22 серпня - відділ читальних залів підготував виставку, присвячену Дню Незалежності України „В пошуках омріяної України”. На виставці представлено широке коло матеріалів, близько 200 джерел з фондів відділу читальних залів, відділів документів з питань мистецтв, збереження основного фонду, документів іноземними мовами, краєзнавчого, Канадсько-Українського Бібліотечного Центру, які розкривають етапи становлення і розвитку незалежної України, дають можливість поглянути на процеси недавнього минулого і теперішнього України, пропонують торкнутися основних проблем українського буття.
У першому розділі „У пошуках омріяної України” представлені матеріали з історії України з прадавніх часів до сьогодення, відтворена широка панорама минулого України, його героїчні та трагічні сторінки.
У другому розділі „Незалежність – літопис державотворення” простежено розвиток ідеї української державності, неодноразові спроби утвердити її на різних етапах вітчизняної історії до проголошення України незалежною державою.
Третій розділ „Подвижники суверенності України” пропонує біографічні нариси найвидатніших державних діячів, політиків, полководців, дипломатів, письменників України, починаючи від виникнення Київської Русі і до ХХ ст.
У розділі „Економічні чинники державності” розглядається поняття впливу держави на соціально-економічний розвиток країни, особливості регулювання найважливіших об’єктів, структурних перетворень, науково-технічних, інноваційно-інвестиційних та соціальних процесів, висвітлюється місце України на світовому ринку, її участь у міжнародних інвестиційних процесах, шляхи реалізації експортного потенціалу України.
Розділ „Духовні джерела відродження” пропонує інформацію щодо мистецтва і культури України, висвітлює національні особливості українських свят, традицій, розкриває багатство, образність, співучість української мови, показує місце і роль людини у світі культури, як творця культурних цінностей.
Для тих, хто цікавиться історією, розвитком та життям рідного міста, виставка пропонує розділ „Дніпропетровщина - перлина України”.
Створюючи цю виставку, ми були впевнені, що вона буде цікавою для всіх, кому небайдужа доля України.
Виставка вже експонувалась напередодні державного свята в Дніпропетровському театрі опери та балету для учасників урочистостей, які проводила Дніпропетровська обласна державна адміністрація та обласна Рада, і продовжує діяти в читальному залі в приміщенні по вул. Ю.Савченка, 10.