Березень

1-3 березня - в м. Харкові на базі НПБ НТУУ "ХПІ" відбулося зимове засідання школи "ИРБИС". В роботі Школи взяли участь представники Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки Крупій Г.Я., зав. відділом комп'ютеризації, Литвиненко Н.Г., зав. відділом наукового опрацювання документів та організації каталогів, Браславська І.М., зав. відділом періодики. В програму Школи були включені тренінги, пов'язані з експлуатацією системи автоматизації бібліотек ИРБИС. Учасники Школи були також ознайомлені з новими рішеннями та функціональними можливостями САБ "ИРБИС". В проведенні заходу взяли участь провідні спеціалісти ГПНТБ Росії Бродовський О.Й. та Дунаєвська С.М., Міжнародної Асоціації ЕБНІТ, Міністерства культури та мистецтв України та користувачі системи ИРБИС з різних регіонів України.

2 березня - у відділі абонемента оформлено книжковий стелаж під назвою "Мій рідний дім - Дніпропетровськ", де представлена література з історії та культури рідного міста. Окремі полиці - це зібрання книжкового поетичного розмаїття міста.

2 березня - у відділі документів з питань мистецтв відкрилась виставка документів "Моя ти зоренька свята" (образ жінки в творчості Т.Г.Шевченка). Були представлені матеріали, які розповіли про духовний безмір Шевченка - Поета і Художника, про образ жінки - жінки-матері, сестри, дружини, нареченої в його мистецькій спадщині. Виставка містила багато ілюстрованих матеріалів.

2 березня - у відділі абонемента поповнено книжкову виставку "Читає тато, читає мама, читаю я" новими надходженнями дитячої літератури та книгами на допомогу вихованню дітей. (За планом роботи центру сімейного читання).

2 березня - у відділі документів іноземними мовами розпочала роботу книжкова виставка "Жінки, що змінюють світ", на якій англійською, французькою мовами представлено інформацію про видатних жінок світу - Хіларі Клінтон, Жаклін Кеннеді, Еліанор Рузвельт та ін. Також можна ознайомитись з родинними фотографіями діючого президента В.Ющенко.

5 березня - в патентно-технічному відділі відбулася презентація книжкової виставки "Чарівна жінка", присвяченої дню 8-го березня. Видання, представлені на виставці, дають змогу жінкам знайти відповідь на питання: як бути чарівною, завжди виглядати модно та стильно. Особлива увага приділялась сучасним зачіскам, заходам по догляду за волоссям, обличчям, а також тенденціям моди на 2005рік.
На виставці були представлені книги та періодичні видання із фондів ДОУНБ. Особливим попитом у відвідувачів користувалися журнали "Бурда" , "Діана", "Космополітен" та "Наталі". Під час виставки відвідувачі мали можливість поспілкуватись з консультантом з косметики " Ейвон", ознайомитись з продукцією цієї марки, отримати поради, як вірно підібрати крем за типами шкіри, які парфуми підходять молодим дівчатам, а які зрілим жінкам. А чоловіки отримали поради, який подарунок зробити своїй коханій на 8 березня.

6 березня - напередодні свята 8 березня в Інтернет-центрі відбулась святкова акція для жінок. Було запропоновано безкоштовне користування всіма додатковими послугами Центру, а також необмежений час роботи в Інтернет. Всім відвідувачкам були подаровані святкові листівки.

10 березня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулась презентація книги Валентина Старостіна "Столиця степового краю. Дніпропетровськ: Нариси з історії міста", яка вийшла на початку року у видавництві "Дніпрокнига". На її сторінках архітектура Катеринослава, історія його забудови, визначні пам'ятки культури, відомі та забуті діячі нашого міста від кінця XVIII ст. до 1920-х років XX ст. Видання багато ілюстроване, частина фотографій з приватних колекцій друкується вперше. На засіданні клубу відбулось обговорення книги. У ньому взяли участь доктор історичних наук, професор Ганна Швидько, науковий співробітник Дніпропетровського історичного музею Валентина Лазебник, відомий письменник і журналіст Микола Чабан, вчені вузів Дніпропетровська, співробітники Центру охорони історико-культурних цінностей, історичного музею, краєзнавці.

11 березня - у відділі періодики відкрита виставка нових надходжень. На виставці представлені журнали з питань економіки, банківської справи, менеджменту, маркетингу, соціального захисту та інші видання як України так і Росії. Серед них "Украина промышленная", аналітичний журнал "Управление риском", міжнародний професійний журнал "Маркетолог", видання Російської академії наук "Теория и системы управления", та "Экономика и математические методы".

17 березня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулося засідання клубу "Ріднокрай" за темою: "Зв'язки роду Орбеліані з Катеринославщиною". Одна з нащадків цього роду, Галина Георгіївна Булатникова, яка проживає у Дніпропетровську, виступила з генеалогічним дослідженням, яким займається останні п'ять років. Вона показала зібрані документи, книги, родинні альбоми, фотографії, сімейні реліквії. Галина Георгіївна, об'їздила місця нашої області та України, пов'язані з Орбеліані, встановила зв'язки з представниками цього давнього грузинського роду, які нині мешкають у Парижі та Петербурзі. Тема викликала загальну зацікавленість краєзнавців, присутні розпитувала про методи досліджень, подальші плани, ставили численні запитання. Засідання клубу було присвячене року Грузії в Україні.

Фото - Галина Георгіївна Булатникова з донькою, онукою та краєзнавцями

17 березня - у відділі документів з питань мистецтв відбулося засідання клубу "Літературна вітальня" "Он вернулся в Россию стихами...", присвячене 110 річниці від дня народження талановитого поета "срібного століття" Г.Іванова. В програмі: розповідь про життєвий та творчий шлях поета, поетично-музична композиція, виставка книг. В заході взяли участь закордонні студенти з Медичної академії.

19 березня - у відділі періодичних видань організовано виставку газетно-журнальних статей до 75-річчя видатної особистості, відомої української поетеси Ліни Костенко. На виставці представлено біографічні матеріали, статті про Ліну Костенко як людину і поета, громадського діяча, учасника руху шістдесятників, про її особистість, світогляд, аналітичні літературознавчі статті про різноманітні аспекти творчості, про окремі твори Ліни Костенко.

21 березня - в патентно-технічному відділі почала діяти виставка присвячена святу Дня Землі. На виставці експонуються матеріали які стосуються екологічних проблем всього людства. Окремо розміщено інформацію про Чорнобиль, про сучасні техногенні та радіоактивні аспекти екологічного забруднення. Виставка цікава для всіх, кому небайдужий стан нашого екологічного середовища.

21-23 березня - директор бібліотеки Н.М.Тітова і зав. відділом краєзнавчої літератури та бібліографії І.С.Голуб взяли участь у міжнародному семінарі „Бібліотечне краєзнавство: нові технології”, який був проведений на базі Харківської державної наукової бібліотеки ім. Короленка. І.С.Голуб виступила з доповіддю „Видавнича робота ДОУНБ в краєзнавчому аспекті: проблеми та завдання на майбутнє”.

23 березня - у відділі документів іноземною мовою для слухачів Інституту післядипломної педагогічної освіти було проведено День інформації на тему: "Навчання як процес зацікавленого спілкування вчителя і учня" з великим переглядом і оглядом документів з німецької та французької мов відділу документів іноземними мовами.Також була проведена екскурсія-знайомство з інформаційним центром "Вікно в Америку", перегляд художнього фільму "Gone with the wind" німецькою мовою.

24 березня - у секторі рідкісних і цінних документів відбулась зустріч-діалог читацького молодіжного клубу "Українська духовна спадщина". Темою розмови була історія української культури XVI-XVIII ст., коли політична думка, національне усвідомлення і художня творчість досягли високого рівня розвитку. Перед викладачами та учнями Центру профтехосвіти з поліграфії та інформтехнологій, а також активістами молодіжного об'єднання "Майбутнє Дніпропетровщини" з повідомленням "Золота доба українського Ренесансу" виступив аспірант Київського інституту українознавства НАН України С.В. Савченко. Друга сторінка клубного заняття була присвячена українській музиці XVI-XVIII ст. Присутні прослухали магнітофонні записи знаменних розспівів, величалиних приспівів, псалмів та інших музичних творів українських композиторів. Третя сторінка - "Україно, любов моя" - була представлена учнями-виконавцями віршів і пісень про Україну, любов і книгу.

25 березня - проведено День відділу документів з питань мистецтв у залі періодичних видань ДОУНБ. Відвідувачам було запропоновано: інформаційне повідомлення "Відділ документів з питань мистецтв - центр інформації для користувачів області", огляд періодичних видань з фонду відділу "Палітра звуків та фарб", виставку документів з фонду відділу "Все прекрасне, чим володіємо, видання та інформаційні буклети в подарунок всім зацікавленим.

28 березня - у відділі документів з питань мистецтв підготовлено виставку документів "Магічне коло театру"(до Міжнародного Дня театру), яка демонструвалась у приміщенні Молодіжного театру і була складовою святкової програми, здійсненної обласним відділенням Спілки театральних діячів. Пенсіонер Кравченко Борис Данилович подарував до фонду відділу свою колекцію грамзаписів класичної музики, яка налічує 1300 грамплатівок.

28 березня - у відділі періодики видань було організовано виставку "Органічне землеробство: мода чи необхідність?". Сучасна кон'єктура на міжнародних ринках продовольства поступово формується на користь екологічно чистої продукції. Що гальмує розвиток органічного виробництва в Україні? З якими проблемами зустрічаються сільськогосподарські виробники при впроваджені органічного землеробства. На ці запитання дадуть відповіді журнально-газетні статті за темою виставки.

30 березня - відбувся семінар-практикум "Бібліотечний фонд: від формування до управління". Для фахівців ДОУНБ надані консультації заступника директора Абраїмової Т.О. "Моделювання бібліотечного фонду - перший етап його формування", в.о. зав. відділом Манейло Л.О. "Рекомплектування бібліотечного фонду - необхідна умова для його розвитку"; представлений аналіз тематико-типологічних планів комплектування спеціалізованих та підсобних фондів бібліотеки; проведені практичні заняття з проблем повторного відбору документів до фондів відділів та звірок фондів, які провели в.о. зав. відділом Манейло Л.О. та зав. відділом Лєсканова М.Л. Надані практичні рекомендації щодо вивчення фонду, його організації та обліку. Керівники відділів отримали індивідуальні консультації з різних питань, пов'язаних з бібліотечним фондом.

31 березня - в патентно-технічному відділі відбувся круглий стіл на тему: "Інформаційні засоби навчання для підвищення якості інженерної освіти", на який запрошені провідні спеціалісти в галузі дистанційного навчання. На засіданні представлена виставка нових надходжень до ПТВ, а також огляд найбільш цікавих джерел інформації.