***Грудень***

Протягом місяця у патентно-технічному відділі діяла виставка „Інтелектуальні ресурси України”, на якій були представлені праці відомих учених Дніпропетровщини.
Протягом місяця у патентно-технічному відділі книжкова виставка «Нові надходження з питань інтелектуальної власності».

1 грудня – у читальному залі відбулась книжкова виставка “ У полоні ілюзій...”, на якій розглядались соціальні та медичні аспекти наркоманії, алкоголізму, СНІДу; популярно розповідалось про шкідливий вплив алкоголю, наркотиків і тютюну на організм та психіку людини. Матеріали виставки знайомили з ефективними формами і напрямками роботи щодо попередження епідемії ВІЛ/СНІДу, надавали інформацію про основні методи подолання наркоманії та алкоголізму, пропонували шляхи і методи боротьби за здоровий спосіб життя.

2 грудня - у Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулось засідання Дискусійно-освітнього клубу на тему «Українське козацтво: проблеми сьогодення».

3 грудня - у Центрі творчого спілкування (відділ читальних залів) відбулась презентація книги заслуженого працівника культури України Володимира Івановича Крота „Риторика як наука про красномовство”. Автор висвітлив найголовніші питання практичного оволодіння ораторським мистецтвом, мистецтвом художнього читання, технікою мови.
На презентації звучали вірші відомих українських та російських поетів у виконанні автора книги. Свою книгу В.І. Крот подарував бібліотеці.

4 грудня – у патентно-технічному відділі пройшла виставка „Від творчої праці – до престижу держави”, на якій були представлені описи до винаходів відомих учених Дніпропетровщини та України.

5 грудня – у секторі рідкісних і цінних документів була відкрита книжково-ілюстративна експозиція «Еволюція пізнання природи», яка вперше розкрила читачам багатства фонду науково-природничої літератури, виданої у ХІХ-ХХ ст. Розділи виставки «Архітектура життя планети», «З погляду математики» та «Подвижники науки» дали можливість науковцям, дослідникам і фахівцям ознайомитись з літературою, присвяченою досягненням людської цивілізації минулих століть.

5 грудня – у відділі літератури іноземними мовами відбулась книжкова виставка „Великий сказочник экрана”, присвячена 105-й річниці з дня народження Уолта Діснея. Були представлені біографічні дані великого майстра, альбоми малюнків з мультфільмів.

6 грудня – у відділі наукової інформації та бібліографії відбувся „День спеціаліста - директора школи”. Директорам районних шкіл, були представлені ресурси бібліотеки щодо проблем взаємодії школи з місцевими громадами.

7 грудня – у відділі документів з питань мистецтв була організована книжково-ілюстративна виставка «Феєричний світ цирку», на якій представлені матеріали з історії циркового мистецтва, література про відомих артистів, практичні поради для тих, хто робить перші кроки в опануванні майстерності ілюзіоніста.

10 грудня – у секторі рідкісних і цінних документів була відкрита виставка рідкісних видань ХІХ-ХХ ст. «Стихи мои! Свидетели живые за мир пролитых слез!», присвячена 185-річчю від дня народження видатного російського поета-демократа М.О.Некрасова. Читачі мали можливість ознайомитись з творами поета та літературою про його творчість.

10 грудня – у секторі рідкісних і цінних документів відбулась книжкова виставка «Колумб російської історії», присвячена 240-річчю від дня народження великого російського історика, письменника і журналіста М.М.Карамзіна. Виставка знайомила із славнозвісною «Історією держави російської», яка розпочала новий етап у розвитку російської історичної науки, а також прозою М.М.Карамзіна, засновника російського сентименталізму.

13 грудня — директор ДОУНБ Тітова Н. М. разом із завідуючою відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньовою І. Є. здійснили виїзд у Нікопольську міську центральну бібліотеку. У цей день бібліотеці виповнилося 100 років від дня заснування. Привітати колектив бібліотеки прийшли заступник міського голови, начальник відділу культури, громадськість міста. Від обласної держадміністрації та управління культури бібліотеку привітала заступник начальника управління культури Нікітенко Л. Є. Директор Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки Тітова Н. М. висловила подяку від ДОУНБ і вручила цінний подарунок. Також було багато подарунків, квітів і найкращих побажань від художніх колективів міста, друзів бібліотеки та колег-бібліотекарів.

14 грудня - бібліотеку відвідали колеги із Запорізької ОУНБ. Вони ознайомились з інноваційними напрямками роботи у спеціалізованих відділах ДОУНБ.

15 грудня – у відділі документів з питань мистецтв відбувся огляд нових надходжень
«Сценарії та репертуар на допомогу працівникам культури», а також виставка-перегляд документів, що будуть представлені на інформаційній годині для співробітників методичного центру клубної роботи.

15 грудня - у відділі періодики до Дня святого Миколая була організована виставка-вітання „Николай - помощник скорый”, яка представляла матеріали, присвячені історії свята, знайомила з традиціями святкування цього дня в Україні.

19 грудня - відбулась Рада при директорові „Розвиток бібліотечного краєзнавства – стратегічний напрямок роботи ДОУНБ”, на якій розглядався проект програми з цього питання на 2007-2010 роки. Прийнятий проект буде надано на затвердження до управління культури ДДА.
Фото: Р С 190915, 190907, 190896, 190886, 190889, 190882.

19 грудня - в конференц-залі бібліотеки відбувся ювілейний вечір сучасної дніпропетровської письменниці, члена Національної спілки письменників Олександри Петрівни Кравченко. У вечері взяли участь представники видавничих організацій, письменники, читачі. Ведучий вечора, поет С.Р.Бурлаков, ознайомив з творчим доробком письменниці. Своїми враженнями про співпрацю з авторкою поділились голова правління ВАТ «Дніпрокнига» (Губанова Г.Ф.) та головний редактор (Куценко О.А.). Високу оцінку творчості О.П.Кравченко дали окремі читачі. Силами бібліотеки була підготовлена виставка творів авторки та бібліографії до них.

19 грудня - у відділі краєзнавчої літератури ДОУНБ відбулась Рада при директорові з питань краєзнавчої роботи ДОУНБ. Завідувачка відділом Голуб І.С. зробила огляд краєзнавчої роботи бібліотеки за період її існування, заступник директора Абраїмова Т.О. представила на розгляд Ради проект програми „Розвиток краєзнавства – стратегічний напрямок ДОУНБ”. Була розгорнута виставка літератури та документів „Краєзнавство – стратегічний напрямок”.

19 грудня – у відділі абонемента була організована книжкова виставка «Звичаї - скарбниця українського народу», присвячена народній обрядовості. Найбільшою популярністю у читачів користувалася література розділу «Зима прийшла, свята принесла», присвячена зимовій календарній обрядовості Тут були представлені новорічні сценарії, книги з народознавства, історії української культури, усна народна творчість та інша література, що стосується зимової обрядовості.

20 грудня - у відділі періодики була підготовлена книжково-ілюстративна виставка „Реклама: історія та сучасність”, яка розповідала про історію виникнення реклами, допомагала визначити її роль у сучасному суспільстві, знайомила з тенденціями розвитку української національної реклами.

21 грудня - у патентно-технічному відділі пройшов День інформації для фахівців- патентознавців „Сучасний стан охорони інтелектуальної власності в Україні: проблеми і перспективи”. Була підготовлена виставка нових надходжень, на якій представлена нова література, що надійшла у відділ. У проведенні Дня інформації взяли участь патентні повірені України.

21 грудня - у відділі краєзнавчої літератури відбулось засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Мандрівки від рідного порогу”. Була проведена презентація книги Б.Матюшенка, Ю.Шковири, М.Чабана „Забутою Україною”. Розповідь супроводжувалась мультимедійною демонстрацією фотографій. Виступив фольклорний колектив з Підгороднього „Журавка”.

27 грудня – у гості до працівників та читачів ДОУНБ завітав з міні-концертом народний фольклорний колектив „Надвечір’я” з Новомосковського району. Він додав слухачам передсвяткового новорічного настрою.
Фото: РС 271250, 271279, 298 ,307, 314, 320, 326, 345, 274

28 грудня - ДОУНБ відвідали колеги з Кіровоградської ОУНБ. 16 провідних спеціалістів на чолі із заст. директора Козловою Валентиною Афанасіївною ознайомились з роботою бібліотеки, для них були організовані зустрічі у структурних підрозділах, що знаходяться у різних приміщеннях бібліотеки.
Фото: Кіровоград р с 261106, 261111, 261139.

29 грудня - новорічне свято працівники ДОУНБ як завжди зустрічали з добрим настроєм. Це час, коли зустрічається разом весь колектив, це привід для спілкування, поздоровлення один одного. Яскравим подарунком для колективу був виступ ансамблю народної пісні „Журавка” із Дніпропетровського району.
Фото : РС 291405, 291422, 291423,291455,291470, 291474, 291480, 291390. 291393