Січень

4 січня - в патентно-технічному відділі почала діяти виставка "Автомобільний транспорт та екологія". Книги, що представлені на виставці, дадуть відповідь, як зробити Ваш автомобіль безпечним для екології. Також почала працювати виставка "Не пропустіть новинку". На якій читачі ознайомляться з новими надходженнями патентів, стандартів, книг з техніки та сільського господарства.

4 січня - "Зимней праздничной порой: Рождество и Новый год" під такою назвою розпочала свою роботу книжкова виставка у відділі документів іноземними мовами, присвячена цим святам. Користувачам відділу представлені матеріали англійською, німецькою, французькою та іспанською мовами.

4 січня - в секторі рідкісних і цінних документів відкрилась книжкова виставка до Різдва Христова "Я з вами в усі дні повіки". Видання ХІХ -ХХ ст., представлені на виставці, допомагають глибше пізнати Всесвіт , Ісуса Христа -Бога і Людину, Священне Писання-шлях до істини, самопізнання і перемоги добра над злом. Це твори Іоанна Златоуста, Е. Ренана, В. Дюранта, В. Соловйова, Ф. Фаррара, П.Флоренського, С. Булгакова, В. Розанова, М. Бубера, та ін.

5 січня - у патентно-технічному відділі відкрилася виставка нових надходжень видавничої продукції органів НТІ та стандартизації, отриманих за останній місяць. Особливу увагу приділено міжнародним стандартам ISO, зокрема матеріалу по міжнародному стандарту ISO 9001, який сприяє розробці, впровадженню і удосконаленню ефективності систем якості для більш повного задоволення вимог користувачів.

10 січня - "В одному ряді з корифеями" - виставка з такою назвою відкрилась у секторі рідкісних і цінних документів. Присвячена вона 215 -річчю з дня народження видатного російського драматурга, автора безсмертної сатиричної комедії "Горе от Ума" О.С. Грибоєдову.

10 січня - у відділі мистецтв представлено виставку документів на тему: "Мій бог, мій цар - балет", присвячену історії та сьогоденню балетного мистецтва. Окреме місце відведено матеріалам, присвяченим ювілеям видатних артистів та балетмейстерів, які відмічаються цього року, а також аналітичним матеріалам про балетні вистави сучасності. Мета виставки - ознайомити користувачів, студентів та викладачів спеціалізованих учбових закладів (Хореографічна школа театру опери та балету, Університет культури, ДУК, театрально-художній коледж) з фаховою літературою, прекрасними виданнями з фонду відділу, звернути увагу на творчість майстрів-ювілярів.

18 січня - у відділі періодики відкрито виставку "Конституційна реформа в Україні: віхи становлення". На виставці представлено оперативні актуальні матеріали з газет та журналів з питань політичної реформи, яка має перетворити Україну з президентсько-парламентської держави на парламентсько-президентську. Більш детальну інформацію по темі виставки можна знайти в розділі картотеки газетно-журнальних статей "Внутрішня політика України. Політична реформа", а також в електронній базі відділу періодичних видань.

19 січня - телеглядачі 34-го каналу побачили сюжет про книги з колекції видань ХVІІ -ХХ ст. з автографами. Зав. сектором рідкісних і цінних документів Л.Г. Гурай розповіла про дарчі і власницькі надписи на книгах відомих діячів науки і культури, в тому числі наших земляків: І.Танатара, П. Каніболоцького, Д.Яворницького та ін. Особливу увагу приділено в розповіді книзі російського революціонера, вченого і письменника М. Морозова "Христос". На титульній сторінці книги автор залишив пам'ятний дарчий автограф відомому серед книжників і колекціонерів Петербурга букіністу І.С. Наумову. Взагалі М. Морозов дуже рідко підписував книги, через це книги з його автографами мають велику історико-культурну цінність.

19 січня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулося засідання краєзнавчого клубу "Ріднокрай" за темою: "Краєзнавці та краєзнавчі дослідження на Царичанщині". Вела засідання голова клубу Г.К. Швидько, гостем був директор музею історії Царичанського району Анатолій Миколайович Білокінь. Гість розповів про дослідження краєзнавців району, в тому числі свої, представив декілька книг з історії Царичанщини, які вийшли останнім часом. Своїми спогадами про рідні місця поділилася п. Леся Степовичка, уродженка с. Могилів. Архітектор О. Бердик розповів про реставрацію Китайгородських церков, у якій брав активну участь. Краєзнавці І.Науменко, В. Шиптицький, Я. Матросов, В. Манюк та інші поставили низку запитань, обмінялись враженнями.

20 січня - в патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу "Академія", в якому взяли участь винахідники, раціоналізатори, патентознавці. На засіданні було заслухано звіт керівника клубу, завідуючого патентно-дослідним відділом КБ "Південне", почесного заслуженого винахідника СРСР Репеті Є. І., який доповів про підсумки роботи за 2004 рік і ознайомив з планами на майбутнє. Одне з першочергових завдань клубу - складання довідника про заслужених винахідників УРСР, які проживають на території Дніпропетровської області.

20 січня - у відділі періодичних видань організовано виставку друкованих матеріалів про видатного пастиря православної церкви, мислителя-священика, філософа, вченого Олександра Меня "Пророк в своем отечестве". Виставку присвячено 70-річчю з дня народження О. Меня. Читачам пропонуються матеріали з біографії, спогади, а також труди Олександра Меня з питань релігії і літератури.

20 січня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулася презентація журналу "Січеслав", органу дніпропетровської письменницької організації. Завідуюча відділом І.Голуб представила гостям бібліотеки голову Дніпропетровської спілки письменників Лесю Степовичку. Пані Леся розповіла про ідею заснування часопису, нелегкий шлях його створення. У презентації двох перших номерів "Січеслава" взяли участь дніпропетровські письменники: Юрій Кібець, Володимир Луценко, Григорій Гарченко, Микола Чабан, Анатолій Шкляр, а також член редколегії, колекціонер, меценат Олексій Смакота. Письменники розповідали про свою творчість, читали вірші, гуморески, пародії. Звучали й поезії Олександра Зайвого, Віктора Коржа. Свої пісні під гітару виконував Анатолій Іллінський.З побажаннями подальшого розвитку журналу і плідної співпраці письменників і бібліотеки виступила директор ДОУНБ Надія Тітова. Присутні також ознайомилися з великою книжковою виставкою "Літературне Придніпров'я".

20 січня - відділом читальних залів була підготовлена книжкова виставка "Є така Держава - Україна" (до Дня Соборності України). У літературі, представленій на виставці, розглянуто стратегії національного розвитку і шляхи розбудови самостійної соборної української держави в сучасному світі.

21 січня - у відділі періодичних видань організовано виставку "Сталий розвиток : виток, реалії, перспективи". На виставці представлено статті із періодичних видань, яки висвітлюють різні підходи до використання природних ресурсів і захисту навколишнього середовища, збереження і захисту екологічної системи планети. Висвітлені цілі і завдання сталого розвитку суспільства, соціально-економічні, природничі та техніко-технологічні проблеми переходу України на принципи сталого розвитку, а також досвід інших країн. Для більш детального ознайомлення з матеріалами з цієї теми читачам запропоновано звертатися до розділу "Сталий розвиток" картотеки газетно-журнальних статей.

22 січня - відділом читальних залів була підготовлена книжкова виставка "Україна в економічному просторі". Питання ринкових можливостей української економіки, проблеми входження в систему світових господарських зв'язків знайшли відображення у представлених на виставці книгах.

24 січня - у відділі мистецтв підготовлено та проведено бібліографічний огляд літератури для викладачів та студентів музичного училища ім. Глінки за темою "Сучасний погляд на теорію та методику викладання музичних дисциплін".

25 січня - співробітниками відділу наукової інформації і бібліографії була проведена екскурсія для учнів відділення "Документознавство" філії Київського інституту культури.

27 січня - у відділі періодичних видань організовано виставку газетно-журнальних статей "О Чехове с Любовью", присвячену 145-й річниці з дня народження видатного письменника. На виставці представлено матеріали про життєвий шлях А.П. Чехова, літературознавчі статті про його творчість, про сучасне прочитання його творів. Приділено увагу публікаціям про Чехова -драматурга, про постановки п'єc А.П. Чехова в інтерпретаціях нової театральної естетики. Окремо виділено розділ "А.П.Чехов і Україна".

27 січня - у відділі періодичних видань організовано міні-виставку "Спом'янемо тую славу, що осталась нам з-під Крут", присвячену Дню пам'яті героїв Крут (29 січня), дню, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. До виставки додано список рекомендованої літератури з цієї теми.

27 січня - у відділі документів іноземними мовами для слухачів Інституту післядипломної педагогічної освіти було проведено День інформації на тему: "Навчання як процес зацікавленого спілкування вчителя і учня" з великим переглядом і оглядом документів з англійської мови з фонду відділу документів іноземними мовами. Також була проведена екскурсія-знайомство з інформаційним центром "Вікно в Америку", перегляд художнього фільму "Forrest Gump" англійською мовою.

28 січня - у відділі періодичних видань відновлено виставку друкованих матеріалів "Юрист консультує" Задача виставки - допомогти читачам швидко знайти відповіді на актуальні питання за темами: "Пенсійна реформа", "Соціальний захист" , "Оподаткування" та ін. Необхідність відновлення виставки викликана великою кількістю запитів з практичних питань за вищеназваними темами. Крім газетно-журнальних статей та консультацій на виставці представлено тексти законодавчих і нормативних документів. Виставка буде мати характер постійно діючої. Матеріали виставки доповнюватимуться новими публікаціями.

28 січня - в патентно-технічному відділі відбувся день інформації з тематики "Екологія міста". День інформації цікавий для всіх, хто не байдужий до екологічних проблем нашого регіону, хто намагається поліпшити його екологічний стан. На ньому відбулася зустріч зі спеціалістами - екологами та знайомство з нформаційними та нормативно-технічними документами.

29 січня - в секторі рідкісних і цінних документів ДОУНБ відкрилась книжкова виставка, присвячена 145-річчю від дня народження видатного російського письменника і драматурга А.П. Чехова. До уваги науковців, викладачів та шанувальників творчості Чехова пропонуються видання ХІХ-ХХ ст. про життя і творчість художника слова, гуманіста, твори якого знає і любить увесь світ. Кіноекрани та театральні сцени усіх країн світу показують з психологічною виразністю і тонкістю "чеховську" людину в усіх її проявах. "В человеке все должно быть прекрасно", - ці слова А.П. Чехова стали назвою книжкової виставки.

29 січня - у відділі абонементу відбулося чергове засідання клубу "Захопленість" за темою "Час істини". Зустріч за круглим столом була присвячена звіту перед читачами, з яким ознайомила завідуюча відділом абонемента Л.Ф. Афанасьєва. За чашкою кави обговорювалися актуальні проблеми бібліотечного життя, читали свої вірші члени клубу В.А.Верещагін та ін. Бібліографічний огляд нових літературних журналів провела Г.І.Сало.

31 січня - у відділі абонементу організована книжкова виставка "Закон - гарантує, держава - забезпечує". На виставці представлена правова література з питань соціального захисту населення, закони, публікації з актуальних питань по темі.