Червень

2 червня - у секторі рідкісних і цінних документів ДОУНБ відкрилася книжково-ілюстративна виставка „Він ліру присвятив народу своєму», присвячена Дню народження великого російського поета, письменника і драматурга О.С. Пушкіна. Відвідувачі виставки мали можливість ознайомитись з рідкісними виданнями ХІХ-ХХ ст.: ілюстрованими творами О.С.Пушкіна, виданими на початку ХХ ст. в серії „Библиотека великих писателей”, виданнями творів поета великого формату і мініатюрними томиками вибраних творів. На виставці також представлена література ХІХ-ХХ ст. про творчість поета, матеріали відомого літературного критика П.В.Анненкова (1873р.), нове видання відомої книги П.Є. Щеголева „Дуэль и смерть Пушкина” з додатками матеріалів з нідерландських архівів, Харбінське видання 1938 р. (Китай) книги „Пушкін и его время” та багато інших цікавих матеріалів.

2 червня – в Патентно-технічному відділі відбулось засідання клубу „Еколог” присвячене Всесвітньому дню навколишнього середовища (5 червня). На засіданні розглянуті екологічні покажчики – це частина покажчиків будь якого виробництва і на сучасному етапі – дуже важлива частина, адже знищення природи – це знищення життя.
З головною доповіддю виступив доктор технічних наук Мул ярчук І.Ф. До уваги учасників клубу представлена тематична виставка, на якій експонуються книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань. У засіданні клубу приймають участь екологи міста та екологічні служби з підприємств нашого міста.

2 червня - у відділу абонемента проведена екскурсія учнів різних класів СШ№17. Відбулося знайомство з роботою відділу, проведено бібліотечний урок в співробітництві з бібліотекарем школи. Екскурсію провела заввідділом абонемента Л.Ф.Афанасьєва.

2 червня – в Патентно-технічному відділі почала діяти виставка „Високі технології – крок до успіху”. На виставці представлені книги, періодичні видання, праці вчених із фондів відділів: читальних залів, краєзнавчої літератури та бібліографії, літератури на іноземних мовах, періодичних видань. Відкривши цю виставку упорядники хочуть підкреслити, що у сучасних умовах урядом країни проголошено стратегічний курс розвитку-перетворення української економіки на соціальну ринкову систему. У зв’язку з цим першочергового значення набувають інноваційне оновлення виробництва, досягнення прогресивних структурних зрушень в економіці, формування в Україні інформаційного суспільства і розвитку високих технологій.

2 червня – у відділі документів іноземними мовами відбувся День інформації для слухачів інституту освіти – викладачів англійської, німецької і французької мов. Для них було проведено огляд нових надходжень відділу, огляд періодичних видань, що одержує відділ, а також був організований перегляд художнього фільму англійською мовою „Gone with the wind”.

4-12 червня - спеціалісти ДОУНБ Крупій Г.Я.- зав. відділом комп’ютеризації, Макаревіч Г.Р.- провідний програміст, Лєсканова М.Л.- зав. відділом зберігання основного фонду, Абраїмова В.В. керівник центру „Вікно в Америку” –взяли участь у 12-й Міжнародній Конференції „Крим 2005” „бібліотеки і інформаційні ресурси в сучасному світі науки, культури, освіти і бізнесу” .Г.Я.Крупій виступила з доповіддю „Использование современных информационных технологий и обеспечение публичного доступа к электронным ресурсам ДОУНБЭ на секції „Корпоротивные библиотечно-информационнын системы и технологи”.Абраїмова В.В. на засіданні фокус –групи „Информационные центры „Окно в Америку” как совремменная модель работы с иностранной литературй в библиотеках Украины” виступила з відео –презентацією про работу Центра в Дніпропетровській ОУНБ.

6 червня – у відділі документів з питань мистецтв представлена виставка документів “Мистецтво скульптури”. Мета виставки – познайомити користувачів з цим цікавим видом творчості. Окремим розділом представлені матеріали, присвячені історії та розвитку української скульптури а також розповіді про видатного скульптора П. Клода, якому в червні виповнюється 200 років від дня народження.

8 червня - відділ абонемента організував екскурсію для учнів 6 класу СШ №147. Бесіду на тему „Бібліотека-школі” провела зав. сектором обліку та контролю Сухіна С.М.

11 червня - „Творча інтелігенція і мовна ситуація в Україні” цій темі було присвячене чергове засідання Клубу Української культури в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі.

13 червня - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відкрилась виставка „ідейно-теоретична спадщина Дмитра Донцова і сучасність”. Ім’я Д. Донцова посідає вагоме місце в історії українського визвольного руху. Ідеолог українського націоналізму, філософ, публіцист, літературний критик - в історії України він залишився патріотом.
Сьогодні Д. Донцов належить не лише минулому, попереду в України складний шлях, на якому донцовська Любов до України, безкомпромісність у захисті її права на самостійне життя вкрай необхідні.

13 червня – у відділі читальних залів відкрито книжкову виставку „Зелена неділя – Троїцькі святки”. Література, що представлена на виставці, розповідає про походження та традиції свята Трійці, про народні звичаї та про те як у мирі та злагоді жити з навколишнім світом.

14 червня – „Золотий фонд світової класики” – під такою назвою, до уваги користувачів відділу документів іноземними мовами, була представлена книжкова виставка шедеврів світовою класики різними мовами: Ж.Амаду, Ч.Діккенс, Т.Харді, Дж.Остін та інш.

14-18 червня - головний інженер Матвійчук М.А. взяв участь у семінарі „Практичні аспекти оснащення музеїв, бібліотек та архівів України сучасним технологічним обладнанням” який проходив в м. Львів в державному підприємстві проектно--конструкторського технологічного бюро.

15 червня - у відділі періодичних видань організовано виставку “Діти телевізора”. На виставці представлено матеріали щодо впливу сучасного телебачення на формування дитячої психіки; про сприйняття дітьми телевізійної реклами; про телебачення як засіб формування ідеології; нормативні документи щодо дитячих телепередач, а також поради батькам про виховання в дітей культури сприйняття телевізійної інформації.

16 червня – у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось чергове засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Просвіти „Січеславщини” та їх визначні діячі”. Засідання було присвячене 100-річчю заснування „Просвіт” у Катеринославі. З доповіддю виступив відомий краєзнавець Микола Чабан, який протягом багатьох років досліджував історію створення та діяльність осередків українських „Просвіт” в Катеринославі, а також Майнулівці, Діївці, Таромському та ін., упорядкував біографічний словник діячів української „Просвіти”. На засідання завітали Ганна Кирилівна Дідко, невістка відомого просвітянина Трифона Гладченка, та Галина Павлівна Янік, онука діяча просвіти Івана Сокола. Вони поділились своїми спогадами. Краєзнавці звертались до виступаючих із численними питаннями. На засіданні також були присутні радіожурналісти Таїсія Ковальчук і Наталя Старюк.

20 червня – у відділі читальних залів відкрита книжкова виставка „Конституція – Основний Закон України”. На виставці представлені матеріали з питань конституційної реформи, виборів Президента, історії Конституції тощо. У підготовці виставки приймали участь бібліографічний відділ та відділ періодичної літератури. 25 червня ця виставка була представлена у театрі ім.. Т.Г. Шевченка.

21 червня - у відділі періодичних видань відкрилась книжкова виставка до Дня Конституції України: „Конституція-гарант стабільності та розвитку”. На виставці представлені матеріали з книг та газетно-журнальні статті. Конституція - це фундамент реформування правової системи України, створення якісно нової системи державного механізму. Вона є не тільки актом держави, а й суспільства, його державно–правовою моделлю, чинником забезпечення законності та правопорядку, необхідною умовою становлення правової державності, що базується на пануванні права.
Виставка має наступні розділи: ”Конституція України: історичний шлях”, ”Президент - гарант Конституції”, ”Конституційна реформа: становлення, перспективи”.
В розділі „Конституція України: історичний шлях” представлені матеріали по історії правової культури українського суспільства. Висвітлені маловідомі сторінки історії української Конституції, проаналізовані конституційно-державні акти України з найдавніших часів до сьогодення. Переконливо доводиться, що Конституція Пилипа Орлика(1710 р.), Григорія Андрузького (1850 р.), Основний закон „Самостійної України”(1905 р.), Конституцію УНР(1918 р.), Конституцію Отто Ейхельмана (1920--1921 р.) та інші єднає ідея незалежності України. Представленні не лише аналітичні статті по темі, а й повні тексти конституції Пилипа Орлика, Конституцій УРСР 1919, 1929 та 1976 років, а також Конституція незалежної України 1996 року та зміни до неї 2004 року.
В розділі „Президент-гарант Конституції” розглядається історія становлення інституту президентства в сучасній Україні, законодавчі основи діяльності та повноваження глави держави.
В розділі „Конституційна реформа: становлення, перспективи” розглядаються питання політичної реформи. Чи необхідна Україні нова конституція? Які перспективи України як парламентсько-президентської республіки?
Більш детально з інформацією по темі виставки можна ознайомитись в розділах систематичної картотеки статей: „Конституційне право. Конституція України.”, ”Інститут президентства”, ”Внутрішня політика України. Конституційна реформа”.

23 червня - бібліотеку відвідала група колег із Запорізької ОУНБ. Вони ознайомились з досвідом роботи нашої бібліотеки з питань комп’ютеризації, комплектування фондів, організації роботи обмінно-резервного фонду, відділів мистецтв, краєзнавства. Для гостей була організована оглядова екскурсія по бібліотеці, відбувся обмін враженнями за круглим столом.

23 червня - у відділі періодичних видань організовано постійно діючу виставку “УНР та ЗУНР – кроки відродження нації”, згідно з наказом управління культури обласної державної адміністрації про культурно-мистецькі заходи щодо увічнення пам’яті видатних діячів Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. На виставці представлено біографічні матеріали про голову Української Центральної ради М. Грушевського, керівника західної області УНР Є. Петрушевича, Головного отамана військ УНР С. Петлюру, керівників урядів УНР В. Голубовича, В. Чехівського, С. Остапенка, І. Мазепу, Б. Мартоса, В. Прокоповича, А.. Лівицького, голів урядів ЗУНР К. Левицького, С.Голубовича. У рамках заходів планується на протязі 2005-2009 рр. організувати персональні виставки до річниць від днів народження вищеназваних діячів. Крім того, у розділі “Історія України” Систематичної картотеки статей виділено підрозділи “Українська Народна Республіка”, “Центральна Рада”, “Західно-Українська Народна Республіка”, де збираються матеріали по національно-визвольним змаганням в Україні. Виділено персоналії на М. Грушевського, С. Петлюру, І. Мазепу.

24 червня - у відділі абонемента організовано книжкову виставку під назвою „... Я живу в польоті” (до 105-річчя з дня народження Сент-Екзюпері). Представлена література – додаток до вивчення творчості письменника в школі.

28 червня - у відділі абонемента до Дня Конституції організована книжкової виставки під назвою „Конституція України – гарант прав і свобод людини”. Література правового змісту – допомога учням та вчителям з предмету „Правознавство”.

30 червня – в патентно-технічному відділі відбувся „День інформації” для фахівців-патентознавців. На цьому інформаційному дні всі користувачі були ознайомлені з надходженнями нової літератури в патентно-технічний відділ, дізнались про діяльність Державного департаменту інтелектуальної власності у 2004 році („Промислова власність у цифрах”), про Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг м. Києва.
У проведенні „Дня інформації” взяли участь патентні повірені України Аріст Л.М., Ручкіна В.Г., Сальніков В.І., Клименко Ф.К., Авраменко В.В.