***Січень***

У січні:

У Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі до уваги користувачів представлена виставка „Мета, зміст і щастя життя”, присвячена 140-річчю від дня народження М. Грушевського, українського історика, академіка, політика і державного діяча, Голови Центральної Ради.

У відділі краєзнавчої літератури розгорнуті книжкові виставки:
„Письменники – ювіляри року” з циклу „Літературна Дніпропетровщина”, на якій представлено творчість Валер’яна Підмогильного, Григорія Епіка, Сави Божка, Бориса Мозолевського, Ігоря Пуппо, Івана Рибицького, Валерія Ковтуненка.
„Лоцман, вчитель, громадянин Григорій Омельченко” з циклу „Дніпропетровщина: дати, події, люди”. Пам’яті одного з останніх дніпрових лоцманів, вчителеві, громадському діячу присвячена виставка, на якій представлені книги Г. Омельченка, а також література про нього.
„Видання бібліотеки – читачам”. Ця виставка представляє бібліографічні, методичні, інформаційні видання бібліотеки.

3 січня - у секторі цінних та рідкісних документів відкрилась книжкова виставка, присвячена Різдву Христову „Да святится имя Твое”. На виставці представлені видання ХІХ-ХХ ст., які допомагають розширити знання і розуміння християнської релігії та особи Ісуса Христа.

3 січня – Новий Рік та Різдво – це найбільш веселі та довгоочікувані свята. Як ці свята святкують в різних країнах розказувала виставка -„Jungles Bells, Jungles Bells, Jungles Bells…” (Новий Рік та Різдво), яка була представлена у відділі документів іноземними мовами.

3 січня – у відділі періодичних видань організовано міні-виставку „Великий розумом і серцем” до 165 річниці з дня народження Тадея Рильського, українського письменника, етнографа, батька поета Максима Рильського.

4-31 січня – у відділі документів з питань мистецтв відкрилась виставка “Музичний геній В.-А. Моцарта” (до 250-річчя від дня народження видатного композитора). На виставці представлені біографічні видання, музичні твори композитора, аудіо-відеодокументи, а напередодні дня народження маестро, 26 січня, у відділі звучала його неповторна музика.

10 січня – відбулася презентація відділу документів з питань мистецтв на семінарі-нараді для завідуючих міських та районних відділів культури області. Була представлена інформація про можливості та інформаційні ресурси відділу, огляд актуальних публікацій в періодичних виданнях, рекламні матеріали.

11 січня – відбулось засідання робочої групи зі створення електронного реєстраційного каталогу періодики. Підведені підсумки багаторічної роботи над проектом. Визначені першочергові завдання для закінчення роботи і передачі бази для користування. Функції головного експерта проекту покладені на зав. відділом періодики Браславську І.М. Каталог створюють відділи–одержувачі періодичних та інформаційних видань. З 2006 року електронну реєстрацію нових надходжень періодичних видань буде здійснювати лише відділ комплектування (фото1, фото2).

12 січняв приміщенні відділу документів іноземними мовами працювала книжкова виставка „Джек Лондон – людина-легенда” (до 130-річчя з дня народження). На виставці було представлено твори відомого письменника англійською, німецькою, польською та іншими мовами світу.

14 січня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулось чергове засідання клубу української культури „Альтернативний погляд на історію християнства”.

15-20 січня – у відділі абонемента організовано книжкові виставки під назвою „Поет чарів ночі” до 105-річчя з дня народження Валеріана Підмогильного та „Симфонія талану і таланту” до 115-річчя від дня народження Павла Григоровича Тичини, де представлені художні, літературознавчі видання та статті з періодичних видань на допомогу школярам у навчанні.

16 січня – у приміщенні відділу документів з питань мистецтв відкрито виставку книжкової графіки – проекти студентів ДНУ (спеціальність “Дизайн”), керівник: кандидат наук, доцент кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Хвиля І. К. Представлені оригінальні ескізи оформлення книг, настінних календарів та журналів коміксів.

17 січня – у відділі краєзнавчої літератури відбулось спільне засідання клубу „Ріднокрай” та клубу „Грані” НГУ за темою: „Старовинне запорозьке містечко Самарь – Богородицька фортеця (XVI-XVIII ст.)”. Засідання відбулось у приміщенні музею історії НГУ, де була розгорнута і презентувалась виставка матеріалів археологічних розкопок на місці Богородицької фортеці. Виступили вчені історики та археологи: І.Ф. Ковальова, Г.К. Швидько, Н.В. Шалобудов та інші.

17 січня – у відділі документів іноземними мовами відбувся День інформації для слухачів інституту освіти – викладачів німецької мови «Использование компьютеров на уроках иностранного языка».

17 січня – після завершення ремонту Інтернет-центр знову розпочав обслуговування на третьому поверсі (Ю. Савченка, 10). Відремонтоване приміщення приваблює користувачів своїм новим дизайном та новими меблями. Крім того, в Інтернет-центрі збільшилася кількість комп’ютерів, тепер їх 13.

18 січня - у відділі періодичних видань організовано виставку до Дня соборності України „Наша сила в єдності”. На виставці представлено: текст Указу Президента України „Про день соборності України”, публікації з газет і журналів про етапи становлення та розвитку української державності, спроби реалізації ідеї соборності в минулому України та сьогодні, об’єднання УНР та ЗУНР, ілюстративні матеріали до цієї тематики. Представлені також біографічні матеріали найвидатніших діячів – сподвижників і провідників ідеї соборності України: С.Петлюри, К Левицького, В, Прокоповича, Є. Петрусенко та ін.

20 січня – на урочистостях, присвячених Дню Соборності України, в театрі ім. Т.Г. Шевченка відділом читальних залів ДОУНБ була представлена книжкова виставка „Є така Держава –Україна”. Документи виставки відтворюють панораму відродження Соборної України. За добу козаччини такі керманичі українського народу, як Богдан Хмельницький, Іван Виговський, Петро Дорошенко, Іван Мазепа дбали про єдність України.
У ХІХ столітті ідею соборності обґрунтували у своїх працях діячі українського національного відродження: Тарас Шевченко, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Іван Франко, Михайло Грушевський.
Публікації з фонду відділу періодики надають інформацію про діячів Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної республіки, які підписали акт злуки 22 січня 1919 р. На виставці знайшли висвітлення питання зміцнення Соборності української держави в сучасних умовах.
Виставка продовжує діяти у відділі читальних залів за адресою: вул. Ю. Савченка, 10.

21 січня – у відділі документів з питань мистецтв клуб “Літературна вітальня” відкрив “Рік друзів”. У гостях був культурно-діловий центр “Гінтарас”. На засіданні мова йшла про роман Р. Гарі “Европейское воспитание” (період Другої Світової війни, литовський опір фашизму).

21 січня – у відділі документів іноземними мовами відбулося засідання „Літературної вітальні” разом з представниками Литовського центру - „Литовське дитинство Р.Гарі”. На засіданні прозвучали строки з творів Р. Гарі французькою мовою, які прочитали студенти ПДАБА.

23 cічня - у відділі періодики відкрилась виставка «УКРАЇНА СКАЗАЛА «ТАК!». На виставці представлені актуальні газетно-журнальні матеріали присвячені річниці інаугурації Президента України Віктора Ющенка, подія, яка підтвердила, що українська нація і Україна як держава відбулась, передача влади була легітимною і це велика національна перемога. Народ захистив єдність, соборність і незалежність своєї країни.

25 січня - відкрилась книжкова виставка „Планета „Ключевський”, присвячена 165-річчю від дня народження В.О.Ключевського. Виставка пропонує ознайомитись з працями видатного російського вченого-історика та з літературою про його багатогранну діяльність.

25 січня – у відділі періодичних видань організовано виставку „Український Орфей” до 115 річниці з дня народження видатного майстра поетичного слова П. Тичини. На виставці представлено публікації про життя та діяльність відомого поета. Для більш детального ознайомлення з його біографією та творчістю читачам пропонується персональний розділ картотеки газетно-журнальних статей, де зібрана інформація про публікації з 1958 року.

26 січня – у відділі абонемента відкрито постійно діючу книжкову виставку під назвою „Тернистий шлях до волі”, яка на протязі року буде поповнюватись книгами з історії та політики України. Осягнути складність державотворчих процесів, національного питання в Україні від давнини до сьогодення – загальна мета виставки. Представлена історична, політична, учбова, художньо-історична, періодична та ін. література, якою можуть скористатись наші читачі.

26 січня – в патентно-технічному відділі відбулося засідання громадського об’єднання „Академія”. На засіданні були підведені підсумки роботи, обговорені досягнення та перспективи роботи на наступний рік, також діяла тематична виставка із фондів ДОУНБ. Засідання „Академії” було проведено керівником патентно-дослідного відділу КБ „Південне” Репетею Є.І. В ньому взяли участь науковці та фахівці з питань інтелектуальної власності Дніпропетровщини.

27 січня - почала діяти книжкова виставка до 180-річчя від дня народження видатного російського письменника-сатирика М.Є.Салтикова-Щедріна „Боровся з пороками словом”. На виставці представлені рідкісні видання творів письменника, праці відомих критиків і літературознавців.

28 січня – у відділі абонемента відбулося засідання клубу „Захопленість”, на якому презентувалася книга Валерія Олексійовича Пустоварова „Путь судьбы”. Розповідь автора про свою книгу, яка у своєму роді унікальна, оскільки в ній вперше проводиться дослідження, що таке доля, перетворилася на справжню дискусію між автором та членами клубу. Поняття долі освітлюється з різних сторін. Представлена не тільки містична точка зору, але і погляд сучасної психології. Розповіді автора про сприйняття долі різними народами і культурами, про відмінності між долею, кармою, Визначенням Господа та іншими формами долі, про те, як з розвитком людства міняється сприйняття долі людиною – підтверджується цікавими прикладами і посиланнями з різних джерел.

28 січня — на базі відділу документів з питань мистецтв відбулися звітні збори Дніпропетровського відділення Спілки письменників України.

29 січня – аварія в системі опалювання в патентно-технічному відділі сталася вночі. Це найбільша аварія з шістьох, що сталися під час надзвичайних холодів у приміщенні Дніпропетровського історичного музею по пр. К. Маркса, 18, де розташовано чотири відділи ДОУНБ. Особливо постраждала комп’ютерна техніка відділу мистецтв та частина книжкового фонду патентно-технічного відділу (фото 1, фото 2, фото 3, фото 4, фото 5, фото 6, фото 7).

30 січня – завідуюча літературною частиною театру російської драми ім. Горького Бабій Г. передала в дарунок відділу мистецтв книги з дарчим підписом про провідних діячів театру: Ж. Мельникова (автор А. Тулянцев), В. Саранчука, Л. Вершиніної .

31 січня – директор бібліотеки Тітова Н.М. взяла участь у засіданні круглого столу „Використання інформаційних стендів НАТО в обласних бібліотеках України: створення доступу до інформації з питань міжнародної безпеки в Україні”, який пройшов в Інституті міжнародних відносин (м. Київ). В обговоренні взяли участь директор Центру інформації та документації НАТО Мішель Дюре, керівник ВГО „Демократична дія” Сергій Джердж, представник Національного Центру з питань євроатлантичної інтеграції України Володимир Фурашев. Розглядались питання щодо процесу трансформації НАТО, факторів, що впливають на українську позицію, нової політики безпеки в країнах НАТО, в Україні та країнах-партнерах, а також інші питання.