах” виступила патентний повірений України Ручкіна В.Г. Програму „Дня інформації” завершив виступ бібліографа патентно-технічного відділу ДОУНБ Бірюк Наталії Миколаївни, про нові надходження літератури та періодичних видань з питань інтелектуальної власності до фонду відділу.

23 березня – у Дніпропетровському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка обласна державна адміністрація та обласна Рада вітали кращих представників закладів культури з Всеукраїнським днем працівників культури та аматорів народного мистецтва. До свята методистами ДОУНБ був підготовлений ілюстративно-документальний перегляд „Бібліотеки Дніпропетровщини: традиції, здобутки, перспективи”. Представники колективу бібліотеки були нагороджені цінними подарунками.

23-24 березня - відділом абонемента було проведено у формі відкритого уроку екскурсію для учнів 7 класу КЗО СЗШ №147.

25 березня - у відділі абонемента відбулося чергове засідання клубу „Захопленість” під назвою „Веселі весняні діалоги”. Альманах українського гумору був представлений гуморесками, гумористичними оповіданнями та повістями. Бібліографічний огляд нових надходжень літератури провела Г.Ф. Пивоварова. На засіданні виступили постійні члени клубу: Г.І. Сало та місцевий поет В.А. Верещагін.

27 березня - до уваги користувачів відділу документів іноземними мовами була представлена виставка періодичних видань, які одержує відділ у 2006 році.

27 березня – провідним бібліотекарем Зайцевою Т. для колективу Дніпропетровського художнього музею був підготовлений і проведений бібліографічний огляд нових видань і статей із періодики, що надійшли до відділу мистецтв. У свою чергу співробітниками музею для бібліотекарів відділу мистецтв проведено екскурсію, що знайомить з новими виставковими експозиціями.

30 березня – завідуюча патентно-технічним відділом відвідала Інгулецький ГЗК, де проводився всеукраїнський семінар-практикум „Інтелектуальна власність – бізнес-актив промислового підприємства”, де виступила з доповіддю „Патентна інформація на промисловому підприємстві”, і ознайомила учасників семінару з роботою патентно-технічного відділу ДОУНБ (фото 1), (фото 2).

31 березня – на базі відділу мистецтв відбулись заняття обласних курсів підвищення кваліфікації для викладачів ДМШ . Для них проведено екскурсію у відділі, надано консультацію про можливості ДОУНБ, її інформаційні ресурси, запропоновано виставку-перегляд літератури на допомогу учбовому процесу.