Листопад

1 листопада - співробітники відділу періодики завітали на бібліотечний урок в автотранспортний технікум. Студентам було запропоновано розповідь про Дніпропетровську обласну наукову бібліотеку, її структурний підрозділ - відділ періодики та його можливості. Студенти ознайомились з великою кількістю журналів з різних галузей знань та прослухали огляд журналів з транспортної тематики.

2 листопада - у відділі абонемента була організована книжкова виставка під назвою „Степовий професор” (до 150 річчя від дня народження відомого українського історика, археолога, етнографа Дмитра Івановича Яворницького). Представлені його твори та творча біографія, яка користувалася великим попитом у школярів

2 листопада – у відділі документів іноземними мовами відбулася чергова зустріч з викладачами англійської мови – слухачами інституту освіти, до уваги яких було представлено великий перегляд і огляд документів з питань викладання англійської мови в середній школі „Приемы вовлечения учащихся в интерактивную деятельность на уроке английского языка”.

2 та 18 листопада – на базі відділу документів з питань мистецтв відбулися заняття обласних курсів підвищення кваліфікації для викладачів ДМШ та працівників сільських будинків культури області. У програмі: "Сучасна українська література” – лекція (доцент кафедри ДНУ Галацька В.), “Документи з питань музичної культури в системі інформаційного забезпечення викладачів дитячих музичних шкіл” – консультація (зав. відділом документів з питань мистецтв ДОУНБ Пономаренко С.), розгорнутий перегляд літератури на допомогу клубним працівникам та учасникам художньої самодіяльності.

3 листопада – працівниками відділу мистецтв підготовлено виставку документів “Українське козацтво у мистецтві” (до 150-річчя від дня народження Д. Яворницького). На виставці представлені матеріали, які розкривають образ українських козаків в образотворчому мистецтві, музиці, театрі та кіно. Наш славетний земляк грунтовно займався вивченням історіїї козацтва і наші матеріали – то своєрідна ілюстрація до його досліджень.

3 листопада - працівники відділу періодичних видань провели виїзний „День спеціаліста” у приміщенні Дніпропетровського Державного Політехнікуму для викладачів зарубіжної літератури навчальних закладів 1-3 категорії. У рамках „Дня спеціаліста” було проведено огляд публікацій в періодичній пресі під назвою „Постмодернізм – один з найвагоміших мистецьких напрямків сучасності”, інформаційне повідомлення про лауреата Нобелівської паремії 2005 року Гарольда Пинтера, організовано виставку-огляд останніх номерів періодичних видань з питань методики викладання іноземної літератури, слухачам також було запропоновано список газетно-журнальних статей з актуальних питань методики викладання за 2005 рік.

3 листопада - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулася презентація книги Міляєва В.Ф., Головіна М.М. „Сторінки історії Таромського. Від козацького займища до житлового масиву міста Дніпропетровська”. На презентацію зібралися краєзнавці, вчені, журналісти, студенти, жителі Таромського. Доньки Віри Федосіївни Міляєвої – Майя Василівна Чорна та Ніна Василівна Клопот, які видали цю книгу, розповіли про авторку, її роботу над книгою. З відгуками про книгу виступили історики Ганна Кирилівна Швидько та Ігор Кочергін, краєзнавці, бібліотекарі. По закінченню присутні змогли одержати в подарунок книгу.

4 листопада - у відділі періодичних видань на виконання закону України „Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення” організовано виставку „Боротьба з курінням – боротьба за здоров’я”. На виставці представлено друковані матеріали щодо впливу тютюнокуріння на здоров’я людини, матеріали на допомогу в організації профілактичних заходів проти вживання тютюну, матеріали, що знайомлять з державною політикою щодо контролю над тютюном.

5 листопада - видано рекомендаційний бібліографічний покажчик „Працюй на користь свого народу...” До 150-річчя Дмитра Яворницького. Покажчик виданий у серії „Дослідники рідного краю” і розрахований на вчителів, учнів, журналістів, бібліотекарів, краєзнавців. Завідувачка краєзнавчим відділом Ірина Голуб як член редакційної ради літературно-мистецького альманаху „Свічадо” взяла участь у презентації цього видання 10 листопада, що відбулась у Будинку письменників у Києві на запрошення голови НСПУ В.Яворівського. Альманах представляли члени редакційної ради, його автори та шанувальники. На презентації "Свіча до свічі" виступили: співзасновниця альманаху Лідія Литвин, керівник проекту Інна Мамчич, павлоградські письменники Георгій Люлько та Олександра Скора, музикознавець Ірина Рябцева та інші. З високою оцінкою якості видання, його змісту виступили київські письменники Ю.Завгородній, М.Семенюк та інші.

З 5 по 22 листопада – у відділі абонементу в рамка інформаційно освітньої програми для школярів „У майбутнє – разом з бібліотекою” проводилися оглядові екскурсії по бібліотеці із загальною інформацією про її фонди та послуги учнів різних класів СШ №47, гімназії №138, ПТУ №63. Відбулося знайомство з роботою відділу. Екскурсію провела завсектором обліку С.М. Сухіна.

9 листопада - у секторі рідкісних і цінних документів відкрилась книжкова виставка, присвячена Дню української писемності і мови „О рідне слово, що без тебе я”, вона нагадує нам, що мова увібрала в себе духовне надбання багатьох поколінь нашого народу, пронесла його крізь століття до сьогодення.

9-11 листопада - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи Луньова І. Є. разом із фахівцями обласної бібліотеки для молоді ім.. М. Свєтлова, та обласної бібліотеки для дітей відвідала Криворізьку районну централізовану бібліотечну систему з метою проведення експертно-діагностичного аналізу діяльності за останні 10 років. У ході обстеження було розглянуто роботу структурних підрозділів центральної районної бібліотеки та Христофорівської, Грузянської, Чкалівської, Вільнянської сільських бібліотек. Під час аналізу діяльності фахівцям бібліотек району були запропоновані методичні та практичні консультації з питань покращення деяких напрямків діяльності. За підсумками обстеження відбулась загальна нарада колективу ЦБС.

10 листопада - у відділі періодичних видань відкрилась виставка „Новітня історія України: помаранчева революція”. На виставці представлені актуальні газетно-журнальні матеріали, присвячені річниці „Помаранчевої революції”. Виставка має наступні розділи: „За крок до свободи”, „Жовтогаряча пора України”, „Твоє майбутнє, Україна!” 22 листопада минулого року українці вирішили, що їм набридло, як з ними поводиться держава і вийшли на Майдан Незалежності засвоювати основи громадянського суспільства. А революцією все це назвали тому, що вперше дії громадян були добровільними, мали чітку мету і принесли результат. 17 днів увесь світ затамувавши подих прислухався до биття серця помаранчевої революції - Майдану Незалежності. 17 днів з цього Майдану Україна промовляла до кожного українця. На простори України виплеснулась могутня енергія людського духу. Мільйони людей повстали відстоюючи демократію і власну людську гідність громадянина незалежної України.

11 листопада - в Дніпропетровському оперному театрі була розгорнута широкомасштабна книжково-ілюстративна виставка „Золотий фонд культури Дніпропетровщини”, підготовлений співробітниками відділу краєзнавчої літератури за підтримки відділів мистецтва, комп’ютерного та методичного. На виставці представлено 215 книг, журналів, фотоілюстрацій, які розповідають про культурні надбання області, діячів культури та мистецтва. Виставка була розгорнута під час підведення підсумків музейного фестивалю до 150-ї річниці Д.І.Яворницького.

12 листопада–4 грудня - директор бібліотеки Н.М.Тітова в складі групи українських бібліотекарів (5 осіб) перебувала в США. Програма візиту була організована відділом преси, освіти та культури Департаменту США і передбачала знайомство з організацією бібліотечного обслуговування в цій країні. Під час відрядження групі була надана можливість побувати в шести містах США (Вашингтон, Нью-Йорк, Чикаго, Фріпорт, Солт-Лейк-сіті, Талса) та відвідати близько 40 організацій і установ (Американська бібліотечна асоціація, Національний архів, Національна бібліотечна комісія, Інститут музейних і бібліотечних послуг, бібліотеки університетів та міст штатів).

14 листопада – у відділі мистецтв відбувся черговий відео-перегляд (з циклу, присвяченого архітектурним пам’яткам світу та шедеврам образотворчого мистецтва) “Мистецтво міського середовища” (дизайн міських свят. Карнавали Німеччини). Вступне слово та коментарі доцента кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ І. Хвилі.

15 листопада – в приміщенні відділу документів іноземними мовами розпочне свою роботу виставка „Хто володіє інформацією, володіє світом”, на якій буде представлено книги та інформація з періодичних видань, які одержує відділ.

15 листопада - вийшов в світ 4 випуск регіонального інформаційного методичного збірника „Бібліотечна Дніпропетровщина”. У черговому випуску наведені інформаційні, оглядово-аналітичні, методичні, консультаційні матеріали, статті з найкращого досвіду роботи ЦБС області. Слід відзначити найбільш змістовні матеріали: „Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека: історія, традиції, динаміка змін та чинники розвитку”, „Публічні бібліотеки області: рік 2004”, „Класифікація літератури з питань фінансової та фінансово-кредитної системи”, „Методична служба – орієнтир на практику”, „Співвідношення традицій і новаторства в роботі” та ін.

17 листопада – в приміщенні відділу мистецтв відбулося ювілейне засідання міського клубу книголюбів “Літературна вітальня”, присвячене 30-річчю від дня відкриття клубу За ці роки проведено 300 засідань, тематика яких різноманітна: це і Пушкінські свята, і вечори поезії Т.Шевченка, Г.Іванова, дніпропетровських авторів, літературно-музичні композиції, присвячені Л.Толстому, М. Шолохову, Р.Гарі, Толкіену та ін. Дружні стосунки пов’язують клуб з любителями книги з Литви, Росії, Франції, Мексики. Привітати ювілярів прийшли юні читачі з обласної дитячої бібліотеки, студенти іноземці, які приймаючи участь у заходах клубу вчаться опановувати російську та українську мови, керівники міського відділу культури та товариства книголюбів, провідні письменники краю, співробітники музею “Літературне Придніпров’я” та ін. Вже 12 років свої заходи клуб готує і проводить в стінах відділу мистецтв. За цей час ми стали не тільки партнерами, яких об’єднує підготовка спільних популяризаторських акцій, а й друзями.

17 листопада - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулося чергове засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Дмитро Яворницький – реальність і легенди. Дослідження родоводу вченого”. Були присутні понад сорок чоловік. Засідання вела голова клубу доктор історичних наук Г.К.Швидько. На початку присутні переглянули фільм, знятий на батьківщині Яворницького у с. Сонцівка (Борисівка) на Харківщині групою дослідників з НГУ. Ігор Кочергін прокоментував фільм. Розповідь про родовід Яворницького доповнив доктор історичних наук Олег Журба. Галина Павлівна Янік, яка в дитинстві бачила Дмитра Яворницького, розповіла про свої враження. Письменник Віктор Савченко поділився спогадами про свою роботу над п’єсою “Народжений під знаком скорпіона”. Завідувачка відділом Ірина Голуб представила присутнім виставку „Дмитро Яворницький: усі грані особистості” та виданий ДОУНБ бібліографічний покажчик „Працюй на користь свого народу...”.

18 листопада - відбувся семінар „Електронні інформаційні ресурси міжнародних проектів el FL та INTAS для дослідників та студентів”, який організували директор Асоціації „Інформатіо-Консорціум”, кандидат технічних наук Олексій Васильєв та директор наукової бібліотеки Національного університету „Києво-Могилянська академія”. В семінарі взяли участь спеціалісти наукових, учбових закладів та промисловці – користувачі бібліотеки, а також спеціалісти-бібліографи провідних бібліотек міста.

21 листопада – у відділі мистецтв для студентів та викладачів Університету культури проведено День інформації. У програмі: екскурсія у відділі, консультація, перегляд літератури з історії народного вбрання, зачісок та дизайну.

21 листопада – у відділі періодичних видань обласної наукової бібліотеки, згідно з Указом Президента України (1644/2005) від 22.11.2005 № 1644/2005 „Про відзначення Дня пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій”, Указом (1544/2005) від 04.11.2005 № 1544/2005 „Про вшанування жертв та постраждалих від голодоморів в Україні” та Указом (1087/2005) від 11.07.2005 № 1087/2005 „Про додаткові заходи щодо увічнення пам'яті жертв політичних репресій та голодоморів в Україні”, організовано виставку „Голодомор і пам’ять”. На виставці представлено тексти вищеназваних указів, публікації про голодомор в Україні на початку 30-х років 20-го сторіччя. До матеріалів, представлених на виставці додано список публікацій з електронної картотеки газетно журнальних статей для більш детального вивчення страшної події в житті українського народу.

21 листопада - видано бібліографічний покажчик „На шляху до зрілості. Літопис відділу краєзнавчої літератури та бібліографії”. Він відображає роботу відділу за всі роки його існування.

22-25 листопада - обласну універсальну наукову бібліотеку відвідала група фахівців-бібліотекарів з Донецької області разом із провідним спеціалістом управління культури Донецької облдержадміністрації. У складі групи були керівники Маріупольскої, Краматорської, Красноармійської, Добропільської міських ЦБС та 2 фахівці з Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки. Вони відвідали відділ наукової організації і методики бібліотечної роботи, де ознайомились з досвідом інноваційної діяльності бібліотек області шляхом перегляду планово-звітної документації, матеріалів інформаційно-рекламного змісту та ін. Присутнім була запропонована мультімедійна презентація „Бібліотеки Дніпропетровщини. Рік 2004: (Факти. Події. Коментарі.)” Також гості відвідали Павлоградську міську ЦБС. Протягом дня вони спілкувались із провідними фахівцями центральної бібліотеки, знайомились з роботою відділів обслуговування. Під час виїзду в м. Павлоград відбулась також зустріч із заступником міського голови з соціальних питань Макаровою О. І., та начальником відділу культури міської Ради Шуликою О. А.
Колеги з бібліотек Донецької області ознайомились також з діяльністю відділів обласної універсальної наукової бібліотеки.
Наприкінці був організований „круглий стіл”, за яким спілкувались фахівці бібліотек 2-х регіонів.

22 листопада – відкрито виставку нових надходжень відділу, на якій представлено українсько-чеський розмовник, підручник японської мови, теорія перекладу з корейської мови і т.д.

24 листопада - у відділі краєзнавчої літератури відбулася презентація монографії Віктора Васильовича Тарасова „Флора Дніпропетровської та Запорізької областей. Судинні рослини. Біолого-екологічна характеристика видів”. Про роботу над книгою розповів геоботанік-флорист, кандидат біологічних наук, доцент кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології ДНУ. З її оцінкою виступили відомі вчені Дніпропетровська В.С.Савчук, В.В.Дем’янов та інші. Представлення книги супроводжувалося показом слайдів. Присутні змогли придбати книгу.

26 листопада - у відділі абонемента відбулося засідання клубу „Захопленість” за темою “Записані на скрижалях історії”. Літературний вечір, присвячений письменникам-ювілярам. Свої вірші читали члени клубу - місцеві поети. Бібліогафічний огляд з творчості пісьменників-ювілярів провела Г.Ф. Пивоварова.