Травень

3 травня - у відділі періодичних видань відкрито масштабну документально-ілюстративну виставку "Ми пам'ятаємо", приурочену до святкування 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Виставка має такі розділи:
"Хроніка війни та Перемоги"
"Війна…"
"Пензлем художника"
"Мовою плаката"
"Мелодією пісень"
"Література війни"
"Війна в літературі"
"Турбота держави про ветеранів Великої Вітчизняної"

Цього разу автори і організатори виставки відійшли від традиційних бібліотечних виставок друкованих матеріалів. На виставці "Ми пам'ятаємо" представлені аудіоматеріали платівки з піснями часів Великої Вітчизняної та про Велику Вітчизняну війну, зразки плакатів часів війни. Оздоблення виставки також нетрадиційне та оригінальне: фронтові кружка і фляга, військові ордени та медалі, програвач з платівкою, портрет Клавдії Шульженко і навіть "синий платочек". На горизонтальній вітрині розташовані великі карти з відображенням найважливіших військових операцій Великої Вітчизняної війни. Тут можна побачити підшивки газет за травень 1945 року, доторкнутися до документів, що зберігають подих Перемоги. Вражає наявність журналів наукової тематики, що видавалися у 1941-1945 роки. На виставці є корисна інформація для ветеранів Великої Вітчизняної війни яка розміщена у розділах "Турбота держави" та "Як живеться Вам, ветерани". Тут зібрано законодавчі та нормативні документи: закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Державна Програма соціального захисту ветеранів" та інші. Великий інтерес викликають матеріали про маловідомі широкому загалу факти, документи та подіїї з історіїї Великої Вітчизняної війни. Це звернення Сталіна до народу, зразки перших фронтових "сводок", стаття про наркомовські "сто грамм" та ін.
Родзинкою виставки стала невеличка папка з передмовою "Вони бачили війну. Вони пам'ятають війну. Вони працюють поряд з нами", в якій розміщено фотографії та зворушливі спогади співробітників бібліотеки, що бачили і пам'ятають війну.

3 травня - у відділі читальних залів почали діяти виставки, присвячені 60-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні: „Навіки в пам’яті народній” та „Сторінки опалені війною”, - на яких демонструвались книги з фонду ДОУНБ, видані в роки війни (1941-1945).

3 травня - у відділі документів з питань мистецтв відкрита виставка творчих робіт викладачів та студентів Дніпропетровського художньо-театрального коледжу, присвячена 80-річчю від дня заснування Дніпропетровського державного художнього училища ім. Вучетича. Виставка демонструвалась в рамках святкування Днів Європи в Україні.

4 травня – у відділі документів іноземними мовами відкриласья книжкова виставка „Боевая Одиссея Романа Гари”, присвячена його життю і творчості в роки II-ї Світової війни. Виставка проводилась в рамках святкування 60-річчя Великої перемоги.

5 травня - у відділі абонемента організована книжкова виставка „Пам’ятаємо. Вшановуємо. Славимо”. Її презентація відбулась на засіданні клубу „Захопленість” та під час екскурсій учнів шкіл до відділу. На виставці представлена література історичного та документального змісту, військові мемуари, а також художня література.

5 – 31 травня - у відділі документів з питань мистецтв експонувалась виставка документів “Пройшли роки, але живуть легенди: фотолітопис Великої перемоги”. Події війни... Вони завжди живі у пам’яті ветеранів, усіх, хто пережив ті страшні роки. А донести до нинішніх поколінь правдиву розповідь про ті тяжкі дні зможе мистецтво фронтових фоторепортерів, яке представлено на цій виставці.

6 травня - відбулась святкова зустріч ветеранів бібліотеки – учасників Великої Вітчизняної війни, з колективом. Хвилюючі пісні воєнних років співали всі разом під чарівні струни гітари. Теплі душевні слова привітань, подарунки, багато уваги отримали наші колеги – ветерани війни.

12 травня - у відділі документів з питань мистецтв відбулася музична година ”Мелодії великого подвигу”, присвячена пісням воєнних років, на яку були запрошені учасники Великої Вітчизняної війни, а також всі бажаючі.

12 травня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі, за підтримки журналу „Бористен” започатковано Січеславське відділення міжнародної фундації Івана Багряного.

12 травня - у патентно-технічному відділі діяла виставка „Знак для товарів і послуг – фактор успіху”, на якій можна було дізнатися, що таке знак для товарів і послуг, які його основні функції, як він охороняється в Україні, як можна одержати свідоцтво на знак для товарів та послуг. На виставці представлені зразки заяв про реєстрацію знака для товарів і послуг в Україні, кодекси України, постанови Кабінету Міністрів України, Закони України, Постанови Верховної Ради України. Під час відкриття виставки була проведена консультація патентного повіреного України Ручкіної В. Г. щодо оформлення документів на товарний знак. Виставка розрахована на винахідників, раціоналізаторів, патентних повірених та всіх тих, хто цікавиться проблемами інтелектуальної власності в Україні.

14 травня – в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбулось чергове засідання Клубу української культури (КУК) за темою „Творча інтелігенція та мовна ситуація в Україні”.

16 травня - у відділі абонемента була організована книжкова виставка під назвою „Талант могутній і правдивий” (до 100-річчя від дня народження М.Шолохова).

18 травня – розпочала свою роботу виставка „Шляхами Європи”. На виставці представлено фотоальбоми, в яких можна побачити найцікавіші місця Франції, Німеччини, Швеції та ін. Виставка присвячується Дням Європи в Україні.

З 18 по 27 травня - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньова І.Є. за проханням Ради директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Дніпропетровської області брала участь у роботі конкурсної комісії з перевірки бібліотек вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації м. Дніпропетровська в рамках обласного огляду-конкурсу. Обласний огляд-конкурс проводився з метою забезпечення ефективності навчально-виховного процесу засобами бібліотечно-бібліографічної, довідково-інформаційної роботи, підвищення ролі бібліотек в інформаційному забезпеченні навчально-виховного процесу, обміну досвідом роботи бібліотекарів технікумів, коледжів та училищ.
Під час роботи була розглянута діяльність 18 бібліотек учбових закладів міста згідно з „Положенням про обласний огляд-конкурс”, надані методичні рекомендації, консультаційна допомога в організаційних питаннях функціонування бібліотек та інформаційно-бібліографічному обслуговуванні користувачів.
За підсумками конкурсу були визначені переможці. Кращі бібліотеки відмічені в номінаціях „За професійну компетентність та впровадження інновацій”, „За освітньо-виховну роботу”, „За творчість і натхнення”.

19 травня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулося засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „На межі божевілля: Життя і доля Миколи Стасюка”. З доповіддю виступив відомий краєзнавець Микола Чабан, дослідник життя і діяльності діячів українського національного руху.
Микола Михайлович Стасюк – політичний і кооперативний діяч, знаний економіст, член Центральної i Малої Рад, генеральний секретар у харчових справах. Він був одним iз засновників Української Центральної ради, заступник голови Селянської спілки, літератор, цікавий публіцист. Його імені немає в радянських енциклопедичних словниках і підручниках новітньої історії. Лише зараз, пробиваючись крізь товщу забуття, його ім’я і справи повертаються до нас в завдяки відданості дослідників-краєзнавців.
Тема викликала жваву зацікавленість краєзнавців, було поставлено низку питань. Доповнив розповідь М.Чабана краєзнавець Михайло Богомаз, який під час війни мав випадкову зустріч з М.Стасюком в Маріуполі. Розповідь супроводжувалась демонстрацією документів і матеріалів, були зачитані уривки з книги М.Стасюка „На межі божевілля”.

19 травня - у відділі документів з питань мистецтв відбулося засідання клубу “Літературна вітальня” на тему “Нам дороги эти позабыть нельзя…”. У програмі: виступ поета – учасника Великої Вітчизняної війни М.Мілаша, вітання представника громадської організації “Пам’ять” О.Шевченка, презентація книги Ю.Поліського “Творцам Победы”, музичне попурі на тему пісень воєнних років у виконанні вокального ансамблю “Лідія”.

19 травня - у патентно-технічному відділі відбулася зустріч з користувачами. Хто вони, сучасні читачі? Що їх цікавить? Постійні користувачі поділилися спогадами та думками щодо роботи і комплектування відділу.

20 травня - у відділі періодичних видань організовано дві виставки із серіїї “Галерея літературних портретів”: “Драматург і доба” – до 100-річчя з дня народження відомого українського драматурга О. Корнейчука і ”Михаил Шолохов : художник и эпоха”, також до 100-річчя з дня народження письменника. На виставці, присвяченій О. Корнейчуку представлені матеріали, що розповідають про біографію письменника, спогади сучасників, літературно-критичні матеріали. На виставці до 100-річчя відомого російського письменника, лауреата Нобелевської премії 1965 року М. Шолохова користувачі можуть ознайомитись з документами про життєвий шлях митця,про його місце у світовій літературі, про літературну полеміку навколо ім’я і творчості письменника, про проблему авторства роману “Поднятая целина” та ін.

21 травні - у відділі абонемента відбулось чергове засідання клубу „Захопленість”. Тематичний вечір під назвою „Основа” був присвячений 171 річниці з дня заснування бібліотеки. З промовою „ДОУНБ – центр культурного і духовного спілкування користувачів” виступила завідуюча відділом Л.Ф. Афанасьєва. Протягом вечора читав свої вірші місцевий поет В.А. Верещагін. Родзинкою цієї чудової події стала музична сторінка з участю артистів С.П, Галасика та М.А. Цехотського, яким акомпанувала Н.О. Басалаєва.

21 травня - у відділ абонемента організована книжкова виставка під назвою „Бібліотека: минуле, сучасне, майбутнє...”, присвячена дню народження ДОУНБ. На ній представлені друковані видання бібліотеки та відділу абонемента, а також інші документи.

21-28 травня - тиждень, присвячений 171 річниці з дня заснування ДОУНБ, традиційно мав назву „Бібліотечний травень”. Це час, коли проводились акції з популяризації бібліотеки:
• В прямому ефірі на обласному телебаченні виступила директор Тітова Н.М.;
• На інформаційних стендах розміщувались інформаційно-рекламні матеріали;
• Пройшла рекламна акція в закладах освіти з популяризації діяльності бібліотеки;
• Місцева влада ознайомилась з інформаційно-рекламним звітом про роботу бібліотеки;
• Підведено підсумки конкурсу на краще видання ДОУНБ 2002-2004 років за круглим столом „Бібліотекознавча та бібліографічна діяльність фахівців ДОУНБ”;
• Відбулась зустріч колективу, бібліотечної громадськості міста та читачів в рамках циклу „Творчі особистості ДОУНБ” із завідуючою відділом краєзнавства, автором книги „Сім чудес Дніпропетровщини” Іриною Станіславівною Голуб.

23 травня - у відділі періодичних видань була відкрита виставка До Дня слов’янської писемності та культури. Матеріали виставки розповідаюь про Кирила та Мефодія – засновників слов’янської писемності, про долю слов’янської писемності після Кирила та Мефодія, про святкування цієї дати у слов’янських країнах.

23 травня – у секторі рідкісних і цінних документів ДОУНБ відкрито книжкову виставку „Щоб усі слов’яни стали добрими братами”, присвячену Дню слов’янської писемності і культури (це свято відзначається в усіх слов’янських країнах 24 травня). Тематичні розділи виставки „Коштовна спадщина слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія”, „Слов’янський світ, яким він був?”, „Кирилиця – загадки і відкриття” пропонують читачам рідкісні видання ХІХ-ХХ ст., факсимільні видання рукописних творів ХІ-ХVІ ст., твори видатних істориків про історію слов’ян, розквіт їхньої національної культури у ІХ-ХVІІІ ст., наукову діяльність учених монахів, братів святих Кирила і Мефодія, які створили слов’янську абетку та писемність.

24-27 травня – під час семінару-навчальної поїздки „Проект LEAP: підвищення ролі бібліотек у житті місцевої громади”, організованої відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні, Українською бібліотечною асоціацією, Центром безперервної інформаційно-бібліотечної освіти, Тернопільською обласною бібліотекою, керівник Інтернет-центру Зюлева Ю.М. відвідала Тернопільську обласну універсальну наукову бібліотеку, Тернопільську обласну бібліотеку для молоді, Чортківську ЦБС, Заліщицьку ЦБС, Теребовлянську ЦБС, Гусятинську ЦБС та філію у сел. Копиченці. Учасники семінару ознайомились з досвідом роботи цих бібліотек та практичним використанням ресурсів Інтернет у житті місцевої громади.

26 травня - директор бібліотеки Н.М.Тітова взяла участь у засіданні „круглого столу” „Демократія в Україні: проблеми становлення і розвитку”, проведеному в інформаційному Центрі „Вікно в Америку”. В обговоренні також взяли участь історики, науковці, представники преси та студентська молодь із Бостона.

26 травня - у патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу ”Ікар” на тему „ТRIZ” – провідна спеціалізована система креативних знань”, у якому взяв участь професор, завідуючий міжвузівською кафедрою „Основ творчості та інтелектуалізації”, Пігоров Г. С. Засідання пройшло під девізом: „Человек ясно выражается, когда им владеет мысль, но еще яснее, когда он владеет мыслью” (В. Г. Белинский). Були розглянуті питання, що стосуються законів „ТRIZ”, актуальності цієї системи, представлена картина еволюції креативних знань, технологій та інструментів. У засіданні взяли участь викладачі, студенти, винахідники, а також всі, хто бажає оволодіти теорією „ТRIZ” і застосувати її на практиці.