Грудень

2 грудня – відзначається як Міжнародний день боротьби з рабством. У відділі періодичних видань до цієї дати організовано інформаційну виставку-стенд „Зашкодити торгівлі людьми”. На виставці представлено „Протокол про попередження і припінення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми”, що доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної злочинності, текст статті 149 Кримінального Кодекса України „Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачи людини, та статті 303 Проституція або примушування чи втягнення до заняття проституцією. Представлено також газетно-журнальні статті про новітні форми рабства, діяльність работорговців в Україні і боротьбу з нелегальним вивезенням людей за кордон з метою їх продажу у трудове і сексуальне рабство. На виставці представлено також пам’ятки для громадян України, які виїзджають за кордон з з порадами, адресами і телефонами офіційних та громадських організацій, що можуть оказати допомогу громадянам у скрутному становищі. Представлені і відомості про таки організації у Дніпропетровської області.

2 грудня - в Патентно-технічному відділі відбулася презентація виставки „Сучасне обличчя Європи”. Виставка діятиме протягом наступного, 2006 року, наповнюючись новими матеріалами. Мета цієї виставки розповсюджувати знання серед мешканців міста та регіону про Європейський Союз. Найбільшою увагою ця виставка користувалася у студентів ВУЗів, вони були зацікавлені особливо матеріалом щодо структури ЄС, європейською комісією, європейським Парламентом.

2-5 грудня – у відділі абонемента організована книжкова виставка під назвою „Письменник. Актор. Режисер” (до 165 річчя М.П. Старицького). На виставці були представлені твори письменника та література про його життя та діяльність, яка користувалася великим попитом.

5-26 грудня - для користувачів відділу документів з питань мистецтв демонструвалась виставка документів „Життя на високій ноті”, присвячена 100-річчю від дня народження видатного українського композитора К.Данькевича. Були представлені матеріали з біографії майстра, видання про творчий доробок, клавір опери „Богдан Хмельницький”, звукозаписи інструментальних творів, ілюстровані матеріали.

7 грудня – книжкова виставка „Сучасний світ: проблеми, перспективи, рішення” почала діяти в читальному залі. На виставці представлено близько 120 примірників видань, що дають змогу користувачам відділу ознайомитись з проблемами сучасного світу: тероризмом, боротьбою з організованою злочинністю, торгівлею людьми, екологічними проблемами, СНІДом та ін.

8 грудня - у відділі краєзнавчої літератури відбулася презентація книги відомого письменника-краєзнавця Миколи Чабана „Птахи з гнізда Придніпров’я”, яка зібрала понад 60 чоловік. Книга розповідає про випускників Катеринославської класичної гімназії, першого навчального закладу міста. Вона вийшла цього року в дніпропетровському видавництві „Дніпрокнига”. Микола Чабан розповів про роботу над книгою, про декількох найбільш цікавих героїв, супроводжував розповідь демонстрацією документів, фотографій. З оцінкою книги виступили історики Г.К.Швидько, В.С.Савчук, І.О.Кочергін, краєзнавці, журналісти. Журналістка обласного радіо Т.Ковальчук вела запис засідання.

8 грудня - відбулась обласна нарада керівників ЦБС та завідуючих бібліотеками з питань планування „Основні напрямки планування роботи бібліотек на 2006 рік”.
Нараду відкрила заступник начальника управління культури обласної державної адміністрації Нікітенко Л. Є. У своїй доповіді вона висвітлила загальні питання розвитку культури на Дніпропетровщини та питання діяльності бібліотек в останні роки.
Про головні напрямки діяльності бібліотек області на наступний рік йшлося в консультаціях завідуючої відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньової І. Є. „Новий бібліотечний рік: пріоритети, завдання, орієнтири”, директора обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова Матюхіної О. Л. „Головні аспекти обслуговування юнацтва в бібліотеках області у 2006 році”, директора обласної бібліотеки для дітей Шарабури О. І. „Пріоритетні напрямки роботи дитячих бібліотек області у наступному році”. Актуальні проблеми розвитку бібліотечних фондів знайшли відображення в консультації заступника директора ДОУНБ Абраїмової Т. О. „Бібліотечні фонди: від моделювання до управління”. Вперше за останні роки, на нараді з питань планування присутнім був запропонований „Калейдоскоп регіональних новин”. Досвідом інноваційної діяльності с колегами ділились молоді директори ЦБС: Парамонова Т. В., директор КЗК „Міська бібліотека для дорослих” м. Кривий Ріг, Сопіна Л. М., директор Верхньодніпровської районної ЦБС, Давиденко Л. Г., директор Межівської районної ЦБС.
Особистими враженнями про діяльність бібліотек США поділилась директор ДОУНБ, заслужений працівник культури України Тітова Н. М., яка знаходилась у творчому відрядженні на протязі листопада 2005 року.
На нараді був презентований черговий (4) випуск інформаційно-методичного збірника „Бібліотечна Дніпропетровщина”. Також відбулась презентація літературної творчості колег-бібліотекарів ДОУНБ, а саме: завідуючої відділом краєзнавчої літератури та бібліографії Голуб І. С. („Сім чудес Дніпропетровщини), та головного бібліографа відділу наукової інформації та бібліографії Прудченка Є. Д. („Окончательный расчет”).

10 та 24 грудня – в КУБЦ відбулися чергові засідання Клубу Української Культури, присвячені темам:
-Українська літературна мова в побуті міста й інтелігенції;
- Права національних меншостей та їхніх мов.

12 грудня – в КУБЦ відбулося відкриття книжкової виставки, присвяченої творчості Івана Котляревського (1769-1838рр) - громадського діяча, визначного українського поета і драматурга, який заклав початки нової української літератури.

12 грудня – до уваги користувачів відділу документів іноземними мовами представлена книжкова виставка „Реальність фантастики”. На виставці можна побачити твори відомих фантастів світу різними мовами: Азі мова, Бредбері та ін.

13 грудня – В КУБЦ відбулося чергове засідання Січеславського відділення Івана Багряного, присвяченого роботі над збіркою „Січеславці про І.Багряного”.

13-16 грудня - відділ наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ відвідали провідні фахівці Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка – головний бібліотекар науково-методичного відділу Ковальчук Г. Д., та завідуюча відділом книгосховища Задорожнюк М. М. Метою їх відрядження було ознайомлення зі станом діяльності ДОУНБ та узагальнення досвіду науково-методичної діяльності за останні роки. Вони ознайомились з питаннями організації роботи ЦБС області, новою схемою програмного планування, рекламно-видавничою діяльністю. Великий інтерес викликали методичні видання останніх років, які готують фахівці відділу, а саме регіональний інформаційно-методичний збірник „Бібліотечна Дніпропетровщина”, дайджест найкращих публікацій з життя бібліотек області „Бібліотеки Дніпропетровщини на сторінках місцевої преси в 2004 році” серії „Методичний центр ДОУНБ” інформує”, інформаційно-аналітичні огляди діяльності „Публічні бібліотеки області: рік 2002, 2003, 2004”, а також методичні видання серії „Ділове досьє”, що видаються для директорів ЦБС, методистів, керівників інших структурних підрозділів.
Цікавим також було спілкування з питань подальшого розвитку методичної роботи в бібліотеках області, її основних напрямків, нових функцій.

15 грудня – в читальному залі відкрито книжкову виставку „Калейдоскоп зимових свят”. Матеріали виставки розповідають про різдвяно-новорічну обрядовість українців. У виданнях, представлених на виставці, можна знайти відповіді на питання: чому ми святкуємо Новий рік, чому на Різдво прикрашають дерева, коли краще розпочинати і завершувати ту чи іншу роботу, як у мирі і злагоді жити з навколишнім світом.

15 грудня – в приміщенні відділу документів іноземними мовами розпочала свою роботу виставка „Реальність фантастики”, на якій було представлено романи відомих фантастів світу різними мовами.

15 грудня - у відділі краєзнавчої літератури відбулося чергове засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Дисидентський рух на Дніпропетровщині у 1960-1980-х роках”. Гостями краєзнавців були відомі письменники-дисиденти Володимир Сіренко, Віктор Савченко, Олесь Завгородній, які розповіли про історію написання Листа творчої молоді Дніпропетровщини, виступи дисидентів та їх переслідування радянською владою. Згадали вони про І.Сокульського, М.Береславського, О.Мешко, О.Кузьменка.

15 грудня - на постійно діючій виставці „ Зверніть увагу – це цікаво” відділу періодики, представлені матеріали присвячені зустрічі Нового року. Виставка буде постійно оновлюватися матеріалами з новою передноворічною інформацією.

З 20 по 22 грудня – у відділі абонемента в рамках інформаційно-освітньої програми для школярів „У майбутнє – разом з бібліотекою” проводилися оглядові екскурсії по бібліотеці із загальною інформацією про її фонди та послуги учнів різних класів СШ № 135, гімназії № 131.

21-23 грудня - з метою ознайомлення з інноваційною діяльністю Бєлгородської державної універсальної наукової бібліотеки заступник директора Т.О.Абраїмова і зав. відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи І.Є.Луньова відвідали Бєлгородську область. Особливо цікаво пройшло знайомство з організацією роботи по створенню єдиного інформаційного простору бібліотек області, досвідом діяльності Центру читання, впровадженням електронної доставки документів. З метою ознайомлення з реалізацією Федерального та Регіонального проектів „Створення модельних публічних бібліотек на селі” бєлгородські колеги організували виїзд в Гостищевську сільську модельну бібліотеку.

21 грудня - у відділі документів іноземними мовами відбулася чергова зустріч з викладачами англійської мови – слухачами інституту освіти, до уваги яких було представлено великий перегляд і огляд документів з питань викладання англійської мови в середній школі „Планування уроків з іноземної мови”.

22 грудня - у відділі краєзнавчої літератури відбулася презентація книги Владислава Грибовського „Кошовий отаман Петро Калнишевський”, на яку зібралось близько семидесяти чоловік. Автор книги, молодий історик з Нікополя, розповів про збір матеріалів, відвідання ним Соловецього монастиря, нові факти до біографії останнього кошового Запорозької Січі, відповів на численні запитання присутніх.

22 грудня - в Патентно-технічному відділі відбувся „День інформації” який пройшов під гаслом – „Застава об’єктів інтелектуальної власності – як нематеріальних активів”. У „Дні інформації” приймали участь: директор ООО „Центру комерційних технологій” Єгорова Т.П., провідний експерт Дніпропетровського ЦНТЄІ, патентний повірений України Гончарова Т.В., інженер І категорії ПЛВ НМетАУ, патентний повірений України Клименко Ф.К., Член кореспондент міжнародної академії екології та безпеки людини і природи Ткаченко О.В. Присутніх зацікавила доповідь Єгорової Тамари Петрівни на тему „Особливості оподаткування угод пов’язаних з передачею прав на об’єкти інтелектуальної власності”. Також дуже цікавою була доповідь Ткаченко Олександра Володимировича на тему: „Визначення інтелектуального потенціалу складних систем”. До уваги учасників була представлена тематична виставка, на якій експонувалися книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу та краєзнавчого відділу.

24 грудня – у відділі абонемента відбулося чергове засідання клубу „Захопленість” за темою „Різдзвяні зустрічі”, присвячене народним звичаям, та обрядам. Було заслухано розповідь зав.відіділом Л.Ф. Афанасьєвої про історію різдвяного вечора. Про те, як через морок десятиліть замовчувань і заборонів, що супроводжувалися жахливим етноцидом і формуванням бездуховності і безбатченківства повертається те, що становить історичну пам’ять нації, її історичні коріння.

26 грудня - відділом краєзнавчої літератури була розгорнута книжково-ілюстративна виставка „Золотий фонд культури Дніпропетровщини”. Вона відображає розвиток культури області та діяльність видатних художників, акторів, архітекторів тощо. Виставка демонструвалась у приміщенні Художнього музею під час урочистого нагородження митців області.

26 грудня - заступник директора Т.О.Абраїмова та зав. відділом наукової організації та методики бібліотечної роботи Луньова І.Є. відвідали Курську обласну універсальну наукову бібліотеку. Відбулось знайомство з досвідом роботи колег в складі міжрегіонального корпоративного проекту бібліотек Бєлгорода, Орла, Брянська та Курська з організації професійного навчання.

З 26 грудня – у відділі періодичних видань відкрита виставка "ВИБОРИ-2006" Виставка має таку структуру. Перший розділ- це теоретичний розділ “Виборчі технології”. Про те як здобути владу. Бо влада –це добробут, сила, задоволення, слава. Маєш владу- маєш і славу і силу. І навпаки. Здобувають владу різними способами і шляхами. Для цього й необхідні виборчі технології. Політичні технології, виборчі технології - це совокупність прийомів, способів , що використовують суб’єкти політичної діяльності- особистості, політичні та суспільні групи, політичні партії та громадські об’єднання для досягнення певних цілей: посада президента, депутата та ін.
Другий розділ виставки “Україна. Вибори-2006” стосується конкретно організації виборчої кампанії 2006 року. Організація виборів депутатів Верховної Ради, Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. В розділі розглянуті питання стосовно політичної ситуації в Україні напередодні виборів, правові засади виборів 2006, інформація про політичні партії та блоки , які приймають участь в виборчих перегонах 2006 року. На виставці представлений Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради …» в його останній редакції. Цей закон має декілька відмінностей. В ньому закріплено перехід від змішаної виборчої системи до пропорційної. Цей розділ також висвітлює питання правового регулювання місцевих виборів, надає виборчі списки та програми політичних партій та блоків, аналітичні матеріали по темі виборів.
Третій розділ вміщує символіку, друковані видання, політичну рекламу політичних партій та блоків, що приймають участь в виборах 2006 року. Розділ представляє різноманітні види реклами. Це плакати, листівки, календарі, звернення, газети, книги, прапорці, стрічки, браслетики, наклейки, поздоровлення зібрані співробітниками відділу періодичних видань та читачами ДОУНБ.

30 грудня - був проведений загально бібліотечний Новорічний вогник. В програму свята увійшло: традиційне поздоровлення директора Н.М.Титової до колективу; виступ дитячого зразкового ансамблю „Мастерок”; новорічні колядки, які були підготовлені молодими спеціалістами. Завершилося свято феєрверком кольорових кульок та серпантину.