***Квітень***

Протягом місяця в патентно-технічному відділі ДОУНБ діяла книжкова виставка, присвячена 20-й річниці Чорнобильської катастрофи „Пам’ять минулого заради майбутнього”. На виставці були представлені книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу. Виставка розрахована на широке коло фахівців різних спеціальностей, студентів, науковців, викладачів, а також всіх хто цікавиться проблемами екології.

У квітні – відділ читальних залів підготував виставку "Здоров’я – найвища цінність людини". Виставка порушує найважливіші проблеми здоров’я, з якими стикаються, як окремі особи, так і суспільство в цілому. Серед них наркоманія, алкоголізм, куріння, СНІД, нехтування своїм здоров’ям. На книжковій виставці був представлений багатий матеріал з питань народної медицини: фітотерапії, водолікування, медолікування тощо; а також матеріали з порадами щодо підтримки та стимуляції захисних ресурсів організму. Мета виставки – дати всі необхідні відомості для ведення здорового образу життя, навчити берегти найцінніше у людини – здоров’я.

У квітні у відділі краєзнавчої літератури в циклі „Дніпропетровщина: дати, події, люди” демонструвалась виставка „Ботанічний сад – оаза Дніпропетровська”. Продовжували демонструватися виставки „Моє місто над сивим Дніпром” та „Письменники – ювіляри року” з циклу „Літературна Дніпропетровщина”.

У відділі періодичних видань великим попитом користуються юридичні професійні видання, такі, як „Кримінальне право”, „Земельне право”, Вісник господарського суду України, Вісник прокуратури, „Бюлетень Міністерства юстиції України”, „Вісник Конституційного Суду” та ін. З березня 2006 року відділ передплатив видання Української асоціації фахівців трудового права – науково-інформаційний журнал „Трудове право України”. Метою журналу є поширення правових знань та пропаганда їх серед населення; інформування громадськості про роботу Української асоціації фахівців трудового права; сприяння удосконаленню законодавства і право застосовної діяльності. Журнал складається з шести рубрик: „Новини асоціації”, „Наукові статті”, „Консультації фахівців”, „Нове законодавство, проекти коментарі”, „Трудова Україна”, „Новини наукового життя”. Отже, журнал має науково-практичну спрямованість, розрахований на широку коло читачів, установ та комерційних структур, діячів профспілкової та страхової сфери, громадян-працівників усіх галузей господарства. Сподіваємось, що він зацікавить також інші категорії громадян України, що потребують правового та соціального захисту: пенсіонерів, ветеранів війни, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, багатодітних матерів, малозабезпечених, безробітних тощо.

4 квітня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулася презентація книжкової виставки «Українська гетьманська держава», на яку були запрошені студенти АМСУ та учні інформаційного ліцею.

6 квітня – в патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу „Ікар”. Тема засідання "Креатологія та інтелектуальні технології інноваційного розвитку". На засіданні були розглянуті питання креатології – нової науки про творчість, її процеси та методичні інструменти вирішення проблем і створення якісно нових об’єктів у техніці, науці, бізнесі та ін.

7 квітня – у відділі документів з питань мистецтв за сприяння громадської програми „День Культури Світу” відбулося свято мистецтв «Согласных Муз одна семья». У програмі свята: літературно-музична композиція «Меж прошлым и будущим нить…», віртуальна виставка. У заході взяли участь актриса музично-драматичного театру ім. Шевченка Г.Самара, викладачі та студенти театрально-художнього коледжу, музичного училища ім. Глинки. Свято підготовлено силами співробітників трьох відділів ДОУНБ: документів з питань мистецтв, читальних залів, комп’ютеризації.

8 та 22 квітня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулись засідання Дискусійно-освітнього Клубу, на яких була визначена тематика засідань на перше півріччя 2006 року.

10 квітня – цього місяця виповнюється 20 років від дня аварії на Чорнобильській АЕС. До цих сумних днів у відділі документів з питань мистецтв підготовлено виставку однієї книги – фотоальбому І. Костіна “Чорнобиль: сповідь репортера”. Про Чорнобиль частіше говорять як про атомно-енергетичну трагедію, але нашою країною багато втрачено також в історичному, культурному, природничому значенні. І про все це краще, ніж за допомогою мистецтва фотографії, майстерності фоторепортера ніхто не розповість. Тому вибір припав саме на цю книгу. Сюжети про виставку увійшли до передачі “Дивосил” на “51” каналі обласного телебачення (ведуча – Ядерська Л) та обласного радіо, передача “Береги”(ведуча – Ковальчук Т.). Анонс надруковано в газеті “Наше місто” від 21 квітня (фото 1, фото 2, фото 3, фото 4, фото 5).

13 квітня - було проведено експертно-діагностичний аналіз діяльності центральної міської бібліотеки м. Першотравенська. Підведені підсумки діяльності бібліотеки за останні 10 років. У ході обстеження було розглянуто роботу відділів обслуговування та функціонування відділів бібліотеки. Оглядово було розглянуто роботу центральної дитячої бібліотеки. Під час обстеження були надані методичні рекомендації щодо подальшого покращення бібліотечного обслуговування населення міста.

14 квітня у головному приміщенні на вул. Ю. Савченка, 10 відбулося урочисте відкриття Центру європейської інформації за участі керівників обласної влади та представників Міжнародного фонду "Відродження". Центр Європейської Інформації у Дніпропетровську створено громадською організацією "Товариство інтелектуальної власності" у партнерстві з Дніпропетровською обласною універсальною науковою бібліотекою за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Створення та забезпечення діяльності такого центру сприятиме підвищенню обізнаності громадськості області щодо різних аспектів європейської інтеграції, як то, функціонування Європейського союзу, європейські цінності, політика європейської інтеграції України, відносини між Україною та ЄС, а також проекти з європейської інтеграції на Дніпропетровщині. Цільовою аудиторією центру є студенти та викладачі, представники ЗМІ, громадських організацій, державні службовці та депутати місцевих рад. Центр пропонує до уваги відвідувачів літературу з різних питань європейського життя у друкованому та електронному вигляді, доступ до Інтернету та тематичних довідників, а також послуги професійного консультанта. До відкриття центру були підготовлені книжкові виставки у відділі читальних залів та науково-бібліографічному відділі.

15 квітня – у відділі періодики організовано виставку матеріалів з періодичних видань до Дня охорони пам’яток історії та культури „Не втратимо культурних цінностей”. На виставці представлено як історичний аспект питання охорони та збереження пам’яток історії та культури, так і статті щодо правового регулювання історико-культурного надбання України, а також матеріали про проблеми реалізації законодавства України, про охорону культурної спадщини. Приділено увагу публікаціям з питань реституції, представлено статті про „чорну археологію”, консультації про порядок вивезення предметів культури, мистецтва, антикваріату за кордон.

20 квітня – у відділі періодичних видань організовано виставку, присвячену ювілею журналу „Сучасність” - „45 років у інтер’єрі доби”. На виставці представлені публікації з історії видання, найбільш цікаві статті з журналу. У відділі періодичних видань зберігаються видання журналу з 1985 року.

20 квітня – у відділі краєзнавчої літератури відбулося засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Новий Кодак в історії краю та Дніпропетровська”. Виступили кандидат історичних наук, доцент ДНУ Ігор Кочергін та старший науковий співробітник Дніпропетровського обласного центру охорони історико-культурних цінностей Валентин Старостін. Їх виступи доповнив архітектор Олександр Харлан, розповівши про архітектурні пам’ятки с. Новий Кодак. Тема викликала жваве обговорення серед краєзнавців.

21 квітня – в рамках презентації книги „Слово про літературу та письменників Придніпров’я” працівники відділу краєзнавчої літератури організували книжкову виставку „Літературна Дніпропетровщина”, на якій представлено розвиток літературного процесу на Дніпропетровщині.

21 квітня - у читальному залі відбулась презентація книги „Слово про літературу та письменників Придніпров’я”. Голова Дніпропетровської обласної організації Національної Спілки письменників України Л. Степовичка, ініціатор проекту, ознайомила читачів зі сторінками, що стосуються історії обласної письменницької організації, в контексті літературного життя Придніпров’я. Про співпрацю ВАТ „Дніпрокнига” з обласною письменницькою організацією у випуску книги та інших проектів розповіла директор підприємства Г. Ф. Губанова. Про письменників, твори яких представлені в книзі, розповіли член правління обласної організації М. Кудрявцев, науковий співробітник лабораторії фольклору ДДУ В.Старченко, директор історико-краєзнавчого музею ім. П. Калнишевського в м. Новомосковську Н.Тубальцева. Учні літературної студії школи № 1 читали свої вірші. Творча, святкова атмосфера, що панувала в залі, любов до літератури, рідного слова об єднали учасників презентації, вони мали змогу краще взнати один одного.
Фото : Р 4218021, ...028, ...031, ...038, ...042, ...047, ...052, ...056, ...066, ...071, ...075, ...084.

21 квітня - в читальному залі відбулась зустріч працівників, читачів ДОУНБ, представників громадськості з Володимиром Петровичем Ошком, присвячена 20-річчю аварії на ЧАЕС. Володимир Петрович презентував свою книгу «Як це було». Ця книга – власний погляд автора як ліквідатора, як людини, як колишнього першого секретаря Дніпропетровського міському КПРС на цю жахливу трагедію.
Фото: Чорнобиль Ошко Р 4217952, 4217959, 4217990, 4217999.

26 квітня – на базі відділу документів з питань мистецтв відбулися заняття обласних курсів підвищення кваліфікації для культпрацівників (керівників колективів народного танцю). Для слухачів підготовлено екскурсію по відділу, консультацію про інформаційні ресурси, можливості бібліотеки та відділу документів з питань мистецтв, а також виставку-перегляд довідкової, учбово-методичної літератури на допомогу учасникам художньої самодіяльності.

27 квітня - в патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу „Еколог”, присвячене 20-й річниці Чорнобильської катастрофи. З доповіддю „Про наслідки найбільшої в світі техногенної катастрофи” виступила Гайдук О.С., провідний бібліотекар ПТВ ДОУНБ. У засіданні клубу взяли участь екологи та екологічні служби підприємств нашого міста.

27 квітня – працівники відділу краєзнавчої літератури взяли участь у проведенні презентації книги „Україна – козацька держава” та підготували перегляд літератури з цінного краєзнавчого фонду.

27 квітня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулося засідання обласної асоціації релігієзнавців за темою «Сахаджа Йога як інтегративний момент XXI століття».