Квітень

1 квітня - в читальному залі бібліографи бібліотек міста - користувачі системи автоматизації бібліотек "ИРБИС" зустрілись з Президентом Київської асоціації користувачів системи "ИРБИС" та бібліотечно-інформаційних технологій Рудзьким Л.З. Розглядались питання з проблем впровадження та використання системи, з перспектив щодо створення корпоративного електронного каталогу "Дніпропетровщина".

4 квітня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було підготовлено та видано біобібліографічний покажчик „Я вибрала долю собі сама: до 75-річчя від дня народження Ліни Костенко” до якого увійшли розділи: „Книжкова бібліографія”, „Газетно-журнальна бібліографія”, „Вебліогафія”. Видання має авторський покажчик.

5 квітня - пройшло засідання проблемної комісії бібліотеки з питань електронної каталогізації. Розглядались питання загальних правил каталогізації, методики складання предметних рубрик, мови бібліографічного опису. Прийнято рішення щодо підготовки низки документів, пов'язаних зі створенням електронних каталогів.

5 квітня - у відділі періодики відкрилась книжкова виставка "Україна-ЄС: шляхи національного самовизначення". На виставці представлені актуальні газетно-журнальні матеріали по відносинам України з Європейським Союзом у сучасній зовнішньо - і внутрішньополітичній ситуації. Йдеться не просто про більш-менш важливі контакти з одним із найавторитетніших зарубіжних партнерів, а про можливість здійснення Україною стратегічного вибору на перспективу, від якого залежатимуть місце і роль нашої держави в новій системі міжнародних відносин. Більш детальну інформацію можна знайти в розділі систематичної картотеки статей "Міжнародні організації: Україна-ЄС", а також в електронних базах нашої бібліотеки.

6 квітня – директор бібліотеки Н.М.Тітова взяла участь у засіданні „круглого столу” Міністерства культури і мистецтв „Стратегія розвитку бібліотек України”. Виступи п’ятьох директорів обласних наукових бібліотек (в т.ч. і Дніпропетровської ОУНБ) були визнані найкращими і надруковані в газеті культура і життя” від 30 квітня.

11 квітня - у відділі періодичних видань організовано виставку до 115-річчя М. Зерова "Мислитель у поезії". На виставці представлено газетно-журнальні матеріали про біографію поета, про поетичну творчість та перекладацьку роботу.

12 квітня - у відділі періодичних видань організовано виставку друкованих матеріалів з газет та журналів до Дня охорони пам'яток історії та культури "Час збирати каміння". На виставці представлено статті з правового регулювання історико-культурного надбання України, про відповідальність за долю культурних надбань, про проблеми реалізації законодавства України про охорону культурної спадщини та деякі шляхи їх подолання. Представлено і історичний аспект питання охорони та збереження пам'яток культури. Приділено увагу публікаціям з проблем реституції, представлено статті про "чорних археологів", про правила вивезення предметів культури, мистецтва, антикваріату за кордон та ін.

14 квітня - директор бібліотеки Н.М.Тітова була запрошена (в числі небагатьох представників від галузі культури області) на нараду, яка відбулась в обласній державній адміністрації за участю президента України Віктора Андрійовича Ющенка.

15 квітня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було підготовлено та видано перший випуск Інтернет-навігатора „Правові Інтернет-ресурси України”.

З 18 по 22 квітня - відбулась обласна квітнева школа для методистів ЦБС області. Це перший освітній проект, який був розроблений фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи для професійного навчання завідуючих методичними відділами ЦБС області.
Присутнім були запропоновані консультації провідних спеціалістів ДОУНБ за темами: „Позиціонування бібліотеки, або новий ракурс звичної діяльності” завідуючої відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи Луньової І.Є., „Бібліотечні технології: актуальні питання роботи з фондом” та „Організаційна культура бібліотеки та культура організації” заступника директора ДОУНБ Абраїмової Т.О., методичні поради: „Бібліографічний опис документа” головного бібліотекаря ДОУНБ Зюлевої Ю.М. Відбулись мультимедійні презентації інформаційних ресурсів обласної бібліотеки, а саме „Регіональний інформаційний портал „Дніпропетровщина”, „Центр правової інформації ДОУНБ – оперативний канал інформованості соціально-активної частини населення області”, а також інформаційно-ресурсного центру „Вікно в Америку”.
Були здійснені екскурсії в Томаківську районну ЦБС та Дніпропетровську міську ЦБС для дорослих з метою ознайомлення з досвідом роботи цих бібліотечних закладів.
Особистими враженнями про діяльність публічних бібліотек Фінляндії поділилась директор ДОУНБ, заслужений працівник культури України Тітова Н.М., яка знаходилась там нещодавно у творчому відрядженні.
Особливий інтерес викликали мультимедійні презентації „Публічні бібліотеки ХХІ століття” та „Стратегічне планування в зарубіжних бібліотеках” (з досвіду різних країн), які запропонувала присутнім завідуюча відділом наукового аналізу та розвитку бібліотечної справи Національної Парламентської бібліотеки України Цуріна І.О.
Також в рамках школи відбулась творча лабораторія методиста „Спілкуємось разом”. Темою спілкування була „Концепція подальшого розвитку методичної роботи в бібліотеках ЦБС у найближчі 5 років”. Завідуючі методичними відділами ЦБС області презентували матеріали інформаційно-рекламного змісту своїх ЦБС, розповідали про кращі заходи з підвищення професійної компетентності персоналу, пропонували колегам цікаві доробки з власного досвіду.
Запропонована програма школи викликала несподіваний інтерес в усіх присутніх, тому що теоретичні та практичні питання, які висвітлювались на заняттях, були дійсно корисними для подальшої роботи бібліотек.

18 квітня - фахівці відділу наукової інформації та бібліографії взяли участь у роботі квітневої обласної школи для методистів ЦБС області: презентовано проект „Регіональний інформаційний портал „Дніпропетровщина” – визначені його мета, завдання та перспективи; прочитано лекцію „Центр правової інформації ДОУНБ – оперативний канал інформування соціально-активної частини населення області”.

21 квітня - в патентно-технічному відділі була проведена екскурсія для методистів області. У ході екскурсії присутні ознайомлені з роботою відділу, сучасним станом та перспективою розвитку відділу в майбутньому.

21 квітня - відбулося чергове засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Сліди перебування Косачів-Кривинюків у Лоцманській Кам’янці”. Перед краєзнавцями виступили відомий журналіст-краєзнавець, дослідник культури нашого краю Микола Чабан і науковий співробітник Центру охорони історико-культурних цінностей Валентин Старостін. Цього разу краєзнавці зібрались у селищі Лоц-Кам’янка, де на початку минулого століття, з 1910 по 1921 рік жила молодша сестра Лесі Українки – Ольга Косач-Кривинюк із сім’єю. Ольга Петрівна працювала земським патронажним лікарем, опікувалась дітьми-сиротами. Серед них був і майбутній Герой Радянського Союзу, вихованець лоцманської сім’ї Олексій Федоров. Ще вона викладала у місцевій школі вишивання, разом із чоловіком Михайлом Кривинюком заснувала в Катеринославі видавництво „Слово”, де видавалась література для дітей. По вулиці Мільмана, 154-а розташований будинок, який бачив матір Ольги і Лесі – теж відомої письменниці – Олени Пчілки, Дмитра Яворницького, інших діячів нашої культури. Сюди, сестрі, переслала свій архів Леся Українка перед від’їздом на лікування до Єгипту, і тут він зберігався довгі роки.
Сьогодні у будинку – пустка. Він поступово руйнується. Тому й зайшла мова про збереження історичної і культурної пам’ятки селища.
Матеріали про О.Косач-Кривинюк, будинок, його фотографії, заходи до збереження дивіться далі.

22 квітня - в патентно-технічному відділі почала діяти виставка присвячена Всесвітньому дню книги і авторського права. Цей день відзначається ЮНЕСКО з 1996 року. На виставці експонуються найбільш цікаві та новітні матеріали з авторського права, які розкривають поняття, функції та принципи авторського права і суміжних прав, виключну природу та види авторського права, охорону прав виконавців, виробників фонограм, питання організації ефірного та кабельного мовлення, управління авторськими і суміжними правами, а також нормативно-правові акти України у сфері охорони авторського права і суміжних прав.
Виставка призначена для широкого кола користувачів і спеціалістів у сфері науки, мистецтва, видавничої справи, у виробництві кіно і відео продукції, фонограм, організацій ефірного та кабельного мовлення, а також юристів і студентів юридичних та гуманітарних факультетів.

26 квітня - в патентно-технічному відділі відбулося урочисте засідання, присвячене Всесвітньому дню книги та авторського права (23 квітня), Міжнародному дню інтелектуальної власності (26 квітня). Засідання було організовано обласною універсальною науковою бібліотекою та обласною товариською організацією "Товариство інтелектуальної власності". На засіданні прийняли участь автори творів науки, літератури та мистецтва, представники творчих союзів, заслужені винахідники та раціоналізатори України, патентні повірені України, органи державного управління, засоби масової інформації.
На вступному слові голова управління Товариства інтелектуальної власності Каленик В. І. відзначив деякі позитивні тенденції у формуванні ринку інтелектуальної власності регіону, які, нажаль, переповнені високим рівнем інтелектуального піратства.
Учасникам засідання Тетяна Миколаївна Мищенко презентувала бібліографічний покажчик наукових праць одного з самих інтелектуально найбагатших вчених України доктора технічних наук, професора Зоріна А. Н., колишнього завідуючого відділом Інституту геотехнічної механіки НАН України, автора 9-ти наукових відкриттів, заслуженого винахідника України. Зі спогадами про талановитого вченого, винахідника та суспільного діяча виступили його учні та соратники.
На завершення урочистого засідання були вручені нагрудні значки "Автор", грамоти та свідоцтва Держдепартаменту інтелектуальної власності самим "плідним" авторам Придніпров'я - професору Пигорову Г. С., завідуючому кафедрою "Основ творчості, іноватики та інтелектуалізації" Національної академії України, Титовій Н. Н. директору обласної універсальної наукової бібліотеки, Коноваленко В. В. генеральному директору Запорізької науково-виробничої фірми "Нотэк Лтд Ко". Грамотами Товариства інтелектуальної власності нагородженні Чиннов Ю. В., заслужений винахідник, В'ячеслав Чиннов, учень середньої школи № 75, Мищенко Т. Н., завідуюча патентно-технічним відділом обласної наукової бібліотеки та Ряскова Н. С., патентний повірений України.

28 квітня - в патентно-технічному відділі відбулось засідання клубу "Еколог" на тему: "Переробка відходів як засіб захисту навколишнього середовища", яке продовжило цикл заходів організованих відділом патентно-технічної літератури з метою обговорення актуальних питань збереження довкілля та здоров'я людини.
Питання побутових відходів, проблеми їх утилізації, збирання та поховання на сьогоднішній день має неабияке значення. Навколишнє середовище, повітря, вода, земля - безумовно необхідні речі, існування живого світу. У проведенні засідання клубу взяли участь науковці, фахівці у галузі екології, економіки, промисловості.
До уваги учасників була представлена тематична виставка, на якій експонуються книги, патенти, нормативно-технічні та періодичні видання із фондів патентно-технічного відділу, відділу періодичних видань, довідково-бібліографічного відділу.

29 квітня – у відділі періодики відкрита виставка “Радуйся, земля православная! Христос Воскресе!” присвячення одному з головних християнських свят – Свят – Святу Пасхи. Представлені матеріал з історії свята, і тому числі з історії Богослужіння Св. Пасхи, публікації описів пасхальних публікації описів пасхальних традиції та звичаї. Виставка пропонує увазі господинь рецепти найрізноманітніших великодніх страв.