Лютий

1 лютого - відбулись загальні збори колективу по підведенню підсумків роботи ДОУНБ в 2004 році. З доповідями про адміністративно-фінансову діяльність, господарчу роботу та кадрове забезпечення виступила директор Тітова Н.М. Заступник директора, Абраїмова Т.О., представила аналіз виробничої діяльності структурних підрозділів бібліотеки, який супроводжувався відео-презентацією. На зборах виступили: Крупій А.Я., зав. відділом комп'ютеризації бібліотеки, яка розповіла про виконання завдань "Програми комп'ютеризації бібліотеки"; Луньова І.Є., зав. відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи, з повідомленням: "Науково-методична діяльність ДОУНБ як фактор сучасного оновлення та подальшого розвитку бібліотек області". З підсумками роботи профкому бібліотеки колектив ознайомила голова профкому Барабан І.В. Відділам були вручені відзнаки за конкретні, успішно виконані завдання в 2004 році. Ветерани ДОУНБ отримали посвідчення "Ветеран ДОУНБ" та поздоровлення з присвоєнням цього почесного звання. Від імені всього колективу директор Тітова Н.М. поздоровила зав. відділом краєзнавства І.С.Голуб з виходом у світ її книги Сім чудес Дніпропетровщини. - Дніпропетровськ: ВАТ Дніпрокнига. - 168 с.

1 лютого - у відділі періодичних видань відновлено постійно діючу виставку нових надходжень. Сьогодні це 37 назв журналів технічної тематики. При необхідності з питань виставки працівник відділу може надати консультацію щодо матеріалів виставки. Всього ж у 2005 р. відділ буде одержувати 1090 назв журналів України та Росії. Рекомендуємо звернути увагу на видання, які відділ отримав вперше. Це: "Ваши волосы", "Рішення Верховного суду України", "Ціноутворення у будівництві: збірник офіційних документів та роз'ясень".

2 лютого - в патентно-технічному відділі відкрилась виставка "Високі технології - крок до успіху". На виставці представлені новітні матеріали, які використовуються в різних галузях промисловості. Також у відділі продовжується експонування виставки "Подарунки меценатів патентно-технічного відділу" відвідувачі можуть познайомитись з книгами, журналами, які подарували користувачі відділу.

2 лютого - у відділі документів іноземною мовою продовжила свою робота виставка "Періодичні видання відділу - 2005" представлено все, що одержує відділ у 2005 році: учбові газети та журнали - "English", "Easy english", "Easy Deutsch", "Speak out" та інш., суспільно-політичні та наукові видання "The Economist", "Pari Match", "Der Spiegel"та інш., видання для тих, хто цікавиться мистецтвом "Connaissances des arts", "Art et decoration", "Burda" та багото, багато іншого.

7 лютого - у відділі періодики відкрилась книжкова виставка "Портрет політичного лідера: PR чи особистість". Процеси суспільно-політичних трансформацій, що відбуваються в нашій країні, сприяють підвищенню уваги до проблеми політичного лідерства. На виставці представлені актуальні матеріали з газет та журналів щодо питаннь образу політичного лідера сьогодення. Більш детальну інформацію за темою виставки можна знайти в розділах систематичної картотеки статей "Політичний лідер", "Політична еліта", "Політичний імідж", а також в електронних базах нашої бібліотеки.

9 лютого - для користувачів відділу документів іноземними мовами була відкрита книжкова виставка "Нові надходження відділу", на якій представлені книги "Английский язык для медиков", "Международная ветеринарная номенклатура", "Практикум по художественному переводу с английского языка на русский", твори Д.Лондона, О.Уайльда та ін.

10 лютого - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі почала діяти виставка "Київська Русь", присвячена основним етапам становлення і розвитку давньоруської держави.

10 лютого - до дня Святого Валентина у відділі документів іноземними мовами представлена книжкова виставка з віршами, привітаннями до свята всіх закоханих англійською, французькою, німецькою мовами. Крім того, до цієї події було підготовлено інформаційній буклет за темою "День Святого Валентина".

10 лютого - для користувачів відділу документів з питань мистецтв підготовлено виставку документів "Чарівний світ оперети", яка мала на меті ознайомити відвідувачів з класичним періодом цього жанру музично-театрального мистецтва, його кращими композиторами та артистами, найбільш популярними музичними комедіями та їх сучасними постановками на сценах театрів. Окремий розділ виставки присвячено розвитку цього жанру в Україні.

10 лютого - у відділі абонементу відбулася презентація книжкової виставки "Край мій барвінковий". Книжкова виставка наповнена літературою краєзнавчого характеру, її доповнюють твори місцевих поетів. Виставка приваблює своїм художнім оформленням з елементами петриківського розпису.

10 лютого - у відділі абонементу великим попитом серед читачів шкільного віку користується виставка "Гіркі плоди солодкого життя", присвячена одному з негативних та розповсюджених явищ в нашому житті наркоманії. Література яка представлена на виставці - це допомога до учбового процесу.

12 лютого - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відкрита виставка "Хмельницький Богдан - володар козацької України". На широкому фактологічному матеріалі із залученням маловідомих джерел відтворено портрет одного з найвидатніших державних діячів, політиків, полководців і дипломатів української та європейської історії ХVIIст.

14 лютого - у зв'язку з оголошенням 2005 року Роком ветеранів у відділі періодичних видань організовано постійно діючу річну виставку газетно-журнальних матеріалів "Як живеться вам, ветерани?". На виставці представлено затверджену Кабінетом Міністрів України Программу соціального захисту ветеранів, публікації про заходи по покращенню соціального та матеріального становища ветеранів. Протягом року виставка поповноватиметься новими матеріалами .

14 лютого - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі організована виставка "Україна у боротьбі за державність (1917-1921)", присвячена малодослідженим проблемам національно-демократичної революції, співвідношенням в ній національного та соціального факторів, ролі різних соціальних та національних груп і партій, зовнішньополітичним аспектам українського державотворення.

14 лютого - відділом читальних залів була підготовлена книжкова виставка "Кохання - діамант людських почуттів". Книги, що представлені на виставці, дадуть відповідь на питання: "Що таке кохання?".

16 лютого - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі запропонована читачам виставка "Грушевський Михайло Сергійович (1866-1934) - історик, громадський і державний діяч, голова Центральної Ради", присвячена видатному політику, який сповна пізнав велич і насолоду тріумфу і гіркоту поразки, але до кінця залишився вірним ідеї усього життя - самоствердженню свого народу.

16 лютого - відбувся ювілейний вечір, присвячений 15-річчю Дніпропетровського Театру одного актора "Крик". Привітати улюбленого актора Михайла Мельника прийшло багато гостей, серед яких мер Дніпропетровська, представники громадськості, глядачі. Працівники ДОУНБ, шанувальники таланту актора, щиро привітали ювіляра, свого читача і партнера.

17 лютого - в секторі рідкісних і цінних документів ДОУНБ відбулась чергова тематична екскурсія. Учні поліграфічного училища, майбутні палітурники, ознайомились з історією мистецтва оправи рукописних книг, особливостями традицій переплетення рукописних книг Київської Русі та інших країн, а також із чудовими зразками поліграфічного мистецтва: книгами у металевих оправах, шкіряних із золотим тисненням, оксамитових, у багатокольорових суперобкладинках.

17 лютого - у відділі періодичних видань оновлено виставку "Нові надходження". Цього разу експонуються журнали сільськогосподарської тематики, з питань військової справи, фізичного виховання, загальних питань науки та релігії. Слід відзначити, що в цьому році, як і раніше, відділ одержує 25 назв сільськогосподарських журналів. Серед них "Аграрна наука", "АПК.Экономика, управление", "Ветеринария", "Сахар", "Свиноводство" та ін.

17 і 24 лютого - на базі відділу документів з питань мистецтв відбулися перші перегляди з циклу відеопереглядів та виставок документів, присвячених архітектурним пам'яткам світу, кращим взірцям ландшафтного дизайну та інтер'єру. Теми переглядів: "Палаци Криму" та "Інтер'єри Лувру та Версалю", вступне слово і коментарі підготовлені доцентом кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ Хвилею І.К.

17 лютого - в патентно-технічному відділі відбулось засідання "Товариства інтелектуальної власності" за темою: "Концептуальний синтез інтелектуальних систем". На засіданні виступив: голова правління "Товариства інтелектуальної власності" з доповіддю про інтелектуальні системи та їх синтез інженер ПТВ НМетАУ, патентний повірений України Кліменко Ф. К. з доповідю про впровадження інтелектуальних систем в навчальний процес. Присутні ознайомились з новими надходженнями патентно-технічної документації та літератури. На засіданні також була представлена література із фондів відділу наукової інформації та бібліографії з питань Законодавства України у сфері інтелектуальної власності.

20 лютого - у відділі абонементу демонструвалася книжкова виставка під назвою "Український Гомер ХХ сторіччя", присвячена 100-річчю У.Самчука. Книжковий, журнальний та газетний матеріали з біографії цього письменника - це велика допомога учням шкіл.

24 лютого - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбувся вечір-портрет творчої людини. Гостем був Василь Васильович Семьянов, вчитель географії середньої школи с. Іларіонове, природолюб і краєзнавець, митець коренепластики, цікавий оповідач. Понад тридцять років він займається мистецтвом коренепластики. Має понад сто готових робіт, безліч їх у процесі вдосконалення і доробки. Птахи, звірі - ніби справжні або ж зовсім казкові, образи людей, різні характери, ситуації, сюжети. Все це зроблено з гілок, коренів, наростів на деревах і кущах. Природний матеріал плюс фантазія, а ще терпіння - і народжується мистецький витвір. Його птахи, звірі, реальні та міфічні, образи людей, немов живі, дивляться на глядачів. До своїх виробів Василь Васильович складає вірші. Ліричні, жартівливі, а коли й сатиричні, уїдливі. Ці віршовані рядки перетворюються на цілі спектаклі з незвичними персонажами.

24 лютого - в патентно-технічному відділі був проведений "День інформації" для фахівців-патентознавців. Були заслухані доповіді: Завідуючої ПТВ Мищенко Т. М. про підсумки роботи відділу за 2004 рік та перспективи розвитку відділу на 2005 рік; Заслуженого винахідника України, патентного повіреного України, Академічного радника Міжнародної інженерної академії, кандидата технічних наук Ариста Л. М. про зміни, що відбулися в Законодавстві з питань охорони винаходів; Голови правління "Товариства інтелектуальної власності" Каленика В. І. про перспективи Товариства; Інженера ПТВ НМетАУ, патентного повіреного України Кліменка Ф. К. "Відкриття - важливе джерело прискорення науково-технічного прогресу"; Бібліотекаря ПТВ Бірюк Н. М., яка ознайомила присутніх з новими надходженнями патентно-технічної документації та літератури. На "Дні інформації" була представлена література із фондів відділу наукової інформації та бібліографії з питань Законодавства України у сфері інтелектуальної власності.

25 лютого - співробітники відділу наукової інформації і бібліографії взяли участь у проведенні курсів підвищення кваліфікації для завідуючих міськими філіями. Були прочитані консультації: "Робота відділу наукової інформації і бібліографії у сучасних умовах"; "Особливості інформаційної роботи"; підготовлена виставка-перегляд "Альфа і омега сучасних знань"; прочитано огляд "Нові надходження до ВНІіБ".

26 лютого - у відділі абонемента відбулося цікаве засідання клубу "Захопленість" за темою "Калейдоскоп українських часописів". Інформаційна година цієї події була при свячена презентації журналів "Київ" та "Вітчизна", який провела Г.І. Сало. З оглядом нових друкованих надходжень до відділу ознайомила Г.Ф.Пивоварова.

28 лютого - на виставці "Періодичні видання відділу - 2005" представлено все, що одержує відділ документів іноземними мовами у 2005 році: учбові газети та журнали - "English", "Easy english", "Easy Deutsch", "Speak out" та ін., суспільно-політичні та наукові видання "The Economist", "Pari Match", "Der Spiegel"та ін., видання для тих, хто цікавиться мистецтвом "Connaissances des arts", "Art et decoration", "Burda" та багато іншого.